Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest for Pengene – Chianti

Toscana har gennem årtusinder været et frugtbart landbrugsområde med dyrkning af korn, oliven og ikke mindst vin. Regionens signaturvin er Chianti, og signaturdruen er Sangiovese. Chiantis lange vinøse forhistorie er ikke uden utallige op- og nedture, men i dag står området bedre kvalitetsmæssigt profileret end nogen siden før. De mest berømte vine er følgelig blevet dyrere, men produktionen er så omfattende, at man stadigt kan finde rigtigt attraktive Chianti-tilbud, der leverer en fuldblods Sangiovese-oplevelse.

Historiske identitetsproblemer

Chianti har gennem århundreder været en værdsat og storsælgende vintype, hvorfor Chianti-navnet gennem tiderne har været misbrugt til at sælge håbløst underlødige versioner – både indenfor og udenfor regionens grænser.

Chianti-navnet har tidligere været brugt som en generisk vintype uafhængig af druesort og geografisk oprindelse. Lidt i stil med det vi kender fra skræmmeeksemplet Chablis-navnet, der endte med at blive er bliver misbrugt over den ganske verden. Men de toscanske vinbønder fik dog sat en stopper for snylteri på Chianti-navnet helt tilbage omkring 1920.

Siden da er der kontinuert arbejdet videre med at højne kvaliteten. Ikke mindst ved omlægningen af DOCG-reglerne i 2002, hvor det blev bestemt, at gængs Chianti maksimum fremover kun må rumme 10 procent hvidvinsdruer, mens den lidt mere fornemme Chianti Classico helt er friholdt for denne form for fortynding.

Castello di Farnetella Riserva 2019 Felsina forhandles af Kjær &Sommerfeldt

Sangiovese på godt og ondt

Sangiovesedruen yder let alt for store udbytter, og den er samtidig en velfungerende partner for iblanding af ganske andre druetyper. To fristende egenskaber, der har gjort Chianti til at oplagt offer for vinøse plattenslagere. Ikke mindst har skrupelløse vinproducenter brugt mere end rigeligt af de grønne druesorter, hvad der før i tiden medvirkede til, at det færdige Chianti-blend ofte kunne være en tynd kop the.

Sangiovese betyder frit oversat ”guds blod”, og den er da også Italiens mest plantede rødvinsdrue, da den dækker op mod 10 procent af alle italienske vinmarker. Denne betragtelige udbredelse i flere regioner har automatisk ført til masser af genetisk varians, så den i forvejen variable druesort er endnu sværere at blive klog på. Sangiovese-vin kan udtrykke sig på mange forskellige måder – endda indenfor det samme vindistrikt, hvor klima og jordbund ellers er nogenlunde sammenlignelige.

I Toscana er der derfor blevet ofret mange kræfter på at nå frem til sorter og kloner, der har så klar en fælleskarakter, at forbrugerne har en berettiget forventning til, hvad der er i flasken. Et godt eksempel på dette er sorten Sangiovese grosso, der i Brunelle di Montalcino indgår som den eneste sort i den færdige vin, hvor den da også giver en markant personlighed.

Tanninens velsignelser

Sangiovese er en sentmodnende drue, hvorfor de senere års lunere klima har givet bedre modning – både målt på sukkerindhold og på tannintype. Det har vist sig mere end nyttigt, da Sangiovese er berømt eller berygtet for at være udstyret med en særlig hårdhændet tannin og læssevis af frugtsyre. De mere modne tanniner har bidraget til at løfte kvaliteten mærkbart og gøre vinene mere letdrikkelige – endda uden at slække på hverken kvalitetsniveau, typicitet eller lagringsmuligheder.

De bedste Sangiovese-vine er netop berømte for at kunne lagre og udvikle sig i lang tid på grund af deres markante tannin. Hertil kommer, at tanninerne er en af hovedårsagerne til, at Chianti er så værdsat som ledsager til stegeretter med et solidt fedtindhold.

Men Sangiovese kan da også få det for varmt, hvorfor forudseende vinavlere er begyndt – som så mange andre steder i verden – at interessere sig for de højest beliggende vinmarker. Denne højere beliggenhed giver ikke blot mulighed for friskere vine, men også for vine med bedre farverigdom og generelt større koncentration af de sundhedsfremmende og aromagivende polyfenoler.

