Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest for Pengene – Chablis

Priserne på hvid Bourgogne fortsætter deres ustoppelige raketfart mod himlen, men i Chablis går det mindre heftigt for sig end eksempelvis i Côte de Beaune. Nordpå er der derfor gode muligheder for at få fuld valuta for sine vinpenge, og så er der endda tale om fuldblods hvid Bourgogne med klar personlighed. Chablis har altid været berømt for sit kølige udtryk og for sin satsning på mineralitet, men også her er klimaet blevet lunere. Det har påvirket vinstilen, men er det en god ting eller det stik modsatte? Det forsøger denne artikel at komme med et bud på.

Chablis 2020 Jean Collet & Fils forhandles af Vinens Verden

Chablis – Unik Bourgogne

Chablis er et af vinverdenens stærkeste brands, og selv folk uden den store vininteresse forbinder navnet med en frisk og knastør hvidvin. Brandet har været så slagkraftigt, at der verden over er blevet solgt flere gange mere Chablis, end det beskedne område i Nordfrankrig rent faktisk har produceret.

Chablis er udstyret med bemærkelsesværdigt mange højt klassificerede marker – intet mindre end syv Grand Cru’er og et næsten uoverskueligt antal Første Cru’er. En vigtig del af forklaringen skal søges i Chablis’ markante geologi med den unikke kalkrige jordbund opbygget af forskellige kalkholdige mineraltyper. Sammen med et hidtil ganske køligt klima har det hidtil givet sig udslag i en rank vinstil, der er klart forskellig fra de hvide vine fra eksempelvis Côte de Beaune.

Chablis var i forne tider ikke en vin, der svingede med laktasken men en vin, der oftere hviskede end den råbte. Indtil for få år siden kunne vinene sagtens fornemmes spinkle og syrerige, selv om de bedre flasker udmærkede sig ved delikate og subtile aromaer og med en aldrig anmassende frugt. Det var typisk vine med høj syre, der råbte på madledsagelse og kun sjældent gjorde sig som et selvstændigt glas.  Chablis har været det bedst tænkelige bud på at være verdens mest velegnede vin til hvide fiskeretter og mange typer skaldyr, hvorfor den er en trofast gæst på de fleste restauranters vinkort. Samtidigt er det vine, der er udråbt til at være indbegrebet af det ofte forkætrede begreb mineralitet.

Chablis 2019 Domaine Fourrey forhandles af Slagelse Vinkompagni

Mineralitetens adelsmærke

Mineralitet kan være svært at definere, men for mig er det de aromaer og den mundfornemmelse, der ligger under frugten og ofte kan give associationer til våde sten, flint eller kalk. En særlig rank mundfornemmelse, der ikke kan tilskrives tannin. Mineralitet er en af de vigtigste egenskaber for en stor og personlig vin, men ofte er mineraliteten svær at finde, da den let begraves under tæt og saftig frugt. Mineralitet har sjældent opnået bred folkelig appel, men har mere appelleret til den erfarne vinnyder. Da det netop er denne markante mineralitet, der har været de bedste Chablisvinenes adelsmærke, er det måske mere forståeligt, at priserne på selv områdets topvine har været moderate – altså set i burgundisk sammenhæng.

Er varmere bedre?

For blot 10-20 år siden var vindyrkning i Chablis definitivt på grænsen af det mulige, når nu druen skulle være Chardonnay og intet andet end Chardonnay. Men dyrkningsforholdene har ændret sig, og de sidste års varmere klima har gjort livet lettere for Chablis’ vinproducenter.  Ikke blot har Chablis oplevet en stærkt mindsket frostfare i forårsperioden, men timingen af høsten er ikke længere så kritisk, da druerne nu har langt bedre muligheder for at modne, inden efterårets regn og rusk angriber med risiko for mug og skimmel. Et varmere klima giver automatisk vinene mere flæsk på sidebenene – mere substans, rigere frugt og også takken mindre syre. Når man så tilføjer den generelle tendens til at øge brugen af egetræ både ved gæring og ved lagring, kan man sagtens se mulighederne for et markant stilskifte.

