Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

STOR champagne fra ’96

For 18. gang arrangerede den danske vinimportør Jørgen Christian Krüff fra L’Esprit du Vin, en smagning af verdens bedste champagner. Som de foregående år blev alle vine smagt blindt og deltagerne indleverede deres rating til en samlet bedømmelse. Årets tema var den legendariske årgang 1996, en af de bedste i det forrige århundrede, i 24 forskellige udgaver.

Årgangschampagne (kaldet ”Vintage”) kommer fra et enkelt høstår og fremstilles kun i særligt gode årgange. De er mere komplekse og karakterfulde og kan vinde ved mange års lagring. Næsten alle champagnehuse laver desuden en prestige-udgave fra de bedste druer, marker og årgange, der er lagret længe og næsten altid tappet i specielle, eksklusive flasker.

Årgang 1996 er en stor årgang mættet med moden frugt. Den har samtidig, viser smagningen, bevaret en intensitet og friskhed udtrykt i en utrolig syre, intensitet og så den mineralitet der altid er indbegrebet af stor champagne. Prisen på ældre, store champagner er steget voldsomt de senere år, Krug Clos d’Ambonnay koster 15-20.000 kroner pr flaske!

champagneskumChampagne, østers og jazz

Jørgen Christian Krüff er med sine flotte smagninger med til at sætte den høje standard for champagne i Danmark. Denne gang blev smagningen afholdt på restaurant Nimb i vinkælderen efterfulgt af en utrolig lækker middag, lavet af Yves le Lay & Co. Temaet til middagen var årgang 2002, en slags ”opvarmning” til næste års smagning der finder sted den 4. november 2017.

Aftenen blev indledt med champagne og østers, en stor buffet leveret af Fiskerikajen, der blandt andet findes i Torvehallerne og som siden 2001 har leveret de bedste fisk og skaldyr til danske toprestauranter. November er den mest delikate måned til østers, stadig kødfulde men ikke for fede. Aftenen blev afsluttet med fri champagnebar – ad libitum de luxe årgang 2006 akkompagneret af Nikolaj Hess Trio.

Smagning årgang 1996

Alle vinene blev smagt blindt af deltagerne, 16 i alt. At smage 24 champagner blindt er noget af en prøvelse. Vinene, der løbende bliver serveret i glas (16 personer om en flaske), bliver meget hurtigt opvarmet og de fine bobler, her i 20 års udgave, forsvinder hurtigt. Man skal derfor være hurtig på aftrækkeren, det er, modsat en rødvinssmagning, svært at gå tilbage til det foregående glas da champagnens brus og temperatur ændrer sig så hurtigt.

At købe ældre champagner på auktion er noget af et lykkespil. Champagne er meget lysfølsom og lav temperatur er også helt afgørende for champagnens konservering. Friskheden i champagne er også helt afhængig af hvornår den er ekspederet fra champagnehuset og dermed degorgeret. Noget vi virkelig opdagede i Dom Pérignon  1996 fra en flaske, der har ligget i en kælder i Danmark og udgaven Dom Pérignon – Oenothèque, der  for nylig er degorgeret i Epernay.

På flere og flere champagner er der angivet hvornår degorgement er foretaget. Jo senere en champagne bliver degorgeret, jo friskere er vinen. Gærresterne beskytter, sammen med kulsyren, champagnen mod oxidation. De første år, en champagne lagrer, sker der en enzymnedbrydning af proteiner, kaldet autolyse, der giver vinen et rugbrødspræg og der var virkelig ”rugbrød” i mange af champagnerne fra 1996.

Her følger en liste over placeringen af de 24 champagner efter de  gennemsnitspoint de hver scorede. Blandt de 16 smagere  var der stor spredning. Den smager der havde givet lavest point havde 89,9 i gennemsnit. Den, der havde givet højst 95,9. Tallet angivet i parentes efter champagnens navn er det sammenlagte antal point afgivet af de 16 smagere. Min personlige liste med egne smagsnotater følger derefter, og her kan man se i hvilken rækkefølge vinene blev smagt. Ret overraskende med de sidste fire champagner, der havnede meget lavt på gennemsnitlisten.

dom-perignon-oenotheque

Top 24 i  årgang 1996

1. Krug Vintage (1513)

2. Bollinger Vieilles Vignes Françaises (1513)

3. Krug Clos du Mesnil (1510)

4. Selosse Millésime (1504)

5. Henriot Cuvée des Enchanteleurs (1499)

6. Krug Clos d’Ambonnay (1496)

7. Legras Cuvée St. Vincent (1493)

8. Billecart-Salmon Grande Cuvée (1493)

9. Taittinger Comtes de Champagne (1490)

10. Veuve Clicquot Ponsardin Vintage (1485)

11. Louis Roederer Vintage (1484)

12. Bollinger Grande Année (1484)

13. Philipponnat Clos des Goisses (1475)

14. Billecart-Salmon Le Clos Saint-Hillaire  (1475)

15. Dom Pérignon Cuvée (1470)

16. Fleury Millésime Extra Brut (1469)

17. Jacquesson Millésime Extra Brut (1468)

18. Pol Roger Vintage Reserve (1466)

19. De Sousa Millésime – Vieilles Vignes (1464)

20. Dom Pérignon Oenotèque (1464)

21. Charpentier Millésime (1461)

22. Louis Roederer Cristal (1460)

23. Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame (1456)

24. Salon Cuvée ‘S’ (1453)

24-1996-i-nimbs-vinkaelder
Jørgen Christian Krüff er med sine flotte smagninger med til at sætte den høje standard for champagne i Danmark. Her smagningen af de 24 prestigechampagner i årgang 1996 afholdt på restaurant Nimb.

