Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest for Pengene – Ribera del Duero

Tilbage i 1980’erne var spansk vin næsten synonymt med Rioja. Kendskabet til Spaniens øvrige distrikter var minimalt, selv om mange andre af landets vinområder allerede den gang frembragte mindeværdige vine. I dag er billedet af Spaniens vine heldigvis langt mere nuanceret, og Ribera del Duero har opnået så stor en popularitet, at ganske mange supermarkeder har den på hylderne. Det er der god grund til, for ikke blot passer distriktets vinstil glimrende til det danske køkken, men Ribera del Duero leverer også solid kvalitet pr vinkrone.

Vina Mayor Tempranillo Crianza  forhandles af Kjær&Sommerfeldt

Tempranillo

Tempranillo dækker over 200.000 hektar vinmarker i Spanien, og alligevel er det sjældent, man ser druenavnet på etiketten, så den er ufortjent ikke nogen modedrue. DNA-undersøgelser har vist, at den er en oprindelig spansk drue, der efter alt at dømme kommer fra Ribera-området og angiveligt er dyrket helt tilbage fra fønikiernes tid.

Tempranillo er ikke en drue, der gør sig bemærket ved specielle aromaer og udtalt personlighed, som vi kender det fra eksempelvis Syrah eller Cabernet Sauvignon. Alligevel evner Tempranillo i al diskretion at give sin karakter videre til den færdige vin på bedste vis, da den har mange andre gode egenskaber.

Dens smukkeste karaktertræk er dens rige frugt, der er aromatisk diskret og med saftige bærtoner. Vinen kan opnå betydelig bærintensitet og nydelig stofrigdom, når blot udbyttet er lavt nok, og der høstes på det rette tidspunkt. Tempranillo er som skabt til at leve sammen med egetræ, da den er rig på antioxidanter. Den tåler derfor at blive eksponeret for den kraftige luftpåvirkning, som uvægerligt sker, når den lagrer på egefade i årevis. På trods af frugtintensiteten kan mosten dog overbelastes med så meget nyt egetræ, at frugtkarakteren ligger underdrejet til fordel for dominerende egearomaer. Det skete især før i tiden, hvor forkærligheden for vaniljeduftende trædomineret vin fik lov at tage overhånd, men heldigvis er Spanien på vej ind i mere frugtbevidste tider.

Tinto Arzuaga Crianza forhandles af Jysk Vin

Riberas hjerteblod

I Ribera del Duero er kernedruen Tempranillo, og vinarealet er oppe over de 20.000 hektar, hvad der giver muligheden for at producere rigtigt mange flasker. I de senere år har eksportmarkederne da også fået øjnene op for Riberas særlige dyder – blandt andet at man kan levere stabil kvalitet på næsten ethvert prisniveau.

Tempranillo skal – i form af den lokale variant Tinto del Pais – udgøre minimum 75 procent i det færdige blend. Det er dog tilladt at blande med Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot, hvad der kan give associationer til intens Bordeaux. Denne lokale forkærlighed for Tempranillo er af ældre dato, så omkring en tredjedel af områdets vinstokke er over 50 år gamle.

Ribera del Duero er placeret midt i Spaniens hjerte, tæt på Portugal – 60 kilometer nord for Madrid. Vi er rent geografisk i de sværere tilgængelige dele af det indre Spanien, og Ribera del Duero fungerer lidt efter de udkantsprincipper, vi kender fra Danmarks egne yderområder.

Ribera del Duero har bevisligt enestående vinpotentiale, men så godt som ingen udnyttede det efter fortjeneste før i slutningen af sidste århundrede. Dog med én væsentlig undtagelse, nemlig Bodegas Vega Sicilia, der allerede i midten af 1800-tallet frembragte enestående kvalitet på Bordeauxdruerne. Men det tog tid, før andre fulgte i Vega Sicilias gyldne fodspor. Først i 1980’erne kom der for alvor skred i tingene, da Ribera del Duero i 1982 fik sin egen DO, og siden er antallet af bodegaer vokset med imponerende hast.

