Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Grøde i Toscana

Toscanas berømte chianti har haft sine op- og nedture, men inden for de seneste 50 år er der arbejdet ihærdigt på at rense ud i de regler, som tillod produktion af tvivlsomme vine. Tænk blot på den engang udbredte praksis med at blande hvide druer – op til 30% – i rødvinen chianti. I løbet af 1970’erne og 1980’erne markerede forandringerne sig lidt efter lidt. De såkaldte supertoscanere som f.eks. Tignanello dukkede op fulgt af nyplantning med bedre kloner af sangiovese, DOC blev afløst af DOCG, og ultimativt blev i 2014 Gran Selezione indført som chiantis topkvalitet. Den nyeste udvikling handler om at få anerkendt diversiteten i det toscanske vinland. Ligesom i f.eks. Bourgogne er der store forskelle på vinene fra nord til syd, øst og vest.

Sangiovese er druesort nummer et, men har med tilladelse fra lovgivningen måttet døje med tilsætning af især cabernet sauvignon og merlot. Et af kritikpunkterne mod Gran Selezione ved vintypens fremkomst var, at man egentlig ikke vidste, hvad man fik. Var vinen fremstillet af sangiovese plus cabernet, merlot, syrah osv., eller var der brugt ”indfødte” druer som canaiolo, colorino og malvasia nero? Den samme kritik kan man rette mod chianti, men i dag er de bedste producenter klar over, at der skal skrues ned for brugen af ”internationale” druesorter.

Marco Ferretti er præsident for Consorzio Chianti Colli Fiorentini og fremstiller glimrende vine på La Querce.

Vinum Florentinum

Chianti er en populær vintype og fremstilles i enorme mængder. Forbrugerne fokuserer ofte på Chianti Classico med den sorte hane på flaskehalsen, men rundt om Classico-området er der en række interessante underzoner med navne som Rufina, Colli Senesi, Aretini og Montalbano med Carmignano. To af dem, Colli Pisani og Colli Fiorentini, har netop på hver sin vis gjort opmærksom på deres eksistens, dels i København, dels i Firenze.

Colli Fiorentini, i oldtiden kendt som Vinum Florentinum, strækker sig vest, syd og øst om Firenze og er med blot 3% af den samlede chianti-produktion blandt de små dele af chianti-zonen. En mindre gruppe vinproducenter dannede i 1994 et consorzio for at højne vinkvaliteten og gøre omverdenen opmærksom på vinene. I år gik man så et skridt videre og inviterede til en dag med smagninger for en gruppe internationale vinskribenter. Det foregik i Firenzes Palazzo Vecchio og omfattede dels en teknisk smagning af årgangene 2021-2016, dels en blindsmagning af seks vine i aldersklasserne 2012-1994. Efterfølgende var der lejlighed til at møde en række producenter og smage videre.

Firenzes domkirke ligger midt i et virvar af smågader og er et tilløbsstykke for turisterne.

Det var første gang, consorzio’et arrangerede dette møde med internationale vinskribenter, men formentlig ikke sidste gang. Det overordnede indtryk af kvalitetsniveauet var i hvert fald, at der er gode grunde til at interessere sig for Colli Fiorentini. Med 27 medlemmer repræsenterer consorziet lidt over halvdelen af produktionen i Colli Fiorentini, så der er muligvis gode producenter, som der ikke var mulighed for at møde ved denne lejlighed.

Den tekniske smagning omfattede vine, heraf 16 riserva-udgaver, fra 36 producenter og af dem gjorde et par håndfulde sig især bemærket:

Tenuta San Vito.
Fattorie Giannozzi.
Poggio al Chiuso.
Marzocco di Poppiano.
Fattoria di Bagnolo.
La Querce.
Cantina Sociale Colle Fiorentini.
La Colombaia Ville di Bagnolo.
Castello di Volognano.
Fattoria Torre a Cona.
Castelvecchio.
Castello di Poppiano.
Fattoria San Michele a Torri.

Ved den efterfølgende blindsmagning klarede følgende sig bedst: 2012 Castello di Poppiano, 2009 Fattoria di Fiano, 2007 Castelvecchio og 2005 La Querce. De to øvrige vine i kategorien var fra 2001 og 1994. De skulle for længst være drukket.

Ferdinando Guicciardini og hans direktør Gabriele Farolfi medbragte bl.a. den indtagende basis-chianti Il Cortile.

Gamle minder

Castello di Poppiano har 130 hektar vinmarker, hvoraf de 103 hører under Chianti Colli Fiorentini og Chianti.

Efter næsten 50 års nogenlunde regelmæssige besøg i Toscana er der uundgåelige gensyn med mennesker og steder. Som i denne sammenhæng med Castello di Poppiano, et middelalderslot (12. århundrede) nær Montespertoli sydvest for Firenze, som i 1970’erne var nabo til et logi for den dengang forholdsvis unge danske vinskribent. Logiet var et forfaldent tofamiliers hus med flagermus farende rundt ved nattetide, fordi soveværelset ikke havde ret meget glas i vinduerne.

