Robert Mondavi gjorde det og Jørgen Christian Krüff gør det – sammenligner IKON-vine med ”coming-stars”, der en dag måske, i pris og berømthed, bliver en del af det fornemme selskab.
Gennem 19 år har ejeren af L’Eprit du Vin, Jørgen Christian Krüff, afholdt årets store champagnesmagning i Danmark (2017) hvor de dyreste champagner (hovedparten af champagnerne) smages blindt mod mindre kendte huse/domæner. Temaet har været årgangschampagner med årgang 1996 som en af de største smagninger. I år var årgangen 2002 – en årgang der er blevet rost til skyerne gennem årene, ikke mindst fordi den er så vital med en høj syre.
Vitalitet og finesse – det er essencen af årgang 2002, der i de fleste glas ikke viste nogen tegn på ælde, dog med alderens kompleksitet. Men, er årgang 2002 ligeså stor som 1996 og 1990? Mit svar er nej, årgangen mangler den sidste fylde. Den er rank, slank, men – og det kan lyde underligt når det drejer sig om Champagne, den mangler lidt sul på kroppen.
Den store blindsmagning med hele 30 champagner blev afholdt på Geranium med efterfølgende middag. At smage så mange champagner er hårdt, dels på grund af syren, dels fordi vinen hurtigt opvarmes i glasset og derfor ændrer karakter. Alle vinene blev smagt blindt og efterfølgende blev alle point indsamlet fra deltagerne. Udsvingende blandt deltagerne var meget store, fra højeste score 99 til laveste på 60 point, i min obtik en udrikkelig vin. I gennemsnit nåede ingen vine op på 94 point og det er lavt når man taler om en af sidste århundredes store årgange. Problemet med disse smagninger med et gennemsnit af alle deltagernes pointafgivning er, at en meget lav karakter fra én smager, kan trække en champagne langt ned i skalaen.
Champagne og ikke mindst Vintage og Prestige-champagne er pragtfulde og ofte unikke, men… Champagne er også et produkt af indpakning og markedsføring. Blandt mine favoritter er der vine til mange tusinde kroner og vine der koster under 500 kroner per flaske.
Smagning Champagne 2002
Her under mine smagsnoter med smagningens gennemsnit angivet i parentes. Vinene er angivet i den rækkefølge de blev serveret. På www.esprit-du-vin.com kan man under ”Smagning, 4th November 2017” finde resultat af hele smagningen.
Bollinger R.D 2002
Let ældet duft, brødkrummer, let nedfalden æble, citrus. Fin mousse, god fylde, tør og cremet på samme tid, knastør, mineralsk eftersmag, frisk med citrus. Fin vibration, falder lidt i glasset, skal drikkes. 93 (90,07 – en spredning blandt deltagere fra 98 til 70!)
Ruinart – Dom Ruinart 2002
Røget, kaffeagtig duft, fin frugt bag, lakrids og lette brødkrummer. Frisk smag, fin syre, cremet, med cremet, tør eftersmag. Moden champagne med fin kompleksitet. 93 (90,48)
Salon 2002
Anonym, meget ren duft, citrus, fin mineralsk tone, let æble. Meget frisk smag, knivskarp syre, frisk, tør eftersmag med mineralsk syrebid. 92 (88,48)
Duval Leroy – Sur Messure Eric Frechon 2002
Lille duft, ren, hvide blomster, kalkholdig, mineralsk tone. Frisk smag, rank, middel fylde og mineralsk eftersmag, kalkholdig med fin syre, knastør. 93 (87,55)
Fleury – Millésime Extra Brut 2002
Fiskeagtig duft, lette terpentinske toner, æble og citrus. Cremet smag, en del syre i smagen, syren virker noget stikkende, går igen i eftersmagen, ikke optimal i glasset. 87 (89,41)
Charpentier – Millésime 2002
Lille duft, let ældet, citrus, hengemt frugt, nedfaldne æbler, fin mineralsk tone. Cremet smag, fin mousse, blid, knastør eftersmag, mineralsk med fin syre. 94 (90,97)
Henriot Vintage 2002