Classico eller ej

Generelt opdeler man Chianti i to hovedområder: Den arealmæssigt største del udgøres af Chianti DOCG, hvorimod den centrale og mindre del er deklareret som Chianti Classico, der rummer de potentielt bedste marker. Derfor anses Classico-vinene generelt for at være bedre end dem, der blot må nøjes at skrive Chianti DOCG på etiketten. Noget er der da også om snakken, hvad man kan se af de betydeligt strengere produktionsregler, der gælder for Classico-vinene. Se mere om det i informationsboksen, hvor Classico-klassifikationen sammenlignes med reglerne for gængs Chianti.

Selvfølgelig er der adskillige undtagelser fra reglen om den højere kvalitet i Classico-området – vi er jo i Italien. I virkelighedens verden er der rigtigt mange fremragende vine, der kun kan skrive Chianti på etiketten og derfor holder lidt igen på priserne. Denne højere vinkvalitet skyldes oftest et solidt ambitionsniveau hos producenten, og disse mønsterbrydere bliver der flere og flere af – heldigvis.

Montaperto 2016 Fattoria Carpineta Fontalpino forhandles af Supervin

Vejen til identiteten

Nutidens Chianti-stil blev på en måde blevet ”opfundet” af Barone Ricasoli tilbage i 1872, da han tilskrives æren for at have etableret det endegyldige paradigme for Chianti-vinstilen. Baronen på Castello di Brolio formåede mod alle odds at få områdets ellers anarkistiske vinbønder til at følge denne opskrift i bemærkelsesværdigt omfang, hvorfor Ricasolis blandingsrecept må have besiddet overbevisende dyder.

Et andet vigtigt kvalitetsfremmende initiativ har været oprettelse af særlige konsortier af vinavlere, der ønsker at gøre en ekstra indsats for at realisere områdets enestående vinpotentiale og dermed forbedre afsætningsmulighederne. Den vigtigste af disse konsortier har uden tvivl været den Sorte Hane – Gallo Nero – der i 1924 blev oprettet for at promovere Classico-vinene. Dette arbejde er lykkedes over al forventning, og i dag er billedet af den Sorte Hane kendt som et klart kvalitetstegn. Omkring 95 procent af Classico-avlerne er med i denne organisation, der tager sig af både produktionsrådgivning og marketing, så succesen er absolut på plads.

Måske Chianti i denne sammenhæng skal sige pænt tak til grundlæggerne af Supertoscaner-bølgen, der beviste, at der for alvor var økonomi i at satse på kvalitet i Toscana. Også selv om man ikke havde et århundredlangt brand i ryggen. Heldigvis er kvalitet smitsom, blot der er flere penge involveret.

De bedste vine

Hvis man sammenligner scorerne for de gængse Chianti-vine med Classico-vinene får man et tankevækkende resultat: Ganske usædvanligt er der hele to vine, der har scoret de maksimale seks stjerner, der vurderer, at der er et optimalt forhold mellem pris og kvalitet. Begge disse seksstjerne-vine er ”bare” helt almindelig DOCG. Det drejer sig om henholdsvis Volpetto 2021, Bellini, DOCG Chianti fra Kjær & Sommerfeldt og så Caspanoglo 2022, Villa Poggio Salvi, DOCG Chianti Colli Senesi fra Supervin.dk.

I begge tilfælde er det vine, der på tilbud koster omkring de 70 kroner, hvad der ellers burde være forbeholdt Chianti købt i et discountsupermarked. I begge tilfælde er der altså tale om rigtigt favorable køb, og kvalitetsforskellen mellem de to vine er marginal. Så hvorfor ikke prøve dem begge?

Her skal man selvfølgelig være opmærksom på, at der er tale om en subjektiv vurdering af prisniveauet, men ikke desto mindre er det en imponerende præstation af Chianti DOCG. Denne gennemført høje kvalitet bakkes op af, at den højest scorende vin af alle – Castello dei Rampolla 2020, DOCG Chianti fra Philipson Wine – også blot er en Chianti DOCG. Her er der stof til eftertanke.

