Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Tillykke Danmark

Europas nordligste vinområde hedder nu DONS

Høst på Skærsøgaard

Hvad har Parma-skinke, Feta-ost og Champagne tilfælles med dansk mousserende vin fra Jylland. Fra i dag, den 24. april kvalitetsstempelt BOB, der betyder Beskyttet Oprindelses Betegnelse og i vinsammenhæng svarer til den franske AOC og den italienske DOCG.

En historisk dag for dansk  landbrug, der nu har  fået sin første BOB. En præstation af dimensioner opnået af en en-mandshær, der har fået alt papirarbejdet sat på formularer. Først til Fødevarestyrelsen, der den 2. december 2011 sagde ja til at den mousserende DONs vin kunne få en BOB-betegnelsen. Derefter kunne alt sendes videre til godkendelse i EU-kommisionen, der nu endelig efter 7 år har givet sin tilladelse til at Sven Moesgaard, og andre på de godkendte 500 ha, Europas nordligste vinområde, kan sætte BOB-mærket på den mousserende DON’s vin herfra.

Det er tankevækkende, at det er dansk landbrugs mindste nicheproduktion – vinavl, der har opnået den første danske BOB. Hvorfor har de store og økonomisk stærke landbrugsorganisationer ikke for længst søgt og opnået samme kvalitetstempel, der kan bruges aktivt i markedsføringen af eksempelvis dansk smør, ost og svinekød? Og hvad med vores østers og blåmuslinger. Danablu, Esrom og Danbo har eksempelvis kun en BGB – en Beskyttet Geografisk oprindelses Betegnelse. Forhåbentlig vil Danmarks første BOB inspirere andre fødevareproducenter, der kan dokumentere en kvalitetsproduktion over en årrække til at gå efter en ny BOB.

Pioneren Sven Moesgaard, der fra sin første årgang i 2001 har haft en mission om at vise, at det kan lade sig gøre, at producere vin der smager godt i Danmark.

Hvad er BOB?

EU har siden 1992 arbejdet med beskyttelsesgrader af landbrugsprodukter med vægt på 2 kategorier: Beskyttet oprindelses betegnelse (BOB): fremstillet efter faste metoder inden for et nærmere bestemt geografisk område. Svarer til det engelske PDO, det franske AOP (AOC) og det italienske DOP (DOCG).

Beskyttet geografisk betegnelse (BGB): hvor en del af fremstillingen skal være sket inden for et nærmere bestemt geografisk område.

I alt har EU frem til juni 2016 accepteret 3.439 kvalitetsbetegnelser, men ordningerne har mest været brugt i de sydeuropæiske lande. Særligt kendte er Feta, Champagne og Parma-skinke (alle BOB).

Med DONS Mousserende BOB er det for første gang tilladt at bruge ordet  ”Kvalitetsvin”  for en dansk fremstillet vin fra et beskyttet område på ca. 500 ha ved Dons i den indre istidsdannede smeltevandsdal ved Kolding Fjord. Her har vinen været produceret siden 2001 med særlige egenskaber, der kan tilskrives dens oprindelse (terroir). Alle mousserende vine som fremstilles i området efter produktspecifikationen må bære betegnelsen DONS (BOB) fremover. I dag er der kun én vingård i området – Skærsøgaard – med 43 ud af de 500 ha.

Arbejdet med at analysere, beskrive, karakterisere og registrere DONS mousserende kvalitetsvin (BOB) er foregået i et samarbejde mellem Skærsøgaard Vin, Foreningen Danske Vingårde, Fødevarestyrelsen og Teknologisk Institut og med støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Godkendelsen indebærer, at vinen først frigives efter kemisk og sensorisk analyse efter produktspecifikationen.

Hvordan karakteriseres DONS (BOB) analytisk og sensorisk?

Til det spørgsmål svarer Sven Moesgaard: ”10 års mousserende vine fra Dons er udvalgt efter det kriterium, at de har modtaget medaljer, er analyseret kemisk, og ligger inden for et smalt spektrum af parametre. Særligt syrespejlet er karakteristisk. De analytiske parametre ligner dem, der findes i klassiske franske mousserende vine, men adskiller sig ved et højere indhold af mælkesyre – som stammer fra et højt indhold af æblesyre, der dannes under de nordlige dyrkningsforhold, og som under vinfremstillingsprocessen konverteres til mælkesyre. En særlig syreprofil, der kan forklare den ”nordiske vinstils” karakteristika.”

Og Sven Moesgaard fortsætter:  ”Sammenlignet med Champagnereferencen kan det konstateres, at mosten til de nordlige DON’s vine er født med større indhold af æblesyre, der giver anledning til mere mælkesyre i den færdige vin efter malolaktisk konvertering. Mælkesyreandelen i DON’s er 35 % højere end Champagnereferencen. Vinsyreandelen er tilsvarende 20 % mindre i DON’s end i Champagnereferencen, mens totalsyren ikke afviger signifikant (4 %). Det betyder at DONS mousserende vin er sensorisk karakteriseret ved en særlig ”lys” syreprofil. De mousserende vine er lette og elegante, domineret af sprøde syrer fra et oprindeligt højt æblesyreindhold konverteret til mælkesyre. I næsen er der præg af citrus/lime/hyld og en karakteristisk ristethed, med en god smagslængde, der ender syrefast”.

Kriterier  for fremstillingen af DONs årgang 2007 og frem:

Alle druer, som skal stamme fra områdets sorter, håndplukkes før fuld fysiologisk modning med naturligt højt syre og håndsorteres.
Hele fremstillingsprocessen foregår på vingården.
Maximalt høstudbytte 5 ton druer pr hektar. Maximalt mostmængde efter pres 30 hl/hektar.
Druer presses i hele drueklaser ved maximal pressetryk på 1,6 bar.
Cuvéen skal efter førstegæringen have et totalt alkoholindhold på min. 9 % vol.
Cuvéen skal gennemgå malolaktisk gæring før flaskegæring.
Anden gæring med bærmekontakt i flasken min 180 dage.
Fremstillingsproces fra påbegyndt flaskegæring min. 9 måneder.
Bærmeadskillelse efter flaskegæring ved håndværksmæssig degorgering.

 

Skærsøgaard, der ejes af Sven Moesgaard ligger centralt placeret midt i Dons-området nordvest for Kolding. Skærsøgaard er Danmarks første autoriserede og mest præmierede vingård. Danmark fik EU’s accept til vinfremstilling i efteråret 2000, så årgang 2001 er Danmarks første officielle vinårgang. En mousserende vin benævnt DON’s er fremstillet af Skærsøgaard hvert år siden 2001. Sidste årgang af DON’s – 2016 – opnåede ved International Food Contest 2017 prisen som Danmarks bedste vin, og blev bedømt til 99 ud af 100 point.

Læs mere om dansk vin, Sven Moesgaard og Skærsøgaard her: Dansk vin for alvor og Danmark fejrer 15 år som vinland