Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

AOC Côte d’Or – det nye barn i klassen

Det er svært at lære en gammel hund nye tricks, men det konservative Bourgogne opfandt i 2017 alligevel en helt ny appellation, nemlig Côte d’Or AOC. Bourgognes enorme succes taget i betragtning, kan det være svært at se behovet for nye tiltag til at øge afsætningen, men alligevel er der tale om en klog beslutning, da der er brug for fornyelse i Bourgognes vinhierarki. De klassificerede vines priser er stukket så meget af, at man helst skal være multimillionær, før man magter at betale for selv medium-kvaliteten af de højere rangerende Bourgogner. Derfor har der aldrig været større behov for at kunne købe autentisk Bourgogne til en overkommelige pris.

Domaine Sylvain Loichet, der i Danmark forhandles af Emilievin.dk

En problematisk mangfoldighed

Priseksplosionen på Bourgogne lægger et ekstra pres på udbuddet af områdets billigste vine, hvorfor ordinær Bourgogne AOC ofte har være en mildt sagt blandet oplevelse, både hvad angår stil og kvalitet. Når man købte en generisk Bourgogne, kunne flasken gemme på alt fra klassiske og områdetro vine til fuldstændige ligegyldigheder, der ofte smagte som om, deres vugge havde stået langt fra Bourgogne.

Bourgogne Côte d’Or Pinot Noir 2021 fra Domaine Pansiot forhandles af Supervin

På grund af denne uforudsigelighed har klassifikationsmyndighederne forsøgt at reparere på en af de vigtigste årsager til at så mange basale vine skuffer: Ofte skyldes miseren, at en flaske  Bourgogne AOC er lavet på vine, der kommer fra vidt forskellige steder i det geografisk omfattende og meget sammensatte Bourgogne.

Denne generiske Bourgogne-etiket kan derfor bruges for vine, der er dyrket fra det nordligste Chablis og helt ned til det sydligste Mâcon. Det giver ikke blot en overvældende mangfoldighed i vinenes udtryk, men også øget mulighed for at markedsføre andenrangs vine, der helt legalt kan lokke forbrugeren til at betale en høj pris for en skuffende Bourgogne. Denne frihedsgrad har gennem mange år svækket Bourgogne-brandet, hvorfor det var på høje tid at gøre et behjertet forsøg på at løse dette problem.

Bourgogne AOC’s lyspunkter

På den anden side findes der dog seriøse og områdeautentiske Chardonnay- og Pinot Noir vine, der må nøjes med at kalde sig for Bourgogne AOC. Udbuddet af de troværdig vine har været begrænset, hvorfor det hidtil har været lidt af et kunststykke at opspore disse betalelige vinperler.

Man kunne dog med held bruge den tommelfingerregel, at vinene ofte gav den autentiske Bourgogne-oplevelse, hvis de kom fra en anset producent fra en anset vinkommune og samtidighed havde en ganske høj pris. Desværre er prisen på de almindelige bourgogner fra de bedste producenter også steget dramatisk, hvorfor det ikke er noget særsyn, at disse på overfladen ydmyge flasker koster 300 til 400 kroner.

Bourgogne Côte d’Or Pinot Noir 2021 fra Louis Jadot forhandles af Kjær&Sommerfeldt

Er AOC Côte d’Or den frelsende engel

Men måske er det nu blevet nemmere at finde de seriøse og med lidt held betalelige Bourgogner, da der er langt strengere kvalitetskrav i den nye AOC Côte d’Or. Her skal vinene nødvendigvis komme fra selve hjertet af Bourgogne, nemlig Côte d’Or, der omfatter Côte de Nuits og Côte de Beaune. Appellationen indeholder både hvide og røde vine.

Selv om Côte d’Or vinene ikke må skilte direkte med deres oprindelsessted, er der dog åbnet en kattelem, da det er tilladt at anføre et Lieu-Dit-navn – altså en form for parcel- eller marknavn – som man med lidt research kan føre tilbage til et mere konkret område. Vinen må fortsat sammenstikkes af druer fra flere forskellige områder, der dog alle skal ligge indenfor det egentlige Côte d’Or.

Denne mere præcise geografiske afgrænsning øger chancen for, at man rammer rigtigt, når man køber ”billig” Bourgogne. Smagningen her ser nærmere på om oddsene for at finde de små, men gode bourgogner har forbedret sig ved introduktionen af AOC Côte d’Or. Det vil også være interessant at sætte tal på, hvor meget man kommer til at betale i forsikringspræmie, når man vælger at betale de ekstra penge for en flaske Côte d’Or.

