En af tidens vigtige vintrends er den stigende præference for lettere vine – både når det gælder smag, og når det gælder alkohol. Det er derfor særligt gode tider for tysk vin, da et utal af landets vine lever op til præferencerne for kølig præcision, afdæmpet fylde og masser af elegance. De klimatiske forandringer er en himmelsendt gave for de tyske vinavlere, der tidligere havde problemer med at høste tilstrækkeligt fysiologisk modne druer og ofte var plaget af et rigeligt køligt efterår. Aldrig før har Tyskland haft bedre muligheder for at producere veludviklede, aromatisk rige og alligevel elegante koldklimavine, der har bevaret en perfekt syrebalance og en gedigen mineralitet. Det er Weingut Alexander Gyslers vine fra Rheinhessen et glimrende eksempel på.
Giganten Rheinhessen
Med sine henved 6.000 vinavlere og sine 26.500 hektar vinstokke og over 400 enkeltmarker er Rheinhessen Tysklands største vinregion, og den er omgivet af de bedste mulige naboer, såsom Rheingau og Nahe. På grund af sin betragtelige størrelse er jordbunden meget variabel, så det samme er vinene. Denne sammensatte geologi giver mulighed for dyrkning af mange forskellige druesorter, da der er marker, hvor de hver især kan trives og udvikle sig optimalt.
Hvor andre tyske vinområder mest af alt er dedikeret til Riesling, praktiserer Rheinhessen mangfoldighed som få andre. Da det er tilladt at bruge over 50 forskellige druesorter, er der noget for enhver smag og plads til eksperimenter. Udover Riesling er de mest populære druer Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Müller-Thurgau, Silvaner, Dornfelder og Kerner. Ikke mindst er modedruen Spätburgunder (Pinot Noir) i kraftig kvalitetsfremgang i takt med, at Tyskland beriges af et lunere mere rødvinsvenligt klima.
Weingut Alexander Gysler
I dag driver den unge Alexander Gysler vingården, der er beliggende i landsbyen Weinheim, i Rheinhessen. Der er 12 hektar vinmarker, hvor 40 procent er beplantet med Riesling og resten med et righoldigt udvalg af traditionelle tyske druer. Det giver mulighed for at have et bredt sortiment af vidt forskellige vine, og det har Gysler udnyttet på bedste vis.
Alexander er overbevist økolog. og vingården blev i allerede i 2004 biodynamisk certificeret gennem Demeter. En af årsagerne til dette skifte var farens tidlige død af kræft, og Alexander er meget bevidst om risikoen ved brug af eksempelvis sprøjtemidler. Denne fare ønskede han ikke at udsætte sig selv og sin familie for, så det var et oplagt valg at droppe kemien. Det har siden vist sig at være et rigtigt godt initiativ – også rent kommercielt – da biodynamiske vine bliver stadigt mere efterspurgte.
Alt, der er sundere for naturen, er også direkte bedre for os vinbønder og helt sikkert bedre for vores kunder, som i sidste ende drikker vinen. Én af de vigtigste årsager til, at vi blev Demeter-certificerede og satser så hårdt på biodynamik.
Alexander Gysler
Denne overgang til økologien kombineret med Alexanders fascination af vinfremstilling med minimal menneske indblanding skal ses som baggrund for hans motto: ”Mindre er mere.” Det kunne såmænd også overføres på hans vine, der er klart minimalistiske, når det kælder kraft og fylde. Gyslers vine udmærker sig derimod ved deres finhed, præcision og deres helt igennem kølige udtryk.
Det er klare koldklimavine, der går imod områdets tradition for at levere markant sødmefulde vine. Hos Gysler er syren konge, og frugten er begrænset i intensitet, men balancen opnås gennem vinenes gode ekstraktrigdom. De slanke og elegante vine er næppe for nybegyndere, men de vil belønne den erfarne vindrikker med deres utrolige renhed og deres delikate aromaer, blot man ofrer den fornødne tid og opmærksomhed på at dufte og smage. Vinene fortjener det.
SMAGNING
Sternenglanz Weißburgunder Trocken 2021, Gutswein Weingut Gysler, Rheinhessen – 12,5 procent – skruelåg – biodynamisk
Intens, let parfumeret pærefrugt med god intensitet, nydelig mineralitet og diskret lille sødme. Syrefrisk vin med rank og kølig frugt, der harmonerer fint med næsen. Dejlig renhed, nydelig struktur og pæn aromarigdom. Let, vellavet og delikat.
88 | 165,00 – 125,00 v/6 fl Erik Sørensen Vin
Feldstärke Grauburgunder Trocken 2021, Gutswein Weingut Gysler, Rheinhessen– 12,5 procent – skruelåg – biodynamisk
Sødmefuld duft med god druetypicitet og fint lille røget krydderi og pæn aromarigdom. Dejlig frisk udgave af druen, hvor syren opvejer den solide saftighed i den flot byggede Pinot Gris frugt. Ren, velstruktureret og med god tæthed og bred madanvendelighed.
89 | 165,00 – 125,00 v/6 fl Erik Sørensen Vin
Sonnentau Scheurebe Trocken 2021, Gutswein Weingut Gysler, Rheinhessen– 12,5 procent – skruelåg – biodynamisk
Kølig, elegant frugtnæse med nydeligt ferskenpræg og med fornem renhed. Flot mineralitet og præcist og kultiveret krydderi med et touch grannåle. Helt igennem kølig stil med nært aromatisk slægtskab til Riesling. Intens mundfrugt med solid og velafbalanceret syre og pæn fylde. Diskret, delikat sødme og med pæn ekstrakt og personligt, velsammensat krydderi. Tiltalende.
89 | 165,00 – 125,00 v/6 fl Erik Sørensen Vin
Sandstein Riesling 2021, Gutswein Weingut Gysler, Rheinhessen– 11 procent – skruelåg – biodynamisk
Intens og detaljerig Riesling med solidt og autentisk drueudtryk. Velkrydret, blomstrende, og med ansats til petroleumspræg. I munden med solid frugtighed, god ekstrakt og nydelig syrebalance. Aromatisk kølig og alligevel rig. Ungdommelig, lovende, klassisk og vellavet.
90 | 165,00 – 125,00 v/6 fl Erik Sørensen Vin
Feldgeflüster Riesling Kabinett 2021, Gutswein, Weingut Gysler, Rheinhessen – 9 procent – skruelåg – biodynamisk
Meget sammensat aromaprofil med personlighed og let røget krydderi. Diskret og tilbageholdende sødme og udmærket frugttæthed. Først i smagen slår den charmerende sødme for alvor igennem. Delikat og velvalgt frugtighed og nydelig syrebalance og dejlig ekstraktrigdom. Letdrikkelig, karakterfuld og umiddelbart charmerende. Måske mere en aperitifvin end en madvin. 91 | 165,00 – 125,00 v/6 fl Erik Sørensen Vin
Funkenflug Spätburgunder rosé trocken 2021, Gutswein Weingut Gysler, Rheinhessen – 11,5 procent – skruelåg – biodynamisk
Næse med moderat frugtighed med et touch hindbær. Kontant mineralitet, køligt helhedspræg, moderat tæthed og god rankhed, men med behersket druekarakter. Smag med mere kontant frugtighed end i næsen. Nogen saftighed og rigelig frugtsyre. Behersket rosé-udtryk i smagen, der mere fungerer som en hvidvin. Serveres solidt afkølet. 86 | 165,00 – 125,00 v/6 fl Erik Sørensen Vin