Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Les Vignobles André Lurton

Les Vignobles André Lurton er, med sin produktion af over 4 millioner flasker, en af de største, privatejede, vinproducenter i Bordeaux. Det er André Lurton, født på château Bonnet, der med en hel utrættelig energi har bygget hele vinimperiet op. André Lurton døde i 2019. Under en rekonstruktion af firmaet i 2012 gik Credit Agricole Grands Crus ind med kapital. Det er nu hans søn Jacques Lurton, der har overtaget ledelsen af vinimperiet der tæller omkring 600 hektar vinmarker, 10 slotte og mere end 200 ansatte. Slottene ligger i de 7 appellationer: Pessac-Léognan, Margaux,  Lussac-Saint-Emilion, Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Entre-Deux-Mers og Graves. En mere erfaren og samtidig dynamisk person findes ikke, et helt naturligt valg blandt alle søskende.

Jacques Lurton var igennem årtier den måske bedst kendte ”flying winemaker”, der ikke alene producerede vine i Chile, Argentina, Australien, Europa og det gamle Østeuropa, men også ejede, byggede flere kendte vingårde op sammen med sin bror François Lurton. En søn er vendt tilbage til Bordeaux og med sig har han, som ingen anden, en stor bagage af erfaring, ikke alene på det vinøse område, også det økonomiske. Jacques Lurton kan det hele, kunsten lige nu er at delegere ansvaret ud til dygtige medarbejdere.

André Lurton i vinteren 1993

Jacques Lurton overtog der, hvor hans far slap, alle de forskellige vine bliver nu tunet en ekstra gang. Vinbladet har fået sendt en smuk buket i årgang 2018, der nu, efter et par år, ser ud til, i kvalitet, at være på niveau med årgang 2016. Smagningen er uhyre interessant fordi den har fokus på ikke mindst appellation Pessac-Léognan, der aldrig rigtigt er kommet ind på det danske marked. Men også fordi den fokuserer på nogle af de bedste hvidvine fra Bordeaux, der i pris/kvalitet er fremragende køb. Og endelig med Château Bonnet i rød og hvid der i prisniveau når ud til alle danske forbrugere, en basisbordeaux med høj kvalitet.

Årgang 2018

Alt tegnede til en katastrofe. En våd november og december fortsatte i de første måneder af 2018, vandspejlet var meget højt. Truslen om meldug/skimmel var stor og blev pludselig helt reel. Sen forårsfrost ramte 10.000 hektar vinmarker i Bordeaux og spredte haglbyger i maj og juni, der, som altid rammer tilfældigt, øgede den nervøse spænding. Meldugen bed sig fast i vinmarkerne, inden – og efter blomstringen. Samtidig var der meget store regionale forskelle på regnbygerne. Helt ind i juli måned blev flere regioner ramt af haglbyger. Juli måned blev den varmeste siden 1954 og var både varm og våd. Alle var ude med sprøjten. Hver uge, nogle taler i perioder om hver dag. For de biodynamiske producenter blev årgang 2018 en katastrofe. Jacques Lurtons fætter, Gonzague Lurton mistede hele sin høst på Château Durfort-Vivens i 2018.

I den første del af juli måned oplevede man varme, regn, varme, regn –meldugen eksploderede mange steder. I midten af juli blev Frankrig verdensmester i fodbold og den aften åbnede himlen sig og forblev blå og klar indtil hele høsten var i hus – tale om overordnede kræfter. Årgang 2018 blev en stor årgang fordi blomstringen i maj og juni stort set var vellykket og fordi man fra midten af juli og frem til efter høsten havde tørre dage, solrige, varme og samtidig kølige nætter. Man kunne få grønne og blå druer i hus uden nogen form for stress. En årgang hvor der skulle kæmpes mod naturen, en årgang, der for 40 år siden var endt som en katastrofe.

Château Bonnet

Château Bonnet

Château Bonnet ligger i Entre-Deux-Mers afgrænset af Dordogne floden mod nord, Garonne floden mod syd og spidsen Bec d’Ambés i nordvest, hvor de to floder løber sammen og bliver til Gironde. Slottet ligger i byen Grezillac tæt på byen Branne.

Appellation Entre-Deux-Mers er på 1.500 hektar vinmarker og med hele 300 hektar er Château Bonnet den største producent. Vi er, i Entre-Deux-Mers, ude på landet. Det bølgende landskab: mark, skov og vinmarker, de mange små landsbyer, de nedlagte klostre, de mange slotte fra fordums storhed, giver et helt andet billede af Bordeaux end det danskere kender fra Médoc. Her er kultur, her er ro og så er der samtidig kun 30 minutters kørsel til centrum af storbyen Bordeaux.

Det er Lurtonfamiliens fødehjem og det er her André Lurton voksede op i landlige, aristokratiske omgivelser på Château Bonnet, der har huset berømte familier siden 1600-tallet. Det var André Lurtons farfar, Léonce Récapet, der købte slottet i 1893. Alle vinmarker i Frankrig var, efter meldug, oidium og phylloxera i en sørgelig forfatning, men det lykkedes ham at plante 120 hektar på skråningerne omkring slottet. Han renoverede slottet, tilføjede det midtertårn der er så karakteristisk for bygningen, anlagde den smukke park og byggede nye kældre til vinen.

André Lurton overtog slottet i 1953 og udvidede sagte og sikkert produktionen. Vinverdenen så helt anderledes ud for 65 år siden i Bordeaux. Forskellen i pris for et vinslot i Entre-Deux-Mers og de berømte appellationer på Médoc var ikke stor, det samme med vinene. I dag er Entre-Deux-Mers i krise, produktionsomkostningerne er større end det, forbrugeren vil betale for vinen. Men Château Bonnet overlever, dels på grund af den høje kvalitet, dels på grund af en produktion på flere millioner flasker hvor alt er sat i system. Druesammensætningen for rødvinen er 60% Merlot og 40% Cabernet Sauvignon, for den hvide 60% Sauvignon Blanc og 40% Sémillon. Specielt den hvide Château Bonnet, her 2020, skal drikkes ung. Den røde, ikke mindst Reserve kan lagres i mange år.

Château Bonnet 2020  Entre-Deux-Mers, Frankrig

Aromatisk duft, meget Sauvignon Blanc med græs, hyld og gyvel. Frisk smag, krydret med godt bid, middel fylde og middellang eftersmag, krydret med citrus.
86  |
90,00 –  81,00 v/12 fl årgang 2019 Holger Frederiksens Eftf. A/S

Château Bonnet 2018  Entre-Deux-Mers, Frankrig

Moden duft med kirsebær, ren, let chokoladeagtig, let støvet. Cremet smag, moden tannin, middel fylde og middellang eftersmag med moden frugt.
86  | 90,00 –  81,00 v/12 fl årgang 2016 Holger Frederiksens Eftf. A/S 

Château Bonnet Reserve 2018 Entre-Deux-Mers, Frankrig

Moden duft med kirsebær, chokoladeagtig med god dybde. Cremet smag, moden tannin og moden frugt, god fylde og moden, frugtagtig eftersmag med mørk chokolade.
87 | Ikke på danske marked p.t.

Vinbladet bringer i de kommende uger en lille artikelserie om Vignobles André Lurtons øvrige fire slotte i Pessac Léognan: Château Couhins-Lurton, Château La Louvière, Château Cruzeau og Château Rochemorin

Indledningsbilledet viser Jacques Lurton foran Château La Louvière

Læs også artiklen om Château La Louvière Den hvide Petrus