Udbud og priser

Det viser sig, at den danske udbud af AOC Côte d’Or er ret begrænset, hvorfor man må være indstillet på at lede og typisk besøge specialbutikker, før man kan smage den nye type Bourgogner. Er det så besværet værd? Lad os bare tage en af de vigtigste konklusioner først som sidst: Ved at vælge en Côte d’Or vin fremfor en Bourgogne AOC opnår man en langt bedre sikkerhed for, at vinen i glasset rent faktisk smager og dufter som den ægte vare. Hertil kommer en ganske fornuftig sammenhæng mellem pris og kvalitet i denne gruppe, hvorfor det alt andet lige er lettere at vælge rigtigt, når der købes AOC Côte d’Or.

Men dette har sin pris, sådan rent bogstaveligt talt: Man skal slippe ganske mange ekstrakroner, når man opgraderer sine indkøb fra Bourgogne AOC til Côte d’Or AOC. På en måde har de nye vine placeret sig i det prisspænd, der normalt er mellem de ægte kommunevine (eksempelvis Chambolle-Musigny eller Beaune) og så de basale Bourgogner.

Denne niche har hidtil været tyndt befolket, men den nye AOC har udfyldt tomrummet, og den har taget sig pænt betalt for det. Der er dog forskelle på opgraderingsomkostningerne afhængig af om man vælger Chardonnay eller Pinot Noir. En anslået gennemsnitspris for en hæderlig, men basal AOC Chardonnay er i dag på omkring 200 kroner, mens Pinot Noir koster lidt mindre – omkring de cirka 170 kroner.

Denne prisforskel på de to druesorter smitter af på Côte d’Or vinene, hvorfor hvidvinene herfra koster noget nær 50 procent mere, mens rødvinene nøjes med et tillæg, der ligner cirka 20 procent. Alt i alt lægger AOC Côte d’Or sig dog oftest et pænt stykke under de nu voldsomt kostbare kommunevine. Dette kan være interessant, da de bedste af smagningens Côte d’Or vine rent kvalitativt sagtens kunne konkurrere med en rimelig kommunevin.

Bourgogne Côte d’Or Chardonnay 2021 fra Domaine du Clos des Poulettes forhandles af Brdr. D’s Vinhandel

Får man mere for pengene?

Er der så forskel på kvaliteten af Bourgogne AOC og Côte d’Or? Svaret er et klart ja, når det gælder hvidvinene, hvor Chardonnay fra den nye AOC leverer en generelt højere kvalitet. Ser man på smagningens pointscorer, er den gennemsnitlige rating steget fra 88 til 91 point for Chardonnay. Effekten er mindre markant for Pinot Noirs vedkommende, men den er der, og den er positiv.

Smagningens bedste røde og hvide vin var da også begge klassificeret som Côte d’Or, og yderligere var der reelt ikke en eneste svag Côte d’Or vin – hverken når det gjaldt rød- eller hvidvine. Så generelt må man sige, at de ekstra penge ved at opgradere til denne AOC, er givet godt ud.

Men hvordan går det så, når man vil have mest kvalitet pr. betalt krone? Smagepanelet bedømte også vinenes kvalitet i forhold til deres pris ved blindsmagning, og her genfinder man samme druemønster som ved bedømmelserne ud fra 100-pont-skalaen. Eller sagt med andre ord: Pengene er bedst givet ud på at vælge Chardonnay, hvor man får så meget yderligere fornøjelse af hvidvinene, at den ekstra udgift er berettiget. Effekten er desværre mindre markant for Pinot Noir, hvorfor det her er mere tvivlsomt, om merudgiften er velbegrundet.

Det glædelige budskab er, at der var hele fire vine, der leverede glimrende kvalitet og autentisk områdekarakter og gjorde det til en fornuftig pris. Her slog Côte d’Or igen til og stak af med de tre af de fire udmærkelser. I smagenoterne er disse gode køb fremhævet med markeringen ”Attraktiv Pris”. Vær for øvrigt opmærksom på, at de fleste af vinene kræver solid luftning, før de viser sig fra deres bedste side. Så godt som alle scorede højere ved næste dags kontrolsmagning.

De to bedste vine

Hvis man nu lige glemmer priserne for en stund, men blot smager på vinen i glasset, så var der en klar vinder i både den hvide og den røde gruppe. For hvidvinenes vedkommende scorede Bourgogne Côte d’Or Chardonnay 2021 fra Domaine Michelot højest. Vinen fås hos Løgismose Vin og koster 329,00. Den udmærkede sig ved at besidde en helt igennem klassisk Bourgognenæse med mange fine detaljer. Egetræet var nydeligt doseret, og mineraliteten var i top. En vin med solide doser elegance og harmoni, som mange kommunevine sagtens kunne drømme om at kunne levere mage til.

