Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Portvinens dag

- ”Port Wine Day” 10. november

Danskerne har altid været glade for portvin. Trods vores lidenhed ligger vi foran lande som Tyskland og Canada, når det drejer sig om markedsandel. Helt præcist er vi nr. 7 efter Frankrig, Storbritannien, Portugal, Holland, USA og Belgien. Sagt med andre ord havner knap hver 20. flaske portvin på det danske marked. Så Vinbladet skulle selvfølgelig sammen med 43 andre fra i alt 6 lande deltage i den officielle ”Port Wine Day” 10. november, som blev afviklet virtuelt med deltagelse af 6 repræsentanter for et tilsvarende antal producenter og deres vine.

Arrangør af smagningen var IVDP, Instituto dos Vinhos do Douro, som er det magtfulde kontrolorgan med beføjelser til at forhindre, at nogle snyder med reglerne for de forskellige kvalitetsbetegnelser. Eller at der gøres falsk brug af portvinsnavnet. Det er der masser af, lød det fra vin- og madskribenten Paulo Russell-Pinto, som var smagningens moderator.

Magiske Quinta do Noval

To hvide udgaver

Selv om de fleste nok forbinder portvin med typer som tawny og vintage, var to af de seks vine på programmet hvide. Typen udgør en femtedel af den samlede produktion af portvin og fortjener absolut at blive bedre kendt. Man skal dog ikke forvente, at betegnelsen ”dry” betyder, at vinen er tør. De to udgaver havde 60 og 50 g restsukker, men drukket afkølede føles sødmen ikke så påtrængende. Quinta do Novals Fine White nydt tilbage i Fernando van Zellers dage på quintaens terrasse højt over Douro og Pinhão med lidt citron og en klump is samt en skål mandler inden for rækkevidde er ret uforglemmelig.

Unge Patricia Bastos stod for præsentationen af Noval og nævnte bl.a., at den med sine noter af fersken, akacie og citrus både er god som aperitif, til skinke/salami og til desserter. Den ligeledes unge Cátia Pinto, som præsenterede Dalva 20 Years Old Dry White, nævnte især sushi og foie gras som passende ledsagere, men den nærmest tawny-farvede hvide portvin var da også en sværvægter ved siden af Novals. Det var først i 2008, det blev tilladt at fremstille hvid port med alder, og i dag er det Dalva, som har det største udvalg af den type. Helt op til 40 år gamle vine.

Dalva er et brand-navn, en sammentrækning af Da og (Si)lva. Druerne til Dalvas vine købes hos en række forskellige vinmarksejere og behandles så resten af vejen til aftapningen i Vila Nova de Gaia vis a vis Oporto. De første to år tilbringer den 20 år gamle hvide port i ståltank og derpå lagres den videre i 500 liters træfade og får her den gyldne farve. Resultatet er en fed og sød vin med syre og friskhed. Den vil ganske rigtigt matche foie gras lige så fint som en sauternes, men skarpe oste tryner den også som ingenting.

Gammel tawny

Med Churchill’s 10 Years Old Tawny begyndte smagningen af de røde udgaver, og for tredje gang lå præsentationen i en ung kvindes hænder. Graham – eller rettere Churchill Graham – blev grundlagt i 1981, så det er ungt i sammenligning med de fleste andre på de kanter. Forhistorien er, at det mere end 200 år gamle familiefirma Graham’s i 1978 blev opkøbt af Symington-familien, så da John Graham og brødrene Anthony og William i 1981 igen ville være producenter, måtte de finde på et andet navn. Resultatet blev Churchill Graham, fordi Johns kone hedder Caroline Churchill.

Churchill’s 10 års tawny skal – som portvin generelt – serveres køligt for at undgå fornemmelsen af de op til 20% alkohol. Og så skal vinene serveres i store glas. Ikke noget med små såkaldte dessertvinglas, som slet ikke lader vinene komme til deres ret. Tawny med alder er den perfekte meditationsvin med nødder og tørrede frugter til, men Churchill’s udgave er med sin friskhed, fylde og elegance også anvendelig til f.eks. æggedesserter og frugttærter.

Så blev det mændenes tur med først Quinta Santa Eufêmias 30 Years Old Tawny. Her var frugten i årenes løb forsvundet, men erstattet af krydderier som kardemomme, kaffe og chokolade. Og netop chokolade – gerne fyldte – går fortræffeligt til et par glas gammel tawny. Men ellers er desserter som is og frugttærter selvskrevne ledsagere, hvis man ikke ligefrem hører til dem, som kan finde på at drikke vinen til bøf.

LBV og vintage

De to sidste udgaver var årgangsvine. Først Quinta da Pachecas 2014 Late Bottled Vintage præsenteret af Joâo Silva e Sousa. LBV er i princippet en årgangs ruby port af god kvalitet, som tappes efter 4-6 år i træfade. Så på sin vis minder den meget om ”ægte” Vintage Port, som kun skal ligge to år på fad før aftapning og derefter flaskelagres i adskillige år. Hvis man vil slippe lidt billigere til vintage-fornemmelsen, er det altså ikke helt skævt at købe LBV af høj kvalitet og lade nogle flasker lagre videre hjemme i kælderen (eller soveværelset). Med årene vil en god LBV udvikle sig til noget ganske interessant. Som Joâo Silva sagde, er LBV under alle omstændigheder en ”nemmere” vin end Vintage. Den skal være frisk og frugtsmagende i retning af kirsebær og gerne sættes sammen med en blå ost.

Paulo Coutinho fra familiehuset Quinta do Portal sluttede smagningen med sin friske og elegante 1995 Vintage. Han medgav, at der – i hvert fald engang – var noget om, at portugisiske producenter generelt var bedst til tawny og briterne bedst til vintage. I dag er kortene blandet, så begge nationaliteter kan det hele. Quinta do Portal høster druer i op mod 450 meters højde og går ind for maksimal koncentration i vinene og et potentiale til lagring i mindst 50 år. Det giver en udfordring i forhold til unge, som ønsker vine, der kan drikkes her og nu, som Paulo Coutinho sagde. Man kunne tilføje, at det også giver udfordringer i forhold til dem, som på grund af alder ikke satser på at gemme vine i årtier.

I forbindelse med sådan en virtuel smagning er der mulighed for at stille spørgsmål, og blandt de vigtigste var det evige: Hvor længe kan en portvin holde sig efter at være åbnet? Svaret var: Flere – og i hvert fald 2-3 – måneder.

Datoen for Port Wine Day, den 10. november er valgt fordi det var den dag i 1756 hvor Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro, der i daglig omtale blev til Kompagniet, blev oprettet. Det var et statsmonopol der gennemførte etableringen af verdens første delimiterede vinregion. Den danske portvinsautoritet Henrik Oldenburg fortæller i sin bog ”Portvin”, at hovedtanken bag det nye tiltag var: ”at produktionen skal holdes tær på status qvo, og at både produktion og eksport skal styres kontant af kompagniet”. Og styret kontant blev det. Oldenburg fortæller: ”Anslag mod Kompagniets arbejde blev betragtet som majestætsfornærmelse og straffet hårdt. Alene i årene 1757-58 blev 21 mænd og 5 kvinder hængt for opsætsighed mod Kompagniet og al deres ejendom konfiskeret”. (Henrik Oldenburg, Portvin, 4. udgave s. 28)