Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Rosso di Montalcino – mere end blot Brunello Light?

Brunello di Montalcino udtrykker Sangiovese-druen på fornemmeste og mest karakterfulde vis, men vinens pris er ofte ganske høj. Et værdigt alternativ er lillebroren Rosso di Montalcino, der typisk er en letvægtsudgave af Brunello, og i alle tilfælde yder Sangiovese fuld retfærdighed. Hvor Brunello kræver flere års lagring for at være drikkeklar, er Rosso mere tilgængelig som ung og alligevel med pæn holdbarhed. Artiklen ser nærmere på, hvad der adskiller Rosso fra Brunello i glasset, og hvorfor Rosso kan være en charmerende og velfungerende afløser for den mere eksklusive Brunello.

Fra sækkelærred til silke

Conti Costanti 2018 forhandles af Bichel

I 1970 var Montalcino den fattigste bjergby i Toscana, men i dag er byen både velhavende og verdensberømt. Mange af byens beboere sender uden tvivl en venlig tanke tilbage til den fremsynede familie Biondi Santi, der gjorde en jævn Sangiovese-vin til noget ganske ekstraordinært – nemlig Brunello di Montalcino. Helt frem til 1960’erne var Brunello nærmest en parentes i Toscana, da der den gang kun blev dyrket cirka 60 hektar. Siden da er det gået voldsomt stærkt, og i dag er man oppe på omkring 2.100 hektar. Markedet lider tilsyneladende af en uudslukkelig Brunello-tørst på trods af en nærmest eksplosiv prisudvikling.

Den første flaske Brunello Biondi-Santi stammer – vistnok – fra 1865, og fra første færd var ambitionen at frembringe enestående vin. Det var kun muligt i de bedste årgange, hvor vejret opførte sig eksemplarisk i hele dyrkningsperioden. Så i de første 80 år af Brunellos levetid blev der kun deklareret sølle fire årgange – 1888 – 1891 – 1925 og 1945. Men den tid er for længst forbi, da devisen nu er: Intet år uden Brunello – og tak for det. Brunello er en af de bedste italienske vine til at udtrykke en årgangs særpræg på godt og ondt. En egenskab, der for alvor viser sig efter flere år lagring, og en af vinens smukkeste egenskaber er da også dens lange liv, hvor der kommer nye facetter til selv efter mange års forløb.

Mirakelrecepten

Men hvad var det egentlig, den ambitiøse Biondi Santi fandt på? Sangiovese er Italiens mest dyrkede druesort, og den dækker op i mod 10 procent af arealet. Hertil kommer, at Sangiovese muterer villigt, så den findes i et utal af lokale varianter. Udgangspunktet for Biondi-Santi var selvfølgelig Sangiovese, men i varianten Sangiovese Grosso, der udmærker sig ved større smagsrigdom, højere alkohol og ikke mindst særligt potente tanniner. En anden markant forskel i forhold til de traditionelle Chianti-vine er druesammensætningen, hvor Chianti-klassifikationerne ofte blander 20-30 procent andre lokale druer – sågar hvide – i mosten, mens Brunello er 100 procent Sangiovese.

Uccelliera 2018 Rosso di Montalcino forhandles af Vinova.dk

Den mineralske jord omkring Montalcino er optimal til at få det bedste frem i Sangiovese, og den magre jordbund giver automatisk en kvalitetsfremmende udbyttebegrænsning. Det fører til meget koncentrerede vine, både hvad angår smagsstoffer og ikke mindst tanniner. Hvor selv god Chianti i al sin elegance kan være rigeligt diskret og subtil i sit udtryk, så giver Montalcino-vinene langt mere smæk for skillingen – vel at mærke uden at slække på det autentiske Sangiovese-udtryk. Montalcino-vinenes betydelige tanninindhold nødvendiggør dog lang tids lagring, så fra starten var man klar over, at Brunello havde behov for mange år på fad. Indtil for en snes år siden var DOCG-kravet til Brunello da også hele fire års fadlagring, men i tidens ånd blev der slækket på lagringskravet, der i dag er nede på minimum to år. Til gengæld er der krav om efterfølgende flaskelagring. Den færdige vin kan først markedsføres efter fem år for gængs Brunellos vedkommende og efter seks år, når det gælder Riserva-kvaliteten.

