Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Dona Otília – portvinsarven efter bedstemor

Når man tænker på portvinens popularitet i Danmark, kan det ikke andet end vække glæde, at der med jævne mellemrum dukker nye mærker op. Det er godt for bredden og variationen. Dona Otília er forholdsvis ny på markedet, da mærket først blev lanceret i 2015. Bag står Otília Timoteo, som er 3. generation af vinproducenter i familien. Og nej. Mærket er ikke opkaldt efter hende selv, men er ligesom hendes eget navn en hyldest til bedstemoren.

”Min bedstemor Otília var visionær og højt respekteret i landsbyen, hvor hun boede. Hun elskede jorden, vinmarkerne og det at lave vin og blev altid kaldt for Dona Otítia. Desværre døde hun som ung. I 2015, da jeg var samme alder, lancerede jeg Dona Otília som en hyldest til hende og for at forsætte arven efter hende og hendes passion for Douro,” fortæller Otília Timoteo, og fortsætter hun: ”Vi har pligt til at videreføre arven fra Douro. Vi må fortsætte med at lære vores børn kærlighed til jorden, bevarelse af vores økosystem og biodiversiteten og viderebringe vores skat, portvinen, fra generation til generation.”

Før lanceringen af Dona Otília blev halvdelen af druerne fra familiens vinmarker brugt til at lave bordvin under navnet Timoteo´s Vinhos og den anden halvdel solgt som bulkvin. Men der blev dog også lagt portvin til side i kælderen, hvorfor der nu er en del ældre fade, som kan benyttes, når der blendes.

Flere quintaer i Baixo Corgo

Familien Timoteo ejer tre Quintaer, som alle er beliggende i Baixa Corgo i baglandet bag Regua: Quinta de São Martinho med 17 hektar, Quinta de Currais med 12 hektar og Quinta do Pisco med 9 hektar samt yderligere fire hektar med gamle vinmarker ved landsbyen Sanhoane.

De tre Quintaer ligger tæt ved hinanden, men i forskellige højder og mikroklimaer. På Pisco er 80 % f.eks. hvide druesorter som Viosinho, Cercial, Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato, Códega, Fernão Pires og Arinto, mens resten er en gammel mark med blandede røde druesorter – såkaldt Vinhas Velhas. Currais og São Martinho ligger ved Corgo-floden og er tilplantet med Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão og Sousão. 70 % af druerne bruges til bordvin, resten til portvin.

Elsker hvid portvin

Porteføljen er bred af så ungt et brand at være. Hvidvin, rødvin, rosé og espumante. Og for portvinens vedkommende almindelig Ruby, LBV og Vintage, Pink Port, almindelig Tawny, Tawny Reserva, 10, 20, 30 og 40 års samt Colheita og endelig almindelig hvid portvin og hvid portvin med 10, 20 og 30 år på bagen.

”Vi lavede vores første hvide portvin i 2015, og i 2018 fulgte vi så op med 10, 20 og 30 års. De tilføjer prestige til brandet, og gør os i stand til at nå nogle nichemarkeder. Og så elsker vi hvid portvin,” forklarer Otília Timoteo.

Blandt markederne er Danmark, som må siges at have taget hvid portvin med alder til sig, men også Tyskland, Holland, Brasilien, Luxemburg og Frankrig. Dona Otília blev lanceret i Danmark allerede i 2018 af den nuværende importør, som oplyser, at det bl.a. var attraktivt, at de kunne tilbyde helt op til 40 års Tawny.

Bør nydes afkølet

Jeg smagte hele serien af hvid portvin med alder, tawny med alder samt et par LBV´er og to Vintage vine. Vinene blev smagt over to dage og ved lidt forskellige temperaturer. Generelt kan siges, at vinene er lidt til den søde side, men ikke overdrevet og fint balanceret med syre. Nydes de mere eller mindre afkølede, dæmper det sødmen lidt, men det er selvfølgelig en smagssag. De hvide portvine med alder imponerede især på førstedagen, hvor de var rimeligt afkølede, mens de ved lidt højere temperatur havde vel meget sødme og mere markante fadnoter som kokos og vanilje. De fire Tawny med alder var derimod alle klart mere ekspressive på andendagen og kan altså have brug for lidt tid eller luft.

LBV og Vintage var ganske fornuftige. Jeg har tidligere været en del forbeholden overfor Vintage fra mindre og nye producenter, som selvsagt ikke har den samme bredde at trække på, hvad angår vinmarker, som de helt store spillere. Men de senere år, synes jeg, at kvaliteten er klart forbedret hos flere af dem, og Dona Otília får mig ikke på andre tanker.

