Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest for Pengene – Barbaresco

Piemonte er hjemsted for adskillige af Italiens bedste rødvine, og kongen af Piemonte er Barolo – i hvert fald når det gælder berømmelse og høje priser. Blot 15 kilometer væk finder vi dog et andet topdistrikt, nemlig Barbaresco, der ofte spiller lige op med Barolo, når det gælder kvalitet, men ikke når det gælder prestige. Mens prisstigningerne på Barolo aldrig synes at tage nogen ende, så er de mere afdæmpede i Barbaresco. Dette gør distriktet til et attraktivt jagtrevir for dem, der sætter pris på Nebbiolo-druens aromarigdom og kontante tanninrygrad, men som prioriterer finesse og elegance frem for styrke.

Barbaresco 2018, Castello di Verduno forhandles af Vinova

Barbarescos betydelige talenter

Barbaresco laves som Barolo på 100 procent Nebbiolo, og klima og jordbund er meget tæt på at være ens i de to naboområder. Oftest er Barbaresco dog en lettere, blødere og mere feminin vin, der modner hurtigere end Barolo. Hvis Barolo er kongen, så må Barbaresco være den smukke dronning.

Årsagen skal blandt andet søges i, at Barolo-vinene generelt macererer længere tid – altså er længere tid i kontakt med skind, kerner og stilke i gæringskarret. Her er man ikke bange for at udtrække betragtelige mængder tannin, mens Barbaresco-producenterne bruger kortere macerationstid og satser på en lettere stil. Det kan der være gode grunde til, da druerne i Barbaresco generelt modner tidligere, hvis man blot bruger sukker og syrebalance som høstkriterium. Denne tidligere høst fører dog let til grøn tannin, som man ikke skal ekstrahere alt for hårdt ved vinifikationen.

I Barolo modner Nebbiolo alt andet lige senere, og i ældre tid høstede man så sent, at der kunne være problemer med få vinen gæret fuldt ud på grund af køligt vejr i gæringsperioden. Derfor startede Barolo – i modsætning til Barbaresco – rent historisk som en vin med restsødme – sandsynligvis noget i retning af det vi i dag kender fra mange Amaroner. Den sene høst giver blødere tanniner og ekstra af sukker og dermed også et stort alkoholpotentiale, hvorfor Barolo har større krav til alkoholprocenten end Barbaresco.

Barbaresco har en mere lettilgængelig stil, hvor man uden at skamme sig går efter vine, der modner hurtigere og har et venligere og mindre tannindomineret udtryk. Hvad man så ikke måtte have i styrke og rygrad, har man til gengæld i delikatesse, balance og finesse, hvis ellers Barbaresco-producenten er dygtig nok og arbejder med de rette marker.

Enkeltmarker i Barbaresco

Blot en vin har evnet at leve op til kravene for DOCG i Barbaresco, er det en af de mere pålidelige kvalitetsindikatorer. Men i mange vindistrikter arbejder man med en endnu højere niveau baseret på mere detaljeret stedinddeling indenfor selve appellationen: Man kan i særlige tilfælde få lov at etikettere vinen som en enkeltmarksvin – ikke blot for at udpege de bedste flasker, men også for at opnå en højere pris for en højere kvalitet.

Denne særlig anprisning af enkeltmarker udspringer af erkendelsen af, at nogle få marker har så unikke personligheder, at de vedvarende producerer vine af bemærkelsesværdigt høj kvalitet. Altså en tanke, der er nogenlunde identisk med Terroir-begrebet. Bourgogne var et af de første områder til at sætte enkeltmarksystemet i faste rammer ved at bruge betegnelse 1. Cru og Grand Cru. Det har franskmændene gjort med stor succes på trods af mange svipsere, da det er ikke alle ejere af en Grand Cru mark, der formår at få fantastisk vin ud af en potentielt fantastisk jordbund.

Barbaresco 2018, Cantina del Pino forhandles af Sigurd Müller Vinhandel

I Piemonte var Barolo det første distrikt til at overtage idéen, selv om den ikke her har udmøntet sig i et egentlig Cru-system. Blot har visse enkeltmarker på egen hånd formået at opnå verdensomspændende anerkendelse og dermed sikre sig højere priser. Det var først nogle år senere, at Barbaresco for alvor kom med på denne enkeltmarksbølge – godt hjuplet på vej af det dygtige kooperativ Produttori del Barbaresco.

I dag har Barbaresco et pænt udvalg af enkeltmarker, som er bemærkelsesværdige personligheder. Det drejer sig blandt andet om Asili, Montestefano, Ovello, Muncagotta, Montefico, Rabaja, Rio Sordo, Pajé og Pora, der ofte omtales som ”Cru-marker” på trods af den manglende klassifikation. Denne Cru-vurdering har dog gentagne gange vist sig pålidelig, så når man køber en flaske Barbaresco med et kendt marknavn, har man god grund til at skrue op for forventningerne om vin i særklasse.