Er det lunere klima så et gode eller en trussel? Er det vigtigt at fastholde Chablis hidtidige image som kølig elegantier? Eller skal man blot glæde sig over, at disse vine nu kan opnå en større intensitet og en øget rigdom? Måske de en dag bliver sammenlignelig med Bourgognes sydligere hvidvine? Mit personlige gæt er, at Chablis vil overleve som en unik personlighed, da jordbunden er så enestående, at den ikke findes mage til andre stedet i Bourgogne. Til gengæld må man se frem til et ændret udtryk med en rigere, tættere og mere saftig frugt. Det vil uden tvivl dele vandene hos Chablis-entusiaster i modstandere og tilhængere, der næppe nogen sinde bliver enige om, hvorvidt klimaændringerne er sendt fra Himlen eller stammer de nedre og langt mere rødglødende regioner.

Chablis 2020 J. Moreau & Fils forhandles af Best Selection

Fremtiden er her allerede

Smagningens konklusion er, at Chablis har ændret sig markant, og denne udvikling er sket over blot de sidste 10 år. Min vurdering er, at der er kommet mere spændende og mere personlige vine ud af forandringerne, men næppe alle vil være enige i det standpunkt. Det klassiske stenede, syrerige og ofte spinkle, hårde og lettere utilgængelige Chablis-udtryk hører nu fortiden til.

Mineralitet er dog forsat intakt, men i nogle tilfælde er vinene blevet så rige, at mineraliteten får lov at spille andenviolin, hvad man så kan begræde eller ej. Men vinenes kølige stringens er der stadig, selv om fortidens ofte heftige syre har fået et veldoseret modspil af en bemærkelsesværdig frugttæthed. Heldigvis kammer denne rigdom kun sjældent over, så slutresultatet forbliver sprøde koldklimavine med stor detaljerigdom og ofte med strålende harmoni.

Et nyt Puligny-Montrachet?

Hvis denne udvikling fortsætter, kan vi ende med at nå frem til en stilistisk analog til Puligny-Montrachet, da moderne Chablis har samme attraktive kombination af overdådighed, stringens og finesse, som den fornemste Côte de Beaune kommune har leveret igennem utallige år. Men i Chablis’ tilfælde er prisen pr. flaske – endnu – langt mere menneskevenlig – endog for Første og Grand Cru. De smagte vine leverer i de fleste tilfælde en kvalitet, man typisk må betale en ekstra hundredemand for at opnå i det øvrige Bourgogne. Generelt er det derfor nemmere og mere taknemmeligt at købe Chablis frem for almindelig hvid Bourgogne AOC i samme prisklasse, da de positive oplevelser er langt hyppigere, hvis man vælger Chablis.

Chablis Mont-de-Milieu 2020 1. Cru Domaine Pinson et Freres forhandles af Bichel

Smagningens topscorer, når det gælder et optimalt pris-kvalitetsforhold er en klassiker, nemlig Chablis 2019, La Pierrelée fra et af Frankrigs bedste vinkooperativer: La Chablisienne. Men det var et mere end close-race, da Chablis 2020 fra Jean Collet & Fils var så tæt på, at det var lige før der skulle målfoto til for at finde vinderen. Det blev til seks stjerner til disse to vine, der begge udmærker sig ved en lykkelig kombination af delikatesse, aromatisk rigdom og et velbevaret sprødt og syrefrisk udtryk.

Når det gælder ”Best in Show” var opløbet lige så tæt. Sejren tilfaldt dog Louis Jadot-vinen Chablis 2020, Chapelle aux Loups, men Chablis Mont-de-Milieu 2020, 1. Cru, Domaine fra Pinson et Freres var stort set på samme imponerende niveau. Den ekstra investering i disse to topvine kan smages og er berettiget, da man her får en øget detaljerigdom, større personlighed, mere finesse og uden tvivl også et bedre lagrings- og udviklingspotentiale. Så hvilken vin skal man vælge? Det er et svært valg, så hvorfor ikke købe dem begge, hvis der skal seriøs gang i selvforkælelsen?

