Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Nordrhône – saftig Syrah af højeste klasse

Smagning af 24 vine

Nordrhône skiller sig på mange måder ud fra det langt større og mere folkelige Sydrhône – ikke mindst på grund af prisniveauet. Hvor Sydrhône udmærket sig ved et overflødighedshorn af god og billig Côtes du Rhône, så leverer Nordrhône overvejende eksklusive vine fra veldefinerede AOC: Eksempelvis de to superstars Hermitage og Côte Rôtie, hvor både kvalitet og pris fortsat stiger mod nye højder. Derfor kan man med fordel vende blikket mod de tre mindre kendte rødvinsdistrikter – nemlig Crozes-Hermitage, St. Joseph og Cornas. Triumviratet præsterer ofte et glimrende kvalitetsniveau i en sammenlignelig vinstil, men gør det til mere overkommelige priser.

Rhônevin – en fortjent nationalfavorit

Det brede danske udvalg af Rhônevine fortæller bedre end mange ord, hvor populære disse sydfranske vine er her til lands. Priserne for den basale kvalitet – Côtes du Rhône – er rigtigt fornuftige, når man tager vinenes kvalitet og deres umiddelbare charme og madanvendelighed i betragtning. Det enorme Rhôneområde med sine 70.000 hektar vinmarker og en årsproduktion på omkring fire millioner hektoliter rummer af indlysende grunde vidt forskellige vintyper og dermed noget for enhver smag og enhver pengepung.

Les Meysonniers 2018 fra Chapoutier forhandles af Kjær & Sommerfeldt

Langt den overvejende del af det danske forbrug kommer fra Sydrhône, der har flere velkendte prestigefyldte navne som Châteauneuf-du-Pape eller Gigondas. Men mange af Rhônes mest berømte vine kommer fra det nordlige område, som for de fleste supermarkedskunder stort set er ukendt land og af god grund: Området står kun for omkring fem procent af hele Rhônes produktion. Yderligere ligger de nordlige vine i et mere krævende prisleje, da Nordrhône kun rummer minimale Côtes du Rhône områder, fordi vinlovgivningen satser på mere celebre og kostbare sager med en veldefineret stedangivelse.

Områdets to absolutte superstars er fortjent Hermitage og Côte Rôtie, der indiskutabelt frembringer nogle af verdens bedste vine, men priserne er desværre også derefter. Heldigvis er der andre rødvinsområder i det nordlige Rhône, og de kan sagtens  bide de stor drenge i haserne på kvalitetsområdet. Det drejer sig om Crozes-Hermitage, St. Joseph og så Cornas, hvor Cornas efterhånden læner sig op af en oprykning til superligaen. Det er disse tre distrikter, som vi i to artikler ser nærmere på, da alle områderne er i særklasse, hvis man holder af Syrah. I første omgang er St. Joseph og Crozes-Hermitage, der må holde for, og så vender vi tilbage til Cornas.

Syrah i topform

Hvor Sydrhônes rødvine næsten konsekvent er blandingsvine, så bekender Nordrhône sig til én og kun en blå druegud – nemlig Syrah.  Områdets geologi og klima er da også perfekt tilpasset sorten og giver netop denne drue optimale vækstvilkår, så den her opnår et unikt særpræg og en veldefineret distriktspersonlighed. Der er knyttet adskillige eksotiske myter til Syrah-druens oprindelse, men nutidens genetik peger på, at den sandsynligvis stammer fra selve Rhôneområdet. Det underbygges af, at der netop her er den rigeste genetiske variation for Syrah, hvad der indikerer, at druen er blevet dyrket i området i bemærkelsesværdig lang tid.

Syrah er især kendetegnet ved et betydeligt tanninindhold, og tanninens type afspejler dyrkningsbetingelserne, så afhængig af klima og jordbund kan garvesyren fremstå i alle udgaver fra grøn og stram –  til at være silkeblød og indsmigrende. Det er især temperaturen, der afgør tannintypen. I store træk gælder det, at jo varmere druen dyrkes, jo blødere bliver tanninen, men selve mængden af tannin er altid høj. Høsttidspunktet spiller dog også en afgørende rolle, da tanninen ofte modner langsommere end der akkumuleres sukker i druerne.

