Barolo og Barbaresco er de sande superstjerner i Piemonte. Selv om regionen er stor og overordentlig sammensat, stjæler de to top-DOCG’er ofte fokus fra de mange andre glimrende vine, som distriktet frembringer. I takt med Barolo-prisernes himmelflugt bliver det mere og mere interessant at finde prisvenlige alternativer. En oplagt mulighed er vinene, hvor der ”kun” står Langhe Nebbiolo på etiketten.
Nebbiolo
Piemonte frembringer glimrende vine på mange druesorter, men det er Nebbiolo, der har givet området sin velfortjente verdensberømmelse. Nebbiolo er dog en problematisk drue, da den modner sent og har så specielle krav til jordbunden, at den kun kan dyrkes på begrænsede arealer i Piemonte, og globalt set er udbredelsen mere end beskeden.
På mange måder er der lighedspunkter mellem Nebbiolo og Pinot Noir i evnen til at opnå rigdom og personlighed i duft og smag. Nebbiolo har også en ganske særlig evne til at afspejle sit voksested og udtrykke det med stor elegance og præcision. Det er ikke noget tilfælde, at netop Barolo og Barbaresco er et af de relativt få steder i Italien, hvor enkeltmarksvine for alvor er i spil. Med det fornødne talent opnår vinen en enestående karakter, der ikke kan efterlignes. Det kræver dog ganske meget af vinavleren, så i Piemonte er det ligeså vigtigt at gå efter de gode producenter, som det er i Bourgogne.
Tålmodighed er en dyd
Nebbiolo-vine er typisk ikke lettilgængelige, men stiller krav til vinentusiasten om tålmodighed, erfaring og opmærksomhed. Det er vine, der er skabt til samlivet med mad – ikke mindst på grund af de markante tannin-muskler, der kan virke skræmmende, hvis man er vant til venligsindet oversøisk frugtcharme og silkeblød struktur. Tanninen i Nebbiolo magter at skære i gennem selv intense koncentrerede saucer og hamler let op med stegekødets fedme, og det afspejler sig i det piemontesiske køkken, hvor de kraftige stegeretter trives som få andre steder i Italien.
En anden af Nebbiolos mange dyder er duften. Som helt ung er vinen aromatisk tilbageholdende, men udvikler sig hurtigt til at være en af de mest komplekse og detaljerige vine overhovedet. De typiske smagenoter rummer ord som bær, urter og blomster og kombineres med et utal af superlativer som mineralske toner, medicin og eksotiske krydderier. Nebbiolos frugt er aldrig overdøvende bærsaftig, men er velstruktureret og har sin ranke charme, hvad enten vinen er ganske ung eller har en del års lagring bag sig.
Nebbiolo er også gode venner med egetræet, og den evner at håndtere selv rundhåndede mængder træ, selv om en overdosis ny eg også her kan ødelægge det klassiske drueudtryk. Egepræget udtrykker sig i de bedste tilfælde som en ægte synergi, hvor frugt og træ ikke kan adskilles, men går op i højere og lykkelig gastronomisk helhed.
Kom tættere på Langhe
Langhe er geografisk ret diffust og omslutter Barolo, Barbaresco og Roero både på sydsiden og vestpå, og det rummer mange højtbeliggende marker. DOC’en er først og fremmest konstrueret til at varetage sortsrene rød- og hvidvine, som eksempelvis Dolcetto, Arneis og Freisa, der før 1994 ofte måtte nøjes med den lavererangerende IGT-klassifikation. Barolo og Barbaresco kan også deklassificeres, og så bærer de typisk DOC-betegnelsen Langhe Nebbiolo.
DOC’en rummer ganske mange forskellige druer – ikke mindst hvide, og de er bestemt også værd at interessere sig for, selv om udvalget er begrænset her til lands. Til gengæld er der rigtigt meget at vælge imellem, hvis målet er god Langhe Nebbiolo, som både netbutikker og specialbutikker har fået øjnene op for. Mangfoldigheden halter dog stadigt efter på supermarkedsområdet, men det skal nok komme i takt en stigende og bredere interesse for disse Barolo look-a-likes.
En unik smagning
På mange måder var denne Nebbiolo-smagning noget for sig selv. Der var reelt ikke en eneste kedelig vin i feltet, og det er bemærkelsesværdigt, at der er så mange høje pointtal og reelt ingen lave. Den minimale forskel i karaktergivningen betyder, at kvalitetsniveauet ikke blot var højt, men også konsistent. Det glade budskab er derfor, at man er så godt som garanteret en glimrende vin – endda uanset pris.