Smagsnotater i den rækkefølge de 24 champagner blev smagt

1. Philipponnat Clos des Goisses

Moden duft, udviklet, rugbrød, fersken, citrus, nødder. Elegant smag, knivskarp syre, meget fin mousse, knastør med rensende syre i eftersmagen. Flottere i duften end i smagen. 93

2. Charpentier Millésime

Fin, floral duft, udviklet med eksotisk frugt, lette rugbrødstoner. Cremet smag, fyldig med lille mousse og cremet eftersmag. Meget forfinet. 94

3. Krug Clos d’Ambonnay

Lille, floral duft, fine østerstoner, kalk, utrolig frisk og ungdommelig. Meget elegant, fyldig med fin mousse, let cremet og samtidig tør, lang, lang eftersmag med meget fin syre, utrolig velbevaret, liv til 20 år mere. 97

4. Louis Roederer Cristal

Moden, udviklet duft, stor frugt med rugbrød, lakrids og kaffe. Stor fylde, meget fin mousse, cremet med nærmest let sødme i eftersmagen. Rig vin. 95

5. Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame

Lille duft, ret anonym, let lakrids og karamel. Middel fylde, let cremet med let cremet eftersmag med fin syre. 91

6. Dom Pérignon  Oenothèque

Udviklet, stor duft, intens, eksotisk frugt, citrus, rugbrød og kaffe, behøver luft. Fyldig smag, fin mousse, lang eftersmag, let cremet med fin syre. 96

7. Legras Cuvée St. Vincent

Stor duft, udviklet med østers, citrus, lakrids og kaffe. Både cremet og tør smag, fin mousse og frisk, frugtagtig, mineralsk eftersmag med markeret syre. Subtil champagne, skrøbelig med sin egen intensitet. 95

8. Selosse Millésime

Meget speciel duft, skiller sig ud fra de andre, meget krydret, nærmest urteagtig, mineralsk, intens frugt bag. Luftig og rank, knastør eftersmag, krydret, mineralsk eftersmag med frisk frugt. Stadig for ung, virker til at have et enormt potentiale. 98

9. Taittinger Comtes de Champagne

Udviklet duft med lakrids og udtalt kaffe, stor frugt bag. Meget elegant, luftig med fin mousse og lang, cremet eftersmag med fin syre. 96

10. Billecart Salmon Grande Cuvée

Moden, udviklet duft, floral med østers, fersken og let honning. Elegant smag, fyldig, cremet med markeret mousse. Lang, mineralsk eftersmag med markeret syre, virker endnu for ung. 94

11. Louis Roederer Vintage

Lille duft, æbler, fersken. Cremet smag, fin mousse, middel fylde og middellang eftersmag med fin mineralitet. Virker stadig for ung. 91

12. De Sousa Millésime – Vieilles Vignes

Sjov duft, indelukket, lidt våd karklud, bliver mere ren i gasset. Meget ung i smagen med markeret syre, middel fylde og markeret syre i eftersmagen. 90

13. Krug Clos du Mesnil

Udviklet duft, honningagtig, mineralsk, krydret, fersken, lakrids og rugbrød. Meget frisk i smagen, markeret mousse, fyldig med knastør mineralsk eftersmag med markeret syre. 95

14. Fleury Millésime Extra Brut

Lille duft, citrus og fersken. Cremet smag, markeret mousse, god fylde og cremet eftersmag med markeret syre. 92

15. Billecart Salmon Grande Cuvée

Frisk duft, limeagtig, floral, meget ren i sit udtryk. Fyldig smag, ren frugt, markeret mousse og lang, meget frisk eftersmag, mineralsk, cremet og tør. 96

16. Salon Cuvée ‘S’

Lille duft frugt, mineralsk, let floral. Elegant, frisk fyldt med liv, fin mineralsk, knastør, frugtagtig eftersmag. 94

17. Krug Vintage

Let krydret, mineralsk duft, østers og blomst. Let cremet smag, fin mousse, lang cremet eftersmag med markeret syre. 93

18. Jacquesson Millésime Extra Brut

Lille duft, behøver luft, meget ren og ungdommelig. Frisk smag, sprød, knivskarp syre der går igen i den mineralske eftersmag med frisk frugt og syre. Stor energi i vinen, stadig for ung. 96

19. Dom Pérignon Cuvée

Udviklet duft, østers, ferskenagtig tone bag, let rugbrød og kaffe. Fin mousse, let sødme i smagen og eftersmagen, savner sidste nerve, lidt skæv flaske? 91

20. Bollinger Grande Année

Lille duft, eksotisk frugt, østers. Cremet smag, fin mousse, middel fylde og middellang eftersmag. Kødfuld i sin karakter. 90

21. Bollinger Vieilles Vignes Francaises

Lille duft, fersken, let citrus og karamel. Blid mousse, fyldig smag med lang, lang eftersmag med fin frugt og syre. Kødfuld champagne, flot hvis man er til den lidt tungere stil. 93

22. Pol Roger Vintage Reserve

Østersagtig duft, floral, fin dyb frugt. Fyldig smag, cremet med lang eftersmag med lang, cremet frugt. 94

veuve-clicquot-la-grande-dame

23. Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame

Frisk duft, fin frugt, toner af lakrids, nødder og kaffe, udviklet og fyldt med liv. Rig, meget fin mousse, stor fylde og lang eftersmag mættet med moden frugt. 96

24. Henriot Cuvée des Enchanteleurs

Udviklet duft, østers, fersken, mineralsk, lidt ”grov”. Cremet smag, markeret syre som modspil til vinens modne frugt, lang eftersmag, cremet og tør med fin syre. 93