Mise en Bouche 2017 fra Emmanuel Darnaud forhandles af Erik Sørensen Vin

Det betydelige tanninindhold giver en af druens andre berømmede egenskaber, nemlig holdbarhed og mulighed for udvikling gennem mange år. Selv varmt dyrkede Syrahvine (eller Shiraz, som den især kaldes oversøisk) kan leve vældigt længe – ofte adskillige årtier. Da druen yderligere er fleksibel i kravene til klima og jordbund, er den populær jorden over. Den trives så forskellige steder som i Australien, Schweiz, Californien, Sydafrika og Italien – ikke mindst på Sicilien og i Toscana, og her kommer vi så til endnu en dyd: Syrah er eminent til at afspejle sit voksested og udtrykke dets særpræg. Syrah er en ægte Terroir-drue.

Rygrad til slapsvanse

Tilbage i Rhône finder vi Syrah stort over det hele, hvor den også er en vigtig faktor i Sydrhône, hvor Grenache ellers er kongen. Men Grenache bliver let lige lovlig kælen og blød, hvorfor der kan være behov for en strukturgivende støtte-drue, der kan skabe balance, karakter og holdbarhed. Her er Syrah det oplagte valg, da den ikke blot leverer frelsende mængder tannin, men også har en rig frugt med en aromasammensætning, der harmonerer på bedste vis med Grenache – og også Mourvedre for den sags skyld.

Mens vi snakker struktur og frugt, så skal det også lige tilføjes, at Syrah i tidligere og mere kølige og mere tilgivende tider var en kær gæst i Bordeauxs vinkældre i de sløjere årgange. Man havde ligefrem det positivt mente udtryk, at en Bordeauxvin var ”Hermitageret”, når den havde fået et skud livgivende Syrah fra det mere solrige Rhôneområde. Det har uden tvivl højnet Bordeaux-kvaliteten betydeligt uden at ødelægge områdets klassiske vinudtryk, da man sagtens kan finde aromatiske lighedspunkter mellem Cabernet Sauvignon og Syrah.

Nordlige velsignelser

I Rhône er en nordlig placering en decideret velsignelse, og den vil næppe blive mindre i fremtidens forventeligt lunere klima, hvor kølighed hurtigt kan blive en mangelvare. Og netop kølighed er nøglen til at give Syrah elegance, præcision, stringens og delikatesse. Det er næppe nogen tilfældighed, at Nordrhônes måske mest celebre distrikt ligger længst mod nord – nemlig Côte Rôtie. Vindistriktet Nordrhône er bemærkelsesværdigt smalt og langstrakt, og det følger Rhôneflodens bugtede forløb, men det holder sig overvejende til vestbredden med en enkelt afstikker til østsiden for at frembringe Hermitage og Crozes Hermitage.

Saint Joseph 2017 fra Jean Michel Gerin forhandles af Jysk Vin

St. Josephs sammenbragte børn

Men det nordlige Rhônes smalhed kombineret med dets længde giver automatisk en betydelig variation i dyrkningsbetingelserne. Det kunne sagtens give anledning til mange forskellige Appellationer, men i dette tilfælde er den franske vinlovgivning overraskende pragmatisk og tilbageholdende med AOC-tildelingen, da man omkring 1970 udvidede St. Joseph fra at rumme beskedne seks kommuner til hele 25. Man samlede simpelthen alle tilgængelige områder under fællesbetegnelsen St. Joseph, hvad enten de havde personlighed eller ej. Måske i et vist håb om, at denne navnemæssige helgenassistance ville gavne det risikable projekt med at få de sammenbragte børn til at have et vist fællespræg.

Anyhow, det lykkedes ikke, og det er ikke nødvendigvis nogen dårlig ting. Men når man køber St. Joseph, skal man være opmærksom på, at distriktsnavnet er en varedeklaration med indbygget elastik. Så det gode råd er at smage, før man køber. Men lad det være sagt straks: St. Joseph kan frembringe enestående god Syrah, blot avleren og markerne er blandt de bedste. I ældre tider var især områderne Mauves og Tournon berømte, og de leverer stadig så flot en kvalitet, at man måske burde give dem en form for Villages-status, hvor man havde lov at markedsføre vinene med områdenavnet. Lidt i stil med det, vi kender fra det sydlige Rhône.