Smagningens konklusioner

Barbaresco-testen adskiller fra alle tidligere Mest-For-Pengene prøvesmagninger ved de meget små forskelle, der var mellem de forskellige flaskers score. Smagepanelets vurderinger af den bedste værdi pr investeret vinkrone var bemærkelsesværdig ens fra flaske til flaske. Denne ensartethed skal endda ses på baggrund af de betydelige forskelle, der var i vurderingen af den objektive kvalitet efter 100-skalaen.

Årsagerne kan være mange: Det kan skyldes, at Barbaresco leverer en solid sammenhæng mellem pris og kvalitet, men også at der er langt mellem de vaskeægte slagtilbud med virkeligt lave priser. Det sidste kunne være affødt af de ganske skrappe krav, som DOCG-ordningen stiller til kvalitet og lagring. Derudover er distriktet kommet ganske godt med i de kraftige prisstigninger, der gælder for Barolos vedkommende: Reelt skal man i dag et pænt stykke over de 300 kroner for at få en rigtig god Barbaresco.

Vinene var langt mere stilistik forskellige end forventet, og det var kun få, som ved en blindsmagning ville kunne identificeres som Barbaresco. Om det skyldes det ændrede klima eller en form for identitetskrise i distriktet, skal jeg lade være usagt. Vinene var dog næsten alle af rigtig god kvalitet, hvad de pæne scorer på 100-skalaen afslører. Der er helt generelt tale om solide og velfungerende madvine. Fælles for dem er en klar tanninrygrad og oftest et autentisk Nebbiolo-præg og veldoseret egetræ.

Det er vine, man med fornøjelse kan drikke her og nu, men praktisk taget alle var væsentlig bedre dagen efter at flaskerne blev åbnet. Så glem ikke at give Barbaresco-vinene en grundig omgang karaffel-luftning, og gør det gerne et par timer før, de skal nydes. Holdbarheden er selvfølgelig pæn og vil sikkert ligge omkring en tre til fire år, før det går den anden vej. Enkelte af vine – typisk de dyrere – er dog lavet til et rigtigt langt liv med tilhørende gode udviklingsmuligheder for øje.

Smagningens bedste vin Barbaresco Asili 2019, forhandles af Bichel

Smagningens bedste vin var netop af denne type med en lovende fremtid, og den udmærkede sig også ved at smage forførende godt allerede i dag. Det drejer sig om Barbaresco Asili 2019, Vecchie Viti fra Cascina Luisin fra Bichel. Der er altså tale om enkeltmarksvin fra den berømte Asili-mark, og det kan smages: Det er en meget givende og rig vin, der til fulde lever op til paradigmet for den klassiske Barbaresco og på samme tid er en udtalt personlighed.

Barbaresco Asili 2019 er allerede nu charmerende og lettilgængelig, bare den får den fornødne luft. Den er en vin, der vil appellere til alle yndere af Piemontes ofte tanninrige og aromatiske stil: Barbaresco Asili 2019 forstår at kommunikere det glade Nebbiolo-budskab, så det slår helt og fuldt igennem i glasset på bedste vis.

Smagnings bedste køb, når prisen blev holdt op mod vinkvaliteten, blev Barbaresco 2019, Tenute Neirano fra Supervin.dk. Der var tale om et tæt løb, og da smagelisten i denne artikel viser rækkefølgen i kapløb, så kan man selv se efter, hvem der blev nummer to og tre. Men Barbaresco 2019, Tenute Neirano udmærkede sig ved en lykkelig kombination af en rig og tæt bærfrugt kombineret med bløde, men tilstrækkelige tanniner og en autentisk Barbaresco-aromaprofil. Prisen var absolut fair – ikke mindst hvis man køber seks flasker, så Tenute Neirano 2019 er hermed anbefalet på det varmeste.

Sådan læses vinbedømmelserne
Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks.
derlige får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen. Der uddeles to udmærkelser: Den første – ”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklen tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene.  Den anden pris gives til den højeste score, uanset prisen. Ved pointlighed, så går titlen trods alt til den billigste vin. Her er udmærkelsen ”BEDSTE VIN”

Barbaresco et hurtigt overblik

DOCG DOC blev tildelt I 1966 og i 1980 blev området forfremmet til DOCG
Areal 250 hektar
Maksimalt udbytte 56 hektoliter pr. hektar
Minimum alkoholprocent 12,5 procent
Lagring Minimum 26 måneder og heraf mindst 9 på fad
Antal Barbaresco producenter i 2014 Cirka 40
Antal flasker produceret i 2014 4.7 millioner
Høsttidspunkt Normalt en uge før Barolo

 

Smagningens bedste køb forhandles af Supervin

SMAGNING

Barbaresco 2019, Tenute Neirano, DOCG Barbaresco
*****  ”BEST BUY

Intens, mørk druefrugt med dejligt bærpræg med friskhed og dybde. Ungdommelig, blød og saftig smag med nydeligt krydderi. Vellykket druekarakter og udmærket aromarigdom. Meget bløde, men veldoserede tanniner og afdæmpet egetræ gør tilsammen denne vin rigtigt tiltalende og letdrikkelig. 14 pct.
91 | 190,00 – 160,00 v/6 fl Supervin.dk