Pruno Finca Villa Creces forhandles af Bichel
Fattig jordbund og ekstremt klima

Ribera-området er ægte klippeland i form af en højslette gennemskåret af Douro-floden, som vi kender så godt fra Portvinsområderne. Den fattige jordbund giver ikke blot en naturlig udbyttebegrænsning, men den fremmer også udvikling af en solid mineralitet, hvad rigtigt mange Ribera-vinen er velsignet med.

I Ribera har man et udtalt fastlandsklima med iskolde vintre og smeltende varme somre, og yderligere er der typisk stor forskel på dag- og nattemperatur, hvad der øger den potentielle aromarigdom. Tempranillo håndterer de høje varmegrader på udmærket vis, og eksempelvis producerer den mindre alkohol, end Grenache ville gøre under tilsvarende betingelser. En afdæmpet alkoholprocent bliver en stadigt vigtigere salgsparameter, og alligevel ligger den typiske Ribera-vin i dag oppe på mindst 14 procent, hvad der sladrer om et rigtigt solrigt klima.

Selve navnet Tempranillo kommer af det spanske ord for tidlig, nemlig Temprano, og druen både blomstrer og modner da også som en af de første, hvad der gør den frostfølsom. Frost kan derfor i nogle år være et seriøst problem i Ribera på trods af det varme klima, og problematikken forværres af, at markerne generelt er højtbeliggende. Mange befinder sig i en højde fra 700 til 800 meter, og i disse stadigt varmere tider vandrer vinmarkerne fortsat højere op på bjergsiderne, og i dag er man nået op til omkring de 1100 meter.

Jo højere, jo mere kvalitet

Denne stræben mod himlen er godt ny for os vinentusiaster, for jo højere en vinmark er placeret, jo mere kvalitetsfremmende er solskinnets sammensætning, da lyset får en stadigt stigende andel af energi-potente ultraviolette bølgelængder. Den øgede mængde blåt lys har mange gode vin-konsekvenser, på trods af at denne type sollys er særligt stressende for vinstokken. Blå bølgelængder er så energirige, at de kan skade druen og dens indholdsstoffer, men naturen er så viselig indrettet, at planten kan tilpasse sig disse svære betingelser.

Vinstokken svarer nemlig automatisk igen ved at give druerne en øget solfaktorbeskyttelse. Det drejer sig om tykkere skind og en øget mængde farvestoffer (de sundhedsfremmenende polyfenoler i form af anthocyaniner). Det resulterer i en mere tæt og gennemfarvet vin, og den øgede skindtykkelse giver mere tannin og flere aromastoffer. Det er ikke blot fremmende for nydelsen af vine, men også for helbredet.

Parajes de Callejo  Callejo forhandles af Sigurd Müller

High Mountain Wines

Her slutter højdernes velsignelse dog ikke. Slet ikke. Det energirige lys sørger for, at planterne får optimeret deres energiforsyning gennem øget fotosyntese. Det giver ikke blot flere sukkerstoffer, men påvirker alle processer i plantens stofskifte, så produktionen af aromastoffer øges markant. Yderligere giver den rigelige energiforsyning de bedst mulige betingelser for perfekt modning, hvorfor fuld fysiologisk modenhed med kraftfulde, men venlige og fuldmodne tanniner er et adelsmærke for Ribera-vinene.

Højderne giver også automatisk en laverede nattemperatur, hvad der gør det muligt at bevare frugtsyren og dermed friskheden helt frem til høsten. Det er derfor ikke noget under, at man oftere og oftere ser markens højdeangivelsen promoveret på etiketten – jo højere beliggenhed, jo mere potentiel kvalitet.

Tendensen kendes allerede fra Argentina, hvor især Catena-familien har kastet sig over ”High Mountain Wines” med betydelig succes. Det har vinbønderne i Ribera del Duero også haft øje for, og brugen af denne nye anprisning bør alle glæde sig over. Her er der omsider en målbar, objektiv og velbegrundet kvalitetsfaktor.