Smagning

Dona Otília LBV 2014

Blend af 45 % Touriga Franca, 25 % Touriga Nacional og 30 % fra gamle vinmarker. Granatrød, medium intens, lys kant. Lidt støvet næse med kirsebær, jordbær, frugtgrød og lidt tobak, kakao og krydderier. Afrundet og modnet i munden med god frugt, jordbær og andre røde bær, lidt solbær, fin syre, til den søde side. Mere balanceret på andendagen.
88 | 189,00 Portvino

Dona Otília LBV 2016

Blend af Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional og Tinto Cão. Mørk rubin, lilla kant, næsten uigennemsigtig. Intens næse med solbær, brombær og blommer samt lidt frisk frugt. Kraftfuld med masser af frugt og bær, solbær og ribena, sød, fin balance, pænt med bløde tanniner, tør hale. Fin og rimelig kompleks LBV med pænt potentiale.
89 | 189,00 Portvino

Dona Otília Vintage 2016

Blend af Touriga Nacional og Touriga Franca. Mørk rubin, lys lilla kant, intens, næsten uigennemsigtig. Solbær, brombær, violer, lidt mokka og mørk chokolade samt lidt balsamico i næsen. Mørke bær, lidt urter og mynte, høj syre, fint med bløde tanniner, god balance, lang hale med tørre tanniner. Ok tilgængelig og åben lige nu, men også med pænt potentiale.
91 | 789,00 Portvino

Dona Otília Vintage 2017

Blend af Touriga Nacional og Touriga Franca. Mørk rubin, næsten sort med mørk lilla kant, intens og uigennemsigtig. På førstedagen lidt lukket næse med frisk primær frugt og mørke bær, på andendagen mere ekspressiv med solbær og cassis. Solbær og andre mørke bær, lidt mokka, kakao, mynte og urter, god struktur og kompleksitet, lang pebret og krydret hale. Brug for tid, men med flot potentiale.
92 | 789,00 Portvino

Dona Otília 10 års hvid

Blend af Códega, Cerceal og Viosinho. Lys orangebrun, gylden, lys kant. Frisk næse med tørrede abrikoser, lidt nødder, citrus og honning. Frisk med god struktur, abrikos, mandel, honning og blomster, halvsød med fin balancerende syre, elegant stil, medium hale. Bør nydes afkølet.
89 | 279,00 Portvino

Dona Otília 20 års hvid

Blend af Códega, Cerceal og Viosinho. Lys ravfarvet, orange kant. Ekspressiv næse med marcipan, lidt valnød, karry, vanilje og muskatnød. Intens og fyldig i munden med honningristede mandler, tørrede frugter og mandel, fin fedme og struktur, god balance og ok kompleksitet, lang hale med lidt syrebid. Et fint glas, der bør nydes afkølet.
92 | 579,00 Portvino

Dona Otília 30 års hvid

Blend af Códega, Cerceal og Viosinho. Mørk ravfarvet, næsten tawnybrun. Ekspressiv og intens næse med tørrede frugter, figner, abrikos og mandel. Cremet og kompleks i munden med dejlig blød og indbydende tekstur, appelsinskal, mandel, tørrede frugter, honning, elegant og med flot balancerende syre, som temperaturen stiger dog med lidt vel dominerende fadnoter som vanilje og kokos En lækkert glas, når det nydes let afkølet.
94 | 949,00 Portvino

Dona Otília 10 års tawny

Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca. Rødbrun kerne, lys kant og orange skær. Lidt rest af røde bær, mandel og blomster i næsen. Let i munden med høj syre, begyndende fadnoter som hasselnødder og tørrede figner samt lidt vanilje, pænt krydret, krydret bid i halen.
89 | 259,00 Portvino

Dona Otília 20 års tawny

Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cao. Mørk ravfarvet, lys kant, orange skær. Diskret, men elegant næse på førstedagen med mandel, tørrede figner, appelsinskal og lidt kokos, vanilje og karry, efterfølgende meget mere ekspressiv og intens. Tørrede figner, nødder, marcipan, lidt vaniljesødme og en anelse røgede noter, god balancerende syre, såvel fyldig som elegant, krydret eftertone.
92 | 499,00 Portvino

Dona Otília 30 års tawny

Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao. Mørk ravfarvet, flot orange skær. Hasselnødder, tørrede figner og abrikos, valnød og muskat. Rimelig fyldig og intens med nødder, mandel, tørrede figner og behersket vaniljesødme som modsvares af høj syre og friskhed, let cremet, men elegant og med lang hale.
93 | 879,00 Portvino

Dona Otília 40 års tawny

Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao. Lys tawnybrun, med lys grønorangekant. Hasselnødder, valnød, balsamico og lidt honningsødme. Fin viskositet i munden og god fylde, let cremet med appelsinskal, tørrede figner, valnødder og lidt balsamico, fin balancerede syre og lang vedholdende hale. Delikat.
95 | 1.099,00 Portvino