Det store generelle Chianti område er altså bemærkelsesværdigt god til at levere vine til priser, der oftest er glimrende afstemt med vinens kvalitet. Yderligere er det værd at notere sig, at der er tale om et generelt bemærkelsesværdigt højt, ensartet og stabilt kvalitetsniveau, hvor ingen af de mere seriøse Chianti-vine faldt igennem – tværtimod Ser man på den modsatte ende af kvalitetsspektret, vil man bemærke, at de lavest scorende vine også er Chianti DOCG. Der er dog i begge tilfælde tale om jævne supermarkedsvine til absolut lavpris. Så hvis man vil være sikker på at få en god en Chianti-oplevelse, er det værd at ofre en ekstra 50-er.

Regner man en smule statistik på Classico-vinenes priser og pointscorer, viser det sig, at Classico distriktet trods alt har et klart kvalitetsforspring. Området scorer gennemsnitligt højere på 100-pointskalen, og Classico gør det også, når det gælder prisniveauet. Men man får trods alt noget for sine penge: En ganske pålidelig garanti for, at når der står Classico på etiketten, så er kvaliteten helt på plads.

Sådan læses vinbedømmelserne

Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks.
Yderligere får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen. Der uddeles to udmærkelser: Den første – ”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklen tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene.  Den anden pris gives til den højeste score, uanset prisen. Ved pointlighed, går titlen trods alt til den billigste vin. Her er udmærkelsen ”BEDSTE VIN”.

Bastioni 2020 I Corlazzi forhandles af Degustation.dk

Klassifikationen af Chianti DOCG
og Chianti Classico DOCG


Chianti DOCG Chianti Classico DOCG
Areal Cirka 14.000 hektar og normalt 900.000 hektoliter Cirka 7.200 hektar og normalt 275.000 hektoliter
Druevalg for blå druer Minimum 70 procent Sangiovese. Derudover blandt andet Colorino, Malvasia Nera, Merlot, Syrah, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon.

Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon må dog højst udgøre 15 procent totalt.

80 til 100 procent Sangiovese. Derudover må man bruge blandt andet Colorino, Malvasia Nera, Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon
Druevalg for grønne druer Malvasia Bianco og Trebbiano – tilsammen dog højst 10 procent Alle grønne druer er forbudte
Maksimalt høstudbytte 54 hektoliter pr. hektar 52 hektoliter pr. hektar
Lagringskrav Chianti:  6 måneder

Superiore: Ét år

Riserva: 2 års lagring

 

Som regel krav om minimum 3 måneders flaskelagring.

Intet krav om fadlagring

Kvalitetsniveauer Chianti uden anden angivelse er basisvinen. Minimum alkohol 11.5 pct.

 

Chianti Riserva: Krav om fadlagring. Minimum alkohol 12 pct.

 

Chianti Superiore: Strammere krav til udbytte og lagring. Minimum alkohol 12 pct.

 

Basis niveau – Chianti Classico Annata:

Minimum 12 procent alkohol og minimum 12 måneders lagring

 

Næste niveau – Chianti Classico Riserva:

Minimum 12,5 procent alkohol og minimum 24 måneders lagring

 

Højeste niveau – Chianti Classico Gran Selezione: Minimum 13 procent alkohol og minimum 30 måneders lagring. Yderligere skal druerne komme fra egne marker

SMAGNING

Castello dei Rampolla 2020 forhandles  af  Philipson Wine
Volpetto 2021 Bellini, DOCG Chianti
****** – ”BEST BUY”

Krydret næse med lidt medicinske toner og mørk blommet frugt. Betydelig intensitet og et solidt egepræg. Veludviklet og meget givende duft med modent helhedspræg. Saftig og intens mundfrugt med velvalgt sødmefuldhed og dejlig frugttæthed. Kraftfuld, fyldig, rank og med mørke bær. Stilistisk tæt på Rhône og Grenache-druen. Kraftfuld, afrundet og frugtdrevet. Dejlig tæthed, udmærket koncentration og fin balance.
91 | 119,00 – på tilbud 69,00 Kjær & Sommerfeldt

Castello dei Rampolla 2020, DOCG Chianti
**** ”BEDSTE VIN”

Intens, fyldig frisk duft med elegance og styrke. Personlig med flot harmoni og betydelig detaljerigdom. Kraftfuld og alligevel elegant. Fed, saftig, ekstraktrig og intens mundfrugt med flot bærpræg. Bløde, men tilstrækkelige tanniner, der er emballeret på flotteste vis. Delikatesse og masser af charme. Vellavet og sikkert med fine udviklingsmuligheder. 13,5 Pct.
94 | 220,00 v/6 fl Philipson Wine