Som Brunello-køber kan man med fordel selv give vinen et par ekstra års flaskelagring, og man vil blive så rigeligt belønnet for sit tålmod. De bedste eksemplarer fra de bedste årgange kan fortsætte deres udvikling på den anden side af 10års-alderen, selv om det mest er for yndere af tertiære aromaer. Fadlagringsmetoden har også i Montalcino givet den fra Italien så velkendte stil-kontrovers om brug af gamle kontra nye fade og om fadets rette volumen. Altså om hvor stor en dosis egejuice og hvor kraftig oxidation der klæder vinen. Så også i Montalcino taler man om traditionalister og om modernister, men mange producenter bekender sig i dag til en ganske anstændig mellemvej, når det gælder egeeksponeringen.

Terral Sole 2012  forhandles af Vinogvelsmag.dk

Et spørgsmål om ambitioner

Montalcino-området er markant mindre en eksempelvis Chianti, og produktionen er derfor så begrænset, at det er let af afsætte flaskerne. Dermed er der opstået et udækket markedsbehov og en succesfuld vej til at opfylde denne niche viste sig at være produktion af en mindre ambitiøs og mere hurtigtmodnende Sangiovese-vin, men efter stort set den samme model. Det drejer sig om Rosso di Montalcino, der ikke er underlagt så strenge kvalitetskrav som Brunello. Men det beherskede klassifikationsareal sætter fortsat betydelige volumengrænser, så Rosso-produktionen er mindre end Brunello-produktionen.

For mange Bordeaux-slotte er produktionen af en anden- og ofte en tredjevin en lukrativ forretning. Anden-vinen bruger moder-slottets højt skattede brand til at sælge de vine, som kommer fra sekundære parceller eller til at opsluge druepartier fra unge vinstokke eller knap så spændende cuvéer. Denne model praktiseres også i Montalcino, hvor salg af overskudsproduktion og vin på most af letbenet karakter kan supplere likviditeten. Rosso kan nemlig markedsføres allerede efter ét år, hvorimod Brunello først kan sælges efter fem, hvad der godt kan være hårdt for økonomien.

Dette kan gøre Rosso-kvaliteten er mindre spændende, men det kan også resultere i det stik modsatte: Hvis producenten er ambitiøs, ryger ganske mange glimrende druer i Rosso-karret. Det fremmer ikke blot Rossos eget niveau, men styrker på samme tid Brunello-vinen, der opnår en højere kvalitet på bekostning af en hårdere selektion af kvalitetsdruer. Nogle producenter går bevidst efter, at deres Rosso skal være en miniudgave af den berømte Brunello, mens de mere kreative avlere søger at udvikle en selvstændig identitet for deres Rosso. De gør en spændende indsats for at nedbryde denne sociale arv, hvor lillebror partout skal gå i storebrors fodspor.

Casisano 2015 forhandles af Kjær & Sommerfeldt

Rossos fine forudsætninger

Under alle omstændigheder er der grundlag for at lave glimrende Rosso, da dyrkningsområdet er det samme som Brunellos, og klimaet af gode grunde er identisk.  En af de vigtigste kilder til stilforskelle er for både Brunello og Rossos vedkommende dyrkningsstedet, da området har betydelige højdeforskelle og en meget sammensat geologi. Tommelfingerreglen er, at vine fra de højtbeliggende områder er mere elegante og med en lettere tanninstruktur, mens dal-vinene er dyrket på en mere leret jord. Vine fra de lavtliggende områder fremstår derfor ofte tungere, med dybere farve og med mere kontante tanniner, og de kan af samme grund bedre håndtere solide doser nyt egetræ.

Så også i Montalcino er producenten afgørende for stil og kvalitet. De berømte huses Brunello-kompetencer smitter som regel af på deres Rosso, hvorfor disse vine typisk er attraktive købsmuligheder, selv om de sjældent er billige. Men området rummer mange små vinavlere, hvorfor der fortsat er mulighed for at gøre gode køb, hvis man bruger tid og kræfter på at være talentspejder blandt de mere ukendte producenter.