Priserne er typisk beherskede i sammenligning med de bedste AOC’ere i det Nordlige Rhône, men generelt set er der også tale om lettere vin med mindre rygrad, mindre styrke og mindre evne til at håndtere egetræ og mere beherskede udviklingsmuligheder. Typisk bør St. Joseph vinene drikkes unge, og flere betragter dem da også som Bistro-vine, der kan drikkes på egen hånd eller bedst ledsages af de lettere kødretter. Men St. Joseph frembringer trods alt adskillige spændende og charmende vine, der demonstrerer Syrahs evne til at kombinere saftig og kultiveret frugt med en fornuftig tanninstruktur.

Clos des Grives 2018 fra Domaine Combier forhandles af Domaine Brandis

Crozes-Hermitage – lillebror-syndromet

Det sydligt beliggende Crozes-Hermitage-distrikt er med sine cirka 1.500 hektar ganske stort for Nordrhône. Det stikker lidt af fra de andre AOC’er, da vi nu er passeret over til den østlige bred af Rhônefloden. Geologi og topografi er så langt sydpå på østbredden langt mere vinegnet med større højdeforskelle og med mere mineralsk jordbund end på den øvrige østlige side af Rhônefloden. Crozes-Hermitage er et område med et lidt blakket ry, når det kommer til vinkvalitet, og for et tiår eller mere siden var netop dette distrikt et hyppigt syn på supermarkedshyldernes lavprisafsnit. Det er ikke længere tilfældet. Crozes-Hermitage har bevæget sig pænt op i kvalitetsniveau, og der er i dag langt flere glimrende vine, der til gengæld er sværere at finde i dagligvareforretningerne. Områdets lidt ramponerede omdømme burde for nuværende være langt bedre, men her kommer et familiært problem på tværs: Nemlig at Crozes-Hermitage mere end nogen sinde før står i skyggen af den klartfunklende verdensstjerne, der er en integreret del af selve Crozes-Hermitage – nemlig Hermitage. Hermitage er med sine knap 150 hektar et minimalt område, der kun leverer en tiendedel af det vinvolumen, som Crozes står for. Hermitage er voldsomt efterspurgt på grund af den exceptionelle vinkvalitet og på grund af de stærkt begrænsede mængder, der er til rådighed. Denne ubesværede salgbarhed er der mange avlere i Crozes-Hermitage, der misunder Hermitage-storebror, selv om den storslåede slægtning her er langt den mindste målt i areal.

Ikke blot tilskrives Hermitage med rette nogle af verdens bedste vine, men yderligere er kvalitetsniveauet homogent – ikke mindst når vinen kommer fra selve Hermitage-højen. Priserne for de bedste kan bedst beskrives som astronomiske, og det er umuligt at finde blot nogenlunde billig Hermitage. Det samme er heldigvis ikke tilfældet for Crozes-Hermitage, hvor man stadig kan finde strålende Syrah til fornuftige penge, og der er her et pænt sammenfald mellem pris og kvalitet.

På trods af navneligheden skal man dog ikke forvente at få en mini-Hermitage i vinglasset, men hvis man værdsætter Crozes for de personlige dyder, som området vitterligt har, får man alligevel en tilfredsstillende vinoplevelse. Godt nok er vinene lettere og mindre strukturerede end i Hermitage, men de udmærker sig ved deres charmerende bærfrugt og deres umiddelbare charme. Yderligere præsenterer de sig på glimrende vis, selv om de er ganske unge og giver et autentisk Syrah-udtryk fra første færd.

La Rollande 2016 fra Brotte Pere et Fils forhandles af Skjold Burne

En klar fremgang

Den aktuelle smagning af vinene fra St. Joseph og Crozes-Hermitage efterlod mig imponeret på flere punkter. Syrah kan som ung ofte være ganske barsk i tanninen, og frugten kan være kantet og uharmonisk, indtil et par års ekstra lagring har bragt orden i regnskabet. Det var på ingen måde tilfældet, selvom flertallet af vinene var ganske unge fra årgang 2017 og årgang 2018. Frugten var ikke blot rig og frisk, men også tæt, velbygget og umiddelbart charmerende og ofte med et klart bærpræg.

