Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Ny easy-going Bordeaux

Bordeaux er en af vinverdenens gamle klassiske områder hvor traditionen foreskriver at vinen laves på et blend af forskellige druesorter. Det er stadig normen og kun få udbrydere har ladet sig inspirere af “Den Nye Vinverdens” store succes med enkeltdruevine, som ja, er ”enklere”, og dermed også lettere, både at forstå og markedsføre. Den seneste der i Bordeaux har sat enkeltdruevinen på etiketten med sit eget navn, og ikke slottets, som er traditionen, er Jacques Lurton.

Jacques Lurton, 4. generation på Château Bonnet og præsident for hele familieforetagenet Vignobles André Lurton. Her med en flaske fra det nye Diane-brand, enkeltdruevine lavet på druer fra Château Bonnets 274 ha

Jacques Lurton voksede op på Chateau Bonnet med sine 6 søskende, ude på landet i Entre-Deux-Mers, en halv times kørsel fra storbyen Bordeaux. Her læste han på universitet og blev ønolog i 1983, for umiddelbart efter at tage til Australien og opleve “Den Nye Verdens” måde at lave – og tænke vin på.
I 1985 vendte han tilbage til Bordeaux og blev teknisk direktør for familiedynastiet Vignobles André Lurton, ét af Bordeaux’ største vinfirmaer. Alle de mange nye teknologiske muligheder i vinproduktionen tog han med sig fra Australien samtidigt med han indledte et tæt samarbejde med Bordeauxs ønologiske instituts to helt store personligheder: rødvinsspecialisten Émile Peynaud og hvidvinseksperten Denis Dubourdieu.
Al det faderen, og hans far og farfar, havde skabt udfordrede Jacques til at finde sin måde, at gøre det på og han grundlagde JFL, en vinfremstillingsvirksomhed sammen med sin bror, François, i 1988. De købte i 1990’erne ejendomme i det sydlige Frankrig, Spanien, Portugal og Sydamerika hvor de lavede vin under deres eget brand og Jacques blev en af verdens bedst kendte rådgivende flying winemakers med særlig ekspertise indenfor hvidvinsfremstilling.
I slutningen af ​​2006 solgte han sin andel af JFL til sin bror for at arbejde som konsulent i Bordeaux og Loire-dalen, men frem for alt for at lave vin på sin egen vingård The Islander Estate på Kangaroo Island i det sydlige Australien, som han købte i 2000.

Diana, den romerske jagtgudinde, her i parken på Château Bonnet med bue, pil og bytte. Statuen har inspireret Jacques Lurton til at give sin nye serie enkeltdruevine navnet Diane, hvor jagtgudindens pil er blevet til et effektfuldt grafisk design – hvem kan ikke huske den med pilen.

Château Bonnet

André Lurton arvede Château Bonnet i 1953, endnu før han var fyldt 30. Ejendommen var dengang på 50 ha, men efter frosten i 1956 var der ingen vinstokke tilbage og André Lurton måtte starte forfra, og som den entreprenante vinmand han var, begyndte han også at opkøbe naboernes parceller. Appellation Entre-Deux-Mers er på 1.640 ha (2018) vinmarker og med 274 ha er Château Bonnet i dag områdets største producent.
Efter André Lurtons død i 2019 er Jacques Lurton nu 4. generation på Chateau Bonnet og præsident for hele familieforetagendet Vignobles André Lurton, der også omfatter Château La Louvière, Château de Cruzeau, Château Couhins-Lurton og Château de Rochemorin.

SMAGNING af Peter Winding

Diane har endnu ikke en dansk importør, så det er den franske udsalgspris der er opgivet i Euro.

Diane by Jacques Lurton  2020 Blanc de Noirs, Cabernet Sauvignon, Brut Nature, Méthode Traditionnelle, Entre-deux-Mers

Lille duft, let parfumeret, med røde, lyse bær. Knastør smag, fin mousse og knastør eftersmag, skal drikkes sammen med mad, iskold. Meget spændende Cremant fra Bordeaux.
89 | 16 €

Diane by Jacques Lurton 2020 Sémillon, Entre-deux-Mers

Ren duft med fersken, æble og citrus. God fylde, cremet med frisk eftersmag med fersken og citrus. Meget frisk Sémillon.
87 | 12.50 €

Diane by Jacques Lurton 2020 Sauvignon Blanc, Entre-deux-Mers

Frisk, krydret duft, græsset med hyld. Krydret smag, sprød med frisk, krydret eftersmag med fin syre.
88 | 12.50 €

Diane by Jacques Lurton  2020  Muscadelle Vielles Vignes, Entre-deux-Mers

Lille duft, fin og ren med blomst. Fyldig smag, fedmefuld med frisk, fedmefuld eftersmag med citrus. Meget delikat vin, skal nydes iskold. 90 | 12.50 €

Diane by Jacques Lurton  2020 Rosé, Entre-deux-Mers

Meget lys farve, fin duft, ren, hindbær og citrus. Ren smag, rank og frisk, næsten sprød med fin syre i eftersmagen. 87 | 12.50 €

Diane by Jacques Lurton 2020  Cabernet Sauvignon – No Sulfites, Entre-deux-Mers

Aromatisk duft, modne, friske solbær. Frisk smag, meget fin balance mellem frugt og syre, luftig med eftersmag med friske solbær. En meget fin balance, hvor frugten, uden der er tilsat svovl virkelig kommer frem, nydes let kølig, og ung som den er. 88 | 12.50 €