Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

André Devald

1966 - 2021

For en uge siden drak jeg en flaske Alsace, Wiederhirn, Schoenenbourg Riesling, årgang 2000. Allerede i glasset var den der. Duften åbenbarede spisestuen hos Daniel Wiederhirn, hans hustru, der lavede frokost, dette pragtfulde intime borgerhjem, tunge, alsaciske møbler og den sult, der blev vækket af en blindsmagning af over 20 ældre årgange, som Daniel blev ved med at hente op fra kælderen. Besøget var planlagt og dog – det udviklede sig til et maratonløb af mineralitet, æble, pære, fersken, afløst af mere og mere petroleumsagtige toner, men stadig med nerve, intensitet, greb om frugt og alder på samme tid. Daniel blev grebet af den entusiasme, der lyste ud af min ven André Devald og jeg. Vi nørdede alle 3, følte den fantastiske fornemmelse af tidsløshed, rummelighed, af tunnelsyn, af liv, ånd på flaske og i glas, forstærket af vinens lyksalige beruselse.

Jeg ville skrive, sende et foto af flasken, André ville forstå, fornemme, genopleve oplevelsen med mig, måske være gået i kælderen og hentet samme flaske. Jeg fik det ikke gjort og nu er han her ikke mere. Min bedste rejsekammerat i ungdomsårene gik bort den 11. januar 2021, pludselig, uden varsel.

Udenfor sner det lige nu, store, betagende og skrøbelige snefnug. Sådan er vores liv, som små snebolde vi former – der smelter – og så er det forbi. Døden er uforståelig, ikke kun det at miste, men også det, at alt forsvinder. En ven er borte, og med ham også de kundskaber, der var helt unikke.

André var unik. Jeg mødte ham, eller snarere han mødte mig ved en aftensmagning af Graves – Bordeauxvine i 1987. Jeg havde lige skrevet min bog om området, han købte, jeg signerede og det var det. Men, forstå, i 1987 var der ikke mange unge danskere, der var nørdede med vin. I 1993 kom han ind på arenaen, skrev sin første artikel i Vinbladet. Jeg tror det blev en skillelinje for ham, livets løbebane var formet, men ikke skabt. Overskriften var: Taylor´s Vintage Port – ”The Latour of Port…” Hans egen årgang 1966 beskriver han som: ”Ligner 1970 med en anelse mere udvikling. Lidt tilbageholden bouquet, koncentreret med let medicinske nuancer. Meget blød i smagen med en utrolig kraft og saft, fantastisk harmoni i den lange eftersmag”.

André Devald var allerede, inden jeg mødte ham, udlært i den klassiske skole. Portvin og Bordeaux kom til at betyde meget for ham i de unge år, senere tog Champagne, vine fra det sydlige Frankrig og ikke mindst Rhônevinen over. I Rhône var han én af verdens største kendere, hans vid var så ufatteligt stort at ikke engang han selv kunne overskue det, derfor kom der aldrig det litterære værk, som vi alle ventede på.

Men han var meget mere. En skøn blanding af noget ultrakonservativt og samtidig nytænkende. På Vinbladet dækkede han de nye strømninger; han skrev artikelserien: ”Køb af vin på auktion”, og i 1995 startede han den første artikelserie om vin på CD-rom med en anmeldelse af ”Microsoft Wine Guide”. Senere fulgte de første anmeldelser af vinimportørers nye hjemmesider, revolutionerende og noget, som de færreste af os troede på.

Vi dækkede det hele, André og jeg. Jeg, som Bordeaux-specialist og André Devald som specialist i Rhône og så overlappede vi alle andre områder i Europa. Vi lavede store tema-smagninger sammen, Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhône og igen Alsace. Tema-numre, iklædt Vinbladets A4 format, der lige så godt kunne være trykt som en bog. Vi smagte, i dagevis sammen, blindt i kælderen i Nårup på Fyn, og i udlandet. Vi var det perfekte makkerpar, smagte ens, forstod vinene ens, havde næsten skræmmende de samme smagskommentarer og point. Ikke dermed skrevet, at vi havde ret, smag er altid individuel, men vi var to mod én.

At møde en nørd, at være sammen med en nørd, at smage med en nørd, der læser ens tankegang og fortæller de ord som dine læber lige var ved at forme, er unikt. Jeg tror, at jeg startede som Andrés læremester, siden blev han min. Jeg var halvnørd, han var helnørd. Åh gud hvor jeg savner dig, disse seancer hvor vi lukkede alt andet ude og koncentrerede os om vin, empiriske betragtninger, vinens historie og vores egen historie.

Men jeg savner så meget mere. Glimt af dig og mig og mine små børn, der nysgerrig kom ned i kælderen for at se om vi efter 10 timers smagning var væltet af stolen, og min kone, der stod i køkkenet og lavede mad til de store ”smageløver”. Jeg savner din entusiasme, din ophidselse over det, der var i glasset, og samtidigt din objektive anskuelse af vinen. Og jeg beundrer dig for den orden du havde eller udstrålede, samtidig med at dit liv, din hverdag, din tid til tider var kaotisk. Vi mødtes i mange år klokken 03.00 om natten, du havde endnu ikke lagt dig, og jeg var stået op, fordi – vi begge ikke kunne sove. Jeg skrev godmorgen, du skrev godnat.

Jeg husker stadig da jeg fortalte Annegrethe, din ungdomskæreste og livsledsager gennem hele livet, at jeg, efter at have kendt dig gennem 10 år var kommet uopfordret ind på dit hotelværelse. Alt var kaotisk, tøj, kuffert, alt i uorden. Hun grinede overrasket og sagde blot: vidste du ikke det?

Udenfor sner det, jorden er blevet hvid, de store snefnug ligger nu fastfrosne som du, et sted – jeg ikke rigtig ved hvor? Men jeg ved, at du er her, lagret i, jeg ved ikke hvor mange flasker i min vinkælder.
Vores liv er, som små snebolde vi former, der smelter – og så er det forbi – og dog?

Et liv i resumé

Vinbladet
Skribent
1993 – 2021
Gastro
Skribent
2007 – 2021
DinVinGuide
Skribent
2018 – 2021
Penge & Privatøkonomi
Vinredaktør
2008 – 2017
Wine Ilustrations
Illustrator og korttegner, eget firma
1993 – 2021
Wine Consultant
Eget firma
1993 – 2021
Vinakademiet
Underviser i Rhône, Alsace, Loire, Languedoc-Roussillon, Tyskland/Østrig og søde vine 
2007 – 2021
Bogudgivelser
Forfatter af “Vinbladets Guide til Châteauneuf-du-Pape” 2007
Medforfatter: ”Gyldendals Vinleksikon” 2001
Bibliotek.dk
På bibliotek.dk er 42 artikler og andre udgivelser registreret
Bosat i Frankrig, Lyon
1997 – 2000
Studier i Frankrig, Dijon
1990
Syddansk Universitet, HA
1987 – 90
Sct. Knuds Gymnasium, Odense
1983 – 1986
Henriette Hørlück Skole, Odense
1973 – 1982