Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Lafite i Danmark

- to fantastiske årgange og en fantastisk historie

Der er altid noget meget dragende over Château Lafite Rothschild. Noget ophøjet og samtidigt noget meget jordnært. Noget mystisk og alligevel noget familiært. Noget romantisk, imødekommende og alligevel afvisende, privat og samtidig, hvis man har økonomien i orden, meget tilgængeligt. Jeg elsker cykelturen fra Pauillac op mod Château Cos d’Estournel.

Salon på Lafite. Foto fra bogen “Bordeaux Chateau. A History of the Grands Crus Classés 1855-2005”

Jeg har kørt ruten over 100 gange og hver gang, inden jeg kører over den lille å, der adskiller appellation Pauillac fra appellation Saint Estèphe, står jeg af cyklen og tager et billede, på nethinden eller nu med I-phonen for at drømme og for at gemme drømmen. Parken, køkkenhaven nede ved vejen fremhæver det mystiske slot der har været ejet gennem generationer af en gren af den jødiske familie Rothschild, engang én af Europas mægtigste familier og stadig meget store inden for finansverdenen. Generationer af samlere, slottet er spækket med antikviteter, jeg husker mest af alt farven rød, alt andet forsvinder i det næsten kaotiske virvar af nips og malerier.

Jeg er ved at være en ældre herre. Jeg har smagt en-primeur (sidste års vin på fad) på Château Lafite Rothschild i over 30 år, fulgt udviklingen på slottet, men jeg har også, da jeg var helt ung, købt ældre årgange fra slottet og dengang erfaret, at ingen vin fra Bordeaux kunne henrykke eller skuffe så meget som Château Lafite Rothschild. Men når den var god, var den verdens bedste. Her kommer euforien ind, man bliver høj og ikke beruset. Man synker ikke vinen, man dufter vinen ned igennem svælget, som et åndepust, ikke væske, men luft, ånd – en brise – et åndepust.

Jean-Sébastien Philipp på Hotel d’Angleterre

Et scoop

Trods mange skæve årgange henter Lafite altid de største priser ved internationale vinauktioner, mennesket søger det sjældne og det fragile, det skrøbelige er et pirrende incitament. Gennem de seneste årtier er Château Lafite Rothschild under direktøren Charles Chevallier blevet langt mere stabil, vinen er vokset i kvalitet, men har samtidig bevaret sin ynde, der berettiger til en position i toppen af hierarkiet. Lafite er blevet den bedst kendte af første cruerne i Asien og ikke mindst i Kina. Her er den i nogle årgange blevet revet væk, nok mere som investeringsobjekt end som vin til at drikke. Det er farligt at satse på én hest og det er nok en af grundene til at Château Lafite Rothschild vil være mere synlig i marketing af vinen, forsøge at få vinen ud til flere markeder. Slottets stadig unge marketingdirektør Jean-Sébastien Philipp repræsenterede slottets nye strategi sammen med manager Sarah Chassin fra vinhuset ”Les Vins F. Thienpont”. Et scoop, som direktøren for Sigurd Müller, Ib Bergkjær, kunne præsentere på Hotel d’Angleterre under smukke, klassiske rammer.

Château Lafite

Slottet og vinmarkerne

Slottet ligger nord for Pauillac, en lille å markerer grænsen til Saint-Estèphe og Cos d’Estournel’s vinmarker. Alligevel er Château Lafite i karakter nærmere appellation Saint-Julien. Lafite kommer af det gasconske “la hite”, der betyder højdedrag. Den er sammen med Latour en af de ældste ejendomme på Médoc-halvøen, og det slot, der fra landevejen virker mest imposant. Det lave engdrag med køkkenhaven og den høje, murede stenterrasse, fremhæver slottet fra 1500-tallet. Vinmarkerne er fordelt på tre store parceller: omkring slottet, Carruades plateauet mod vest og en 4,5 hektar stor vinmark mod nord, mod Saint-Estèphe, i alt 112 hektar fordelt på Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (25%), Cabernet Franc (3%) and Petit Verdot (2%).

Det var her Marquis de Ségur i den første halvdel af 1700-tallet regerede. Han lavede sin bedste vin på Latour, eksperimenterede med vinen på Lafite, mens hans hjerte var på Calon-Ségur. Både slottet og vinen har altid ligget meget højt i pris. Den meget velhavende præsident for parlamentet i Bordeaux, Nicolas Pierre de Pichard købte Lafite i 1784, men nåede kun at beholde sin juvel i ganske få år, inden hans hoved under revolutionen blev kappet på Place Gambetta i Bordeaux. Baron James de Rothschild købte slottet i 1868 for den astronomiske sum af 4,4 millioner francs. Slottet har siden været i samme families eje, siden 1972 med baron Eric de Rothschild som leder. I dag er hans datter Saskia de Rothschild leder og Jean-Guillaume Prats præsident for Château Lafite og Domaines Barons de Rothschild (Lafite).

Louis Caillard – den ansvarlige “Vineyards Director” 

Gruppen købte i 1962 Château Duhart-Milon (4. Grand Cru Classé), siden fulgte Château Rieussec (Sauternes Premier Grand Cru Classé) og Château L’Evangile (Pomerol). Gruppen ejer også Viña Los Vascos i Chile, Domaine d’Aussières i Languedoc, Bodegas Caro i Argentina og en vinmark i Penglai-provinsen i Kina. Den nye underjordiske andenårs kælder, tegnet af den catalanske arkitekt Ricardo Bofill, er en af de mest spektakulære i Bordeaux. Den ligger som en usynlig katedral under vinmarken. Familien Rothschild på Lafite har i det hele taget altid ført en mere diskret tilværelse end familien Rothschild på Mouton.