Barbaresco Asili 2019, Vecchie Viti, Cascina Luisin, DOCG Barbaresco
***** ”BEDSTE VIN”

Ren, delikat og supermineralsk næse med fornem præcision. Sprødt og druetypisk frugtudtryk med kultiveret sødmefuldhed. Velkrydret med tilpas lakrids og lidt eksotiske frugter og et let rosenpræg. I munden med imponerende saftighed og med en sammensat, rig frugt, der allerede nu er givende. Betydelig aromarigdom og herligt modnede og alligevel kontante tanniner.
Særdeles vellykket og letdrikkelig her og nu, men uden tvivl med en lang og lykkelig fremtid foran sig. 13,5 pct. 94 | 395,00 – 325,00 v/ 2 fl Bichel

Barbaresco 2019, Casali del Barone forhandles af Supervin
Barbaresco 2019, Massimo Rivetti, DOCG Barbaresco
***** 

Mørk bærfrugtnæse med flot intensitet. Vellykket og kultiveret krydret med tjære og lidt medicin. God styrke og masser af ungdommelighed. Ren, frisk og umiddelbart tiltalende duft. I munden med samme saftige bærfrugt som i næsen. Bløde tanniner, dejlig fylde og nydelig tæthed. Harmonisk, intens og velafbalanceret. Klassisk og vellykket. 14 pct. 93 | 249,00 – 225,00 v/3 fl Jyskvin.dk

Barbaresco 2019, Casali del Barone, DOCG Barbaresco
****

Næse med nydelig, frisk bærfrugt tilsat et markant kamfer-krydderi. God intensitet og med veldoseret, ungt egetræ. Pæn delikatesse og med kultiveret aromaprofil. Klassisk, tiltalende og givende. Dejlig kontant frugttæthed i smagen. Afrundet, charmerende, delikat og med god aromaintensitet. 14 pct. 92 | 220,00 – 170,00 v/ 6 fl Supervin.dk 

Barbaresco 2018, Castello di Verduno, DOCG Barbaresco
**** 

Hyldebær- og solbærnæse med tiltalende friskhed, god mineralitet og charmerende ungdommelighed. Veldimensioneret egepræg og krydret med diskrete medicinske toner. Saftig, rig, tæt smag med god sødmefuldhed. Charmerende og venlig. Veludviklet vin, der vinder betydeligt ved kraftig og langvarig luftning. Modne og velindpakkede tanniner, der leverer en frelsende rygrad. Vellykket og klassisk Barbaresco. 14 pct. 92 | 345,00 – 295,00 v/3 fl Vinova.dk 

Barbaresco Giacosa 2018 forhandles af Piemonte på flaske
Barbaresco Giacosa 2018, La Ganghija – Enzo Rapalino, DOCG Barbaresco
**** 

Intens og kompleks næse med klar inspiration fra old-school Barolo med mørk kraftfuld frugt med lidt medicinske toner. Delikat, rig og vellykket. Potent og alligevel kultiveret duft og med fintunet sødme. Saftig, tæt og velstruktureret smag med flot, rig mundfrugt, hvor sødmen får lov at komme på banen på passende vis. Top-aromatisk og med velintegreret tannin med betydelig gennemslagskraft. Charmerende, harmonisk, delikat og med generelt høj klasse. 15 pct. 94 | 399,00 – 299,00 v/6 fl Piemonte på flaske

Barbaresco Gaia Principe 2019 forhandles af Meny
Barbaresco Gaia Principe 2019, Roberto Sarotto, DOCG Barbaresco
***

Moden næse med afrundet druepræg og veludviklet egetræ. Behersket detaljerigdom, men godt krydret med lidt skovbund og lakrids. I munden med markante og rigeligt kølige tanniner og med pæn mineralitet. Afdæmpet, rank frugt med moderat egetræ. Slankt helhedspræg. Bedst til de lettere kødretter. 14 pct.
88 | 170,00 – tilbudspris 140,00 Meny

Barbaresco 2018, Cantina del Pino, DOCG Barbaresco
***

Frisk, rød bærfrugt med dejlig rig, ren og mørk solbærfrugt. Ungdommelig og med nydelig sødmefuldhed. Tiltalende og præcist sammensat duft med diskret Bordeaux-præg. Smagen med saftig og tæt bærfrugt. Ungdommelig vin med god styrke. Markant sødmefuldhed og bløde tanniner. Venlig, umiddelbar og letdrikkelig. 15 pct.
90 | 295,00 Sigurd Müller Vinhandel

Barbaresco Riserva 2017, Ferra dei Celti, DOCG Barbaresco
**

Lettere animalsk frugtnæse med næsten Syrah-lignende sort brombærpræg tilsat vanilje, kamfer og lakridskrydderi. Pæn friskhed og god styrke. I munden med overdøvende mængder af ristet fad, der begår seriøse overgreb på den ellers pæne frugt.  Derudover med udmærkede tanniner, nydelig fylde og god længde. Duft langt bedre end smag. 14 pct. – økologisk 87 | 180,00 Irma