Som dansker kan man drømme om at lave vin i Frankrig eller Italien. Er man østriger, og ens familie har lavet vin i 225 år, er ambitionen snarere, at høste og vinificere sit udbytte, ikke én gang om året, men to. På hver sin side af kloden.
Det var ikke muligt i 1792 hvor historien tager sin begyndelse. Franz Salomon købte “Undhof” (der betyder gården til Und), i Kremstal, ved byen Stein. Den var oprindelig det 400 år gamle Kloster Unds vinbrug og avlsgård.
Kendt som én af Østrigs bedste producenter blev Undhof med Fritz Salomon (1905 – 1971). Han var den førte i Wachau-regionen, som af kvalitetsmæssige grunde, i 1932, valgte at flaske sin vin på ejendommen og allerede i slutningen af 1930’erne sendte sine første eksportordrer til USA. Renoméet nåede nye højder da New York-magasinet Wine & Spirits i 2016 satte Salomon Undhof på deres Top 100-liste over verdens bedste vinproducenter. En anerkendelse de af det samme magasin modtog første gang i 2013.
Salomon krydser kloden
Som ung marketinguddannet var Bertold Salomon først ansat som forretningsfører for Freien Weingärtnern i Wachau (senere Domäne Wachau) og derefter direktør for importfimaet Schlumberger i Wien. Hos Schlumberger var han den første, der importerede Australsk vin (Penfolds) til Østrig i midten af 1980’erne og blev så begejstret for Adelaide, at han flyttede hele sin familie til Australien i de kolde europæiske vintermåneder.
Fra 1994 til 2001 var han direktør for sammenslutningen af de østrigske vinproducenter – Österreichischen Weinmarketing – og det var med ham i chefstolen at det østrigske klassifikationssystem DAC (Districtus Austriae Controllatus) begyndte at blive realiseret. Et resultat af østrigsk vins totale nedsmeltning i 1986, efter det blev afsløret at nogle eksportører havde anvendt diethylenglykol, et ulovligt tilsætningstof, der gav vinen mere fylde og sødme i smagen.
Efter sit farvel til direktørposten for Österreichischen Weinmarketing realiserede Bertold og Gertrud Salomon i 1995 deres drøm om at lave vin i Australien. På den sydaustralske halvø Fleurieu ligger Salomon Estate ved Finniss River, 20 km sydøst for McLaren Vale og med som konsulent fik de vennen Mike Farmilo, der frem til 1997 var chefvinmager for Penfolds røde vine.
Bedre end Grange
Salamon Estate har 12 hektar med Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot og 0,2 hektar Viognier. Deres pretigevin, Salomon Alttus, lavede de første gang i årgang 2001 og den blev i den senere årgang 2003, af den engelske vinskribent Jancis Robinson, i Financial Times, fremhævet som bedre end Penfolds Grange. Hun skrev: “Salomon Alttus 2003: For the second time in a blind tasting I preferred Salomon Estate Alttus 2003 to Penfolds Grange 2003.”
Salomon Alttus er lavet på de bedste Syrah-druer når høsten tillader det, foreløbig er det blevet til 2001, 2003, 2009, 2010 (se smagning herforneden) og 2012, der endnu ikke er frigivet. Vinene fra Salomon Estate er p.t. ikke til salg i Danmark. De angivne priser i smagningen herforneden er derfor ca. priser.
New Zealand
Sammen med den newzealandske ønolog Chris Andrew har Bertold Salomon i New Zealand lavet et joint venture: Salomon & Andrew. Chris Andrew var i 2008 i praktik hos dem i Østrig og det har nu udviklet sig til at de under navnet Salomon & Andrew sælger Sauvignon Blanc-vine fra Marlborough og Pinot Noir fra Central Otago (ikke p.t. på det danske marked).
Smagning – Weingut Salomon Undhof
2015, Undhof Kögl, Kremstal DAC Erste Lage, Riesling
Mineralsk duft, stor med æble, fersken og grøn peberfrugt. Cremet og rank, fyldig med lang krydret, mineralsk eftersmag, cremet, mineralsk med fin syre. Philipson Wine – 174,95 v 12 fl |92
2015, Steiner Kögl Kremstal DAC Reserve Erste Lage, Riesling
Stor, mineralsk duft, fersken, æble, citrus, krydret med flot røget tone. Stor fylde, nærmest tanninagtig med sin mineralitet, flot syre og mineralitet i den lange eftersmag. Stor vin. Philipson Wine – 269,95 v 12 fl |93
2015, Lindberg Kremstal DAC Reserve Erste Lage, Grüner Veltliner
Aromatisk, krydret, mineralsk duft, fersken og citrus. Aromatisk smag, krydret, rank, fyldig med krydret, lang frugtagtig eftersmag. Philipson Wine – 174,95 v 12 fl |92
2015, Von Stein, Grüner Veltliner, Kremstal DAC Reserve
Krydret duft, masser af urter, mineralsk med grønt æble, grøn peberfrugt, fersken og citrus. Cremet og sprød på samme tid, mineralsk, fyldig med lang, mineralsk, krydret eftersmag med frisk frugt.|91
2015, Franciscus, Kremstal DAC, Grüner Veltliner
Krydret duft, frisk med fersken, grønt æble, mineralsk med fin citrustone. Cremet smag, fyldig, rank med lang, frisk, krydret, let cremet, mineralsk, frugtagtig eftersmag. Philipson Wine – 124,95 v 12 fl |91
2015, Wachtberg, Kremstal DAC Erste Lage, Grüner Veltliner
Stor, eksotisk duft, tropisk med fersken, abrikos, fin krydret tone med svampe. Cremet, fyldig med vis sødme, lang, cremet eftersmag med svampe og citrus. Philipson Wine – 174,95 v 12 fl |91
Smagning – Salomon Estate
2014, Norwood, Shiraz-Cabernet
Moden duft med mørke bær, blåbær og solbær med nuancer fra fad. Moden frugt, cremet med moden tannin og middellang eftersmag, ligger mest midt i munden. Ca. 150,00 |88
2009, Aestatis, Grenache-Shiraz-Mouvedre
Udviklet duft, modne, mørke bær og samtidig frisk, gummikarakter sammen med nuancer fra fad. Fyldig, cremet med velouragtig tannin dækket af moden frugt og lang eftersmag med moden frugt. Meget australsk. Ca. 380,00|91
2013, Fleurieu, Syrah-Viognier
Moden duft, elegant med blåbær og mørke kirsebær med fine nuancer fra fad. Cremet smag med silkeblød tannin, elegant, luftig og fyldig med lang eftersmag med modne bær. Meget harmonisk vin. Ca. 220,00 |92
2012, Finniss River, Shiraz
Moden, pirrende duft, blåbær, røget, blækatig, med fine nuancer fra fad. Fyldig, rig, stor frugt der dækker over den modne tannin og frisk, moden, lang eftersmag, mættet med mørke bær. Meget elegant Shiraz fra Australien. Ca. 260,00 |92
2010, Finniss River, Shiraz
Moden, krydret, udviklet duft med blåbær, orangeskal og fine nuancer fra fad. Elegant struktur, moden tannin, fyldig med lang, frugtagtig, mineralsk eftersmag. Helt på toppen. Ca. 320,00|92
2010, Alttus, Shiraz
Stor, krydret, moden duft med blåbær, pirrende i næsen, kompakt og elegant med fine nuancer fra fad. Meget fyldig med stor frugt der dækker over tanninerne, markeret syre, rank med lang, krydret, mineralsk eftersmag med fin syre og fine nuancer fra fad. Stor australier. Ca. 750,00 v 12 fl |94