Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Skærsøgaard 20 års jubilæum og meget at fejre

Det var med lige dele ærefrygt og skepsis, da jeg for over 20 år siden trak proppen op på en af de første danske rødvine. Det var en Rondo-vin, som Michael Gundersen på forsøgsbasis havde fremstillet hjemme i sin have. Skepsissen blev forvandlet til forundring over, at man i det kølige Danmark kunne fremstille en druebaseret rødvin, der var mere end drikkelig. At vinen så rent objektivt var mindre spændende, var en anden sag, men nyhedens interesse gør meget for at dæmpe ens kritiske tilgang. Siden da er det gået fremad i lyntempo for dansk vinavl, og et af de bedste steder at gøre status over, hvor langt vi er nået, er Skærsøgaard ved Kolding.

Sven Moesgaard på Skærsøgaard

Ildsjæle og klokkefår

Min gamle blomsterdyrkningsprofessor Asger Klougart var den vigtigste fornyer af dansk væksthusgartneri i det 20. århundrede, og han havde en klar opskrift på, hvordan man for alvor får sat gang i tingene: Man skal udsøge sig de bedste i branchen og så bruge dem som en art klokkefår. Bagefter vil de mere adstadige gemytter trofast følge efter i de mere kompetentes fodspor. Denne strategi virkede perfekt, og den har også fungeret fint i den danske vinavl, hvor nogle få – lad os her kalde dem for ildsjæle – har sat dagsordenen for den rivende udvikling af et spritnyt fagområde.

En af de mest driftige ildsjæle finder vi på Skærsøgaard, hvor Sven Moesgaard har været med siden de første spæde kommercielle vinstokke blev sat i den danske muld. Skærsøgaard har fra første færd satset på, at kun vin af topkvalitet kan skabe et livskraftigt nyt erhverv. Sven Moesgaard har stædigt gennemført det lange seje træk, det var uundgåeligt, når vi som helt ny vinnation må starte fra scratch, og der er rigtig lang vej til at kunne konkurrere med de klassiske vinlande. I længden er det umuligt at leve af at klappe hinanden på skuldrene, så vi skal ud over landegrænsen, før professionel dansk vinavl kan overleve.

Torben Toldam på Pometet i Tåstrup

Uvidenhed fremmer virkelysten

I starten vidste vi danskere ufatteligt lidt om arbejdet på marken og endnu mindre om indsatsen i vinkælderen. Vinavl var mest af alt en sportsgren for de mere avancerede kolonihaveejere, og det tog sin tid, før gennemført professionelle vingårde kom på banen. Skærsøgaard var en af de første.

Men den gang vidste ingen her til lands det ringeste om, hvordan de klassiske vindyrkningsmetoder fra de sydligere lande skulle ændres, så de passede til de danske dyrkningsbetingelser. Problemet blev flere steder løst ved at importere tysk knowhow fra Tysklands glimrende vinuniversiteter. Senere har lektor Torben Toldam fra Københavns Universitet gjort et stort arbejde for at rette op på denne nationale uvidenhed, og han har blandt andet skabt et velbesøgt kursus i Cool Climate Wine Growing på Pometet i Tåstrup.

Risikovillighed er en nødvendig ingrediens

Men til en start var vindyrkning under danske forhold i den grad op af bakke. Men det har aldrig skræmt Sven Moesgaard, at vejen frem mod dansk kvalitetsvin var kostbar, besværlig og helt igennem uforudsigelig. Han har konstant udmærket sig ved sin vilje til at lære og eksperimentere på enhver tænkelig front, hvad enten det drejer sig om fadlagring, druesorter, destillation eller noget helt fjerde.

“Danske barriques til dansk vin”, som Sven Moesgaard selv udtrykker det

Resultaterne er da heller ikke udeblevet, og Skærsøgaard er blevet oversvømmet af et sandt skybrud af medaljer og udmærkelser. Her er det værd at notere sig, at det ikke kun drejer sig om de danske og desværre ofte letkøbte medaljer, men vi taler om intet mindre end 115 udmærkelser fra internationale vinkonkurrencer.

Disse resultater har for alvor sat Danmark på det internationale vinkort, og vi er endda trængt igennem EU’s bureaukrati, så Danmark i dag har status af vaskeægte vinproducerende land – Det nordligste i EU. På grund af Sven Moesgaards personlige indsats har vi 2018 fået vores helt egen appellation – eller rettere en BOB, som står for ”Beskyttet Oprindelses-Betegnelse”, svarende til AOC eller DOC. Vinene skal bestå en omfattende sensorisk og analytisk godkendelse, hvad der koster omkring 15.000 kroner pr. batch. Denne BOB er navngivet Dons, og det cirka 500 hektar store vinområde omfatter ikke helt tilfældigt Skærsøgaards marker, hvad der er mere end fortjent. Dons er den første fødevare i Danmark som har opnået denne klassifikation.

20 års jubilæum

Her i 2021 kan Skærsøgaard fejre 20 års jubilæum som vinproducent, så vi har fået et forhåndskig på de vine, der vil blive sendt på markedet i indeværende år. Det kan man læse meget mere om i de tilhørende smagenoter.