En unik smagning

Lad os bare starte med smagningens slutresultat: Ribera del Duero har suverænt klaret sig bedst af alle de distrikter, der hidtil har været med i Vinbladets ”Mest for Pengene” test. Hele tre af de 12 vine opnåede de svært opdrivelige seks stjerner, og i alle tre tilfælde var det fuldt fortjent. Succesen er ekstra bemærkelsesværdig, da der ikke er tale om deciderede lavprisvine, der ellers har en klar fordel, når det gælder om at score højt på pris-kvalitet skalaen. I det aktuelle tilfælde koster vindervinene typisk omkring de 100 kroner.

Yderligere er det værd at notere sig, at ingen af de 12 vine scorer lavt, når det gælder ranking via 100-point skalaen. Her ses der kun på vinens objektive kvalitet uden smålig skelen til købsprisen. Så ønsker man sikkerhed for, at en ukendt vin er værd at drikke, vil en Ribera del Duero være et sikkert valg.

Alle vinene er deciderede madvine med solid frugt og kontant tannin, så det er stegeretterne, man skal servere Ribera-vinen til. I det hele taget passer disse spaniere lige så godt til det danske vinterkøkken, som de top-populære Rhônevine gør. Jeg vil dog anbefale, at man tænker ”Nordlig Rhône” og dermed Syrah, hvis man vælger at lade en potent Ribera-vin afløse eksempelvis en Rhônevin.

El Canto del Ángel 2016 der blev kåret som smagningens bedste vin forhandles af Spanskekultvine

Vejen til de seks stjerner

Det var Rolland Galaretta Tempranillo Merlot 2019, Bodegas, der suverænt vandt æren af at blive smagningens BEST BUY. Tilbudsprisen gør denne vin til et af de bedste vintilbud, jeg nogen sinde har smagt, og alle paneldeltagere var enige i denne vurdering. Så der er ikke blot tale om tårnhøj kvalitet, men også om en vin med bred appel, hvad der ellers er en sjælden kombination.

Ordet ”Rolland” har sikkert fået flere til at tænke på den verdensberømte vinmager Michel Rolland, og han står da også bag vindervinen. Rollands umiskendelige modernistiske stilistiske fingertryk med fornem og rig frugt og udsøgt balance kombineret med venlighed og lettilgængelighed lader sig da heller ikke fornægte, og det klæder i den grad denne Ribera del Duero vin. Udsøgt teknisk niveau og betydelig delikatesse går hånd i hånd og gør prisen bemærkelsesværdig attraktiv.

De to andre topscorere Vina Mayor Tempranillo Crianza 2019 og Nuestro 2021 er også i særklasse og giver fuld valuta for hver en investeret vinkrone. Bemærk, at den sidstnævnte Nuestro 2021 er en ydmyg supermarkedsvin fra discountkæden Rema1000 til beskedne 59 kroner.

I den modsatte ende af pris-kvalitets skalaen finder vi smagningens mest kostbare vin El Canto del Ángel 2016, fra Bodega Virgen de la Asuncion. Denne vin koster hele 625 kroner, hvad der har forårsaget, at den må nøjes med sølle tre stjerner. Men bemærk scoren på 95 point, som jeg personligt er yderst nærig med at uddele. Men vinnavnet ”Englesang” er her ikke noget overdrivelse – tværtimod. Der er virkeligt tale om stor vin, der beviser, at Ribera del Duero er et af verdens bedste vindistrikter. El Canto del Ángel er en helt igennem overdådig vin på alle fronter, og samtidig er den særdeles generøs i sit udtryk, så man kan blive ved at finde nye betagende detaljer i både smag og duft.

Var jeg mere velhavende, ville jeg ikke tøve med at købe vildt ind af dette pragteksemplar. Men mindre kan da også gøre de. Lad det bare være slået fast med syvtommersøm: Ribera del Duero er et af de bedste, når det gælder om sikre sig mest mulig vinkvalitet for færrest mulige penge.

Sådan læses vinbedømmelserne

Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks.
Yderlige får hver vin en score på 100-pointskalaen, og den score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen.
”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklens tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene.  ”BEDSTE VIN” til den vin med den højeste score, uanset prisen.