Stor, udviklet duft, indelukket, behøver luft. Fersken, æble, røget tone, mineralsk, let kaffe, lette brødkrummer. Flot i smagen, smidig, cremet, fyldig, lang, lang cremet eftersmag med fin syre. 95 (93,45)
Pol Roger – Vintage 2002
Lille, fiskeagtig duft, fin ældet tone, udvikler sig i glasset. Cremet smag, blid, meget fin mousse, med blid eftersmag. 93 (91,69)
Philipponat- Clos des Goisses 2002
Udviklet, fiskeagtig duft, citrus, neutral, elegant. Frisk smag, cremet, fin mineralsk tone i den kalkholdige eftersmag. 90 (90,00)
Deutz – Amour de Deutz 2002
Diskret, elegant duft, kalkholdig, mineralsk, røget, skifferagtig. Utrolig mineralitet i smagen, luftig, fin mousse og cremet eftersmag, røget, mineralsk. 94 (91,90)
Krug – Clos du Mesnil 2002
Flot duft, utrolig frisk, hvide blomster, fin mineralsk tone. Meget rank, knivskarp syre, mineralsk, lang, rig, mineralsk eftersmag, stadig med bid. 95 (92,17)
Taittinger – Comtes de Champagne 2002
Udviklet duft, hvide blomster, citrus. Blid smag, meget fin mousse, cremet og blid, cremet eftersmag. 91 (91,41)
Duval – Brut Nature 2002
Lille duft, meget mineralsk, kalkholdig, hvide blomster, lidt opvaskevand. Rank, sprød, meget mineralsk, nærmest tanninholdig, lang, mineralsk eftersmag med markeret syre, knastør, virker endnu alt for ung. 91 (87,69)
Fleury – Cuvée Robert Fleury 2002
Lille duft, let ældet, citrus, hengemt æble. Stadig fin, markeret syre, let cremet, cremet eftersmag med markeret syre, savner sidste kropslige fylde. 91 (90,66)
Guy Charlemagne – Mesnillésime 2002
Udviklet duft, lakrids, let kaffe, fin mineralitet. Frisk luftig smag, meget fin mineralitet, luftig eftersmag, kalkholdig med fin mineralitet. 93 (92,34)
Launois – Special Club 2002
Udviklet duft, nedfaldne æbler, fin citrus, rosin. Cremet smag, moden, luftig, fin mousse og lang, luftig eftersmag med rosin, over toppen. 89 (92,10)
Tarlant – La Vigne d’Antan 2002
Frisk, røget, meget mineralsk duft, let græsset, urteagtig. Meget mineralsk i smagen, krydret, rank med lang, rig, mineralsk eftersmag. 93 (88,62)
Duval Leroy – Clos de Bouveries 2002
Mineralsk, frisk duft, røget, let krydret fin citrus. Jerngreb i mineralitet i smagen, cremet med herlig syre og lang, rig, mineralsk eftersmag. 95 (91,03)
Jacques Selosse – Millésime 2002
Stor, urteagtig duft, kompleks, kaffe, krudt, æbler, citrus, nærmest voldsom og brutal. Stor fylde, cremet, mineralsk, lang, røget, mineralsk eftersmag. 94 (92,34)
Krug 2002
Fiskeagtig duft, røget, mineralsk tone bag. Dejlig, cremet smag, fin fylde og let cremet eftersmag, stadig med syre. 92 (91,07)
Moët Chandon – Grand Vintage 2002
Lille duft, æble, citrus. Cremet smag, pæn fylde, middellang eftersmag. 90 (90,90)
Pol Roger Winston – Churchill 2002
Ren, let røget duft, fin mineralsk tone. Rank, frisk og moden på samme tid, lang, frisk mineralsk eftersmag med fin frugt. 93 (90,38)
De Sousa – Cuvée des Caudalies 2002
Let indelukket duft, behøver luft, fin mineralitet, stadig indelukket. Mineralsk smag, dejlig syregreb, cremet med hård, mineralsk eftersmag med fin syre. 93 (89,59)
Pol Roger – Blanc de Blancs 2002
Stadig indelukket duft, røget, lette brødkrummer, let kaffe. Cremet smag, blid mousse, fin syre der går igen i eftersmagen. 92 (90,07)
Veuve Cliquot Ponsardin 2002
Lille, ren, forfinet duft, hvide blomster. Rig smag, meget elegant, fin syre, lang, lang, rig eftersmag, stadig med stort potentiale. 95 (91,00)
Dom Perignon – Cuvée Dom Perignon 2002
Svovl, krudt i duften, overdøver frugten i vinen, behøver luft. Duften går igen i smagen, virker noget grov, behøver luft, tid eller fejl på flaske? 87 (90,76)
