Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Bollinger masterclass med Gilles Descôtes

Tyskerne kan tilsyneladende et eller andet med bobler. I hvert fald spillede tyske forretningsmænd en rolle bag etableringen af flere nuværende champagnehuse. Som eksempelvis Bollinger. I 1829 stiftede den tyske forretningsmand Joseph Bollinger sammen med franske Paul Renaudin og Athanase de Villermont champagnehuset Renaudin-Bollinger & Cie. Athanase de Villermont var yngste søn i en adelig familie. Han arvede store besiddelser i Aÿ og var fuldtud klar over potentialet for champagneproduktion. Men som aristokrat var han udelukket fra at blive involveret i et kommercielt projekt. Løsningen blev, at Joseph Bollinger tog sig af salg, Paul Renaudin af kælderarbejdet. Chanpagne Bollinger var født og lever stadig i bedste velgående. Otte år efter grundlæggelsen giftede Joseph sig med Athanases datter Louise-Charlotte, og indtil 2008 stod efterkommere af parret i spidsen for familiefirmaet. I dag er Jérôme Philipon chef. Han har en industriel karriere bag sig og viderefører Bollingers både traditionelle og moderne tilgang til tidens udfordringer.

Madame Jacques

Elizabeth Bollinger – eller Madame Jacques, som hun blev kaldt – er nok det bedst kendte medlem af familien. Hun, der var skotte, giftede sig i 1923 med Jacques Bollinger, men allerede som 42-årig blev hun enke. Ligesom enken Clicquot tog hun handsken op og satte til sin død i 1977 markante præg på Bollinger. En anden personlighed og direkte efterkommer af Joseph Bollinger, er Ghislain de Montgolfier, som fra 1994 var topchef for Bollinger. Han blev som nævnt afløst af Jérôme Philipon, men er fortsat aktiv både i Bollinger og som formand for Union des Maisons de Champagne og næstformand i Comité interprofessionnel du vin de Champagne.

Masterclass

Gilles Descôtes er i dag Bollingers kældermester, og han stod for nylig i København bag en masterclass med emnet Special Cuvée, Bollingers standard brut og dermed den vin, som definerer husets kvalitetsniveau. Det var en lærerig indføring i kunsten at smage unge (2015) Pinot Noir-, Chardonnay- og Pinot Meunier-vine og tilsvarende reserve-vine årgang 2014 og ende med den færdige blanding. Special Cuvée er en harmonisk, frisk, tør og læskende champagne med otte g restsukker. Pinot Noir dominerer i husets champagner, generelt med 60-70 procent.

Gilles Descôtes
Gilles Descôtes er Bollingers kældermester.

Kun brugte træfade

Som det eneste champagnehus både gærer og lagrer Bollinger sine vine på træfade. Krug bruger også træfade, men kun til gæringsprocessen. Bollinger har et stort bødkerværksted, men dets opgave er udelukkende at reparere brugte fade. Champagnen lægges aldrig på nye fade. Som ejer af Bourgogne-huset Chanson har Bollinger adgang til fade, der har været anvendt til Batard-Montrachet, så det er generelt seks år gamle træfade, der sendes fra Beaune til Aÿ. Gilles Descôtes sluttede sin masterclass med en smagning af færdige vine. De bekræftede Bollingers mantra om frugt plus intensitet, dybde og potentiale til at ældes med ynde. I modsætning til de andre store champagnehuse, som køber druer til 90 procent af produktionen, kan Bollingers egne 167 ha vinmarker klare 60 pct. af produktionen og dermed sikre en konsistent stil i vinene. Bollingers suveræne topvin er Vieilles Vignes Francaises, en mild og venlig champagne uden dosage fra phylloxera-frie Pinot Noir-stokker. Den årlige produktion er sølle 2.000 flasker, og prisen er derefter: 6.000 kr. De øvrige champagner ligger fra 330 til 1.500 kr.

www.philipsonwine.com forhandler Bollingers champagner.