Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Fremragende årgang fra ”Manden på Bjerget”

- Tenuta di Trinoro 2015

Jeg var med, på sidelinien i høsten på Tenuta di Trinoro i år 2000. Alting var i sin vorden, næsten jomfrueligt. Andrea Franchetti og jeg stod op før solen, smagte på vejret, på årstiden, på druerne. Hvad skulle vi plukke og ikke plukke fra de 3-5 gamle vinstokke? De er nu blevet over 20 år gamle, Andrea Franchetti næsten også tyve år ældre.

Observation, reflektion, bekymring, begejstring, glæde og ærgelse, sådan er det at være vinbonde: ”Learning by doing” – denne fingerfornemmelse af det, der via mesoklima, jordbund og personen bag bliver til en identitet, til et terroir.

Tenuta di Trinoro er blevet til det alle vinbønder drømmer om. Et mesterværk i årgang 2015, sin helt egen appellation, som Italiens Bolgheri-distrikt, blot meget, meget mindre og samtidig blandt det største af Italiens Supertoscanere og…..blandt de største rødvine i verden.

”Vin er tanke, kærlighed er tanke. Hvis du er tiltrukket af noget, hvis du gør noget med glæde, for eksempel at lave vin, så er du automatisk opfindsom uden at tænke videre over det.” For Andrea Franchetti er det at lave vin en tankegang, en livsstil, en måde at trække vejret på.

Årgang 2015

Ejeren, Andrea Franchetti, skriver:” I år havde vi pludselig frost i maj i tre nætter. Vi tændte bål hver tyvende meter i markerne; den tykke, lave røg frigjorde højtrykket over vinmarkerne, temperaturen steg. År 2015 er året hvor et land (Italien) tørrede helt ind, ingen regn fra december til september. Den stærke sol, varmen i sommeren gjorde, at vinmarkerne lyste op om natten, som et tændt kobberlys dansende over lerjorden. Vi sprøjtede, om natten, i 60 dage, en tåge af vand ud over vinstokkende, der gavnligt åbnede bladenes porrer. Med alle disse tricks lykkedes det os at lave en fremragende vin. ”

En mosaik

Tenuta di Trinoro har en mosaik af forskellig jordbund. Vinmarkerne, der er plantet tæt, giver nu, efter tyve år, en smag af terroir. 22 hektar med vinstokke er plantet mellem 450 og 600 meter på sydvestvendte skråninger. Cabernet Franc og Merlot er hovedruerne sammen med lidt Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Ikonvinen er Tenuta di Trinoro, Le Cupole, andenvinen er i store årgange helt fantastisk. Med Palazzi og de tre enkeltmarksvine produceres der nu fem forskellige vine.

SMAGNING

Tenuta di Trinoro Le Cupole Rosso di Toscana IGT 2015

Meget elegant, klassisk duft, frisk og moden, solbær, kirsebær, fine nuancer fra fad. Fyldig smag, moden frugt, markeret tannin og lang, lang frugtagtig, tør, moden eftersmag med fine nuancer fra fad. Stor vin. 93 | 220,00 Vinolicious

Tenuta di Trinoro Rosso di Toscana IGT 2015

Stor, tæt, meget rig duft, ulmende frugt med mørke kirsebær, solbær og fine nuancer fra fad, kompleks med mange lag. Rig og samtidig elegant smag, modne, markerede tanniner dækket af moden frugt og lang, lang, rig eftersmag med tannin langt fremme. Endnu alt for ung. 98 | 1.250,00 Vinolicious

Palazzi

Andrea Franchetti startede med at lave Palazzi sideløbende med Tenuta di Trinoro i 1997, 1998 og 1999.  Palazzi er en vin, der er lavet mest på Merlot. Man får associationer af en Pomerol. Trods gode anmeldelser stoppede Andrea Franchetti med at lave vinen med årgang 2000. I 2013 producerede han igen Palazzi fra syv hektar plantet med Merlot.

Tenuta di Trinoro Palazzi Rosso di Toscana IGT 2015

Enestående, en flot duft, mineralsk, med  mørke kirsebær, brombær og mørk chokolade, floral med fine nuancer fra fad. Smagen er rig, fyldig smag, rank struktur forenet med merlots fedme. Lang, rig eftersmag med modne bær og mørk chokolade. 95 | 1.100,00 Vinolicious

De tre enkeltmarksvine

Campo di Magnacosta

Campo di Magnacosta er en parcel på 1.5-hektar (100% Cabernet Franc), der ligger på en skråning: costa, som gennem årtusinde har ændret form på grund af et vandløb: magna der ”æder” af skråningen fra toppen af bjerget og ned i dalen). Første årgang var 2011.

Tenuta di Trinoro Magnacosta Rosso di Toscana IGT 2015

Parfumeret duft, fin grøn tone, mineralsk med solbær, solbærblade, viol, let røget med blyantstift og nuancer fra fad. Elegant, meget luftig, moden, markeret tannin og lang, lang eftersmag, frisk med solbær med fin grøn tone. 95 | 570,00 Vinolicious

Tenagliai

Tenagliai er en meget lille parcel på 0,3 hektar, beliggende i 550 meters højde. Vinen er lavet på 100% Cabernet Franc.

Tenuta di Trinoro Tenagliai Rosso di Toscana IGT 2015

Kompleks, dyb, intens duft, ulmende med kirsebær, solbær, viol med fine nuancer fra fad. Stadig hård med markeret tannin, dækket af modne bær, fyldig, rank med lang, lang, rig eftersmag med modne, friske bær. 96 | 495,00 Vinolicious

Camagi

Camagi, en parcel på 1,5 hektar, hvor der tidligere blev dyrket lidt vin til eget brug, er plantet med 100% Cabernet Franc i en meget fattig jordbund.

Tenuta di Trinoro Camagi Rosso di Toscana IGT 2015

Kompleks, intens, pirrende duft, mineralsk, viol, friske solbær, røget med blyantstift og fint fadpræg. Stor, rig smag, markeret tannin, fyldig og luftig, frisk med lang, rig eftersmag, friske modne solbær og tannin fremme i munden. Utrolig luftig vin. 97