Flertallet af Rosso’er er spændende og karakterfulde vine, der har klare udviklingsmuligheder, på trods af at de er tilgængelige stort set fra købstidspunktet. Generelt trænger de helt unge vine dog til solid iltning, før de lukker sig op og præsenterer deres bedste sider i glasset. Det er deciderede madvine, da Sangioveses kontante tanninbid kommer fuldt til udtryk her, så der er brug for modspil i form af stegeskorpe og gedigent fedtindhold.

Rosso kontra Brunello

Et af smagningens formål var at se nærmere på forskelle og ligheder mellem Rosso og Brunello, hvorfor begge klassifikationer blev smagt fra samme producent, når det var muligt. Sammenligning baseret på samme årgang kan dog sjældent lade sig gøre, da Rosso markedsføres allerede efter ét år, mens Brunello først slippes løs efter fem. Men vingårdens stil og ambitionsniveau viste sig trods alt at være genkendelige og sammenlignelige på tværs af alders- og årgangsforskelle. Blandt Rosso-vinene var der ganske mange fra 2018, mens en enkelt gik helt tilbage til 2012. På trods af blindsmagning burde det være en overkommelig opgave, at skille Rosso fra Brunello. Det lykkedes da også i flertallet af tilfældene, men bestemt ikke konsekvent, hvad der en god indikation af Rossos høje kvalitetsniveau.

TerralSole 2012 forhandles af Vinogvelsmag.dk

Sammenligner man smagenoterne for Rosso og for Brunello, vil man typisk se en marginal forskel i scoren indenfor det samme vinhus. Samtidig var det også en klar tendens, at hvis Brunello scorer højt, så gør firmaets Rosso’en det også. Se eksempelvis producenterne Ucciliera, Casisano eller Terralsole, hvor man får tilnærmelsesvis samme kvalitetsniveau fra Rosso som fra Brunello, men til en mere menneskevenlig pris. Man skal dog bemærke, at Rosso er fremstillet til at præsentere sig optimalt fra første færd, mens Brunellos smukkeste sider først for alvor viser sig over et længere perspektiv. Selv i den helt unge årgang 2018 og 2019 var Rosso letdrikkelig på trods af solidt tanninbid, og selvom garvesyrestrukturen var kontant, var den også veldimensioneret og omgængelig. Rosso er tydeligvis beregnet til forbrug indenfor et år eller to, mens de bedste uden tvivl holde længere end dette. Derimod er det næppe vine med de store udviklingsmuligheder, hvorfor man må ty til storebror Brunello, hvis man har ambitioner om på sigt at nyde intakte vellagrede vine med mange tertiære aromaer.

Brunello for folket

I mine ældre Brunello-erfaringer har jeg ofte oplevet vinene som utilgængelige som unge, men den aktuelle serie var givende og velsmagende allerede efter kort tids luftning. Det skal dog indrømmes, at detaljerigdom og letdrikkelighed var større den efterfølgende dag. Vurderingen er derfor, at selv om vinene er tilgængelige fra første færd, er det vine med god holdbarhed, men sikkert med behersket udviklingspotentiale. Generelt var koncentration og tæthed større hos Brunello end hos Rosso, så udover udviklingspotentialet får man med Brunello typisk en mere robust vin med større smagsintensitet.

For begge vintyper gælder, at de håndterer egetræ på forbilledlig vis. Ingen af de smagte vine fremstod med så dominerende egearomaer, at de overtrumfede frugten. Denne balanceakt lykkes endda på trods af, at frugten sjældent er markant saftig eller bærpræget, men mere bekender sig til den mineralske trosretning. En sammenligning rent stilistisk og ambitionsmæssigt med Bordeaux ligger lige for. De to vidt forskellige vintyper besidder trods alt så mange af de samme dyder, at de med stor sandsynlighed vil appellere til det samme købersegment. Er der Bordeaux-fundamentalister blandt læserne, skal de hermed være opfordret til at begive sig lidt uden for de vante stier. Der ligger mange gode italienske oplevelser og venter i Toscana.

