Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Skål uden tårer nytårsaften

- hvad sker der når øjet rammes af en champagneprop

Det engelske lægetidsskrift BMJ fandt i en artikel den 20. december det nødvendigt at advare mod øjenskader ved åbning af en flaske champagne under overskriften: ”Cheers not tears: champagne corks and eye injury”. Artiklen beskriver hvor galt det kan gå, hvis øjet rammes af en champagne prop, og fortæller bl.a. om cykelrytteren Biniam Girmay, der maj 2022 stod på podiet som vinder af en etape i Giro d’Italia. Han åbnede en flaske prosecco for at fejre sejren, og da proppen ramte hans øje og forårsagede en blødning i øjets forreste kammer, var videre deltagelse i cykelløbet slut for hans vedkommende.

Nogle gange farer proppen af sted i samme sekund, flaskehalsens ståltråd er løsnet, hvilket kommer bag på både vært og gæster. Selv vores lynhurtige blinkrefleks (1/10 sekund) kan intet stille op mod et missil, der flyver 13-14 m/s og rammer hornhinden med 100 atmosfæres tryk. Der er beskrevet svære øjenskader hos ni patienter, der var henvist til Moorfields Eye Hospital efter at være blevet ramt af champagnepropper. Syv af læsionerne var i venstre øje, hvilket tilskrives den position en flaske typisk vil have ved åbning med højre hånd. En opgørelse af 43 proplæsioner viste, at 26% af de læderede øjne endte med at have en synsrest på ≤ 6/60.

En række forholdsregler kan sikre at skålen med champagne bliver uden tårer:

  • Serveringstemperaturen spiller en rolle for partialtrykket i flasken og dermed den hastighed, proppen skydes afsted med. Jo lavere temperatur, desto lavere raketfart: 39 km/t ved 6 °C, hvor trykket i flasker er 4 bar, og 54 km/t ved 18 °C hvor trykket er 8 bar. Og hvem kan i øvrigt lide lunken champagne, så gem flasken i køleskabet til den skal åbnes.
  • En hvid stofserviet holdes over proppen og flaskehalsen, mens ståltråden løsnes hvilket svarer til at champagneflaskens kanon nu er ladt og parat til skud. Herefter er der to muligheder:
    • Plan A: Med et fast greb om prop og serviet roteres flasken frem og tilbage til proppen løsnes, mens flasken peger væk fra ansigtet i retningen ca. 60° mod loftet. Naturligvis må ingen i selskabet være i skudlinjen.
    • Plan B: Med et elegant redskab af metal, en champagne proptrækker, der med sine fire ben låst fast i champagneproppens riller sikrer et fast greb om det potentielle projektil, er der fuld kontrol over processen med at vrikke proppen løs og styre dens vej op af flaskens hals.

 

Vacu Vin Champagne proptrækkeren er en elegant firbenet champagneproptrækker til enhver lejlighed og enhver situation. Efter at have fjernet champagneflaskefolien, læg proptrækkeren oven på proppen. Drej flasken i stedet for proppen for at åbne champagneflasken uden at den springer.

Le Creuset SW-100 Star Champangneåbner Silver Black er en elegant og praktisk åbner til mousserende vine. Efter du har fjernet folien og metalhætten, sættes Star ned over korkproppen. De fire skarpe hjørner gør, at åbneren holder fast på proppen. Tag et fast greb om Star-åbneren og rotér den for at løsne og fjerne proppen fra flasken i en kontrolleret bevægelse. Star-åbneren tilføjer et strejf af eksklusivitet til åbningen af dine mousserende vine, når du har noget særligt at fejre.

De engelske forskere kender ikke det smarte hjælpemiddel og viser forløbet af en fejlsikker åbning af champagneflasken med en lille tegneserie.

Hold på boblerne

Det er vinens indhold af kuldioxid (CO2) der giver det høje tryk i flasken og boblerne i vinen i glasset.  De festlige bobler er en fryd for øjet og giver smagsoplevelsen en ekstra dimension i form af en stimulerende prikken på tungen. Champagne indeholder 11,3 ± 0,3 g CO2 per liter svarende til omkring fem liter CO2 (som luftart) i en standardflaske på 0,75 liter hvilket rækker til omkring 10.000.000 CO2 bobler med en diameter på 0,5 mm i gennemsnit. Det gælder om at holde på CO2-boblerne, og hvor meget kuldioxid der går tabt i forbindelse med opskænkningen afhænger bl.a. af hvordan champagnen skænkes op i glasset.

Ved den traditionelle opskænkning af champagne falder strålen direkte ned i bunden af glasset under kraftigt opbrusende skumdannelse, der ved servering ved 4 °C svarer til en afgasning af 166 cm3 CO2 med tab af 3 g CO2/liter. Ved opskænkning som en pilsner flyder champagnen ned langs siden i et skråtstillet glas med begrænset brus af skum svarende til afgasning af kun 88 cm3 CO2 med tab af kun 1,6 g CO2/liter.

Boble-beskyttende opskænkning
Opskænkning med mousse en masse.