Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest for Pengene – Crémant de Bourgogne

Salget af boblevine er støt stigende, men Champagne er stadig den ultimative mousserende vin. Dette klassiske brand bliver dog mere og mere udfordret, da et stigende antal vindistrikter ånder Champagne i nakken, når kapløbet drejer sig om pris kontra kvalitet. Flere af Champagnes mest seriøse konkurrenter skal søges indenfor landets egne grænser – nemlig Crémant. Men kan Cremant nå op på højde med Champagne, og er det i det helt taget nødvendigt? I to artikler prøver vi at finde et svar på det spørgsmål. Denne første artikel helliger sig Crémant de Bourgogne, og i den efterfølges testes Crémant d’Alsace.

Albert Sounit Cuvée Prestige Brut forhandles af Kjær&Sommerfeldt

Vejen til kvaliteten

Mousserende vine er for mange synonymt med Champagne, der uomtvisteligt er ét af denne verdens vinøse vidundere. Champagne har på trods af ganske høje priser ikke problemer med afsætningen, og det har inspireret adskillige andre distrikter til at forsøge sig med deres egne mousserende vine.

Hvis kvaliteten skal være i top, er det kun Methode Champenoise – altså Champagnemetoden – der dur. Kort fortalt, består hemmeligheden i at tilføre en færdiggæret vin et ekstra skud sukker og lidt supplerende gær, så der starter en ny alkoholisk gæring. Denne ekstra gæring udvikler CO2, mens flasken er proppet til, så trykket stiger. Og Hokus Pokus: Vinen er tilført bobler – endda under et heftigt lufttryk af helt op til fem bar. Der er god grund til at mousserende vine sælges i særligt tykke flasker.

Boblerne får vinen til at vågne op: Smag, duft og mundfornemmelse øges betragtelig, og alkoholens opløftende virkning sendes ekstra hurtigt ud i blodbanerne. Humøreffekten er mærkbar, så Champagne er uløseligt forbundet med fest og farver og fejring af glade begivenheder. Man kan alternativt tilføre CO2 på mange andre måder, men skal det være vin af høj kvalitet, er der ingen erstatning for den klassiske Champagnemetode, og det er der flere gode grunde til.

Det gyldne bundfald

Selvfølgelig er druesorten og druernes kvalitet afgørende for slutresultatet, men måske lige så kritisk er bundfaldet fra den anden alkoholgæring, der jo sker i flasken. De døde gærsvampe danner et gråt bundfald, hvad der kan lyde ulækkert, men dette slam er faktisk nøglen til de helt store smagsoplevelser.

Gærsvampene er rige på proteiner, der nedbrydes langsomt, og det tilfører mange nye og delikate aromaer, der fusioner på det nydeligste med vinens og egefadets smagsstoffer. Derfor er det afgørende for kompleksiteten, at mousserende vin får lov at ligge længe – endda rigtigt længe på bundfaldet. Prestigecuvéerne fra Champagne kan ligge 60 måneder og længere endnu, og standardkvaliteten skal minimum være 15 måneder i kontakt med bundfaldet.

Crémant på tværs af Frankrig

Man må selvfølgelig ikke bruge det beskyttede Champagnenavn andre steder end i selve distriktet. Man må ikke engang antyde ligheden til det berømte forbillede ved at referere til Metode Champenoise, på trods af at både metoder og druesorter er identiske med det, man finder i det klassiske distrikt. I stedet bruges der i de andre distrikter omskrivninger som Methode Traditionelle, Methode Ancienne og tilsvarende for at oplyse, at der er tale om flaskegærede vine.

Man er dog enedes om at kalde alle vinene for Crémant, der oprindeligt var en betegnelse for Champagner med begrænset lufttryk, men nu kan termen bruges frit, blot man lever op til den aktuelle appellations krav. Det drejer sig typisk om alkoholstyrke, udbytteniveau, svovlingsgrad, druesorter, lagringstid og meget andet. Slutproduktet skal godkendes af et smagepanel, og lagringstiden på bundfaldet skal minimum være ni måneder.

