St. Emilion rummer en sand hærskare af slotte med fornemme klassifikations-betegnelser, der typisk spreder mere forvirring, end de skaber klarhed. To slotte har dog altid skilt sig ud som værende i en klasse for sig selv: Cheval Blanc og Ausone. Det er så indiskutabelt store vine, at de er medlemmer af den eksklusive klub 9, der er forbeholdt Bordeauxs mest berømmede slotte. Det er en lukket fest, hvor det hidtil kun er lykkedes Château Mouton Rothschild at snige sig ind ad bagdøren i 1973. Men nu banker et nyt St. Emilion slot måske på den låste dør, så de ni separatister med tiden kunne blive til de 10? Jeg taler om Chateau Quintus, som kun de færreste vinentusiaster kender til – endnu.
Et brud med traditionerne
Bordeauxs fornemste vine produceres på ejendomme med en lang forhistorie, men det har ikke forhindret det ambitiøse vinkonsortium Domaine Clarence Dillon i at turde gå nye veje: Man satser på at skabe en ny topvin ud fra to gamle ejendomme og dermed grundlægge et nyt ”Château”. Domaine Clarence Dillon er ikke nogen hvem-som-helst i Bordeaux, da man ejer både Château Haut-Brion og La Mission Haut-Brion. Begge slotte er beliggende i Graves, men denne gang er det St. Emilion, der står på programmet. Kvalitetspotentialet på højre bred er da også upåklageligt, og her er det stadigt muligt at erhverve større vingårde.
Domaine Clarence Dillon købte derfor den St. Emilion ejendom, der tidligere var kendt som Tertre Daugay, og i 2011 fik man også sikret sig naboejendommen L’Arrosée. Man var dermed oppe på 28 hektar vinmarker af bedste kvalitet og havde nu et optimalt udgangspunkt for at skabe en vin, der kan udfordre St. Emilions bedste. Den fornødne ekspertise har man jo med fra Graves, hvor man frembringer fire af Bordeauxs absolutte topvine, hvorfor man valgte at kalde det ny St. Emilion slot for Château Quintus; altså det femte slot.
Vejen til toppen
Château Quintus så første gang markedets lys i form af årgang 2011, der blev pænt modtaget og siden er det gået fremad med stormskridt. Det vigtigste værktøj har været benhård selektion af de druepartier, der er værdige til at indgå i førstevinen, og normalt er det kun omkring en tredjedel af cuvéerne, der opnår denne status. Resten bliver brugt til slottets anden- og tredjevin, mens de mindre spændende partier videresælges til almindelig konsumvin.
Beliggenheden er blandt de bedste med den rigtige type kalkholdig jord, og kvaliteten af naboejendomme i form af Château Angelus, Ausone og Canon la Gaffeliere taler sit eget sprog om lovende muligheder. De indkøbte vinmarker har da også en berømmelig forhistorie, og bevæger vi os tilbage til 1800-tallet, var nutidens Quintus-arealer i top-15 af alle i St. Emilion.
I dag forgår al høst manuelt, og druerne underkastes en ekstrem grundig kvalitetssortering. Parcellerne vinificeres enkeltvis, så man efterfølgende kan sammensætte det optimale blend. Quintus skal ikke mindst roses for tilbageholdenhed med at bruge nyt egetræ, da typisk kun en tredjedel af vinen undergår denne kraftige egeeksponering.
Hvor langt er man så nået?
Smagningen i København var arrangeret af Sigurd Müller vinhandel, og den gav de bedst tænkelige muligheder for at vurdere, hvor langt kvalitetsudviklingen på Quintus var nået. Der indgik de tre sidste og alle glimrende årgange – 2017, 2018 og 2019 – fra henholdsvis Haut-Brion og La Mission Haut-Brion, så Quintus var oppe mod flere 100-pointsvine.
Lad det være sagt først som sidst: Der er stadig et stykke vej op til de 100 point, men udviklingen er mere end lovende. Der er her også interessant at se på priserne. Hvor Haut-Brion og La Mission ofte koster mellem 4.000 og 5.000 kroner pr. flaske, så fås Quintus typisk for mellem 1.200 og 1.500 kroner. Bemærk, at mængderne er særdeles begrænsede: årgang 2019 er allerede udsolgt, men kan skaffes fra eksempelvis Frankrig gennem Wine-Searcher.com for ganske fornuftige penge.
Hvad kendetegner Château Quintus?