I tidligere tider var disse vine som helt unge langt sværere tilgængelige med stram tannin og rigeligt med frugtsyre, men de smagte vine havde styr på tanninen. Ikke blot var garvesyren af en langt mere omgængelig og velmodnet type, men dens intensitet fejlede ikke noget. Yderligere var de betydelige tanninmængder nøje afstemt vinens øvrige elementer og gav al den struktur, man kunne ønske sig. Man kunne frygte, at de sidste års varmere klima havde udmøntet sig i rigeligt med alkohol og brændte toner i frugt og i krydderi, men den bekymring viste sig ganske ubegrundet. Flere af vinene evnede ligefrem at være kølige i deres helhedspræg, og præcisionen fejlede generelt ikke noget.

Flertallet af vinene kan uden skam drikkes her og nu, selv om et par års lagring sikkert vil tilføje ny aspekter. Priserne og bredden i udvalget er rigtigt fornuftige, og madegnetheden har aldrig været bedre end i dag, og samtidig er kvalitetsniveauet både højt og konsistent. Så fremtiden for Crozes-Hermitage og St. Joseph – og dermed for os danske Rhône-entusiaster – ser mere end lys ud.

Appellationer fra nord til syd i det nordlige Rhône

Côte-Rôtie AOC – Syrah-vine med op til 20 procent Viognier.
Condrieu AOC – Udelukkende hvidvine på Viognier
Château-Grillet AOC – Viognier
Saint-Joseph AOC – Syrah-vine med op til 10 procent Marsanne og Roussanne. Hvidvine kun på Marsanne og Roussanne
Crozes-Hermitage AOC – Syrah-vine med op til 15 procent Marsanne og Roussanne. Hvidvine kun på Marsanne og Roussanne
Hermitage AOC – Syrah-vine med op til 15 procent Marsanne og Roussanne. Hvidvine kun på Marsanne og Roussanne
Cornas AOC – Rødvin på 100 procent Syrah
Saint-Péray AOC – Hvidvin og mousserende vine udelukkende på Marsanne og Roussanne.

Terroir de Granit 2018 fra Domaine Guy Farge forhandles af Supervin

SMAGNING – Saint Joseph

Saint Joseph Terroir de Granit 2018 Domaine Guy Farge

Elegant, delikat og fokuseret frugt med et frisk lakridset præg. Flot mineralitet, nydelig præcision og dejlig renhed. Velkrydret med et touch chokolade og kaffebønne. Sprød og charmerende med god intensitet, nydelig balance med køligt helhedspræg. Tæt, afrundet og frisk mundfrugt med flot bærpræg.  Charmerende vin med kontant, afrundet tannin og højt teknisk niveau – 14 pct.
93 | 279,95  Supervin.dk

St. Joseph Sainte-Épine 2017 Delas

Blomster, lakrids og tobak pakket ind tæt frisk bærfrugt med masser af ungdommelighed. Dejlig friskhed, kølighed og rigdom. Stor styrke, imponerede detaljerigdom og gennemført harmoni. sprød, ren og velbygget frugtig vin med vellykket tanninrygrad og fornemt sammensat frugt med både dybde og delikatesse – 13,5 pct.
93 | 579,00 Vinspecialisten/H. J. Hansen

Saint Joseph 2018 Domaine Combier

Moden, delikat blommefrugt tilsat sorte hyldebær med dejlig friskhed og tilgængelighed,  krydret med lidt altheabolche og eukalyptus. Parfumeret og spændende duft med et lettere likørpræg, betydelig dybde og mærkbar alkohol. Smag med samme aromaprofil og tilsvarende eksotiske toner som i næsen. Afrundet frugt med moderat og blød tannin og kultiveret brug af egetræet – 13,5 pct. – økologisk.
91 | 299,00 Domaine Brandis

Saint Joseph Passion de Terrasses 2017 Domaine Guy Farge

Lettere røget bærpræg med sorte hyldebær, lakrids og betydelig detaljerigdom. Friskhed, balance, delikatesse og markant ristet egetræ. Lettilgængelig, charmerende og med god styrke. Rank vin med tannintype tæt på klassisk Barolo og kølig, stringent frugt. Ungt helhedsudtryk og sikkert med fine udviklingsmuligheder. Ambitiøs og lovende – 13,5 pct.
93 | 449,95 – 339,95 v/6 fl Supervin.dk