Clotilde Davenne Rosé forhandles af Vinova

Bourgogne kontra Champagne

To af de bedste Crémant-områder er Alsace og Bourgogne, der begge er kølige distrikter. Klimaet fremmer derfor den syrerigdom og friskhed, der er et ufravigelige krav til god mousserende vin. Bourgogne ligger tæt på Champagneområdet, så de klassiske druesorter er i spil. Yderligere er jordbund og klima tæt på, hvad der findes i Champagne, så i Bourgogne har de, de bedste forudsætninger for at kunne skabe en Champagne-klon, hvis man da måtte ønske det.

Men flere modige producenter tør gå mod strømmen, da de er blevet klar over, at Bourgognes Crémanter sagtens kan stå på egne ben rent stilistisk, så hvorfor ikke dyrke det særpræg og de særlige kvaliteter, som Bourgogne besidder? Det er jo gået mere end forrygende, når det gælder distriktets stille hvide og røde vine. En satsning på distriktspersonlighed i boblevinene er der uden tvivl mere fremtid i, da så mange andre forsøger at efterligne Champagne, hvad der kan være mere end svært at gøre troværdigt.

Cremant de Bourgognes særpræg

Hovedvægten i Bourgogne er på Chardonnay og Pinot Noir, selv om der godt kan snige sig lidt Aligoté med i blandingen. De fleste producenter satser derfor på vine, der stilistisk læner sig tæt op af Champagne. Og hvorfor dog lave om på en dundrende succes, da man i Bourgogne når op på et salg af over 22 millioner flasker årligt, hvad der skal ses i det motiverende perspektiv, at Champagne er på en klar førsteplads med over 300 millioner.

Også når det gælder etiketter og vintyper, har mange Crémant de Bourgogne lagt sig i slipstrømmen fra Champagne. Men bruger ofte de samme termer, som eksempelvis Blanc de Blancs og Blanc de Noir, når det gælder de sortsrene vine. Der dukker da også flere og flere ambitiøse vine op, der skilter med, at de er årgangs-crémanter, så al flaskeindholdet kommer fra det samme år – altså en pendant til Champagnes Vintagetyper.

Ligeledes er man begyndt at hæve kvaliteten ved at lagre vinene længere tid på bundfaldet. En gruppe producenter har derfor startet deres egen gruppering, hvor vine af typen ”Les Eminents” bruger hele 24 måneder bundfaldslagring mod de normale 9 måneder for gængs Crémant de Bourgogne.  Der findes endda specialcuvéer mærket med ”Les Grand Eminents ”, hvor lagringen er oppe på hele 36 måneder. Her er inspirationen fra Champagnes prestigiøse specialcuvéer klar, og rent prismæssigt er det da også værd at gå i disse kostbare fodspor. Men mindre kan også gøre det, hvad den aktuelle smagning viser flere gode eksempler på.

Crémant de Bourgogne Demi-Sec, La Maison du Crémant forhandles af Meny

Den brede appel

Ser man nærmere på stjerne-antallet fra denne Crémant de Bourgogne smagning, vil man bemærke, at ratingerne er meget høje – måske de højeste i denne artikelseries levetid: Hele seks af de 11 vine har opnået fem eller flere stjerner.

Det er ganske enestående, især da priserne for vine med fem eller seks stjerner ofte er i det højere luftlag. Generelt er det ellers langt sværere for en dyr end for en billig vin at passere igennem nåleøjet og blive bedømt som et godt tilbud. Niveauet for, hvad der er billigt, og hvad der er dyrt, er her sat ud fra Champagnes prisniveau, hvor startudgiften for en rimelig, men basal kvalitet ligger omkring de 150 kroner. Så med andre ord får man typisk meget for sine penge, når man vælger Crémant de Bourgogne, og det er endda svært at lave deciderede fejlkøb.

Når dette så er sagt, skal man være opmærksom på, at pointene ikke er uddelt efter, hvor tæt vinene er på være et Champagne-forbillede, men derimod er de givet for vinenes personlige kvaliteter. Smagningen viste, at det er svært at forveksle disse glimrende Crémanter med Champagne, men Bourgognerne har deres egne dyder og styrker, der primært går på en tættere frugt, et mere kontant krydderi og en generelt mere venlig og lettilgængelig stil.

Så hvor den syrerige og mineralske Champagne sandsynligvis har et smallere publikum, ville man forvente, at Crémant de Bourgognes målgruppe er bredere – for ikke ligefrem at sige, at Crémant de Bourgogne har en langt mere folkelig appel. Leder man efter en betaligelig boblevin til familiefesten eller til receptionen, så er Crémant de Bourgogne et rigtigt fornuftigt valg.

