Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

De størst mulige 6 * * * * * *

- til Inside Burgundy 2

Vinbøgerne optager adskillige hyldemeter på mine reoler, så de mest uundværlige er af praktiske grunde samlet i én centralsektion: De bedste af de bedste. Det drejer sig om mindre end 10 bind, og i dette celebre selskab indtager Jasper Morris’ murstenstykke bibel ”Inside Burgundy” en kongeplads og har gjort det i hen ved 10 år. Hæderspladsen skyldes ikke blot, at jeg er Bourgogne-freak, men at der – så vidt jeg da ved – ikke findes en mere kompetent, dækkende og pålidelig bog om Bourgognes vine.

Pensionens velsignelser

Denne artikels glade budskab er, at den totalt reviderede anden udgave af vidunderet ”Inside Burgundy” udgives den 15. september 2021. Jeg har været så privilegeret at læse et forhåndseksemplar. Jeg kan derfor afsløre, at 2021-versionen ikke blot er udvidet med omkring 150 sider, men at dens i forvejen høje læseværdighed og imponerende faglige niveau er øget markant.

Bogen er med sine 800 sider en sand sværvægter, så Jasper Morris har ydet en kæmpeindsats, da version to er gennemgribende revideret og baseret på personlige besøg hos områdets vinavlere. Dette energioverskud skyldes, at Jasper Morris lykkeligvis er gået på pension fra sit vinmæglerfirma, at han nu bruger al sin tid på at formidle sin viden om Bourgognes vine. Ikke mindst er avlerprofilerne helt nyskrevne, og beskrivelsen af de mindre berømte områder er udvidet betydelig. Det gælder især Côte Chalonnaise, Auxerrois og Mâconnais, plus der nu er en øget dybde i gennemgangen af de mindre kendte AOC’er i selve Côte d’Or.

Inside Burgundy er en velkommen modgift til vinverdenens hyppigt forekommende skrivebordsbøger, da Jasper Morris har boet i adskillige år i Bourgogne og endda er Master of Wine (MW). Han har som få andre fingeren på Bourgogne-pulsen og ved præcist, hvad der foregår i området, så han er i den bedst tænkelige position til at vide, hvad fremtiden vil bringe. Eksempelvis er økologien i så heftig en fremmarch, at selv de mere fritvoksende avlere uden hang til certificering gør stadigt mere for at forbedre produktionens miljøvenlighed. Som forfatteren så tørt bemærker: ”Det er rigtig dårlige tider for sælgerne af sprøjtemidler til bekæmpelse af ukrudt, svampe og skadedyr”.

Et røntgenbillede

Bogen er opdelt i to hovedafsnit: Den generelle viden om Bourgogne og så det 700 sider tunge hovedafsnit om appellationer, avlere og marker, hvor hele 700 producenter og 1.500 vinmarker gennemgås detaljeret. Denne sidste del af bogen er derfor overvejende et opslagsværk, mens de første 100 siders generelt stof er mere velegnet til lænestolslæsning.

Del ét rummer de forventelige afsnit om historie, klassifikationsregler og druer, men det var især kapitlerne om vindyrkning, terroir, klima og høstmetoder og lagring, der fangede min interesse. Her slår Jasper Morris’ personlige indsigt igennem for alvor, og jeg vil godt vove den påstand, at selv forhærdede Bourgognenørder vil finde interessant ny viden her.

Jasper Morris

Tyngdepunktet

Bogens gennemslagskraft og dens særlige brugsværdi bunder især i de leksikale 700 sider, der giver et uhørt detaljeret billede af hver enkel kommune, dens avlere og dens marker. Alle de eksisterende kort over Bourgognes netværk af vinmarker og landsbyer er grundigt opdateret, og layoutet er forbedret, så de plot-for-plot viser kommunens Grand- og Premier Cru-vinmarker med letlæselige farvemarkeringer.

Kommunerne indledes med et kortfattet, men dækkende generel omtale af deres aktuelle karakteristika. Efterfølgende omtales stort set alle væsentlige parceller, hvor Grand Cru og 1. Cru er placeret forrest i rækkefølgen, og for hver mark er der en nyttig oversigt over, hvor stort et areal hver enkel vinavler ejer. Dernæst følger en grundig omtale af et udvalg af områdets mest spændende producenter, hvor Jasper Morris’ personlige præferencer er en troværdig guide. De enkelte producenter er dog ikke ratet med et pointsystem.

Vi kommer som sagt hele vejen igennem Bourgogne med en enkelt og savnet undtagelse, nemlig Beaujolais, men Mâconnais er dog pænt omtalt. Jasper Morris beklager selv udeladelsen af Beaujolais, men 800 sider er alt rigeligt for en bogs omfang. Heldigvis udelukker han ikke, at der med tiden vil komme en Beaujolais-bog fra hans hånd, hvad jeg vil se frem til, da Beaujolais rummer sande vinskatte, som alt for få endnu har værdsat efter fortjeneste.

En uundværlig reference

Har man allerede investeret i første udgave, er der mange gode argumenter for også at købe version 2. Der er gået ti år siden ”Inside Burgundy” første gang så dagens lys, og mangt og meget er sket siden da i Bourgogne, både hvad angår avlere, marker og klima. Har man som førstegangskøber endnu ikke bogen på sine reoler, er der meget at glæde sig til, hvis man er fuldblods Bourgogne-entusiast.

Bourgognes vine er de sværeste af alle at købe, da årgangsudsvingene er markante, og kendskab til producenten er kritisk, og selv en etiket fra en berømt mark med tilhørende høj appellation er ikke noget garanti for en sublim vinoplevelse. Yderligere synes de voldsomme prisstigninger for distriktets vine ingen ende at ville tage, så det er kun alt for let at spilde et beløb, der sagtens modsvarer bogens pris, på fejlkøb af skuffende Bourgogne.

Men med ”Iniside Burgundy” indenfor rækkevidde er man godt rustet til at undgå at falde i de værste vinfælder. Yderligere kan man mod passende betaling tilmelde sig Jasper Morris’ website – www.insideburgundy.com  – hvor man kan få adgang til hans nyeste smagenoter og få de seneste nyheder fra dette fascinerende distrikt.

Skulle jeg rate bogen, ville jeg give den de størst mulige seks stjerner.