Rolland Galaretta Tempranillo Merlot 2019, der blev smagningens Best Buy, forhandles af Supervin

SMAGNING

Rolland Galaretta Tempranillo Merlot 2019 Bodegas R & G, DO Ribera del Duero
******  – BEST BUY

Topelegant, sprød og ren frugt med udtalt delikatesse, stor præcision og herlig finesse. Kultiveret, vellykket, tiltalende og med markant personlighed. Imponerende mineralitet, der er afstemt på forbilledlig vis. International vin, der alligevel er klassisk spansk i sit udtryk. Fornem, rig og velbygget mundfrugt med udsøgt renhed. Harmonisk og lettilgængelig vin med sødmefuld charme. Håndværk i særklasse. 14,5 pct.
94 | 280,00 – 100,00 v/6 fl Supervin.dk 

Vina Mayor Tempranillo Crianza 2019 Vinedos Vina Mayor, DO Ribera del Duero
****** 

Dyb, sort brombærfrugt med lidt ristede kakaotoner, nydelig mineralitet og dejlig renhed. Aromatisk rig og personlig duft med kultiveret parfume. Frugtig, ren og velstruktureret vin med afrundet frugt med kølig, slank karakter og nydelig mineralitet. Personlig og vellykket. 14pct.
92 | 189,00 – 109,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Pruno Finca Villa Creces 2019, DO Ribera del Duero
*****

Ung, parfumeret, sødmefuld og detaljerig hyldebærfrugt krydret med lakrids og mynte. Nydeligt røgpræg, betydelig styrke, stor intensitet og kontant, ristet egetræ. Sødmefuld, tæt vin med let likørpræg og flot indpakkede, intense tanniner, der for alvor slår igennem i den lange eftersmag. Imponerende frugtrigdom og højt ambitionsniveau. Lidt af en kraftbasse og alligevel harmonisk. 13,5 pct. – økologisk. 93 | 160,00 – 115,00 v/6 fl Bichel

Nuestro Bodegas Nuestro de Diaz Bayo forhandles af Rema1000
Nuestro Bodegas Nuestro de Diaz Bayo 2021, DO Ribera del Duero
****** 

Mørk, sødmefuld kirsebærfrugt. Intenst, kultiveret krydderi, pænt integreret egetræ og dejlig mineralitet. Rank og veldimensioneret duft med flot intensitet og udmærket detaljerigdom. Klassisk spansk stil. Kølig, veldimensioneret tannin, markant sødme, udmærket delikatesse og pæn frugtdybde. Letdrikkelig og umiddelbart tiltalende. 14pct.
90 | 59,00 Rema1000

Parajes de Callejo 2019, Callejo, DO Ribera del Duero
*****

Rig, overdådig duft med mørke, delikate bær med et diskret chokoladepræg og med fornem delikatesse. Vellykket balance og et let parfumeret helhedsindtryk tilsat veldoseret egetræ med lidt kokostoner. Kultiveret og med mærkbar alkohol og nydelig aromarigdom. Velstruktureret og afrundet vin med bløde indsmigrende tanniner. Udmærket frugttæthed, fin fylde og god mineralitet. Saftig og lang. 14,5 pct.
91 | 200,00 på tilbud fra uge 43: 155,00 Sigurd Müller

El Lagar de Isilla Reserva 2016 Bodega El Lagar de Isilla, DO Ribera del Duero
*****

Intens næse med aromatisk frugt med hyldebær og solbær tilsat grønne krydderurter. Veldoseret egetræ og let likørpræg. Modent, detaljerigt og charmerende helhedsindtryk. I munden med tæt, delikat og velbygget frugt med ungdommeligt og alligevel veludviklet præg. Betydelig fylde og med nydeligt, sødmefuldt bærpræg. Givende og umiddelbart tilgængelig vin med dejlig friskhed og flot dimensioneret tanninstruktur. Tiltalende. 15 pct. 93 | 180,00  Spanskekultvine.dk

12 Linajes Crianza  Tempranillo forhandles af Vinens Verden
El Corazon de al Tierra 2015 Bodega Virgen de la Asuncion, DO Ribera del Duero
*****