Crémant de Bourgogne, Brut, fra Louis Dumont forhandles af Laudrup Vin

De bedste vine

Æren af at være smagningens bedste vintilbud – altså vinen med det bedste forhold mellem pris og kvalitet – tilfaldt Bailly Lapierre Chardonnay Brut, Blanc de Blanc. Alene navnet smager af Champagne, og vinen er da også på alle måder nært beslægtet med sit prestigiøse forbillede. Yderligere understreger producenten Champagne-ambitionerne ved at bruge Blanc-de-Blanc begrebet – altså en vin, der er lavet 100 procent på Chardonnay, hvad der for alvor leder tankerne hen på Reims og omegn.

Vinen skal roses for sin fornuftige pris. Det er sjældent, at en vin til 100 kroner scorer 90 point, der normalt er et ganske skarpt hjørne, som det kræver særlige kvaliteter at passere, men det lykkedes med glans for Bailly Lapierre. Her får man en mini-Champagne, som man sagtens kunne komme til at betale det dobbelte for, hvis vinen var produceret i det berømmelige moderdistrikt. Bemærk, at Bailly Lapierre i Pinot-Noir-udgaven også scorer højt til den samme attraktive pris.

Smagningens bedste vin – hvis man undlader at skele til prisen – blev Moingeon 2020 Brut. Det er altså om en årgangsvin, og den ekstra modning klæder Moingeon ualmindeligt godt. Smag og duft er fuldt udfoldede, så denne vin giver rigtig meget i glasset for en behersket pris. Det er igen en vin, der flirter med Champagnestilen, og som gør det på fornem vis ved at fokusere mere på elegance og finesse end på rå power.  Også her får man rigtigt meget for sine penge, så de seks stjerner er særdeles velfortjente.

Den korte konklusion på Crémant de Bourgogne smagningen er, at man i dette distrikt kan gøre rigtigt mange gode og autentiske boblekøb. Her kan man lindre sine Champagne-abstinenser uden at skulle årelade sparegrisen alt for voldsomt.

Sådan læses vinbedømmelserne
Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks.
derlige får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen. Der uddeles to udmærkelser: Den første – ”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklen tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene.  Den anden pris gives til den højeste score, uanset prisen. Ved pointlighed, så går titlen trods alt til den billigste vin. Her er udmærkelsen ”BEDSTE VIN”
Bailly Lapierre Chardonnay, Brut, Blanc de Blanc forhandles af Kjær &Sommerfeldt

SMAGNING

Bailly Lapierre Chardonnay, Brut, Blanc de Blanc, Crémant de Bourgogne
****** BEST BUY

Frisk, ren og ungdommelig næse med dejlig spændstighed og et let røget krydderi. God aromarigdom og dejlig mineralitet. Klassisk og vellavet. Smag med flot, intens syre og rank, kølig druefrugt. Sprød, velafbalanceret og delikat med flot renhed og rygrad. Nydeligt Blanc-de-Blanc-udtryk. 90 | 100,00 v/6 fl Philipson Wine

Moingeon 2020 Brut, Crémant de Bourgogne
****** BEDSTE VIN

Afdæmpet duft, der efterhånden udfolder sig med velafstemt rigdom, betydelig elegance, flot harmoni og kultiveret parfume. Finesse frem for styrke. Rig smag med læssevis af delikate detaljer. Dejlig friskhed, glimrende håndværk og med lettilgængelighed. Tiltalende, velafbalanceret og vellykket. 91 | 109,00 på tilbud – normalpris 159,00 Kjær & Sommerfeldt

Crémant de Bourgogne Brut, Comte de Tarville
*****

Enkel frugtnæse med pæn lille mineralitet, behersket styrke og et lidt anonymt krydderi. Endimensional, men korrekt duft. Pæn, ren, let og enkel mundfrugt med udmærket balance og god saftighed. Udmærket distriktsudtryk. 86 | 79,00 Rema1000 

Victorine de Chastenay, Blanc de Blanc forhandles af Erik Sørensen Vin
Crémant de Bourgogne Brut, Blanc de Blanc, Cave de Lugny
*****