Château Lafite Rothschild står altid, takket være bokstavet ”L” øverst på listen over de fem førstecruer. Efter en svag periode i 1960’erne og 70’erne udviser Lafite en stabilitet, kvalitet og ynde, der berettiger til en position i toppen af hierarkiet. Eric Kohler er i dag teknisk direktør, Christophe Congé er kældermester og Louis Caillard er ansvarlig for vinmarkerne.

En ung Peter Winding på vej til smagning på Château Lafite Rothschild

SMAGNING på Hotel d’Angleterre – januar 2020

Château Lafite Rothschild 2010

Stor, rig ulmende duft, meget præcis, med violer, solbær, meget fin røget tone, nuancer der er der, men som ikke fornemmes. Meget elegant, rank, kølig, meget præcis, lang, rig eftersmag med en fantastisk friskhed. Endnu for ung.
98-100 | 13.500,00 Sigurd Müller Vinhandel

Château Lafite Rothschild 2000

Ulmende duft, ulmende, kompleks med utrolig tæthed med moden, meget koncentreret frugt, solbær, kirsebær, blyantstift, røget tone, som en basagtig tone der fornemmes, men ikke høres. Smagen er meget rig, fyldig, lang, tæt, stor, stor frugt der dækker over tanninerne, lang, lang eftersmag. Inde i en lukket periode, smagt den i mere åben og drikkemoden for nogle år siden.
98-100 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Lafite Rothschild 1964

Smuk duft, fin sødme, moden, kompleks, appelsinskal, læder, lakrids, stadig frisk med solbær holdt sammen i en mintet tone. Luftig smag, elegant frugtsødme med lang, luftig eftersmag, sødme og mintet på samme tid. Et åndepust – meget fragil og intens, lavet mest på druen Merlot. Cabernet Sauvignon blev høstet i regnen, der satte ind den 8. oktober 1964 og det fortsatte med at regne. Flasken er fra en privat, dansk, kølig kælder og har ligget på samme hylde i 36 år. 96

Cement tanke på Château Duhart-Milon i Rothschild-farverne gul og blå. Foto fra bogen “Bordeaux Chateau. A History of the Grands Crus Classés 1855-2005”

Château Duhart-Milon

Château Duhart-Milon 4. Grand Cru Classé, Pauillac er en af de få klassificerede ejendomme på Médochalvøen uden noget imposant slot. De 76 hektar store vinmarker ligger ved siden af Lafite Rothschilds berømte plateau “Carruades” tæt ved den lille landsby Milon. De to andre naboer er Mouton-Rothschild og d’Armailhac. Baron de Rothschild købte 4. Cru slottet i 1962 af Castéja-familen. Vinmarkerne var i en sørgelig forfatning, alt måtte genplantes med de klassiske druer. Vinene bar i de første mange år præg af, at druerne kom fra unge stokke, først op gennem 1980’erne og især 1990’erne er kvaliteten steget betragteligt. Vinene bliver lavet i en stor lagerhal i Pauillac. De lagrer på omkring 50% ny eg, en del gennemgår den malolaktiske gæring på fad.

Château Duhart Milon
Château Duhart Milon 2010

Flot duft, klassisk med blyantstift, meget frisk og stadig lukket. Rank struktur, fyldig, stadig markeret tannin, lang eftersmag med moden, frisk frugt.
92 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Duhart Milon 2000

Udviklet duft, let sødme, solbær, kirsebær, røget tone med blyantstift. Rank, moden, fyldig smag, klassisk med fin sødme, der går igen i eftersmagen sammen med modne bær.
93 |
Sigurd Müller Vinhandel

Château L’Evangile

Château L’Evangile i Pomerol er et af de andre prestigeslotte fra Domaine Barons de Rothschild. Château L’Evangiles vinmarker ligger mellem Pétrus og Cheval Blanc. Med 22 hektar en stor ejendom i Pomerol. Merlot 91%, Cabernet Franc 9%.

Château L’Evangile 2010

Flot duft, floral med kirsebær og brombær. Meget fine nuancer fra fad. Meget liniær, elegant, præcis, luftig fylde og lang, rig eftersmag, stadig meget frisk.
94 | Sigurd Müller Vinhandel

Château L’Evangile 2000

Kompleks duft med trøfler, kirsebær, brombær og chokolade. Velouragtig smag, silket, fyldig, luftig, stadig denne friske tone fra Cabernet Franc.
94 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Rieussec

Château Rieussec, Sauternes Premier Grand Cru Classé, er en af de meget elegante Sauternes-vine med et terroir, der næsten er på højde med Château d’Yquem. Vinmarkerne er på 68 hektar. Sémillon 65%, Sauvignon Blanc 24%, Muscadelle 11%. 2010 var en meget lille høst, lidt atypisk med næsten kun Sémillon. 2000 var en årgang med en meget, meget lang høstperiode, fra slutningen af august til midten af november.

Château Rieussec 2010

Meget frisk duft, kvæde, abrikos, meget tropisk frugt, meget rig. Rig smag, cremet, sødmefuld og lang eftersmag, fedmefuld med tropisk frugt. Meget rig, fedmefuld årgang, jeg foretrækker personligt den mere slanke stil.
92 |
780,00 Sigurd Müller Vinhandel

Château Rieussec 2000

Udviklet duft, abrikos, honning og lakrids. Stor fylde, både sødme og alderens tørhed, rank, frisk med lang, sødmefuld eftersmag med eksotisk frugt.
94 | Sigurd Müller Vinhandel

Indledningsfoto er fra smagningen på  Hotel d’Angleterre taget af André Devald.