Lakridset, mørk solbærnæse med lidt blommepræg og pæn detaljerigdom. Saftig, intens og velkrydret duft med udmærket styrke og nydelig mineralitet. Veludviklet og givende. Rank, velstruktureret vin med betydelig syrefriskhed. Pæn frugttæthed og solid og ganske potent tannin. Delikat, sødmefuld og ungdommelig. Vellykket og autentisk gemmevin. 15 pct.
 93 | 180,00 Spanskekultvine.dk

12 Linajes Crianza 2017 Tempranillo Bodegas Gormaz, DO Ribera del Duero
****

Fed, tæt, blomme- og solbærfrugtnæse med betydelig sødme, dejlig friskhed og moderat mineralitet. God intensitet og fuldt integreret egetræ. Solidt lakridskrydderi tilsat lidt kamfer. Mørkt, tæt bærpræg med likørtoner. Bærdomineret smag med lettere røget egetræ og som helhed i en næsten oversøisk stil. Velafrundede, intense tanniner og med nydelig aromaintensitet. Lettilgængelig og charmerende. 14,5 pct
92 | 189,00 – 169,00 v/6 fl Vinens Verden

Tinto Arzuaga Crianza 2019 Bodegas Arzuaga, DO Ribera del Duero
****

Helt ung frugtnæse med køligt og stringent præg af sorte bær. Elegant, ambitiøs og personlig vin, der er bygget lidt efter Bordeaux-modellen. Afdæmpet egetræ, nydeligt lakridskrydderi med let røgede toner og fornem mineralitet. Ambitiøst opbygget duft. Saftig, vellykket, rank mundfrugt med dejlig frugttæthed og kultiveret helhedspræg. Flot integreret egetræ og intense, bløde tanniner. God styrke, velvalgt frugtsødme og med nydeligt udviklingspotentiale. 14,5 pct.
92 | 269,00 – 179,00 v/6 fl  Jysk Vin 

Monteabellon  Tempranillo forhandles af SimplyWine
Finca VillaCreces 2017 Finca VillaCreces, DO Ribera del Duero
****

Intens, delikat næse med rankt, mørkt helhedsindtryk. Godt sammensat frugt og fin mineralitet, let røget krydderi og med mærkbar alkohol. Kultiveret udtryk og godt med personlighed. Fornem harmoni og stor detaljerigdom. Saftig, fyldig og bærpræget smag med dejlig tæthed og intens lakridsfrugt. Vellykket, velafbalanceret og vellavet vin. Betydelig tanninrigdom, der for alvor slår igennem i eftersmagen. Solidt udviklingspotentiale. 14,5 pct. 93 | 300,00 – 200,00 v/ 6 fl Bichel 

Monteabellon 2019 Tempranillo Bodegas Y Vinedos Monteabellon, DO Ribera del Duero
***

Moden, afrundet kirsebærfrugt med mørke bær, veludviklet vaniljeegetræ og pæn detaljerigdom. Stilistisk tæt på Rioja. Vellykket balance og venlig, veldoseret tannin. God mineralitet og udmærket frugtstruktur. Behagelig og umiddelbart charmerende. 14,5 pct.
90 | 165,00 – 139,00 v/6 fl SimplyWine.dk

El Canto del Ángel 2016 Bodega Virgen de la Asuncion, DO Ribera del Duero
*** BEDSTE VIN

Næse med fornem saftighed og bemærkelsesværdig rigdom og kompetent doseret egetræ i klassisk spansk stil. Udtalt harmoni og med velafbalanceret, overdådig aromaprofil. Høj klasse og fornemt distriktsudtryk. Meget givende vin med imponerende balance og betydelig delikatesse. Velpoleret, med kultiveret sødme og med fuldt udviklet aromabillede. Her spiller alt sammen på fornemste vis. Vinen storhed kommer for alvor til udtryk i smagen. Uimodsigelig særklasse. Hedonisme for fuld skrue. 15 pct.
95 | 625,00 Spanskekultvine.dk

Indledningsbilledet viser de over 100 år gamle stokke, der har leveret druerne til  El Canto del Ángel fra Bodega Virgen de la Asuncion. Den er nabomark til Pinqus og Pingus’ første vine blev produceret på denne Bodega.