Skærsøgaard var blandt de første til at kaste sig over mousserende vine. Man brugte den teknisk krævende Champagnemetode, der er den eneste vej frem, hvis man for alvor vil levere kvalitetsbobler. Her har Sven Moesgaard den fordel, at han som teknisk direktør for Pharmanord ved alt om procesteknologi, og det har kunnet smages fra første færd.

Skærsøgaards bobler har konstant været blandt landets bedste, og de smagte vine bekræfter, at fremgangen fortsætter på bedste vis. Især skal vinene roses for ikke blindt at gå i de stilistiske fodspor fra Crémant eller Champagne, men at man satser på en kølig, unik nordisk stil baseret på rank frugt og potent syre og klar mineralitet. Det er ikke blot vine med karakter, men det er uden tvivl også vine med stor holdbarhed.

Danmark er et hvidvinsland

På Skærsøgaard indså man hurtigt, at det største danske vinpotentiale lå på hvidvinsområdet. Danske vinproducenters uhæmmede satsning på ekstraktfattige, men alt for egetræsdominerede Rondo-rødvine med grum tanninstruktur har i hvert fald givet undertegnede mange grimme oplevelser ved rødvinsglasset.  Sven Moesgaard har da også overvejende satset på den langt mere omgængelige Leon Millot, der ikke blot bruges til vingårdens vigtigste rødvin, men også er basis for en rød dessert-boblevin, der med sin vellykkede kombination af fadpræg og sødme går helt nye og rigtigt spændende veje. Heldigvis er der adskillige grønne druesorter, der kan levere sympatisk dansk vin på internationalt kvalitetsniveau. Danske hvidvine rummer i deres mest vellykkede inkarnationer en veldefineret national personlighed, og der udmønter sig en lykkelig kombination af delikatesse, sprødhed, et kultiveret parfumeret udtryk og velafbalanceret frugttæthed. Her behøver vi ikke efterligne udenlandske vinforbilleder, da det nationale særpræg er helt igennem bæredygtigt.

Sats på Solaris

Én grøn drue skilte sig hurtigt ud som den mest lovende under danske himmelstrøg, nemlig Solaris. Ikke blot modner Solaris med imponerende høje naturlige alkoholgrader, men den færdige vin har både charme, præcision, aromarigdom og balance, når druen vel at mærke er i kompetente hænder. I de senere år har flere og flere danske vingårde frembragt strålende Solaris-vine, hvor ikke mindst producenterne på Røsnæs har leveret hvidvine på fornemt niveau.

Det samme er også sket på Skærsøgaard, hvor jeg især blev imponeret af Sweet Ice, der er en sød vin i nær familie med tysk Auslese, dog uden noget Botrytis-præg. Druesorterne er Solaris og Souvignier Gris, hvor Souvignier Gris – som navnet indikerer – er en direkte efterkommer af Sauvignon Blanc, og det kan smages. Tilsammen giver disse to druer en betydelig aromarigdom og en intens sødme, der på flotteste vis afbalanceres af den livlige syre. Vinen har så betydelig ekstraktrigdom, at den vil fungere fint til lette og friske desserter, og den er også eminent som en læskende og elegant aperitif. Her har hverken østrigske eller tyske producenter af sød kvalitetsvin noget som helst at sige den danske vinformåen på. Her er vi på fuld international omgangshøjde.

Overraskelsen Aronia

En af årets nyskabelser fra Skærsøgaard er en likør fremstillet på Aronia, der er et intenst farvet dybsort bær, som nok kun de færreste har stiftet førstehåndsbekendtskab med. Aronia finder vi mest i helsebutikkernes saftafdeling, da frugten udmærker sig ved at være en af planteverdenens stærkeste antioxidanter.

Aronia kan være ganske bitter, så på Skærsøgaard er den på nydeligste vis blevet afstemt med æblelikør, slåen og kirsebær og endelig tilsat et pift vanilje. Slutresultatet er en afdæmpet sødmefuld likør på dejligt beskedne 18 procent og med en delikat smag og duft, hvor de forskellige frugter arbejder sammen på bedste vis. Det umiskendelige kirsebærpræg slår sympatisk igennem, og det burde gøre Aronia-likøren til en nyskabende ledsager til Julens Ris-a-la-mande. Den vil sikkert også fungere glimrende som hovedingrediens i en Kirr eller en Spritz.

Skærsøgaard
– en primeur

White Top cuvée 2020, Souvignier Gris, Orion og Solaris, Skærsøgaard, BGB Jysk Regionalvin – 11,5 pct.

Kølig hyldebærblomsterfrugt med dejlig renhed og delikatesse. Nydelig renhed og medium styrke i duften. Flot, tæt mundfrugt med veldoseret sødme og solid, velafpasset frugtsyre. Fin nordisk stedkarakter, pæn mineralitet og glimrende ekstraktrigdom. Kultiveret parfumeret duft med betydelig aromastyrke Charmende og letdrikkelig. Kan med fordel serveres til den kølige side. Et kompetent dansk sidestykke til high-end Sauvignon Blanc fra New Zealand.
90 | 210,00 Skærsøgaard

Solaris Classic 2020, Skærsøgaard, BGB Jysk Regionalvin – 11,5 pct.

