Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Tenuta di Trinoro 2016

Et mesterværk - en historie om det at lave vin. En tankegang, en livsstil, en måde at trække vejret på. Dagene, årstidernes pulsation, det konkrete, praktiske - parret med drømme og visioner.

Andrea Franchetti har det som Susanne Bier: Han er mere berømt og værdsat i udlandet end i sit eget hjemland. Men de har mere tilfælles, de kan begge producere mesterværker, der er geniale og samtidig rammer det brede publikum. Det har samtidigt været deres problem i de mere elitære miljøer inden for hver deres branche. Kan en vin være rigtig stor og samtidig velsmagende? Servér andenvinen til Tenuta di Trinoro, Le Cupole, til en person der intet ved om vin, og personen er brændemærket for livet og vil altid bære denne ”førstegangsforelskelse” i sig.

Ligeså generøs og åben vinen er, ligeså lukket er personen bag vinen. Andrea Franchetti er ikke en ”konversationens mand”, han er bedre til at lave vin end til at tale om den – endsige drikke den. Igennem flere år har han praktisk talt ikke drukket alkohol, han gør som den professionelle vinsmager: dufter, spytter og analyserer. Det var derfor mere end et scoop, at en lille gruppe danske vinentusiaster for nogle år siden i vandtårnet La Tour, i Middelfart, kunne møde en personlighed, der via sit knudrede sind, som ingen andre kan fordybe sig i dét, at fremstille en stor vin.

Udsigt fra vineriet – en magisk solnedgang

Ingenmandsland

At køre mod Tenuta di Trinoro er en rejse imod ingenmandsland, som ingen glemmer. Støvet fra grusvejen blander sig med den toscanske sol, der får lyset til at føles endnu stærkere. Vidderne ud over det øde landskab føles uendelige, i solnedgangen oppe fra tenuta’en fornemmes evigheden. To år tog det, før Andrea Franchetti med de bare næver sammen med to italienske arbejdere havde forarbejdet det første stykke jord og tilplantet det med vinstokke. 10.000 per hektar, meget usædvanligt i Toscana. Plantetætheden forenet med den fattige jord er en af hemmelighederne bag vinens kvalitet. Lav ydelse og meget sen høst, hvor der hver morgen tages stilling til hvilke druer, hvilke vinstokke, der skal plukkes i dag, er en anden. Andrea Franchettis favoritvin var i tidernes morgen Château Cheval Blanc fra Saint Emilion og med den i ballasten skabte han en toscansk bordeauxvin, hvor Cabernet Franc dominerer sammen med Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot.

Tenuta di Trinoro

Han købte stedet, ruinen, bjerget Tenuta di Trinoro i 1981, men først i 1991 begyndte han at renovere den. Andrea Franchetti fortæller: ”For at kunne lave en vin med terroir bliver du nødt til at være på stedet året rundt. Terroir eksisterer ikke i sig selv, at producere en vin med terroir er samspillet mellem stedet, vinstokken og mandens fortolkning af stedet. ” Andrea Franchetti har om nogen lavet en terroirvin. De første år på Tenuta di Trinoro levede han på stedet uden internet, uden nogen udefrakommende ting, der kunne forstyrre den proces, som han havde sat i gang og som for alle forekom absurd.

Sceneriet i denne sydlige del af Toscana omkring byen Sarteano er ikke det landskab, som danskerne forbinder med Toscana. Jorden er gold og meget hård, nærmest som cement. Først i 1960’erne, med mekaniseringen, traktoren, kunne jorden forarbejdes. Vinstokkene, de ældste, er nu over 25 år gamle, det samme er Andrea i vinøs betydning og det har gjort, at hans måde at lave vin på har ændret sig radikalt. På nogle marker er vinstokkene revet op, samtidig med at der er plantet nye på de mere grusede steder på bjerget. Prestigevinen Tenuta di Trinoro kommer i dag fra de højst beliggende marker, men, som altid, Andrea er lydhør over for årgang, druesammensætning og hvor druerne kommer fra til prestigevinen, der på de måde ændrer sig fra år til år.

Druerne gærer i små åbne gæringstanke, som i Bourgogne

I årgang 1997 brugte han stadig 200% nye fade, noget der dominerede både i duften og smagen, trods den koncentrerede frugt. Gradvis er de nye fade forsvundet ligesom macerationen og fadlagringstiden er blevet kortere. Alle druerne håndplukkes, sorteres i flere omgange inden gæringen starter i de små, åbne gæringstanke. Hatten – skallerne presses under gæringen ned med små stempler, mandpower, præcis som på de små domæner i Bourgogne. Hele processen er ikke automatisk styret, vinen bliver til under observation, refleksion og handling. Skal temperaturen op eller ned, skal skinkontakten forkortes, skal der justeres med syre, hvor meget svovl, hvor mange gange per døgn skal hatten presses og overhældes med den gærende vin?

Pris og kvalitet – eller kvalitet og pris

Kvalitet og pris hænger oftest sammen, og kommer vi op blandt de allerstørste vine, er prisen en del af vinens prestige og i overført betydning dermed også en del af kvaliteten. Opmærksomheden bliver uvilkårligt skærpet, når prisen på en vin nærmer sig de 2.000 kroner. Det var ikke her, Andrea Franchetti befandt sig med de første årgange. Her kunne vinen købes til en tiendedel af det den koster i dag. Thunevin, en kendt négociant fra Saint-Émilion, der også står bag den berømte vin Château Valandraud, hjalp ham med de første prissætninger. Positiv presseomtale og anerkendelse fik Andrea Franchetti til at tage det helt store spring i pris til det niveau, som vinen ligger på i dag.

