Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Topvine fra Ricasoli

Indtil midten af 1800-tallet var chianti kendt som en toscansk rødvin, men hvilke druesorter, den bestod af, er usikkert. Man ved, at sangiovese og canaiolo dominerede, og at der desuden blev brugt malvasia bianca, mammolo og marzemino i blandingen.

På Castello di Brolio i den sydlige del af det nuværende Chianti Classico-distrikt sad politikeren Bettino Ricasoli og blev ophavsmanden til nutidens chianti ved at gøre sangiovese til den dominerende druesort støttet af malvasia bianca. Han tilskrives ofte den opskrift på chianti, som i mange år var den dominerende, men det er en myte. Vinbønderne i området tog sig ikke af Ricasolis opskrift og erstattede f.eks. malvasia med den kedsommelige trebbiano.

Så sent som i 1950’erne kunne en chianti indeholde en tredjedel trebbiano, så der var virkelig brug for en opstramning, hvis chianti ikke helt skulle ende som en tarvelig bællevin. I første omgang var der en gruppe fremtrædende producenter, som besluttede at træde ud af DOC-reglerne for chianti og skabe såkaldte super toscanere. Antinoris Tignanello er nok blandt de mest kendte. Nogle af udbryderne ønskede at fremstille ren sangiovese, andre gik ind for at blande med cabernet sauvignon og merlot. Udviklingen var en udfordring for lovgiverne, så DOC-reglerne blev omsider revideret. I dag er sangiovese igen kommet til fortjent ære og værdighed.

Francesco Ricasoli står i dag for styret på Castello di Brolio.

Det kunne man erfare, da Maria Bertilli, eksportmanager for den nuværende ejer af Castello di Brolio Francesco Ricasoli, holdt masterclass på restaurant Tramonto i Carlsbergbyen, København. Programmet omfattede 12 vine, hvoraf de syv var 100% sangiovese og en enkelt indeholdt 5% colorino. Outsideren var Casalferro, ren merlot, en dyr og selvfølgelig velsmagende vin. Men typisk toscansk er den ikke, så den må hjemmemarkedet gerne beholde.

Smagningen blev indledt med to hvidvine, Torricella, syrefrisk chardonnay, og Castello di Brolio Sanbarnaba, en lidt mildere ren trebbiano. Så kom sangiovese-udgaverne i en lind strøm, og der var ikke en finger at sætte på drikkeligheden. Fra basis-vinen Brolio og storebror Brolio Riserva til topvinene i Gran Selezione-klassen: Castello di Brolio, Colledilà, Roncicone og sluttelig to udgaver af CeniPrimo, som i årgang 2018 blev den absolutte favorit.

Indledningsbilledet viser Castello di Brolio, der ligger i den sydlige del af Chianti Classico og råder over 1200 hektar jord, hvoraf 240 er vinmarker og 26 tilplantet med oliventræer.