Vinbøger er som krimier og kogebøger: Der syntes at være et uendeligt behov for nyudgivelser, men vinbøgerne har det dog takken sværere end krimierne: Vinemnets omfang er begrænset, hvorfor det grænser til det mulige at skrive en vinbog, der ikke allerede er skrevet i forvejen. Det har dog ikke afskrækket Jacob Ruby fra at skrive ”Vin Under Lup”. Det er en helt basal vinbog, der udelukkende rummer stof, som er formidlet snesevis af gange før. Men denne bogs berettigelse kan være, at den starter helt fra bunden: Selv om man ikke har så meget som duftet til en vinprop – sådan rent læsemæssigt – vil man ikke savne forudsætningerne for at skaffe sig et elementært overblik over stort set hele vinens forunderlige verden.
Tilegnet vinens novicer
Som nævn er målgruppen for ”Vin Under Lup” de absolutte nybegyndere, selv om de takken mere teoretisk erfarne sikkert kan få opdateret deres viden hist og her. Det har været bogens ambition at nå hele vejen rundt om et kæmpe fagområde og at gøre det på blot 140 sider. Dette er på samme tid bogens force og dens svaghed.
Det er god bog til at tilegne sig overblik, men af gode grunde er mosten mere end tynd hist og her, da der skal behandles så mange emner med så få ord. Hist og her må der nødvendigvis klippes en hæl og hugges en tå, men hvis det kan motivere læseren til at fortsætte sit vinstudie, så er der mange andre solide bogkilder, der kan uddybe bogens ofte papirtynde letvægtsgennemgang af et emne.
Plusser og minusser
Lad os starte med plusserne: Bogen er særdeles velstruktureret og veldisponeret og opdelt i en række hovedafsnit dækkende rigtigt meget: Vinens historie, vinplanten, klima, geologi, planteavl, druen og druesorterne, ønologi, vinifikation, gæringen, alternative produktionsmetoder, lagring og vinsmagning. Generelt fremstår bogen mere som en lærebog end som gængs faglitteratur.
Layoutet er helt igennem æstetisk og luftigt og forsynet med nydelige fotos, gode tegninger og et fornuftigt antal infobokse. Yderligere vises der flere ganske underholdende citater fra diverse kendte folk, der udtaler sig om emner, der har mere eller mindre tilknytning til vin. Sproget er glimrende og letlæseligt. Bogens måske bedste indhold er Jacob Rubys egne personlige vinerfaringer indhentet fra diverse rejser og studieophold. Det giver bogen underholdningsværdi og autenticitet.
Minusserne er dog nogenlunde lige så talrige som plusserne. Det har tydeligvis være forfatterens intentioner at identificere og formulere det vigtigste – altså selve kernen i hvert givet emne. Denne formidlingstype stiller store krav til, at man er fuldbefaren på området, før man kan gøre det indviklede ligetil og letfatteligt og samtidigt gøre det tilstrækkeligt dækkende. Der er klare huller i den faglige viden her, og forfatteren har forsøgt at dække sig ind ved at hente assistance fra geologer, genetikere og andre faguddannede, men det er langt fra lykkes alle steder. Bogen rummer kun få faktuelle fejl, men alligevel efterlades man flere steder med indtrykket af, at der ikke er ægte bundtræk i den faglige formidling.
Konklusionen på det hele er, at ”Vin Under Lup” er en pæn lille vinbog, der er vendt mod nye vininteresserede, der har fået behov for at læse deres første omgang vinteori. Her vil de finde en lettilgængelig bog, der er god til at give en kortfattet oversigt over det hele, men af gode grunde aldrig når ned i dybden. Bogens vinkel på stoffet er genbrugt ufatteligt mange gang i andre vinbøger, hvorfor den er op mod hård konkurrence fra mere velfunderede udgivelser. Den ville i øvrigt være en glimrende lærebog, hvis man skulle starte et aftenskolekursus i basal vinviden.
Vin Under Lup
Skrevet af Jacob Ruby
140 sider – illustreret
Udgivet på eget forlag
2.udgave 2023 – 199 kroner
Købes på www.mr-ruby.dk/shop/vin-under-lup-722p.html