For rødvinenes vedkommende gik førsteprisen til Bourgogne Côte d’Or Pinot Noir 2021 fra Domaine Humbert. Vinen fås hos Østjysk Vinforsyning, hvor den koster 399,00. Det er en vin, der for alvor viser, hvor delikat og charmerende Pinot Noir kan opføre sig i bourgogne, når den er i de bedste hænder og kommer fra den rette jordbund.

Apropos Jordbund, så har begge vindervinene det fællestræk, at de kommer fra ansete Domainer, samt at Domainerne ligger i topkommuner, som henholdsvis Meursault og Gevrey-Chambertin. Det er derfor nærliggende at antage, at disse to Côte d’Or vine overvejende kommer fra hjemkommunen. Sandsynligvis rummer de cuvéer, der har groet lige her i kvalitetssmørhullet, men af den ene eller den anden grund ikke er fundet værdige til at indgå i producentens højere klassificerede vine. Den samme strategi med at vælge ansete Domainer kan man også bruge ved køb af gængs AOC Bourgogne, selv om der her er mindre garanti, for at vinen er dyrket i producentens egen berømte kommune. Vær her opmærksom på, at det er vigtigt udelukkende at fokusere på Domaine-vine i modsætning til vine fra Negocianter, der som regel indkøber råmaterialet fra alle dele af Bourgogne.

AOC Côte d’Or

2017 var den første høst underlagt de nye AOC-regler
Potentielt rummer appellation 1.000 hektar, men i dag er der kun 550 i dyrkning
De røde vine dækker godt 350 hektar og de hvide 200
Udbyttet er 2 hektoliter mindre pr hektar end gængs AOC Bourgogne
Plantetætheden er større, da den er oppe på 9.000 vinstokke pr. hektar mod de vanlige 5.000
Vinene er typisk dyrket på de fladere arealer og ikke på skråningen af selve Côten
Ofte kommer Côte d’Or vine fra de bedste marker, der tidligere blev brugt til gængs Bourgogne
Sammenstik af druer fra forskellige områder inden for Côte d’Or er tilladt

SMAGNING – hvidvine
Bourgogne Côte d’Or Chardonnay 2021, Domaine Michelot, AOC Côte d’Or

BEDSTE HVIDE
Kølig, mineralsk Chardonnaynæse krydret med lidt honning og blomster. Rank ferskenfrugt og moderat egetræ. Sprød vin med tæt, delikat og diskret sødmefuld mundfrugt med god balance og nydelig aromaprofil, vellykket frugtsyre. En elegant og ambitiøs vin, der sagtens kun være højere klassificeret. 13 pct. 92 | 329,00 Løgismose Vin

Bourgogne Côte d’Or Chardonnay 2021, Domaine du Clos des Poulettes, AOC Côte d’Or

Elegant og intenst parfumeret næse med sprødt ferskenpræg og god mineralitet. Frisk og kølig frugt med dejlig renhed, nydelig intensitet og moderat egetræ. I munden med en lykkelig kombination af friskhed og frugtighed. Saftig, delikat, velbalanceret og autentisk Bourgogne. 13.5 pct. Attraktiv pris.
91 | 225,00 Brdr. D’s Vinhandel

Bourgogne Côte d’Or Chardonnay 2021, Domaine Huguenot, AOC Côte d’Or

Let sødmefuld og forholdsvis bred Chardonnay frugt med pæn lille mineralitet. Autentisk Bourgognepræg med diskret ferskenfrugt. Tæt mundfrugt med udmærket friskhed. God længde, tilpas syre og med afdæmpet parfume og moderat struktur. 13 pct.
90 | 315,00 Østjysk Vinforsyning

Bourgogne Chardonnay 2022 La Présidente Domaine Sylvain Loichet, AOC Bourgogne

Frisk, ung og sprød Chardonnay frugt med lidt honning og diskret ristet træ. Aromatisk rig, delikat og velafbalanceret med et touch nødder og smør. Klassisk og vellykket duft. Elegant og personlig smag med fokus på ristet træ og med pæn mineralitet. Moderat syre, god tæthed og køligt helhedspræg. 13 pct. Økologisk. Attraktiv pris.
89 |115,00 Emilievin.dk 

Bourgogne 2022 Les Petites Pierres Louis Jadot, AOC Bourgogne

Ganske tung duft med flot frugtighed og afdæmpet parfume. Betydelig friskhed, pæn tyngde og med rig og sammensat frugtighed. Tæt, veldimensioneret og saftig vin med god aromarigdom. Velafbalanceret og med betydelig længde, afdæmpet syre og moderat egetræ. 13 pct. Attraktiv pris.
89 | 249,00 – tilbudspris 175,00 Kjær & Sommerfeldt