Henri Giraud – Argonne 2002
Meget gylden farve, meget terpentinsk i duften, meget blid i mousse, meget vinøs i smagen, lang eftersmag med stor frugt, spændende, men ikke champagne. Point næsten umulig. 90 (90,38)
Louis Roederer – Cristal 2002
Lille duft, vis sødme sammen med moden frugt. Sødmefuld smag, cremet med middellang eftersmag. Savner nerve. 87 (91,24)
Deutz – Cuvèe William Deutz 2002
Lukket duft, fin, blomst. Cremet smag, lækker, smidig, lang, cremet eftersmag, lang, stadig med stort potentiale. 94 (91,28)
Diebolt Vallois – Fleur de Passion 2002
Stor duft, meget krudt, stor fugt bag. Lidt voldsom i smagen, fyldig men savner sidste elegance. 91 (92,79)
Vinbladets top 15 Champagner 2002
Krug – Clos du Mesnil
Flot duft, utrolig frisk, hvide blomster, fin mineralsk tone. Meget rank, knivskarp syre, mineralsk, lang, rig, mineralsk eftersmag, stadig med bid. 95 (92,17)
Duval Leroy – Clos de Bouveries
Mineralsk, frisk duft, røget, let krydret fin citrus. Jerngreb i mineralitet i smagen, cremet med herlig syre og lang, rig, mineralsk eftersmag. 95 (91,03)
Henriot Vintage
Stor, udviklet duft, indelukket, behøver luft. Fersken, æble, røget tone, mineralsk, let kaffe, lette brødkrummer. Flot i smagen, smidig, cremet, fyldig, lang, lang cremet eftersmag med fin syre. 95 (93,45)
Charpentier – Millésime
Lille duft, let ældet, citrus, hengemt frugt, nedfaldne æbler, fin mineralsk tone. Cremet smag, fin mousee, blid, knastør eftersmag, mineralsk med fin syre. 94 (90,97)
Jacques Selosse – Millésime
Stor, urteagtig duft, kompleks, kaffe, krudt, æbler, citrus, nærmest voldsom og brutal. Stor fylde, cremet, mineralsk, lang, røget, mineralsk eftersmag. 94 (92,34)
Deutz – Amour de Deutz
Diskret, elegant duft, kalkholdig, mineralsk, røget, skifferagtig. Utrolig mineralitet i smagen, luftig, fin mousse og cremet eftersmag, røget, mineralsk. 94 (91,90)
Deutz – Cuvèe William Deutz
Lukket duft, fin, blomst. Cremet smag, lækker, smidig, lang, cremet eftersmag,lang, stadig med stort potentiale. 94 (91,28)
Pol Roger Winston – Churchill
Ren, let røget duft, fin mineralsk tone. Rank, frisk og moden på samme tid, lang, frisk mineralsk eftersmag med fin frugt. 93 (90,38)
Guy Charlemagne – Mesnillésime
Udviklet duft, lakrids, let kaffe, fin mineralitet. Frisk luftig smag, meget fin mineralitet, luftig eftersmag, kalkholdig med fin mineralitet. 93 (92,34)
Tarlant – La Vigne d’Antan
Frisk, røget, meget mineralsk duft, let græsset, urteagtig. Meget mineralsk i smagen, krydret, rank med lang, rig, mineralsk eftersmag. 93 (88,62)
De Sousa – Cuvée des Caudalies
Let indelukket duft, behøver luft, fin mineralitet, stadig indelukket. Mineralsk smag, dejlig syregreb, cremet med hård, mineralsk eftersmag med fin syre. 93 (89,59)
Bollinger R.D
Let ældet duft, brødkrummer, let nedfalden æble, citrus. Fin mousse, god fylde, tør og cremet på samme tid, knastør, mineralsk eftersmag, frisk med citrus. Fin vibration, falder lidt i glasset, skal drikkes. 93 (90,07 – en spredning blandt deltagere fra 98 til 70!)
Ruinart – Dom Ruinart
Røget, kaffeagtig duft, fin frugt bag, lakrids og lette brødkrummer. Frisk smag, fin syre, cremet, med cremet, tør eftersmag. Moden champagne med fin kompleksitet. 93 (90,48)
Pol Roger – Vintage
Lille, fiskeagtig duft, fin ældet tone, udvikler sig i glasset. Cremet smag, blid, meget fin mousse, med blid eftersmag. 93 (91,69)
Duval Leroy – Sur Messure Eric Frechon
Lille duft, ren, hvide blomster, kalkholdig, mineralsk tone. Frisk smag, rank, middel fylde og mineralsk eftersmag, kalkholdig med fin syre, knastør. 93 (87,55)