Kølig og rank frugtnæse med melon og eksotiske hyldeblomst-aromaer. Velkrydret og med moderat intensitet og pæn mineralitet. I munden med mere citruspræget og aromatisk rig frugt med medium fylde og dejlig sprødhed i udtrykket. Delikat krydret med livlig syre, der let leder tanken hen på Riesling. Finesse fremfor styrke. Nydelig renhed og højt teknisk niveau. 89 | 230,00 Skærsøgaard

Rosé 2020, Cabernet Cortis, Rondo og Leon Millot, Skærsøgaard, BGB Jysk Regionalvin – 11,5 pct.

Frisk og sødmefuld hindbærnæse med god tyngde, pæn lille mineralitet og med afdæmpet krydderi. Lettere parfumeret aromaprofil. Kølig mundfrugt med samme bærtoner som i næsen og med potent frugtsyre. Velstruktureret med et nydeligt nordisk præg. Læskende, velkrydret og letdrikkelig. God styrke og tiltalende saftighed.
88 |  200,00  Skærsøgaard

Leon Millot Nordic 2019, Skærsøgaard, BGB Jysk Regionalvin – ét år i danske, svenske, franske og amerikanske barriques – 12 pct.

Næse med friske sorte hyldebær krydret med lakrids og med solidt egetræ. Ren og kølig i sit let urtede udtryk. Smag med samme saftige mørke bærfrugt og krydret med rigeligt egetræ. Ret grønne tanniner, moderat fylde og ganske meget frugtsyre og generelt et let helhedspræg. 87 | 280,00  Skærsøgaard

Sweet Ice 2020, Solaris og Souvignier Gris, Skærsøgaard, BGB Jysk Regionalvin – 13 pct.

Dyb gylden farve. Fuldmoden og saftig druefrugt med elegant og intens sødme, stor tyngde og nydeligt krydderi med let figenpræg. Flot renhed og dejlig mineralitet. Spicy, frisk og sprød vin med udmærket detaljerigdom. Intens, sødmefuld og meget sammensat mundfrugt rig på kultiverede tropefrugter. En ekstraktrigdom, der let leder tanken på østrigsk Beerenauslese. God fedme, nydelig syrebalance og helt igennem harmonisk.
91 |  430,00  Skærsøgaard

DONS Cuvée Brut 2019, Solaris, Cabernet Cortis og Zalas Perle, Skærsøgaard, BOB DONS – 12 pct.

Rig og blivende mousse. Frisk og kølig frugtnæse med grønne æbler og et touch grannåle. Flot mineralitet og betydelig rankhed. Ungdommelig og sprød frugt, der uden tvivl besidder udviklingspotentiale. Glimrende syrebalance og pæn frugttyngde med elegant saftighed, dejlig harmoni og et helt igennem autentisk nordisk udtryk.
90 | 450,00 Skærsøgaard

DONS Rosé Brut 2019, Rondo og Regent, Skærsøgaard, BOB DONS – 11,5 pct.

Flot mousse og krystalklar, dyb roséfarve. Frisk, ren og ungdommelig frugtnæse med præg af grønne æbler og med nydelig mineralitet og delikate bitterstoffer. Solid frugtighed med præg af blå druer. Smag med udmærket fylde og betydelig ekstraktrigdom. Meget velstruktureret vin med moderat syre og med pæn aromarigdom. Udmærket styrke og venligt helhedspræg, der gør vinen bredt egnet – ikke mindst til aperitif.
88 | 430,00  Skærsøgaard

DON’s Red Barrique Sød 2017, Leon Millot, Skærsøgaard – 12 pct.

Næse med sødmefuld rød bærfrugt og med kontant egekrydderi. Stor aromaintensitet, flot renhed, umiddelbar charme og nydelig detaljerigdom.  I munden med betydelig tyngde og saftighed. Veludviklet og med samme gode frugtintensitet som i næsen og også her krydret med markant egetræ. Unikke og delikate dessertbobler med styrke til at håndtere det meste fra det søde køkken. 90 | 380,00 Skærsøgaard

Aronia Likør med æble, slåen og kirsebær, Skærsøgaard – 18 pct.

Frisk, ren, delikat frugtnæse hvor Aronia-bærret på bedste vis går i ét med æblerne og kirsebærret. Velkrydret og kultiveret sødme og med moderat styrke. I munden med nydeligt bærpræg, hvor balancen mellem sødme og frugt er så velafstemt, at likøren fremstår frisk, elegant og læskende. Charme og elegance. Aronia-likøren er velegnet til lettere desserter, hvor en portvin ville være for kraftig. Sympatisk og kreativ tænkt dessertvin.
89 | 260,00 Skærsøgaard