Bourgogne Chardonnay 2022 Labouré-Roi, AOC Bourgogne

Stram, mineralsk frugt med mange bitterstoffer og moderat krydderi. Behersket frugtighed med et enkelt helhedspræg og beskeden druekarakter. Sødmefuld mundfrugt med betydelig tæthed, pæn syre og en ganske hård struktur. Smag med samme enkle og svage aromaprofil som i næsen. 12,5 pct. 84 | 120,00 Meny

RØDVINE

Bourgogne Côte d’Or Pinot Noir 2021 Domaine Humbert, AOC Côte d’Or

BEDSTE RØDE
Sprød, autentisk Pinot Næse med delikat bærpræg, nydelig detaljerigdom og herlig friskhed. Intens og kraftfuld duft med et let lakridspræget krydderi. Kompetent sammensat næse med betydelig præcision og dejlig renhed. Frisk, velbygget smag med nydelig tanninstrutkur, dejlig aromarigdom og saftig Pinotfrugt. Delikat og charmerende Bourgogne med velvalgt sødme, dejlig balance og betydelig smagsstyrke. 12,5 pct.
92 | 399,00 Østjysk Vinforsyning

Bourgogne Côte d’Or Pinot Noir 2021 Domaine Pansiot, AOC Côte d’Or

Moden, velkrydret og veludviklet klassisk Pinot næse med betydelig intensitet. Flot mineralitet og nydeligt brug af træet. Moden og veludviklet smag med betydelig frugttæthed, fornem aromaintensitet og afdæmpet tannin. Velpoleret, letdrikkelig, autentisk og elegant. 12 pct. Attraktiv pris.
91 | 290,00 – 160,00 v/6 fl Supervin.dk

Bourgogne Côte d’Or Pinot Noir 2021 Louis Jadot, AOC Côte d’Or

Intens, givende og delikat Bourgogne-næse. Veltøjlet sødme og nydelig Pinot karakter. Kultiveret krydret med let ristet egetræ. Duft med styrke, delikatesse og rigdom og med vellykket mineralitet.  Smag med betydelig saftighed, flot tanninstruktur og harmonisk opbygget, aromatisk frugt. Vellykket og autentisk Bourgogne med dejlig tæthed og flot balance. 13 pct. 91 | 269,00  Kjær & Sommerfeldt

Bourgogne Côte-d’Or Pinot Noir 2020 Lupé-Cholet, AOC Côte d’Or

Intens, dyb Pinot bærfrugt tilsat lidt sorte hyldebær og med tiltalende kærnemælkspræg. Ungdommelig og velparfumeret. Sødmefuld smag med tiltalende bærpræg, god syre og moderat tannin. Dejlig saftighed og med solid mundfylde og god længde. 13,5 pct.
89 | 259,00 Østjysk Vinforsyning

Bourgogne Côte d’Or Pinot Noir 2021 Domaine Jean-Charles Rion,  AOC Côte d’Or

Meget mineralsk Pinot med ristet træ og lidt kaffebønne tilsat kakao og lakrids. Åben og givende og delikat duft med nydelig harmoni. Klassisk burgundisk aromaprofil. Saftig, sødmefuld, aromatisk rig smag med flot syrebalance og betydelig længde og styrke. Letdrikkelig og charmerende. 12 pct. 90 | 300,00 Brdr. D’s Vinhandel

Chorey-Les-Beaunes 2021 Vieilles Vignes Domaine Sylvain Loichet, AOC Bourgogne

Mørk, sødmefuld bærfrugt med ristet træpræg og vellykket krydderi. Kraftfuld duft med et let parfumeret præg og pæn mineralitet. Mere elegance end styrke. Veldimensioneret, saftig, klassisk og aromatisk intens. 13,5 pct. 91 | 180,00 Emilievin.dk

Bourgogne Pinot Noir 2022 Les Petites Pierres Louis Jadot, AOC Bourgogne

Mørke mineralske bær med kultiverede Pinot-aromaer og med ungdommeligt solbærpræg. Velkrydret med letristet egetræ, der supplerer frugten på glimrende vis. Giv den tid eller dekanter vinen – den fortjener det. Glat, sødmefuld smag med flot intensitet, dejligt bærpræg og umiddelbar charme. Letdrikkelig og autentisk Bourgogne. 13 pct.
90 | 249,00 – tilbud 175,00 Kjær & Sommerfeldt

Bourgogne Épineul Pinot Noir 2022 Domaine Dominique Gruhier, AOC Côte de Grisey

ambitiøs og meget ung vin med mørke bær. Mange lovende takter, men vinen kræver grundig luftning. Saftig, rank og tæt og med et let røget krydderi. Smag med tæt og ekstraktrig frugt med kultiveret sødmefuldhed. Kontant og alligevel venlig vin med glat tanninstruktur. Ganske kraffuld og med betydelig fylde. 13 pct.
89 | 195,00 Emilievin.dk