Fine købsmuligheder

Begge vintyper satser på balance, mineralitet og markant distriktssærpræg. Set ud fra et mere bredt vinperspektiv kan selv de højeste priser på Brunello synes ganske rimelige. Hvis man afvejer kvalitet kontra pris, har de mest eksklusive Bordeaux-vine her et reelt forklaringsproblem, som man ikke finder i tilsvarende grad i Montalcino. Montalcinos globale prestige tiltager forhåbentlig ikke så meget, at områdets vinpriser eksploderer på samme måde, som det er sket i Bordeaux og i Bourgogne. Men sådan er det heldigvis endnu ikke i Toscana, hvor det stadigt er muligt at gøre de rene kup ved køb af Rosso di Montalcino. Især hvis man går efter subtil elegance, kultiveret aromarig rigdom og udtalt finesse. Bare slå op i smagenoterne til denne artikel. Der er adskillige anbefalelsesværdige Rosso-vine, der leverer enestående høj kvalitet for under 200 kroner og endda tit for mindre.

La Mannella 2018 Cortonesi forhandles af Jysk Vin

Smagning – Rosso di Montalcino

Mocali 2017 DOC Rosso di Montalcino

Frisk, mørk frugtnæse med let likørpræg tilsat blommer og krydret med tørre krydderurter. Nydeligt egepræg og fint dimensioneret mineralitet. Glimrende delikatesse og klassisk drueudtryk. Saftig, delikat, sødmefuld mundfrugt med masser af charme, kultiveret krydderi og nydelig tæthed. Givende, tiltalende og letdrikkelig. Attraktiv pris og med nydelig Rosso-karakter. 13,5 pct.
90 | 77,00 Adriat Vinimport

La Mannella 2018 Cortonesi DOC Rosso di Montalcino

Frisk og ungdommelig kirsebærfrugt krydret med lakrids og chokolade. Moderat egetræ og let mineralitet. Pæn frugtstyrke med udmærket sødme og moderat tannin. En smule enkel, men umiddelbar, lettilgængelig og letdrikkelig. 14,5 pct.
88 | 169,00 – 149,00 v/6 fl Jysk Vin

Argiano 2019 DOC Rosso di Montalcino

Kølig stil med urtepræget krydderi og masser af mineralitet og fornemt doseret egetræ. Delikat, klassisk, lovende og ambitiøst sammensat duft. Tæt, velbygget, diskret sødmefuld frugt med intens mineralitet. Flot indpakkede, markante tanniner og med klassisk helhedspræg. Koncentreret og superharmonisk vin med betydelig detaljerigdom og imponerende finish. En kvalitet, der er en god Brunello værdig. Særdeles attraktiv 12-styk pris. 14,5 pct. 93 | 110,00 v/12 fl Philipson Wine

SanLorenzo forhandles af Jysk Vin
Uccelliera 2018 DOC Rosso di Montalcino

Intens, delikat frugtighed med flot detaljerigdom og udmærket styrke. Moden, klassisk Sangiovese-næse med lidt trøffel og mærkbar alkohol. Tæt, frisk, vellavet og umiddelbart tilgængelig med velvalgt frugtsødme. Charmerende vin med udmærket tæthed, veldimensioneret tanninrygrad og harmonisk helhedspræg. Rosso på fint niveau. Meget vinvaluta for pengene. 14 pct. 91 | 195,00 – 165,00 v/6 fl Vinova.dk 

TerralSole 2012 DOC Rosso di Montalcino

Tæt, tung og mørk bærfrugt med et lettere rosinet præg. Diskret tjære-krydderi, let portvinspræg med mærkbar alkohol og god styrke. Umiddelbart charmerende. Ungdommelig, delikat sødmefuld mundfrugt med stor saftighed og nydelig tæthed. Bløde tanniner og tiltalende krydderi. Givende og med god harmoni. 13,5 pct. 92 | 249,00 – 212,00 v/6 fl Vinogvelsmag.dk

SanLorenzo 2017 DOC Rosso di Montalcino

Intens næse med tobakket krydderi og ren blommefrugt. Duft med et mørkt og lettere tjæret præg og intens mineralitet. Høj kvalitet med betydelig og harmonisk detaljerigdom. Intens og kontant struktureret vin med autentisk druepræg og kultiveret mineralitet. Harmonisk, tiltalende og aromatisk rig. Spiller lige op med selv god Brunello for en attraktiv pris. 14 pct.
92 | 179,00 – 159,00 v/6 fl Jysk Vin