Sådan læses vinbedømmelserne

Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes  med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks. Betydningen af et lavere antal stjerner burde give sig selv. Yderlige får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen.

Der uddeles to udmærkelser: Den første – ”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklen tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene. Den anden pris gives til den højeste score uanset prisen. Her er udmærkelsen ”BEST IN SHOW”.

Chablis 2019 Simonet-Febvre forhandles af Laudrup Vin

Chablis – Facts og Appellationer

Frankrigs nordligste vindistrikt
27 kommuner
300 kvadratkilometer
Nært geologisk slægtskab med Champagne
Meget sammensat jordbund med forskellige typer kalkmineraler
Ofte fare for alvorlige frostskader
Vinene er på 100 procent Chardonnay
Meget forskellig egetræseksponering fra avler til avler

Chablis Grand Cru
Gennemsnitlig årlig produktion: Godt 4.000 hektoliter
Cirka 110 hektar fordelt på 7 marker
54 hektoliter pr. hektar
Alkohol 11-13,5 pct.

Chablis Premier Cru
40 AOC’er fordelt på 89 marker
Gennemsnitlig årlig produktion: Godt 37.000 hektoliter
Cirka 780 hektar
Alkohol 10,5-13,5 pct.
58 hektoliter pr. hektar

Chablis – kommunevin
Gennemsnitlig årlig produktion: Godt 170.000 hektoliter
Cirka 3.700 hektar
Alkohol 10-13 pct.
60 hektoliter pr. hektar

Petit Chablis
Cirka 1.100 hektar
Gennemsnitlig årlig produktion: Godt 50.000 hektoliter
Alkohol 9,5-12,5 pct.
60 hektoliter pr. hektar

Chablis 2020 Chapelle aux Loups Louis Jadot forhandles af Kjær&Sommerfeldt

SMAGNING

Chablis 2019 La Pierrelée La Chablisienne
******  ”BEST BUY”

Frisk, ung, sprød frugt med kultiveret krydderi og diskrete røgtoner. Ungdommelig og med mere sats på delikatesse end styrke. Klassisk og ganske rigt Chablis-udtryk med nydelig citrusfrugt. Fornem frugtstyrke, betydelig saftighed og glimrende syrebalance. Harmonisk, givende og aromatisk rig vin med dejlig intensitet og kultiveret sødmefuldhed. Betydelig ekstraktrigdom, der skygger en smule over mineraliteten. Charmebasse med masser af kvalitet for pengene. 12,5 pct. 92 | 140,00 v/6 fl Philipson Wine

Chablis 2020 Chapelle aux Loups Louis Jadot
*****   ”BEST IN SHOW”

Afrundet Chardonnaynæse med diskret egepræg og fornem harmoni. Delikat og kølig citrus- og ferskenfrugt med dejlig tæthed, der alligevel levner plads til solid mineralitet. Elegant og diskret krydret med friske urter, grønne hasselnødder og lidt smørtoner.  Tæt, fyldig og særdeles vellavet vin med intens og velintegreret syre, der er præcist afstemt til frugtintensiteten.  Ambitiøs, delikat, læskende og med autentisk Chablis-udtryk. 12,5 pct. 94 | 259,00 – 179,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Chablis 2020 Joëlle Vrignand forhandles af Jysk Vin
Chablis 2020 Jean Collet & Fils
******

Rig duft med diskret egetræ, betydelig styrke og et let parfumeret præg. Delikat frugt, tiltalende nøddekrydderi og citruspræget frugt. Lettilgængelig og givende. Fornem balance, flot intensitet og saftig længde. Dejlig frugttæthed og alligevel med sprødt udtryk. God intensitet, diskret og velvalgt sødme og intens syre. Høj klasse og bred appel. 12,5 pct. 92 | 219,00 – 169,00 v/6 fl Vinens Verden 

Chablis 2020 Joëlle Vrignand
*****

Rig, veludviklet næse med klassisk Bourgogne-frugt. God detaljerigdom, flot mineralitet, pæn delikatesse og et let røget præg. I munden frisk og kølig og med glimrende og præcist syrebid. Rank, stringent frugt med tiltalende saftighed. Flot balance og fin fylde. Delikat, forfriskede og vellykket. 12,5 pct. – økologisk.
91 | 185,00 – 155,00 v/3 fl Jysk Vin

