Så kom tolden og den giver panderynker hos os alle.
I denne uge starter så småt den store en primeur smagning i Bordeaux. Årgang 2024 er allerede nu dømt lidt ude. Bedre, helt sikkert end 2013 og måske også bedre end 2021 – time will tell.
Men helt sikkert ikke så god som 2022 og 2023. Udgangspunktet for en primeur salget af Bordeaux er derfor alt andet end godt. 2023 var en rigtig god årgang hvor priserne samtidigt harmonerede med kvaliteten, pris/kvalitet var super, og alligevel er der mange slotte, der ligger inde med en stor del af årgang 2023.
”Vi er skuffede over resultatet af sidste års Primeurs-kampagne”, skriver direktøren for Château La Tour Figeac, Pierre Blois, og fortsætter: « Inflationen siden starten af krigen i Ukraine har ført til betydelige omkostninger, og alligevel reducerede vi prisen på årgang 2023 til under prisen af årgang 2019. Årgang 2023 er faktisk det bedste køb i pris/kvalitet vi har haft i mange år og alligevel har vi haft svært ved at sælge”.
Château La Tour Figeac har taget konsekvensen, de sælger ikke deres vine en primeur længere, først, når den er kommet på flaske.
Udmeldingen kom inden Trump kom ud med sin toldpakke med de nye toldsatser, hvor varer fra EU bliver pålagt en ekstratold på 20 procent. Det er meget, rigtigt meget. I den lave ende er prisstigningen i dollars ikke så stor, men stor nok til at mange forbrugere vil springe fra, finde et alternativ til vin. I den høje ende, og her taler vi om de vine der bliver solgt en primeur, vil det få katastrofale følger, hele det amerikanske marked er lige nu ved at lukke ned. Men den nye toldsats rammer også bagud på de amerikanere der købte årgang 2022 og 2023 en primeur og endnu ikke har fået vinen hjem. Hvem skal betale for den store prisstigning som den nye toldsats medfører. Forbrugeren, der købte vinen til en fastlagt pris, vil ikke betale 20 procent mere. Ekstraregningen vi komme til at ligge hos den amerikanske importør, der vil prøve at få hjælp fra negocianten i Bordeaux eller fra selve slottet, der i årgang 2023 i forvejen syntes de solgte deres vin for billigt.
En løsning kunne være at vinen ikke bliver afsendt, men bliver opbevaret i Bordeaux indtil det næste amerikanske valg hvor vinen måske, alt afhængig af valget, kan sendes hjem uden den nye toldsats på 20 procent og så vil forbrugeren få vin hjem, der er drikkemoden. Måske bliver der rift om kalkhulerne i Saint-Emilion?
Vin er en pynteknap og en pynteknap er som bekendt en knap uden et knaphul. Vi behøver den ikke, men vil nødig undvære den. Kommer der en økonomisk depression vil det, globalt set, ramme forbruget af vin. WHO og den danske sundhedsstyrelse, der begge har et totalt unuanceret syn på vin, vil klappe i deres hænder og påstå ”at vores kampagne virkede”. Vinbladets læsere vil helt sikkert forsætte med at nyde et glas vin og for vinsamlerne i Danmark er det måske positivt, kortvarigt, med den nye, amerikanske toldsats. Vi vil se prisfald, størst tror jeg, for de dyreste vine. Måske får vi igen råd til at købe en flaske dyr Bourgogne?
Time will tell.