Selvfølgelig er der stilistiske udsving, men alligevel går der en klar rød tråd gennem smagenoterne: Der er tale om ranke vine med moderat og kølig frugtighed og veludviklet mineralitet. Den vigtigste fællesnævner er tanninen, der ikke lader klassisk Barolo meget efter, når det gælder intensitet og garvesyrestringens. Er man til Barolo-svirpet, bliver man ikke skuffet over at ”nedgradere” til Langhe Nebbiolo. Her får man så meget af den samme vare og vinstil, at det kan være så godt som umuligt at smage og dufte forskel. Mit bud er, at en fuldblods Barolo dog leverer større intensitet og bedre udviklingsmuligheder, selv om de mere modne Langhe Nebbiolo’er havde en detaljerigdom fuldt på højde med en udmærket Barolo.
Gem blot til natten
Priserne på Langhe Nebbiolo halter desværre ikke langt efter basis-Barolo, selv om de mere berømte Baroloer befinder sig i et langt højere prisleje. Det kan derfor kun anbefales at sikre sig et pænt antal Nebbiolo Langhe til kælderen, da deres holdbarhed bestemt ikke fejler noget. Også når det gælder de billigste vine, der starter lige før hundredkronesedlen. Smagnings Best Buy blev Trediberri 2017 fra Societa Agricola di Nicola Oberto, mens den højeste score gik til kultproducenten Campe’ della Spinetta 2017.
Vil man nyde Nebbioloerne i dag – hvad der er en fristende mulighed – så kan grundig luftning ved overhældning indtil flere gange på karaffel varmt anbefales. Testvinene blev gensmagt flere dage i træk, og de fleste blev kun bedre dag for dag af den kraftige luftpåvirkning. En oplagt mulighed i jagten på den bedste kvalitet er at vælge Nebbiolo-vine fra en af de ansete Barolo-producenter, da DOC’en ofte bruges til deklassificeret vin, og så får man jo stjerneproducentens særlige kompetencer med oven i købet.
Lad det dog være sagt først som sidst: Langhe Nebbiolo er ikke for de tannin-forskrækkede. Har man betænkeligheder ved at udsætte sig selv og sine gæster for et seriøst garvesyre-kick, gælder det om at servere kraftige stegeretter til vinene. Nebbiolo-vinene håndterer nemt selv det rødeste kød og udfolder kun deres bedste sider jo mere fedt, der indgår i retten. Måske der her er noget at glæde sig til, når den nye grillsæson engang afløser det nuværende regnvejrsorgie?
SMAGNING
Viberti 2015 Agricola Viberti Giovanni, DOC Langhe Nebbiolo
Delikat, veludviklet og druetypisk duft med nydelig balance mellem træ og frugt. Klassiske aromaer med tørrede blomster, medicin og tobak. Delikat, detaljerig og med masser af charme. Rank vin med solid tannin og frisk, ungdommelig mundfrugt og udtalt mineralitet. God harmoni, pæn længde og nydeligt egetræ og generelt med stor præcision. 14 pct.
91 | 179,00 Best Selection
Bosco Agostino Rurem 2015, DOC Langhe Nebbiolo
Lettere rosinpræget frugt med nydeligt egetræ og pæn saftighed. Afrundet, ligetil og med lidt medicinsk krydderi. Delikat, glatpoleret og druetypisk frugt. Rank og charmerende og velafbalanceret vin med velvalgt lille sødmefuld. Forholdsvis let, men delikat, harmonisk og med diskret saftighed. Letdrikkelig uden at sætte druekarakteren over styr. 14 pct.
91 | 189,00 – 115,00 v/6 fl Jysk Vin
Marziano Abbona Bricco Barone 2017, DOC Nebbiolo d’Alba
Intens og frisk, næsten bærpræget rød frugtnæse med et touch ristet egetræ og lidt lakrids. Veludviklet mineralitet, pæn detaljerigdom og ungdommeligt helhedspræg. Smag med samme gode saftighed som i næsen. Stor friskhed, udmærket fylde og velvalgt rank tannin og moderat egetræ. Afrundet, charmerende og letdrikkelig. Givende og lang. 14,5 pct.
92 | 199,00 – tilbud 159,00 Kjær & Sommerfeldt
Beni di Batasioli 2017 La Morra, DOC Langhe Nebbiolo
Flot intensitet med et let likørpræg og ganske tæt og solid rød frugt tilsat mørkt blommekrydderi. God styrke, stor renhed og nydelig sødmefuldhed. Rig, frisk og rank med intens og velbygget frugt med stor saftighed og solidt bid. Udtalt mineralitet og nydeligt integreret egetræ. Stor styrke og god harmoni. 14 pct.
92 | 139,75 – 115,00 på tilbud Skjold Burne Vinhandel
Langhe Nebbiolo 2017 La Spinetta, DOC Langhe Nebbiolo
Delikat bærsødme med sorte hyldebær og solbær suppleret af grønne urter. Charmerende og saftig med et lakridset røgpræg. Styrke og dybde og diskret likørpræg. Tæt vin med bemærkelsesværdig ekstraktrig frugt og nydelig modnet tannin. Sammensat mundfrugt med rig aromaprofil og velafpasset sødme. Modernistisk og delikat indtil det forførende. Sikkert med godt lagringspotentiale. Smagningens topscorer. 14 pct.