Frisk citrusfrugt med grønne urter og dejlig renhed. Delikat helhedspræg og med tiltalende krydderi og pænt med charme. Frisk og rank smag med afdæmpet syre. Velkrydret, saftig frugt med god fylde. Udmærket aperitifvin.
88 | 110,00 – 90,00 på tilbud Meny

Bailly Lapierre Pinot Noir, Brut, Crémant de Bourgogne
*****

Nydelig, ren og frisk mineralsk frugtnæse med pæn intensitet. Rent stilistisk tæt på Champagne og med tilsvarende autentisk Pinot-udtryk. Aromatisk og velkrydret næse med fin balance og masser af charme. Velafbalanceret, solid og ren mundfrugt med nydelig syrebalance, kultiveret krydderi og diskret sødme. Umiddelbar, letdrikkelig og tiltalende.
89 | 100,00 v/6 fl Philipson Wine

Victorine de Chastenay, Blanc de Blanc, Crémant de Bourgogne
*****

Kølig, rank, frisk duft med fin mineralitet. Vellykket skruet sammen efter Champagne-modellen. Delikat, givende og harmonisk næse med god intensitet, dejlig finesse og kultiveret krydderi. Meget saftig vin med tæt, rank mundfrugt med fylde, styrke og elegance. Nydelig syrebalance og betydelig længde i eftersmagen. Harmonisk, klassisk og tiltalende.
90 | 200,00 – 150,00 v/2 fl Erik Sørensen Vin

Crémant de Bourgogne, Brut, Louis Dumont
****

Næse med cremet frugt med god sødmefuldhed og et lettere eksotisk krydderi. Pæn intensitet, diskret egetræ og et touch mineralitet. Solid syrerygrad og med sprød, kølig mundfrugt med dejlig tæthed. En spændende personlighed.
88 | 149,00 Laudrup Vin

Chanzy Blanc de Blancs Brut forhandles af Andrupvin
Vitteaut Alberti Brut, Blanc de Blanc, Crémant de Bourgogne
****

Citrusfrugt med fin sødmefuldhed og venligt helhedspræg. Harmonisk, velkrydret og med glimrende styrke. Smag med flot fylde og med personligt aromaudtryk og et lettere parfumeret krydderi. Læskende, ungdommelig og med god tæthed.
90 | 165,00 Sigurd Müller Vin

Chanzy Blanc de Blancs Brut, Crémant de Bourgogne
****

Parfumeret frugt med grønne urter og dejlig mineralitet. Rank og med rigelige bitterstoffer. Venlig og ret bred mundfrugt med medium krydderi og behersket syre. Lidt anonymt helhedsindtryk, men med udmærket fylde og god ekstraktrigdom. Velegnet som aperitif.
86 | 170,00 – 130,00 v/6 fl Andrupvin.dk

Albert Sounit Cuvée Prestige Brut, Crémant de Bourgogne
****

Ganske tung og veludviklet frugtnæse med dejlig modenhed og sprødt urtekrydderi. Nydeligt håndværk og masser af finesse og med betydelighed detaljerigdom. Afrundet, sprød og aromatisk frugt med udtalt delikatesse og umiddelbar charme. Skåret efter Champagnemodellen. 91 | 189,00 Kjær & Sommerfeldt 

Crémant de Bourgogne Demi-Sec, La Maison du Crémant
****

Sødmefuld honningfrugt med dejlig friskhed og frelsende syre. Delikat, ungdommelig duft med rank, kølig frugt og nydeligt dimensioneret sødme. Harmonisk og vellykket. Parfumeret mundfrugt med nydelig syrebalance og god ungdommelighed. Sympatisk dessertvin til de helt lette frugtdesserter og til de mere elegante kager.
88 | 130,00 – 80,00 v/2 fl på tilbud Meny

Clotilde Davenne Rosé, Brut Extra, Crémant de Bourgogne
***

Ung og ret bred frugt med diskret sødme, pænt lille mineralsk krydderi og et touch blomster. Ret bred mundfrugt med masser af mousse-fornemmelse. Smag med god rig syre, pæn mineralitet, læskende frugt og med disket sødme. Letdrikkelig rosé.
88 | 185,00 – 160,00 v/6 fl Vinova.dk