Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Bio-bio fra Chandon de Briailles

Claude de Nicolay toner frem på skærmen. Det er den 12. maj og corona-nedlukninger har flere gange udsat en smagning af hendes vine. Men nu skulle det være og hendes danske importør, Jørgen Christian Krüff, fra L’Esprit du Vin byder velkommen på Søllerød kro. Restriktionerne har begrænset deltagerantallet til 25, der skal smage på vine fra 2018-årgangen. “Det er biodynamiske vine”, fortæller Claude de Nicolay, der taler til os fra Savigny på den historiske ejendom Domaine Chandon de Briailles, som har tilhørt hendes familie siden 1834.

Domaine Chandon de Briailles har 13,5 hektar fordelt på:

Corton Clos du Rois Grand Cru – 0,45 ha
Corton Bressandes Grand Cru – 1,45
Corton Maréchaudes  Grand Cru – 0,40 ha
Savigny 1er Cru Lavières – 2,61 ha
Savigny 1er Cru Fournaux – 1,25 ha
Aloxe 1er Cru Valozières – 0,28 ha
Pernand 1er Cru Ile de Vergelesses – 2,55 ha
Pernand 1er Cru Vergelesses – 1,22 ha
Savigny-lès-Beaune – 1,07 ha
Hvid
Corton Blanc Grand Cru – 0,55 ha
Pernand 1er Cru Ile de Vergelesses – 1,22 ha

I 1982 var det Claudes mor Nadine de Nicolay, der fik ansvaret for ejendommen og det var hende der med afskaffelse af alt kemisk gødning tog de første skridt til en økologisk omlægning af driften, der nu siden 2011 har været biodynamisk certificeret og gør brug af fire arbejdsheste i stedet for traktorer.

François de Nicolay, der også var med på skærmen fra Domaine Chandon de Briailles arbejdede med salg af vin fra sin agentvirksomhed og sin butik i Paris inden han i 2001 flyttede til Bourgogne.

I 1991 begyndte datteren Claude sit arbejde på Domaine Chandon de Briailles efter at have læst vitikultur i Beaune og ønologi i Dijon. Hun etablerede som noget af det første sit eget laboratorium og begyndte sammen med sin bror, François de Nicolay, der kom til i 2001, at arbejde så bæredygtig som muligt både i kælder og mark.

Eksempelvis ved at bruge skummetmælk til bekæmpelse af meldug (oïdium). De har også arbejdet meget for at nedsætte forbruget af svovl og eksperimenteret med at lave vin helt uden tilsætning af svolv. Og præsenterede ved smagningen en meget interessant sammenlig hvor en rød vin og en hvid vin parvist blev smagt i en lavtsvovlet udgave og en version SSA – sans sulfites àjoutées (helt uden tilsætning af svovl), forskellen fremgår af smagsnotaterne her for neden.

SMAGNING – rødvine

Savigny-lès-Beaune Aux Fournaux 2018 Domaine Chandon de Briailles

Flot duft, modne kirsebær, jordbær, mandel, let røget. Frisk smag, smidig med moden frugt og frisk eftersmag med modne lyse bær med meget fin syre. Helt drikkelig og samtidig til at gemme. 90 | L’Esprit Du Vin

Pernand-Vergelesses Ile des Vergelesses, Premier Cru 2018 Domaine Chandon de Briaille

Moden og meget åben duft, viol, kirsebær, jordbær, hindbær og marcipan. Luftig smag, cremet og rig. Lang, lang, elegant eftersmag med modne, lyse bær. 93 | L’Esprit Du Vin

Domaine Chandon de Briailles er majoritetsejer af parcellen Pernand-Vergelesses Ile des Vergelesses
Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2018 Domaine Chandon de Briailles

Liflig duft, pirrende, kirsebær, hindbær, viol, mineralsk. Frisk smag, meget elegant, luftig eftersmag, pirrende med frisk frugt. 91 | L’Esprit Du Vin

Pernand-Vergelesses Les Vergelesses Premier Cru 2018 Domaine Chandon de Briailles

Moden duft, kirsebær, mandel, viol, fin dybde. Moden, frisk frugt, der dækker over tanninerne, lang, frisk eftersmag med moden frugt og fin syre. Svovl ligger på 15 gram alkohol per liter. 92 | L’Esprit Du Vin

Pernand-Vergelesses Les Vergelesses SSA (sans sulfites àjoutés) Premier Cru 2018 Domaine Chandon de Briailles

Mere åben duft, viol, kirsebær, hindbær, mere åben og udviklet. Meget luftig smag, velouragtig, smidig, moden tannin og lang, saftig eftersmag. Meget forskellig fra vin med svovl. 92 | L’Esprit Du Vin

Aloxe-Corton Les Valozières 2018 Premier Cru Domaine Chandon de Briailles

Meget rig duft, kirsebær, hindbær, meget åben med stor, lys frugt. Meget smidig smag, cremet, fyldig og luftig på samme tid, lang, rig, luftig eftersmag. 93 | L’Esprit Du Vin

Corton Les Maréchaudes Grand Cru 2018 Domaine Chandon de Briailles

Moden duft, frisk, ulmende, jordagtig, mineralsk med jod, stadig lukket med mørke, modne bær. Modne, mørke bær, rig med moden frugt, markeret tannin og modne bær i eftersmagen. 94 | L’Esprit Du Vin

Corton Les Bressandes Grand Cru 2018 Domaine Chandon de Briailles

Frisk duft, floral, meget elegant, kalket med kirsebær og hindbær. Meget elegant smag, rank, smidig, lang, lang eftersmag med frisk frugt, kalket, mineralsk. 95 | L’Esprit Du Vin

Corton Clos du Roi Grand Cru 2018 Domaine Chandon de Briailles

Stor, kompleks duft, krydret, moden, lyse bær, karse, mineralsk, meget åben. Rig, eksplosiv i smagen, stor frisk frugt, moden tannin og lang, lang eftersmag, krydret og rig med frisk fugt. Stor, stor Corton. 97 | L’Esprit Du Vin

SMAGNING – hvidvine

Savigny-lès-Beaune Les Saucours Blanc 2018 Domaine Chandon de Briailles

Krudt i duften, krydret, floral, fersken, lime, kompleks i duften. Rig, luftig smag, frisk i smagen med middel fylde og meget frisk eftersmag med citrus, limeagtig.
92 | L’Esprit Du Vin

Savigny-lès-Beaune Les Saucours Blanc SSA 2018 Domaine Chandon de Briailles

Mere udviklet i duften, hengemt frugt, nedfaldne æbler, virker meget udviklet. Går igen i smagen, nedfaldne æbler, noget råd, måske ikke god flaske. 88 | L’Esprit Du Vin

Pernand-Vergelesses Ile des Vergelesses Blanc Premier Cru 2018

Limeagtig duft, grapefugt, citrus, røget, mineralsk tone. Meget sprød smag, markeret syre, fyldt med energi, meget frisk i eftersmagen, krydret med markeret syre, slank, smuk vin.
92 | L’Esprit Du Vin

Corton Blanc Grand Cru 2018

Helt anderledes end andre Corton, meget, meget anderledes, krydret, åben frugt. Frisk smag, ingen stor fedme, middel fylde og frisk smag med markeret syre. Meget frisk.
91 | L’Esprit Du Vin

Corton Charlemagne Grand Cru2 018

Meget rig duft, pirrende, krydret, meget ren, vibrerende. Frisk smag, ren, slang, lang, ren, mineralsk eftersmag. 95 | L’Esprit Du Vin