Del, , Google Plus, Pinterest,

Fra sektionen:

Og vinderen er …

Danmark har talt og juryen har voteret. Vinderen er kåret

Den 25. februar udskrev Vinbladet en konkurrence for at finde et navn til de danske mousserende vine. Konkurrencen sluttede den 15. maj med 800 indkomne forslag. Juryen har nu talt og vinderen er fundet. Læs her jurymedlem Maria Grønlykkes beretning om mødet med de mange forslag og det svære valg.

Se liste med samtlige indsendte forslag

Jurybetænkning

’Dansk Mousserende Vin’, det lyder stadig helt usandsynligt for mange, ikke navnet i sig selv, men at det overhovedet findes. EU-godkendt med det hele! At vinen ligefrem kan smage glimrende, lyder endnu mere usandsynligt. Men sådan er det altså gået hen og blevet i vores lille kartoffel- og roeland. Og mens virkeligheden udvider sig om ørerne på os, halser sproget bagefter og når ikke at følge med – Frankrig har champagne og udenom Champagne har de crémant, Spanien har cava som ikke kun betyder vinkælder, men også liflige, spanske bobler, Tyskland har sekt – og så stod Danmark der med ’Dansk Mousserende Vin’ – vi manglede et ord som kunne signalere oprindelse, ligesom de andre. En indlysende opgave som jeg fornøjet straks sagde jatak til, da Vinbladet spurgte om jeg ville være med i eftersøgningen.

Vi fik 800 forslag at vælge mellem, og det var virkelig ikke nemt! Ultimative forsøg på at lokke Vinbladet til at indhente 800 nye forslag fra bladets læsere strandede. Der var mange sjove, skøre, bizarre, opfindsomme og højst mærkværdige forslag. Vi forsøgte at indkredse nogle kriterier at gå ud fra, ordet skulle helst være dansk – det lyder måske indlysende, men op mod en femtedel af forslagene var overraskende nok på engelsk – Local Drops, Golden Stars, Dancing Mermaid, Danpearls.

Maria Grønlykke og Morten Brink Iwersen
I gang med den endelige afgørelse: Dommerne Maria Grønlykke og Morten Brink Iwersen. Ganske symbolsk i baggrunden Erik Haunstrup Clemmensen under en vanskelige forhandling i Folketinget.

Samtidig skulle ordet også kunne forstås og bruges uden for landets grænser, ÆØÅ er jo et flot og spektakulært ord, ganske vist uudtaleligt, umiskendelig dansk, meen … Ordet skulle også være æstetisk og rart at sige, her faldt fx et forslag som Rævefizz, et forslag som måske afspejler at forslagsstilleren ikke er helt ajour med hvor langt man faktisk er kommet her i landet! Der var et ønske om ikke at være ’tilbageskuende’, altså læne sig op ad de eksisterende begreber, dvs især crémant og champagne, dermed røg en lang stribe, Dampagne og Chamdanje, Crémant Boreal med sin reference til nordlyset, plus mange flere – og endelig skulle ordet være så tilpas gængs at de danske bobleproducenter ville sætte betegnelsen på deres etiketter, samtidig med at det kunne bruges i den anden ende, af glade gæster på en restaurant. Druesang fx er når man ser på det – bogstaver, lyd, billeder – et ganske kønt ord, men vi gik ud fra at et ord som dét ville blive svært at få ind i sproget. Vi nærmede os altså et uudfordrende, ret traditionelt ord.

Fra venstre: Jørn Lund, Svend Aage Hansen og Valdmar Smith.
Fra venstre: Jørn Lund, Svend Aage Hansen og Valdmar Smith.

Efter vores møde måtte vi skilles uden en afgørelse. Vi havde 5 ord tilbage på listen som vi skulle sove på og derefter stemme om. Med på listen var en dark horse, Lumbye – den gamle, danske guldalderkomponists navn ville være en kærlig hilsen, chapeau, en letten på kasketten overfor Champagnegaloppens ophav, et sjovt og opfindsomt forslag, uanset hvor ufatteligt irriterende lige netop det stykke musik er.

Da juryen havde sovet, viste det sig – i et snært opløb med komponisten – at vi foretrak det mest sikre ord, nemlig det ord som fortæller hvad det er, og det ord som alle allerede bruger, Bobler. Slet og ret.

Jørn Lund og Svend Aage Hansen
Jørn Lund og Svend Aage Hansen med danske Bobler i glasset.

Bobler kan læses og siges på de relevante sprog, i det danske lever det allerede. Men nu er det dermed forsøgt ophøjet til det ord der bruges om netop danske bobler. Hvis man altså fremover vil have et glas uspecificerede bobler, uanset hvor de kommer fra – så er der en masse ord ledige på listen som kan bruges, et glas perlevin, fx, et glas sprudlende, et glas brus, kik selv efter.

For fra nu af er det meningen at Bobler er danske bobler!

Maria Grønlykke

0800

Forslag

07

Jurymedlemmer

01

Vinder

Vinder af konkurrencen blev

Preben Schmidt, København

Preben SchmidtPreben Schmidt var den første af 17, der foreslog Bobler.  Han fortæller:

“Jeg er en glad bridgespiller og her er præmierne tit og ofte vin, dog af meget forskelig kvalitet, lige fra den afskyelige, der kan ødelægge en dårlig sovs, til vine der får dig til at glemme tid og tid.  Jeg elsker et godt glas og jagten efter den gode flaske – finder jeg en god flaske, køber jeg normalt en 6-12 stykker næste gang, for desværre kan bridgepræmierne ikke helt dække behovet. Så mange vinder jeg jo heller ikke. Et koldt glas rose på terrassen er noget jeg sætter meget stor pris på! Det er vel kun Bobler der kan slå det.”

Nu glæder Preben Schmidt sig til at smage de 12 flasker danske Bobler skænket af 6 danske vingårde:

    • Agger Orion 2014
    • DON’s Rosé Brut 2014
    • DON’s Rosé Brut 2013
    • DON’s Cuvée Brut 2014
    • DON’s Red Brut 2010
    • Nordlund Mousserende Rosé 2011

 

    • Nyholmgaard Festivo Brut 2014
    • Nyholmgaard Festivo Sec 2014
    • Nyholmgaard Festivo Demi-Sec 2013
    • Rös Muscaris 2013
    • Årø Mousserende 2014
    • Årø Mousserende rosé 2014

 

Del, , Google Plus, Pinterest,