Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

“Hvor svært kan det være?”

“Hvor svært kan det være” – sagde Rune Elkjær til sig selv. Han ville lave vin. Ikke bare drikke andres. Ikke bare tale om vin, og sælge vin, som han havde gjort i 18 år, fortæller han, højt hævet over Knippelsbro i det gamle kontroltårn, der nu er indrettet til restaurant og eventsted. Nu, 10 år efter han forlod Danmark for at lave vin i det sydlige Rhône, er han kortvarigt tilbage, ikke kun for at præsentere sine egne vine, men også kommentere og lede en smagning af vine fra Côtes du Rhône.

I sin Københavner-tid fik han som Rhône-nørd tilnavnet  ”Côtes du Rune”. Et kendskab og engagement han med sin anarkistiske tilgang har omsat til sin helt egen tolkning af hvad Rhône-vin også kan være. Han blev, som han fortæller: ”optaget af de tekniske valg man træffer, når man laver vin. Fik mere og mere smag for enklere vine uden manipulation”. Og det er på hans præmisser blevet til en serie enkeltdruevine – monocépages – på Clairette, Carignan, Cinsault og Grenache med friskhed og kølighed, med en saftig lys frugt – i modsætning til områdets tradition, der er blandede vine af mange druesorter med fokus på den mørke frugt, tannin og tyngde i strukturen. Mange af de franske vinmagere er bundet af traditioner og vinificerer derefter, men jeg mente, at der var mulighed for at lave lettere og mindre ekstraktrige vine, da koncentrationen er der helt naturligt. Reaktionen blandt de lokale vinbønder har da også være entydige, som Elkjær fortæller: “De mener ikke Rhône-vin skal smage sådan. De synes, det er en mærkelig måde jeg laver mine vine på, men i virkeligheden vil jeg også helst lave vin, der smager af Loire eller Bourgogne”.

I virkeligheden vil jeg også helst lave vin, der smager af Loire eller Bourgogne

Rune Elkjær blev sommelier i 1997 og ansat på Kommandanten, den første restaurant i Danmark der fik 2 Michelin-stjerner. Her arbejdede han i 8 år og fortæller, at vin dengang var nedprioriteret i forhold til kokkeriet, men det ændrede sig i løbet af de år han var ansat der. Næste skridt forekom naturligt, aften efter aften i restauranten var et slid, så hvorfor ikke blive vinimportør. Med et udvalg af vine fra Rhône, Bourgogne og Champagne etablerede han Norma Vin, der havde butik på Rosensørns Allé og fjernlager i forældrenes kælder på Normavej, på Frederiksberg – deraf navnet Norma Vin. Det blev til ti gode år, men efterhånden blev der tilbragt mere tid hos producenterne i Frankrig end på kontoret i København, så da hans franske kæreste i 2010 fik tilbudt et job i Avignon flyttede Elkjær med hende for at starte et nyt liv som vinbonde. Norma Vin overlod han til Atomwine og den 1. april 2011 fusionerede de to firmaer. Norma Vin blev en historisk parentes og Elkjær solgte sin fusionssandel i 2012.

Rune Elkjær flyttede i 2010 til Avignon med sin franske kæreste Amiel, der også er navnet på deres fælles datter – deraf vinenes navn ”Elkjær-Amiel”, et dansk-fransk sammenstik.

Med base i Avignon begyndte jagten på det rigtige sted at købe druer til hans nye vinprojekt. Le Domaine Barbanot i Vaison la Romaine, er et lille familiedomæne på 25 hektar med et lidt køligt terroir i 400 meters højde. De laver ikke selv vin, men sælger deres druer til store kendte handelshuse som Guigal og Chapoutier. Markarbejdet står ejerne for, mens Elkjær vinificere sine vine i deres kælder og selv står for salget af dem.

2009 var den første årgang, og det var som han siger, en ”træningslejr” og 2010 blev den første kommercielle årgang. Nu laver han 15.000 flasker om året, men vil gerne op på det dobbelte. Vil ikke være aggressiv i markedsføringen. ”De skal selv komme og banke på døren”, som han siger, og han har derfor bevidst fravalgt at have en hjemmeside. Han sælger eksempelvis små partier på 300-400 flasker til restauranter i Paris, Marseille og Lyon, men de største mængder går til Danmark og Norge.

Hurra-råbet lød da den danske garage-vinbonde kunne finde sine vine anmeldt i den franske “Guide des vins Bettane + Desseauve”s 2017-udgave. Endnu et skridt på vej mod anerkendelse for Elkjær, der efter 10 år konkluderer: ”Jeg er lidt i træningslejr med at lære at lave vin og kende mine egne begrænsninger i forhold til hvad jeg kan finde ud af, men det bliver mere og mere drikbart og præcist.”

SMAGNING – Af Peter Winding

Elkjær-Amiel Rosé Côtes du Rhône 2017

Frisk duft med hindbær. Frisk smag, let cremet, middel fylde og middellang eftersmag med fin syre.
87 | 180,00 – 162,00  v/6 fl GrapeShop

Elkjær-Amiel Clariette Vin de France 2017

Ren, mineralsk duft, lime, vingummi, blomst. Rank struktur, en mineralitet, der nærmest virker som tannin i munden, cremet og tør med lang, mineralsk eftersmag, limeagtig. Flot struktureret hvidvin.
90 |
Udsolgt GrapeShop

Elkjær-Amiel Côtes du Rhône 2015

Mineralsk duft, stødt peber, frisk, mørk frugt bag. Meget rank struktur, markeret tannin, fyldig med lang, mineralsk frugtagtig eftersmag med stødt peber. Tæt og luftig.
91 | 140,00 – 126,00 v/6 fl GrapeShop

Elkjær-Amiel Chapeau Rouge 2015

Krydret, flæsket duft, landlig med peber, reduceret, behøver luft. Moden frugt, markeret, moden tannin, fyldig med krydret eftersmag med moden frugt.
88 | 250,00 – 225,00 v/6fl GrapeShop

Elkjær-Amiel Mourvèdre Vin de France 2015

Stor duft, mørke, friske bær, mineralsk med sort, stødt peber, dirrer af energi. Stor fyldig og samtidig luftig smag, rig, spændstig med stor frugt og lang, lang, rig eftersmag med frisk, mørk frugt, mineralsk med stødt, sort peber. 93 | 230,00 207,00 v/6 GrapeShop

Elkjær-Amiel Fa’Si’La Boire Vin de France 2015

Krydret duft mættet med friske bær. Rank struktur, luftig med frugtagtig, krydret eftersmag med herlig syre.
89 |
135,00 – 121,50 v/6 GrapeShop