Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Vin i Shanghai

Covid-19s nedlukninger og restriktioner har betydet at alle store internationale vinmesser er blevet aflyst, men nu er den kedelige udvikling vendt med ProWine China 2020 i Shanghai. Man fornemmer et lettelsens suk i den internationale vinverden og fra arrangørerne – verden er ikke helt sig selv, men næsten. I løbet af tre messedage, fra den 10. til den 12. november, smagte ikke færre end 22.542 besøgende på vin fra 17 lande.

En femtedel af jordens befolkning: 1, 4 milliard bor i Kina. 24 millioner af dem i Shanghai, der er Kinas største by, og verdens næststørste. Væksten er stor med 6-7% årligt og 20.000 nye virksomheder, der oprettes hver dag. Mange af dem i Shanghai, ét af de steder hvor udviklingen og velstanden er mest markant.

På motorvejen fra lufthavnen ind til Shanghais centrum passerer man i løbet af en time det ene nybyggede højhus efter det andet. Mængden af orden og bygninger er overvældende

Vestens dyre mærkevarer som Prada og Gucci har indtaget byen i de mange mondæne shoppingcentre. Bilen og tøjet har sine berømte, eftertragtede mærker, og sådan er det også med vinen, hvor det i 1980’erne var de mest berømte Bordeaux-vine som Petrus og Lafite, der førte an. De er der stadig, men nu findes der også et stort antal prismæssigt langt mere tilgængelige vine fra Frankrig, Australien og Chile, efterspurgt af middelklassens statusmarkører. Den store kinesiske middelklasse er så lokkende et marked, at vinfolk fra hele verden i det seneste årti har taget turen til Shanghai for at udstille deres vine på årets største vinmesse, ProWine China, med håb om at få deres bid af den store Kina-kage.

ProWein er en tysk vinmesse der i 26 år har samlet den internationale vinverden i deres store udstillingshaller i Düsseldorf. Med den stigende interesse for vin i Kina og Asien knopskyd ProWein i 2013 med premiere på sin første messe i Shanghai og  det viste sig hurtigt, at det var en rigtig satsning.

Kinas kommunistiske Parti blev grundlagt i denne bygning, i 1921. Nu er det museum med en lang kø af ventende gæster

Vin i Shanghai

I downtown Shanghai ligger det historiske Xintiandi-kvarter, der ikke blot er Shanghais mest mondæne, men også Kinas dyreste sted at bo med priser der overgår London, New York og Tokyo. Vi går forbi en lang kø foran et gammelt renoveret hus. Her blev det moderne Kina med Kinas Kommunistiske Parti, KKP, grundlagt i 1921. Få hundrede meter længere nede ad gaden er der bag store panorama-vinduer Lamborghini’er til salg. Og på den anden side gadefejeren med sin bastkost. Et kinesiske paradoks: kommunistisk kapitalisme.

Danske småkager i luksusindpakning.
Chateau Latour koster som prisskiltet viser 10.023 kinesiske Yuan svarende til 9.654 kr.

Fra Latour til danske småkager

Vi går ind i et stort shoppingcenter. Det er formiddag og der er forbavsede få handlende i de mange forretninger vi passerer før vi kommer til supermarkedet G-Supers vinafdeling. Sammenlignet med et større dansk supermarked er udvalget ikke overvældende, men der er til gengæld stor genkendelighed i udvalget, men, modsat et dansk supermarked, også vine i den helt dyre ende.

På hylden finder vi i den dyre ende, vel beskyttet i cellofan, Chateau Latour i årgang 2011 til 9.654 kroner. Fra Australien, en Wynns 2016 Chardonnay, til 210 kroner, fra Alsace en 2015 Gewürtraminer fra Meyer-Fonné til 306 kroner og fra Spanien en René Barbier 2015 Tinto Roble til 85 kroner. Dagens to åbne vine til smagningen i Super-G’s vinafdeling er fra den australske producent d’Aremberg, helt i tråd med at australierne de seneste år har satset stort på det kinesiske marked.

26 år med ProWine

ProWine havde premiere den 23.-24. februar 1994 i en messehal i Düsseldorf. 321 udstillere fra Tyskland, Frankrig, Grækenland, Italien, Colombia, Østrig, Portugal, Spanien og Ungarn deltog. Med positive tilbagemeldinger fra de 1.517 besøgende blev den anden udgave planlagt til året efter. Her udviklede det sig til 532 stande i to udstillingshaller med et smageprøveområde i samarbejde med vintidsskriftet “Weinwirtschaft”. Det nye smageområde blev med det samme en succes. Her kunne man helt uforpligtigende, hurtigt og effektivt, smage et stort antal vine under et tema, for eksempel økologisk vin på tværs af lande og regioner.

I 1997 nåede antallet af udstillere op på 1.065 fra 25 lande og man kunne på gangene i de stadig flere messehaller, der blev inddraget, møde mange af vinverdenens store navne: Rothschild, Gaja, Miguel Torres og Taittinger, og showbizz-stjerner som Sting, Chris de Burgh og Gérard Depardieu, der udstillede deres vine.

Med og uden mundbind på ProWine China 2020

På grund af Covid-19  er ProWine i Düsseldorf aflyst både i  2020 og 2021. ProWine China får nyt navn og bliver til ProWine in Shanghai, åben for besøgende fra den 9. til den 11. november 2021.

Tolv timer tager det direkte fly med SAS fra Kastrup til Shanghai. For at komme ind i landet må du have et visum, og med det i dit pas, er næste skridt i lufthavnen, at sætte dine fingeraftryk i en scanner. Derefter videre i køen til paskontrollen, hvor dine fingeraftryk suppleres med et ansigtsfoto. Nu ved de hvem du er – et officielt nik følger, og du kan begynde din udforskning af paradoksernes land.