Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Sparkling Winemaker of the Year

– en ny fjer i hatten for Sven Moesgaard

“Langt højere bjerge så vide på jord”, skrev Grundtvig, men han havde næppe i tankerne at det var på bjergsiderne og i dalene man avlede vin. Og endnu fjernere har tanken været om dyrkning af vin i Danmark: ”vi er ikke skabte til højhed og blæst, ved jorden at blive, det tjener os bedst.” Det har vovelystne pionerer som Sven Moesgaard lavet om på i vore dage, og når man tænker på hvad der er sket siden han i 1998 plantede de første vinstokke på sydvendte skråninger i smeltevandsdalen omkring Almind Å ved Donssøerne, til han 20 år senere banede vejen for en EU-klassifikation af sin mousserende vin, DONS, som BOB (Beskyttet Oprindelses-Betegnelse), er det dén dag i dag svært at forstå, det har kunnet lade sig gøre. Grundtvigs ord rækker ikke her, så det er snarere et citat af den romerske filosof og godsejer, Seneca den yngre, vi skal have fat i: per aspera ad astra – ”gennem vanskeligheder (når man) til stjernerne”.

Sven Moesgaard plantede i 1998 de første vinstokke på sydvendte skråninger i smeltevandsdalen omkring Almind Å ved Donssøerne

Sven Moesgaard har aldrig ligger på den lade side, og med sig i bagagen har han bragt en relevant uddannelse i organisk kemi, en solid kapital fra sin veldrevne virksomhed og en brændende ambition om at lave dansk vin med international kvalitet. Det må siges at være lykkedes med porteføljen af hvide og røde vine fra Skærsøgaard for ikke at nævne produktionen af rosé, dessertvin, hedvin og brandy, men det er DONS (BOB) Cuvée Brut, der har leveret vingerne til rejsen mod stjernerne.

Ydermere har Skærsøgaard nedsat kadencen for frigivelse af de mousserende vine. DONS (BOB) frigives nu til salg med 32 til 42 måneders flaskelagring, hvilket alt andet lige gør dem mere cremede og komplekse og betyder endnu et nok opad i ambitionsniveauet for eliten af dansk mousserende vin.

At Sven Moesgaard i hele forløbet har haft øje for de kommercielle perspektiver ved den danske vinproduktion siger sig selv, og det kommer ikke som nogen overraskelse at han har etableret kontakt til det japanske og kinesiske marked. Ikke desto mindre var udnævnelsen af Sven Moesgaard til ”Sparkling Winemaker of the Year” en nyhed der gav genlyd.

CWSA (China Wine and Spirits Award) repræsenterer den største vin- og spiritus messe i Kina og Hongkong: konkurrencens 100 smagsdommere repræsenterer firmaer der til sammen sælger 75 mio. flasker vin og spiritus om året. Der sendes vinprøver ind til bedømmelse fra mere end 55 vinproducerende lande, og alle vinene smages blindt af kompetente fagfolk. Ud over den ærefulde titel som årets producent af mousserende vin blev det til en Guldmedalje til DONS Cuvée Brut 2018, en Guldmedalje til DONS Rosé Brut 2018 og en Sølvmedalje til DONS Cuvée brut 2019.

Katerina Hiller, der sammen med sin mand Ben har arbejdet på Skærsøgaard de seneste syv år

Oprindelig plantede Sven Moesgaard sine første vinstokke med den bagtanke, at et liv med vin ville være perfekt for årene som pensionist. Han er stadig fuld af energi og idéer og har ingen planer om at slippe tøjlerne foreløbig, men Sven Moesgaard har altid mestret kunsten at tænke langsigtet i en kortsigtet verden. I en årrække har han haft flere tyske faguddannede vinmagere ansat.

Ben og Katerina Hiller er navnene på det sidste hold – et ægtepar der har arbejdet med vin på Skærsøgaard de seneste syv år. De er faldet godt til og har fået børn, så de vil hellere end gerne fortsætte det spændende arbejde med vin i Danmark. Måske bliver det dem der engang skal drive vingården videre.

Egen i Sven Moesgaards danske fade er fra flådeege i Nyborg

SMAGNING ved Peter Winding

DONS Cuvée Brut 2020, BOB, Skærsøgaard

Elegant duft, floral, hvide blomster. Meget elegant, luftig mousse, let cremet med luftig, floral eftersmag med fin syre.
91 | 450,00 Skærsøgaard

DONS Cuvée Brut 2019, BOB, Skærsøgaard

Meget elegant duft, hvide blomster, citrus, meget ren. Meget elegant, luftig mousse, mineralsk, let cremet med lang, luftig eftersmag, floral eftersmag med eminent syre.
93 | 450,00 Skærsøgaard

DONS Cuvée Brut 2018, BOB, Skærsøgaard

Fin duft med hvide blomster, æble og eksotisk frugt. Luftig, elegant, meget fin mousse og let cremet, tør eftersmag med ren frugt.
92 | 450,00 Skærsøgaard

White Top 2022  Skærsøgaard, Regionalvin fra Jylland

Ren, let eksotisk duft med fersken, grønt æble og grøn peberrod. Frisk smag, god fylde, let cremet, frugtagtig eftersmag.
88 | 210,00 Skærsøgaard

Solaris Barrique 2020 Skærsøgaard, Regionalvin fra Jylland

Duft med nedfaldne æbler, citrus og nuancer fra fad der ikke er dækket af frugt. Middel fylde, frisk frugtagtig eftersmag med middel længde.
85 | 250,00 Skærsøgaard

Solaris Classic  2022 Skærsøgaard, Regionalvin fra Jylland

Frisk duft, græsset med grønt æble, citrus og hyldeblomst. Frisk smag, let cremet og rank, med let cremet frugtagtig eftersmag med rensende syre.
90 | 230,00 Skærsøgaard

Leon Millot Nordic 2020 opnåede som det kan ses her 95 point ved Piwi Wine Award International i oktober 2022. “Rødvin er sværest at lave i Danmark, men det er lykkes mange gange. Vi har fået 46 medaljer for vore rødvine, og de er ved at vinde fodfæste”, fortæller Sven Moesgaard og tilføjer: ” Til sammenligning har vi 127 medaljer for Mousserende, så de er stadig TOP.”

Leon Millot Nordic 2020  Skærsøgaard, Regionalvin fra Jylland

Aromatisk duft, kirsebær og blåbær. Saftig smag, god fyldig og frisk eftersmag med modne, friske bær med fin syre.
90 | 280,00 Skærsøgaard