Caspanoglo 2022 Villa Poggio Salvi, DOCG Chianti Colli Senesi
******

Intens, ung, mørk og saftig bærfrugt med lidt hyldebærkarakter. Pæn lille sødme, dejlig kølig og frisk stil med pæn mineralitet. Velkrydret, delikat og umiddelbart charmerende. Betydelig intensitet med solidt ristet egepræg. Saftig og tæt mundfrugt med god aromarigdom. Velstruktureret med nydelige bløde tanniner og et krydderi, der er meget i tråd med næsens udtryk. Saftig, givende og frugtbaseret og med fin harmoni og med bred appel. 13,5 Pct.
91 | 70,00 på tilbud – normalpris 125,00 Supervin.dk

Monrosso 2020 Fattoria Monsanto, DOCG Chianti
*****

Frisk, ung, saftig og mineralsk frugt med mørke toner og køligt helhedspræg. Autentisk og rank druekarakter og tiltalende elegance med let røget egetræ. Meget helstøbt duft, hvor alt er afpasset på bedste vis. Sprød frisk og charmerende mundfrugt med betydelig præcision og afdæmpede, men tilstrækkelige tanniner. Kultiveret lille sødme og velafbalanceret krydderi. 13.5 Pct.
90 | 130,00 – 100,00 v/ 6 fl Bichel Vine

Aiola 2020, DOCG Chianti Classico
*****

Ren, ungdommelig frugtnæse med mørke bær og betydelig intensitet og masser af kirsebærfrugt. Kontant krydret med lidt ristet egetræ og charmerende lille sødmefuldhed. Delikat, vellykket og med udmærket drue-autenticitet. Spændstig, rank, og frisk vin med betydelig bærfrugt-intensitet og med markant og god tanninrygrad. Ungdommelig, klassisk og umiddelbart letdrikkelig. 3,5 Pct. – 2 liter – Bastflaske.
90 | 288,00 for 2 liter Vinettig.dk

Fontalpino 2020 Fattoria Carpineta Fontalpino forhandles af Supervin
Fontalpino 2020 Fattoria Carpineta Fontalpino, DOCG Chianti Classico
*****

Let røgpræget og mineralsk næse med afdæmpet moden frugt med meget mørke solbær. Solidt krydret og med god detaljerigdom, moderat intensitet og dejlig mineralitet. Saftig og ungdommelig vin med udtalt bærsødme og flot tannin. Tæt, ekstraktrig og aromatisk rig og med lang, kraftfuld eftersmag. 13 Pct. – økologisk.
92 | 120,00 på tilbud – normalpris 200,00  Supervin.dk 

Bastioni 2020 I Corlazzi, DOCG Chianti Classico
*****

Kraftig, mørk og ungdommelig bærfrugt med diskret sødme og pæn intensitet. Sorte solbær og lakrids i krydderiet. Afrundet duft med let røget egetræ og udmærket mineralitet. Smag med samme gode kontante saftige bærfrugt som i næsen. Flot struktur med bløde og alligevel tilstrækkelige tanniner. Charmerende, umiddelbar, vellavet og med autentisk og sympatisk områdekarakter. 13,5 Pct.
92 | 130,00  på tilbud – normalpris 189,00  Degustation.dk 

Castello di Farnetella Riserva 2019 Felsina, DOCG Chianti Colli Senesi
*****

Mørk, lettere blommet frugt med mineralsk præg og veludviklet egetræ. Fin detaljerigdom og betydelig intensitet. Stilistisk tæt på moden Bordeaux. Afrundet, delikat smag med udtalt finesse, flot balance og stor detaljerigdom. Rank, mineralsk og moden mundfrugt med medium intensitet og glimrende harmoni. Fornem vin til de lettere retter. Autentisk Sangiovese-karakter. 13,5 Pct.
92 | 129,00 på tilbud – normalpris 229,00 Kjær & Sommerfeldt

Monsanto 2021 Fattoria Monsanto, DOCG Chianti Classico
*****

Meget spicy næse med veludviklede træaromaer med fokus på vanilje. Elegant, mineralsk og harmonisk og med fuldmoden, omend afdæmpet frugt. Flot mineralitet og god intensitet. Lidt i stil med fuldmoden Bordeaux, hvor mineraliteten spiller en hovedrolle. Indtagende, elegant, detaljerig og veludviklet duft. Langt yngre smag end duft, hvor den tætte, fuldfede, mørke bærfrugt har hovedrollen suppleret af en ganske intens og veldoseret sødme. Frelsende veldimensioneret frugtsyre, god saftighed, og med umiddelbar charme. God fylde og med udmærket harmoni. 14 Pct.
92 | 225,00 – 160,00 v/6 fl Bichel Vine