Det centrale element i Château Quintus aromabillede er for mig ordet ”balance”. På trods af de ganske forskellige årgange, er der ikke ét tilfælde, hvor balancen ikke har været bemærkelsesværdig vellykket. Denne harmoni kombineret med den betragtelige rigdom i både duft og smag gør de unge vine lettilgængelige, og giver samtidigt det imponerende kvalitetsniveau.
Merlot er generelt den dominerende druesort, og det er lykkes Quintus at udtrykke denne drues smukkeste egenskaber autentisk og delikat. Vinene rummer alle en betydelig og kultiveret saftighed, der på ingen måde går ud over mineraliteten, der er højt prioriteret i Quintus’ smagsprofil
Druesammensætning af de tre årgangen Quintus varierer betydeligt fra år til år, men assemblagen er udført med så betydelig kompetence, at slottet bevarer en veldefineret personlighed. Alligevel er det efterladt rigeligt med plads til, at årgangenes særpræg kan komme til fuldt udtryk. Tanninhåndteringen er i konsekvent i særklasse på tværs af de forskellige årganges varierende dyrkningsbetingelser.
Tilsammen efterlader det indtrykket af, at der er tale om virkelig stor vin, der er eksponent for det bedste i St. Emilion. La Mission og Haut-Brion scorede ganske vist højere i mine vurderinger, men det var kun marginaler, der skilte Quintus fra det finest tænkelige selskab. På min indre og mere subjektive hedonistiske skala var vinene absolut jævnbyrdige. Så hvis man vil smage ultimativ god Bordeaux for noget, der ligner en tredjedel af den gængse heftige adgangsbillet til vin-himmerige, kan jeg kun opfordre til at stifte nærmere bekendtskab med Château Quintus.
Fakta om Château Quintus
Klassifikation: Saint-Emilion Grand Cru
Areal: 28 hektar
Årlig produktion: Cirka 33.000 flasker
Meget skiftende blend med hovedvægten på Merlot og resten fra Cabernet Franc
Ny eg udgør typisk 35 procent
Gennemsnitsalder på vinstokke: godt 30 år
Markant svingende udbytter fra år til år – typisk 30-45 hl/ha
Andenvinen: le Dragon de Quintus
Tredjevinen : Saint-Émilion de Quintus
Unik bredskuldret flaskeform inspireret af Haut Brions flaske
SMAGNING
Château Quintus 2017 St. Emilion Grand Cru
Elegant og veldimensioneret egetræsnæse tilsat kultiverede kagekrydderier og afrundet solbærfrugt. Generelt ganske veludviklet med udsøgt delikatesse og en eminent balance, der sikrer, at den intense og vellykkede mineralitet komme helt og fuldt til udtryk. Utrolig detaljerig smag, der på forbilledlig vis går i spænd med næsens udtryk. Sprød, rig mundfrugt og en rigtig vellykket tanninstruktur. 14,5 pct. – 54 % Merlot og 46 % Cabernet Franc.
97 | 1.250,00 Sigurd Müller
Château Quintus 2018 St. Emilion Grand Cru
Floral og næsten parfumeret duft med topelegant, feminin, fuldmoden druefrugt med et let tobakket krydderi. Veldimensioneret, afdæmpet egetræ og et passende touch sødmefuldhed. Allerede givende og veludviklet. I munden meget velstruktureret med rank, intens tannin, der lover godt for fremtiden. Delikat og lidt afdæmpet, men rigtig lovende smag, der fremstår yngre end næsen. Betydelig detaljerigdom og herlig harmoni. Ultraklassisk St. Emilion udtryk. 15,5 pct. – 72 % Merlot og 28 % Cabernet Franc.
95 | 1.475,00 Sigurd Müller
Château Quintus 2019 St. Emilion Grand Cru
Helt ung og endnu lukket frugt med enestående dybde, kultiveret sødme, forbilledlig renhed og et velpoleret solbær-udtryk. Indbegrebet af harmoni og balance. Også i munden er vinen silkeglat, selv om der ikke er sparet på tanninerne, der er af højeste karat. Fornemt sammensat mundfrugt med betydelig tæthed og velintegreret egetræ, der er doseret med følsomhed og akkuratesse. Overordentligt lovende. 15,5 pct. – 55 % Merlot og 45 & Cabernet Franc. 96 | Udsolgt – i udlandet er prisen typisk 600 – 700 kroner
Læs også artiklen La Mission Haut-Brion