Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Jean Henri Schÿler – den sidste gamle købmand i Bordeaux er død

”Og den her tønde som Peter Winding sidder på er nu mange flere penge værd”. Vi er tilbage i 1989, indspiller en film om skandinaver i Bordeaux. Vi er i de Kirsteinske kældre i Bordeaux på Quai des Chartrons. De kældre som H.C. Andersen besøgte flere gange. Manden der sidder overfor mig er Jean Henri Schÿler, vinkøbmand og dansk konsul i Bordeaux. Bemærkningen er typisk for Jean Henri Schÿler, altid denne nærmest nedarvede danske humor serveret på et flydende dansk. Vi kender allerede hinanden og møder, middage, smagninger forstærker kun et venskab, som udvikler sig, ikke kun til Jean Henri, men til hele familien.

Jean Henri Schÿler (28/10 1931 – 31/10 2016) var købmand på den gode måde, handlen, forretningen, vinen var den ene del, mødet med mennesket den anden. Jean Henri Schÿler sad i perioder på de vigtigste poster i Bordeaux og trods et utal af hæderstitler, blandt andet Generalkonsul og kommandør af Dannebrog, forblev han usnobbet.

Han kendte som ingen anden Skandinavien, havde via sin mors side det norske Birkedal-Hartmannske blod i årerne og solgte i en lang årrække Kirvan, der blev et af de største mærkevine fra Bordeaux, i Sverige. Hans stolthed var Château Kirwan, 3. Grand Cru Classé i Margaux, hvis vinmarker ligger på Cantenacplateauet syd for byen Margaux. Floden ses fra slottet og skulle han med en sætning beskrive sin egen vin blev det: ”som en lang flod”. Han tilbragte sit efterår på Château Kirwan, alene uden sin hustru Christine, der døde alt for tidligt.

jean-henri

kirwan-retour-de-linde

Château Kirwan er et slot, men størrelsen er mere som et hjem. Der er en intimitet på slottet som man sjældent finder i Bordeaux. Fra slottet og sine små vandreture kunne han følge den store kvalitetsforbedring der er sket og han nåede at opleve indvielsen af den nye kælder, en af de mest moderne i Bordeaux, der har givet vinen endnu et løft, så Château Kirwan nu er blandt de allerbedste vine på Médochalvøen.

Jean Henri Schÿler havde et langt sygdomsforløb. Familien sørgede for, via hjælp døgnet rundt, at han kunne blive på slottet. På første sal strømmede operamusik ud gennem hele huset, musikken var hans livsnerve de sidste leveår. Børnene Sophie, Nathalie og Yann vil drive slottet videre. Yann Schÿler er leder af handelshuset Schrøder & Schÿler og han overtog det danske konsulat i Bordeaux efter sin far og er nu dansk, svensk og norsk konsul. Et konsulat der har været i handelshuset siden 1835.

De Kirsteinske kældre i Bordeaux er nu borte, tønden og Jean Henri Schÿler også, men vinen lever, på flaske, i kældrene og ude i vinmarken står vinstokkene i de smukkeste efterårsfarver, knejsende og giver deres sidste farvel til en af Bordeaux’ helt store personligheder.