Rubiolo 2021 Gaglio forhandles af Jysk Vin
Rubiolo 2021 Gaglio, DOCG Chianti Classico
*****

Dyb, klassisk, mørk solbærfrugt i stil med højt klassificeret Bordeaux. Solid mineralitet og perfekt integreret egetræ. Alt i alt en fornem, rank og ambitiøs duft. Givende og charmerende. Velstruktureret og rigtsmagende mundfrugt med fornem tanninbalance og glimrende finesse. Masser af power, men alting er alligevel under fuld kontrol, så der leveres et helt igennem kultiveret helhedspræg. 14 Pct. – økologisk.
93 | 209,00 – 189.00 v/ 6 fl Jysk Vin 

Casanova Riserva 2019 La Spinetta, DOCG Chianti Classico
*****

Bred og sammensat frugt med personlig aromaprofil med mørke bær, blommer og solbær tilsat blomster og med et veludviklet præg. Krydret med nydelige tobakstoner og et lille let tjæret præg og flot integreret egetræ. Betydelig styrke og flot detaljerigdom. Afrundet og med begyndende modenhed. Spændende og velsammensat vin. Betylidelig frugttæthed med unikt, intenst og spændende krydderi. Velstruktureret, veludviklet og med stor detaljerigdom og nydelig balance. Glat, intens og umiddelbart indtagende. Sikkert med gode udviklingsmuligheder. 14 Pct.
93 | 265,00 og 6 fl for 1.352,00 Løgismose Vin 

Montaperto 2016 Fattoria Carpineta Fontalpino, DOCG Chianti Classico
****

Egepræget, personlig, rig og velsammensat næse med mange sekundære aromaer tilsat lidt karamel og ristet egetræ. En absolut personlighed, hvor de sekundære aromaer har overtaget fra de frugtige – delikat, elegant og ganske krævende vin. Rig og sammensat på den modne og kultiverede måde og alligevel med et nydeligt lille touch sødmefuldhed. Mere finesse end styrke. Saftig og tæt vin med en mundfrugt, der på trods af solid modenhed virker langt yngre end næsen indikerer. Markante tanniner, der løfter vinens helhedsindtryk. Afrundet, sødmefuld, veludviklet og givende og letdrikkelig og på glimrende kvalitetsniveau. 13 Pct. – økologisk.
92 | 220,00 på tilbud – normalpris 400,00  Supervin.dk 

Corte Orsini Riserva 2019, DOCG Chianti
****

Næse med velmodnet moderat frugtighed, diskret egetræ og et lidt støvet helhedspræg. Moderat krydret med lakrids plus en del bitterstoffer. Behersket intensitet og pæn balance. Lidt til den enkle side. Generelt med en mørk og rigeligt slank frugtkarakter, der næsten overdøves af grønne og stramme tanniner. Behersket intensitet og med begrænset fylde, men med pæn harmoni. 12,5 Pct.
83 | 59,00 Rema1000

Tenuta Sant’ Alfonso 2019 Rocca delle Macie, DOCG Chianti Classico
****

Næse med mørke solbær plus en del alkohol og med intenst bærpræg med dejlig dybde og god saftighed. Krydret med ristet egetræ og lidt lakrids. Betydelig styrke og med tiltalende tæthed. Ungdommelig. Saftig frugtdrevet vin med bløde og velindpakkede tanniner, der giver den fornødne rygrad. Delikat, velsammensat og autentisk Chianti med ungdommelig charme og udmærket fylde. 14,5 Pct.
92 | 210,oo Skjold Burne

Chianti Classico 2020 Rocca delle Macia, DOCG Chianti Classico
****

Tung, mørk og tobakket frugt med pæn intensitet, god tæthed og med lettere røget egetræ. Afdæmpet, klassisk og lidt ovre i old-school genren. Harmonisk vin, hvor alt passer nøje sammen. Moderat fylde, pæn intensitet med rank og alligevel givende frugt med tilpas saftighed. Behersket krydderi, afdæmpet egetræ og med god harmoni. 13,5 Pct.
90 | 150,00 Skjold Burne