93 | 215,00 Løgismose Vinimport
Renato Fenocchio 2017, DOC Langhe Nebbiolo
Klassisk medicinsk Nebbiolo-næse med tørrede rosenblade, tobak og tørre krydderurter. Aromatisk rig, ren, elegant og detaljerig og med udmærket harmoni. Saftig, tæt og venlig mundfrugt med moderat tannin og fin lille bærsødme. Charmerende, personlig og lettilgængelig vin. 14 pct.
91 | 218,00 Løgismose Vinimport
La Pigiatura 2017 Disanfrancesco, DOC Langhe Nebbiolo
Lakridset bærfrugt med rent, mørkt krydderi og lette likørtoner. Udmærket sødmefuldhed og fin mineralitet. Meget ung og lidt tilbageholdende, men vinder betragteligt i detaljerigdom ved intens luftning. Saftig vin med pæn rygrad og udmærket fylde og smagsstyrke. Markant sødmefuldhed og pæne tanniner. Sprød, delikat og elegant. 14 pct.
91 | 255,00 Adriat Vinimport
Pira 2017 Cantina Luigi Pira, DOC Langhe Nebbiolo
Rank duft med kultiveret frisk solbærfrugt med pæn intensitet. Let røget træpræg, udmærket mineralitet og slankt, delikat helhedspræg. Afrundet, venlig frugt med umiddelbar charme og moderat, men tilpas tannin. Glat, velafbalanceret vin med pæn saftighed, udmærket længde og et let helhedsindtryk. 14,5 pct.
91 | 195,00 Adriat Vinimport
Trediberri 2017 Societa Agricola di Nicola Oberto & co, DOC Langhe Nebbiolo
Rank, frisk og mineralsk frugt med et ganske sammensat krydderi med lakrids, medicinske toner og diskret sødmefuldhed. Afrundet smag med rank mineralitet og intens, flot dimensioneret tannin, der tilsammen giver en dejlig harmoni. Ganske kølig stil, men aromatisk givende og med superren frugt. Fin lille sødme, tilpas saftighed og med fornemt Nebbiolo-præg. En vin for Barolo-fundamentalister. Smagningens Best-Buy. 14pct. – økologisk.
92 | 89,95 v/12 fl Philipson Wine
Mauro Molino Langhe Nebbiolo 2018 DOC Langhe Nebbiolo
Frisk bærfrugtnæse med veldoserede solbærtoner, grønne urter og diskret røgpræg. Integreret egetræ, pæn styrke og tilpas sødmefuldhed. Umiddelbar, saftig og lettilgængelig med moderat tannin, pænt egetræ og tiltalende frugttæthed. Letdrikkelig og med fin balance og udmærket længde, hvor tanninen får lov at komme til orde. 14,5 pct.
90 | 169,95 – v/12 fl 134,95 Theis Vine
Regret 2018 Monchiero Carbone DOC Langhe Nebbiolo
God dybde i den mørke, mineralske frugt. Velkrydret og med røgtoner. Kølig, ren og delikat. Lettilgængelig med pæn aromarigdom og umærket friskhed. Vinder meget ved iltning. Ganske tung og tæt bærfrugt i smagen, hvor saftighed er prioriteret over struktur. Modernistisk og umiddelbart charmerende med blød tanninstruktur. Kultiveret brug af egetræet og med pæn længde. 14 pct.
90 | 149,00 Vinens Verden
Scarzello 2017, DOC Langhe Nebbiolo
Rank, ret træpræget og kølig stil med modernistisk Nebbiolo-aromaprofil. Tæt, flot frugt med god elegance og masser af delikatesse. Aromatisk rig og velkrydret med fokus på tørre krydderurter. Mørkere og mere saftig frugt i munden, hvor den solide tannin kommer til sin ret. Glat og velpoleret vin med diskret sødme og masser af længde. Letdrikkelig allerede i dag, men sikkert med fine udviklingsmuligheder. 14 pct.
92 | 150,00 – 129,00 v/6 fl Bichel
Ratti 2018 Renato Ratti DOC Langhe Nebbiolo
Krydret, lettere urtet Nebbiolo-næse med god detaljerigdom, stor intensitet og kølig velkrydret frugt. Solidt og modent egetræ. Tiltalende mineralitet og krydderi med tobak og blommer tilsat et pift af varme, eksotiske aromaer. Frugtintens smag med afrundet tannin og kultiveret krydderi. Glat og umiddelbart tiltalende vin med charme og sødmefuldhed og veldisponeret tannin. 14 pct.
91 | 99,95 v/12 fl Philipson Wine