Chablis 2019 Domaine Fourrey
****

Delikat, elegant og forfinet næse med betydelig aromarigdom. Fornem balance og herlig rank friskhed. Kølig, velbygget frugt med et veldoseret pift parfume. Kontant og tæt mundfrugt med samme eksotiske præg som i næsen. Charmerende, kraftfuld og rig og med behersket Chablis-identitet. Lettilgængelig og med god længde og en lidt afdæmpet syre. 13 pct.
92 | 189,00 v/ 6 fl Slagelsevinkompagni.dk 

Chablis 2020 J. Moreau & Fils
****

Rig, intens frugtnæse med nøddekrydderi, flot mineralitet og tiltalende bittertoner. God styrke, udmærket sprødhed og med pæn detaljerigdom. Friskt helhedspræg og med ganske bred, tæt mundfrugt med pæn intensitet og nydelig syre. God saftighed, pæn balance og udmærket styrke. Lettilgængelig, sympatisk og med flot længde. 12,5 pct.
91 | 179,00 BestSelection.dk 

Chablis 2020 Clotilde Davenne
****

Stringent, kølig og delikat duft med fokus på mineralitet. Rank, ung frugt med ferskentoner og et let ”flintet” krydderi tilsat grønne urter plus diskret parfume. Intens, velbygget mundfrugt med god intensitet, dejlig tæthed og flot syrebalance. Saftig og læskende. 12,5 pct. 92 | 195,00 – 175,00 v/6 fl Vinova.dk

Chablis Fourchaume 2017 1. Cru Le Domaine d’Henri forhandles af Sigurd  Müller
Chablis 2019 Simonet-Febvre
****

Diskret sødmefuld duft med dejligt nøddekrydderi og med udmærket mineralitet. Elegance og balance. Afdæmpet, delikat og charmerende ferskenfrugt med et let parfumeret præg og med udmærket styrke. I munden med flot sammensat aromaprofil med detaljerig frugt. Nydelig syrebalance og betydelig ekstrakttæthed. På trods af rigdommen kommer mineraliteten glimrende til udtryk. Fin styrke og god intensitet. Læskende, charmerende og vellykket. 12,5 pct. – skruelåg. 93 | 238,00 – 190,00 v/6 flasker Laudrup Vin 

Chablis Mont-de-Milieu 2020 1. Cru Domaine Pinson et Freres
****

Rig, veludviklet og delikat ferskenfrugt. Velafbalanceret, givende og charmerende og med lidt blomster, grønne urter og med moderat mineralitet. Nydeligt niveau og stilistisk tæt på Puligny-Montrachet. Rig vin med fornemt opbygget frugt, eminent balance, veldoseret syre og kultiveret sødmefuldhed. Givende, åben og med en lykkelig kombination af styrke, saftighed, fylde og delikatesse. 13 pct. 94 | 350,00 – 275,00 v/6 fl Bichel

Chablis Fourchaume 2017 1. Cru Le Domaine d’Henri
****

Stor styrke, mærkbar alkohol, betydelig duftintensitet og detaljerig frugt. Nydeligt parfumeret og med rigt helhedspræg, som næsten er for overdådigt for en Chablis. Charmerende, saftig og givende og lettilgængelig. Betydelig intensitet og flot længde. Ambitiøs, vellykket og flamboyant vin og med veltøjlet sødme. Flot håndværk. 93 | 275,00 Sigurd Müller Vinhandel  

Chablis 2020 Madame Vve Point
***

Ret bred og veludviklet frugt med smørtoner og behersket mineralitet. Moden og velkrydret og med betydelig duftstyrke og god intensitet. Ganske syrerig smag med samme, brede frugt som i næsen. Lidt enkel, men pæn og velkrydret vin med god styrke. 12 pct.
89 | 200,00 – 179,00 v/6 fl Andrupvin.dk