Casisano 2018 DOC Rosso di Montalcino

Velmodnet og kultiveret næse med nydeligt mineralsk helhedspræg. Delikat og veludviklet Sangiovese-krydderi. Fin aromadybde i duften, der er krydret med tobak og tørre krydderurter. God intensitet og betydelig detaljerigdom. Saftig og delikat vin med stor frugttæthed og glimrende sødmefuldhed. Charmerende Rosso på højt niveau og kompetent skåret over Brunello-læsten. Fristende tilbudspris.13,5 pct.
92 | 169,00 – 119,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Ciacci Piccolomini d’Aragona 2018 DOC Rosso di Montalcino

Frisk og frugtig vin med ungdommelig og afdæmpet Sangiovese-karakter, men med pæn intensitet. Moderat egekrydderi tilsat diskret tjære og lidt bitter mandelpræg. Sødmefuld, saftig bærfrugt med markant ungdommelighed. Autentisk Rosso-karakter med tilpas tanninrygrad og god saftig længde. 14 pct. 89 | 104,00 Adriat Vinimport

Cordella 2019 DOC Rosso di Montalcino

Markant tobakket næse med mørk veludviklet blommefrugt og en del ristet egetræ. Velafbalanceret, delikat og detaljerig med et lettere parfumeret krydderi. Tæt vin med flot opbygget frugtstruktur, bløde tanniner og et saftigt, sødmefuldt helhedsindtryk. Harmonisk og frugtdrevet med nydeligt krydderi og dejlig fylde. Letdrikkelig og umiddelbart charmerende. 14 pct. 91 | 130,00 v/12 fl Philipson Wine

Le Potazzine 2019 DOC Rosso di Montalcino

Delikat, træpræget duft med mørk bærkarakter og med pæn frugtintensitet. Veludviklet, ren og mineralsk næse krydret med lidt lakrids og tørre krydderurter. Harmonisk vin med mange pæne detaljer og med en frugttyngde, der håndterer de intense tanniner på flotteste vis. Afrundet, saftig og charmerende vin til at drikke her og nu. 14 pct.
91 | 323,00 – 260,00 v/2 fl Bichel

Conti Costanti 2018 DOC Rosso di Montalcino

Sødmefuld, ung, mørk bærfrugt med hyldebærpræg og et kultiveret medicinsk krydderi. God mineralitet, udmærket renhed og solidt egetræ. Kølig, rank mundfrugt med ungdommeligt udtryk, solid struktur og moderat intensitet. Pæn druekarakter, dejlig saftighed, god mineralitet og diskret krydderi. 13,5 pct. 90 | 295,00 – 240,00 v/2 fl Bichel

SanLorenzo 2015 Bramante forhandles af Jysk vin

Smagning – Brunello di Montalcino

Castello Romitorio 2015 DOCG Brunello di Montalcino

Tobakket næse med tørre krydderurter og mørke blommer. Nydeligt brug af egetræet og med udfoldet og modent præg. Dejlig balance, stringent mineralsk helhedsindtryk og pæn detaljerigdom. Kultiveret sødmefuldhed, rank tanninstruktur og detaljerig aromaprofil. Dejlig saftighed og rig personlighed. Livskraftig og autentisk Brunello med umiddelbar charme. 14,5 pct. 93 | 529,00 Juuls

Uccelliera 2016 DOCG Brunello di Montalcino

Nydelig mineralitet, rank struktur og delikat krydderi. Flot udviklet og dejligt givende duft. Ambitiøs og med stor respekt for områdets klassiske udtryk med kompetent brug af egetræet. Tiltalende medicinsk præget krydderi og smag med fornem detaljerigdom. Udsøgt delikatesse med betydelig kompleksitet. Overdådig på den udsøgt kultiverede facon. Brunello i særklasse og med ultimativ charme. 15 pct. 95 | 545,00  og 475,00 v/6 fl Vinova.dk 

TerralSole 2012 DOCG Brunello di Montalcino

Krydret, ungdommelig frugt med eksotisk kagekrydderi tilsat chokolade. Intens duft med stor tyngde og tæthed. Betydelig styrke, flot detaljerigdom og god finesse. Tiltalende saftighed og intens, velvalgt tanninstruktur. Glat, velpoleret vin med klassisk Brunello-udtryk. Lettilgængelig og med velafbalanceret styrke. Tiltalende, harmonisk og givende. 15 pct.
93 | 479,00 – 407,00 v/6 fl Vinogvelsmag.dk