Frascole 2021 DOCG Chianti Rufina
****

Intens duft med mørke saftige solbær og hyldebær og med god dybde. Ungt egetræ, der er veldoseret og med tiltalende vaniljetoner. Mørkt krydderi med tørre krydderurter, tobak og et touch tjære. Betydelig styrke, flot renhed og dejlig friskhed. Blød og saftig og ganske bred og alligevel velstruktureret vin med givende bærbaseret mundfrugt. Umiddelbart charmerende og letdrikkelig. 13.5 pct.– økologisk.
91 | 169,00 HJHansen-Vin.dk 

Isole e Olena 2020 forhandles af Philipson Wine
Isole e Olena 2020, DOCG Chianti Classico

Sødmefuld, kultiveret næse med velvalgt egepræg og afrundet, delikat hyldebærfrugt. Aromatisk duft med fornem balance og med flot detaljerigdom. Betydelig elegance og udmærket finesse. Ambitiøst sammensat duft. Kølig, saftig og velbygget mundfrugt med solbær og hyldebær og med fuldt integreret tannin og nydelig rankhed. Aromatisk rig og med et glat helhedspræg, der fremhæver den eminente balance. 14 Pct.
93 | 190,00 v/6 fl Philipson Wine

Candialle 2021 La Misse di Candialle, DOCG Chianti Classico
****

Dyb, moden blommefrugt med lidt tobak og veludviklet detaljerigdom. Kultiveret og afdæmpet krydret med lidt karamel og modent egetræ plus mærkbar alkohol. Delikat duft med finesse og nydelig balance. Ekstraktrig, saftig og velbygget mørk mundfrugt med betydelig fylde, velvalgt sødmefuldhed og alligevel velsignet med betydelig friskhed. Generelt lidt af en powervin med solid længde, flot balance og masser af personlighed. 14 pct.– økologisk.
92 | 199,00 HJHansen-Vin.dk 

Castello di Volpeia 2019 DOCG Chianti Classico
****

Sødmefuld, mørk bærfrugtnæse med friskt hyldebærpræg. Intens krydret og med et lettere lakridset præg og nydeligt vanilje-egetræ. Saftig, tæt, intens og diskret sødmefuld bærfrugtsmag. Glat, fyldig, frisk og ligetil med tilpas frugtsyre og bløde tanniner. God tæthed, nydelig aromarigdom og nydelig harmoni. En frugtdrevet og charmerende vin med moderat Sangiovese-karakter. 14 Pct. – økologisk.
92 | 269,00 v 3/fl – normalpris 309,00 JyskVin.dk 

Santa Christina 2019 Cantina Santa Christina, DOCG Chianti
****

Frisk frugt med et let kødet præg. Fin lille sødme med pæn mineralitet og medium intensitet. Krydret med lidt lakrids og eksotiske overtoner. Umiddelbart charmerende og med god aromastyrke. Afrundet, harmonisk og moden smag. Ret bred frugt med markant krydderi og solid sødme. Vellykket, glat og sødmefuld.
91 | 159,00 HJHansen-Vin.dk 

Casanova Riserva 2019 La Spinetta, DOCG Chianti Classico
****

Bred og sammensat frugt med blommer og solbær og tilsat lidt blomster. Veludviklet duft med nydelige tobakstoner, et let tjæret præg og med flot integreret egetræ. Betydelig styrke og god detaljerigdom. Spændende og velsammensat vin med tiltalende aromarigdom. Velstruktureret og veludviklet og med nydelig balance. Virker fuldmoden og alligevel med gode udviklingsmuligheder. Glat, intens og umiddelbart indtagende og med flot håndværk. 14 Pct.
93 | 265,00 – 225,00 v/6 fl Løgismose Vin

Chianti 2022 Cecchi, DOCG Chianti
***

Ret lukket og en smule enkel frugtnæse med pæn druekarakter. Mørkt kagekrydderi og ikke så meget andet. Behersket styrke og fylde. Umiddelbart tiltalende, omend til den enkle side. Glat, blød frugtbaseret vin med enkel aromasammensætning og svag tannin. Saftig og lettilgængelig, men med behersket distriktsudtryk. Lav og korrekt pris. 13 Pct.
85 | 75,00 COOP