En artikel bragt i Vinbladet, hvor Tenuta di Trinoro som ”3. generationskultvin” blev sammenlignet med verdens største vine, blev oversat til engelsk og blev en øjenåbner for det amerikanske marked. Bortset fra førstecruerne i Bordeaux og enkelte andre vine, bliver de dyreste vine altid produceret i en lille mængde. At være sjælden er også en del af prisen, og med en produktion på maksimalt 10.000 flasker per år, er Andrea Franchetti fuldstændig medvidende om det. Er den så pengene værd? Ja, vil jeg påstå, Tenuta di Trinoro er blandt verdens allerbedste vine og lagrer meget bedre end forventet. Den er så imposant, at den altid bør serveres til sidst. Med sin koncentration og rigdom kvæler den alle andre vine. I unge årgange ligger andenvinen Le Cupole i kvalitet meget tæt på førstevinen, og her kan man virkelig tale om kvalitet i forhold til pris.

Årgang 2016

Tenuta di Trinoro består normalt altid af en blanding af Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot dyrket på en hård, stenet jord rig på kvarts og kalksten. 2016 var en meget varierende sæson og alligevel er resultatet meget spændende. Nøglen til årgangen var, efter en meget tør august måned, at kunne, turde glæde sig over hver eneste regnbyge, der gav de tørstige druer saft. Så i stedet for at plukke inden den annoncerede regnbyge kom, ventede man og glædede sig over regnen.

Merlot blev plukket i Cavalli Nord den 27. september, mens Cabernet Franc fra Camagi Nord og Sotto Cocceto blev plukket den 10. oktober. 2016 årgangen udtrykker en meget smuk klarhed og renhed, noget, der kommer specielt til udtryk i Tenuta di Trinoro. Blandingen er tyngde og lethed, Merlot og Cabernet Franc forenet i blandingen fra to gæringstanke Merlot og to Cabernet Franc. Tenuta di Trinoro årgang 2016 er en af de største og mest elegante årgange Andrea Franchetti har produceret, kun overgået af årgang 2009, som Vinbladet gav 100 point.

Le Cupole, Tenuta di Trinoro 2016

Rig duft pakket med mørke kirsebær, moden med fine nuancer fra fad. Stadig stram med moden tannin og syre, stor fylde og frisk, moden, frugtagtig eftersmag med fin syre.
93 | 220,00 Vinolicious

Le Cupole, Tenuta di Trinoro 2017

Lukket duft, tæt med mørke kirsebær. Rig smag, stor frugt, der dækker over moden tannin, eftersmag med mørk frugt, hænger længe i munden. Lidt for koncentreret.
91 | ikke prissat Vinolicious

Tenuta di Trinoro 2016

Rig duft, kirsebær, solbær, floral med viol, mineralsk, kompleks med fine nuancer fra fad. Rank struktur, meget fyldig og samtidig frisk, lang, lang eftersmag med moden, frisk frugt.
98 | 1.160,00 Vinolicious

Campo di Magnacosta 2016

Meget ren, elegant duft, kirsebær, floral, feminin, meget elegant, mættet med violer og herligt grønt strejf. Meget elegant, cremet, smidig, luftig, fyldig, lang eftersmag med modne, friske bær. (Enkeltmarksvin 100% Cabernet Franc).
96 | 570,00 Vinolicious

Palazzi, Tenuta di Trinoro 2016

Stor duft. Mørke kirsebær, mørk chokolade, sødmefuld, engelsk lakrids, nuancer fra fad. Cremet smag, stor fylde, herligt tanninattak, stor frugt der dækker over garvesyre, lang eftersmag, cremet med chokolade og moden frugt. (100% Merlot).
96 | 1.075,00 Vinolicious

Vin er tanke, kærlighed er tanke. Hvis du er tiltrukket af noget, hvis du gør noget med glæde, for eksempel at lave vin, så er du automatisk opfindsomuden at tænke videre over det.

Andrea Franchettis vine fra Passopisciaro på Etna

Franchetti 2016

Stor, krydret duft, flæsket, røget bacon, kirsebær, brombær, nuancer fra fad. Rig smag, fyldig, rig og voldsom med lang, krydret eftersmag med moden, mørk frugt. (Petit Verdot og Cesanese).
93 | 850,00 Vinolicious

Passorosso, Etna Rosso, Etna Rosso 2016

Liflig duft, hindbær, kirsebær og kirsebærsten. Luftig fylde, saftig med frisk frugt og frisk frugtagtig eftersmag. (100% Nerello Mascalese – lokal druesort, minder i udtryk om Pinot Noir).
91 | 250,00 Vinolicious

Passobianco, Etna Rosso, Terre Siliane 2016

Stor duft, mineralsk, limeagtig med fersken. Meget fyldig smag, let cremet, rig, lang, cremet eftersmag, mineralsk med stor frugt. Utrolig elegant vin. (100% Chardonnay).
93 | 215,00 Vinolicious

Årgang 2015 se: http://vinbladet.dk/fremragende-aargang-manden-paa-bjerget/
Læs om vinene fra Etna: http://vinbladet.dk/etna-i-udbrud/