Casisano 2015 DOCG Brunello di Montalcino
Uccelliera 2016 forhandles af Vinova.dk

Duft krydret med tobak og chokolade. Ungdommelig frugtnæse med velvalgt egetræ og god styrke. Flot mineralitet, delikat struktur og forfinet afrundet frugt. Kontant, velvalgt tannin og nydelig sødmefuldhed. Betydelig tæthed, god harmoni og masser af charme. Fyldig, velafbalanceret vin med intens saftighed og veludviklet Sangiovese-karakter. Indbydende og med klar Brunello-identitet. 14 pct.
93 | 349,00 – 269,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

SanLorenzo 2015 Bramante DOCG Brunello di Montalcino

Mørk, lettere figenpræget frugt med diskret solbærpræg. Kultiveret krydderi og god druekarakter. Kontant, velvalgt egepræg, mærkbar alkohol og udmærket renhed. Velbygget, venlig og saftig frugt med nydeligt krydderi. Tilpas tannin, moderat intensitet og velsammensat eftersmag. 15,5 pct.
90 | 349,00 – 299,00 v/3 fl Jysk Vin

Le Potazzine 2016 forhandles af Bichel
Le Potazzine 2016 DOCG Brunello di Montalcino

Eksotisk krydret næse med kamfer og medicinske toner og glimrende detaljerigdom med udmærket styrke. Sødmefuld, veludviklet, mørk, mineralsk og rank frugt med køligt helhedspræg og veldimensioneret egetræ. Venlig og tilgængelig vin med givende aromarigdom. Blød, tæt mundfrugt med nydelig koncentration og velmodnede, velpolerede tanniner. Saftigt og harmonisk helhedspræg og god styrke, der rækker helt ud i eftersmagen. Delikat og tiltalende. 14 pct.
92 | 750,00 – 600,00 v/2 fl Bichel

Mocali 2015 DOCG Brunello di Montalcino

Tobakket, mineralsk næse med veludviklet og delikat aromaprofil med masser af personlighed. Rank, kultiveret frugt med god modenhed, et let røget og ristet krydderi og tiltalende egepræg. Frisk, solid og velbygget mundfrugt med solidt bærpræg. Dejlig tæthed med betydelig præcision. Tiltalende, velstruktureret og delikat. Attraktiv pris. 14 pct.
93 | 170,00  Adriat Vinimport

Ciacci Piccolomini d’Aragona 2015 DOCG Brunello di Montalcino

Mineralsk næse med elegance og lakridset krydderi. Ungdommelig og med lovende frugtudtryk, flot renhed, solid charme og et let røgpræg. Velafbalanceret, tæt vin med fornemt opbygget frugtstruktur, betydelig romarigdom og et elegant og intenst krydderi. Karakterfuld og lovende vin, der vinder betydeligt ved iltning. Sødmefuld og tæt og med udmærket koncentration. Flotte velmodnede tanniner, der vil sikre et langt og godt liv.14,5 pct. 93 | 234,00  Adriat Vinimport

Conti Costanti 2016 DOCG Brunello di Montalcino

Personlig frugtnæse med mere præg af blommer og svesker end af kirsebær. Velkrydret med lakrids, vanilje og egetræ. Charmerende, ungdommelig og med betydelig detaljerigdom og med autentisk og givende druekarakter. I munden med frisk, sødmefuld bærfrugt og med elegant tanninstruktur. Glat, velpoleret vin med nydelig mineralitet, god delikatesse og glimrende aromarigdom. Vinder betydeligt ved iltning. En vin med de bedste år foran sig. 14 pct. 93 | 750,00 – 600,00 v/2 fl Bichel

Årgangsvurderinger for Montalcino

2019              4 stjerner
2018              5 stjerner
2017              4 stjerner
2016              6 stjerner
2015              6 stjerner
2014              4 stjerner
2013              5 stjerner
2012              4 stjerner
2011              5 stjerner
2010              6 stjerner