Ejeren af Castello di Poppiano, Ferdinando Guicciardini, som var til stede i Palazzo Vecchio sammen med sin direktør, Gabriele Farolfi, kunne fortælle, at han nu ud over Castello di Poppiano har to vingårde, og at alle tre arbejder selvstændigt og kun fremstiller vin af egne druer. Han kunne også fortælle, at det gamle utætte hus med flagermusene var hans. Det var dengang i halvfjerdserne udlejet til bl.a. nu afdøde Armando de Rham, indehaver af Enoteca de Rham i Firenze, som i 1975 og de følgende år introducerede den danske vinskribent for en række små kvalitetsproducenter. Blandt dem var også Fattoria Selvapiana i Rufina-regionen, og Conte Guicciardini kunne fortælle, at ejeren, Francesco Giuntini, stadig lever. Han er nu 90 og var for en del år siden ude for et invaliderende trafikuheld.

Filippo Rocchi, Fattoria Castelvecchio: – Jeg elsker syre.

Mens der således blev udvekslet gamle minder, skænkede Gabriele Farolfi Castello di Poppianos basischianti. Den hedder Il Cortile og består af sangiovese, colorino og canaiolo. Smagt i 2020-udgaven er det en ligefrem og meget drikkelig vin, som bare skal nydes her og nu.

Syre og sødme

Filippo Rocchi fra Fattoria Castelvecchio elsker ifølge eget udsagn syre, og det får man at føle med hans Numero Otto, Den er fremstillet af 100% colorino og blev præsenteret i 2018-udgaven. Syreniveauet er højt, men med en alkoholprocent på 15 distraherer det ikke fornøjelsen ved vinen.

Consorzio’ets præsident, Marco Ferretti fra Az. Agr, La Querce, har taget tendensen med lagring på amforaer til sig, og resultatet, Terra di Vino, er en meget vellykket, rentsmagende sangiovese. La Querce, sangiovese plus 5% colorino, smager med sin lette sødme vældigt godt. Marco Ferretti oplyste, at han er repræsenteret i Danmark af Vinotek a Fynnis i Odense.

Martina Tanganelli havde til opgave at repræsentere Castello di Volognano.

Il Castello di Volognano

En anden kvalitetsproducent er Il Castello di Volognano, som Martina Tanganelli havde til opgave at præsentere. Slottet er stort, men vinproduktionen på blot 7000 flasker årligt. Noi er ligesom Poppianos Il Cortile en fin blanding af sangiovese, canaiolo og colorino. Sidste producent på rundgangen i Palazzo Vecchio var Torre a Cona, som producerer ca. 100.000 flasker årligt. Crociferro (sangiovese+colorino), Badia a Corte Riserva og enkeltmarksvinen Terre di Cino Riserva er begge ren sangiovese uden ”makeup”, og alle tre bidrog til at forstærke det gode indtryk af Colli Fiorentinis vine.

Vini Terre di Pisa

Som endnu et udtryk for den grøde, der er i Toscanas vinverden, kom 14 producenter fra de 16 kommuner, som udgør Terre di Pisa DOC, i november til København for at vise deres formåen. Landskabet med sine bakker og dale er typisk toscansk, og klimaet er i kraft af nærheden til havet ret mildt. Sangiovese har her ikke helt så ideelle forhold som i det mere centrale Toscana, så der er udstrakt brug af andre druesorter til vintypen Terre di Pisa Rosso, herunder de forkætrede merlot og  cabernet sauvignon. Syrah, petit verdot og sågar tempranillo optræder også. Kravet til Terre di Pisa Sangiovese er minimum 95% sangiovese, men mange vine er 100%. I produktionen af hvidvine er vermentino den foretrukne druesort. For rødvinenes vedkommende er kravene til lagring ens: minimum 16 måneder, heraf 12 på fade.

En rundgang med fokus på ren sangiovese eller blandinger med italienske druesorter som canaiolo og malvasia nera var ganske opmuntrende. Der var gode vine fra Az. Agr. Castelvecchio, Badia di Morrona, Fattoria Fibbiano (både Ceppatella, ren sangiovese, og Ciliegiolo), Podere la Chiesa, Tenuta di Ghizzano (lækker amforalagret Mimesi), Beconcini og Podere Spazzavento. De nævnte producenters vine er klassificerede som Terre di Pisa Sangiovese DOC. To producenter havde medbragt vine klassificeret som Chianti DOCG. Le Palaies meget indtagende Mur Mur var foruden sangiovese komponeret af mammolo, colorino, canaiolo, buonamico, malvasia nera, procanico, colombana, trebbiano og malvasia bianca. Pieve de’ Pitti var med sin kraftige, sødmefulde Cerretello knap så krævende til sortimentet af druesorter og bruger kun røde druer: sangiovese, canaiolo og malvasia nera. Samme producents 2015 Moro di Pava Chianti Riserva DOCG var meget harmonisk og fik sig straks placeret blandt dagens favoritte

På indledningsbilledet ses Firenzes flotte Castel Vecchio, der dannede rammen om Chianti Colli Fiorentinis smagedag.