Saint Joseph Terra Nostra 2015 Domaine Barou

Varm, rig og eksotisk krydret næse med tobak og tørre krydderurter. Åben, lettilgængelig, givende og stilistisk tæt på en god Châteauneuf. Moden og veludviklet frugt med udmærket detaljerigdom og masser af charme. Struktureret, frisk og velbygget vin med sund ung rød frugt. Udmærket renhed og kultiveret krydderi. Veludviklet tanninstruktur, moderat intensitet og med dejlig friskhed – 13 pct. – økologisk. 91 | 230,00 Emilievin.dk

Les Cappelets 2015 fra Pierre Amadieu forhandles af Erik Sørensen
Offerus 2016 fra J. L. Chave Selection forhandles af Jysk Vin
Saint Joseph Les Cappelets 2015 Pierre Amadieu

Varm, floral og veludviklet duft, der er delikat og givende. Nydeligt afbalanceret med afdæmpet egetræ og udmærket mineralitet. Tæt, ungdommelig mundfrugt med god syrebalance og tilpas koncentration. Delikat og med tiltalende aromarigdom. Velbygget tanninstruktur og udmærket saftighed, der fortsætter flot ud i eftersmagen – 13,5 pct.
91 | 250,00 – 175,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

Saint Joseph 2017 Jean Michel Gerin

Rank og til en start tillukket duft med dejlig renhed og ambitioner. Udtalt mineralitet og nydeligt, rigt krydderi med tørre krydderurter, medicinske toner og glimrende brug af egetræet. Mørk, tæt mundfrugt med god afrundethed, fin balance og udmærket friskhed og fin intensitet. Saftig, ekstraktrig vin med velintegreret egetræ, tobakket krydderi og moden frugt med god dybde og fylde – 13,5 pct.
92 | 195,00 – 179,00 v/6 fl Jysk Vin

Saint Joseph Offerus 2016 J. L. Chave Selection

Varm frugtnæse med blommer og tobak og et touch medicinsk krydderi. Nydeligt mineralsk helhedspræg med velmodnet egetræ. Afrundet, åben og aromatisk. Givende frugtdrevet smag med samme gode mineralitet som i næsen. Udmærket friskhed og tilpas tanninstruktur. Tiltalende tæthed, friskhed, fylde, balance og styrke – 13,5 pct.
92 | 225,00 – 195,00 v/ 6 fl Jysk Vin

Etoile Noire 2016 fra Domaine Melody forhandles af The Wine Company

Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage 2017 Domaine des Grand Chemins Delas

Rig og elegant krydret næse med en velsammensat frugtstruktur. Velkomponeret med åben blomme-/sveskefrugt, tobak og tørre krydderurter. Kraftfuld vin med god saftighed, masser af garvesyrebid og flot længde. Tæt smag med præcision og balance. Betydelig intensitet uden at være for voldsom. Gennemført delikatesse på trods af styrken – 14 pct. 93 | 299,00 Vinspecialisten/H. J. Hansen

Crozes-Hermitage Les Marguerites 2018 Julien Cecillon

Intens, frisk bærfrugt med køligt præg og et lettere blækket udtryk. Krydderi med flødekaramel og diskrete røgtoner og nydelig mineralitet. Rank vin med udmærket ekstraktrigdom og nydelig tanninstruktur i den lidt køligere stil. En vin, der satser på friskhed og rank bærfrugt. Vellykket saftighed, moderat styrke og pænt med charme – 14 pct.
91 | 299,00 Vinspecialisten/H. J. Hansen

Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2018 M. Chapoutier

Mørk og frisk frugt med saftigt bærpræg med tobakstoner, blommer, blomster og et touch lakrids. Udmærket tæthed, moderat styrke, kultiveret sødme og pæn kølighed i helhedsindtrykket. Sund, tæt, saftig mundfrugt med flot dybde, delikat krydderi og velintegreret egetræ. Nydelig tanninstruktur, der på samme tid er blød og intens. Delikat, frisk og ambitiøs – 14 pct. – økologisk.
91 | 175,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Crozes-Hermitage Friandise 2018 Domaine Melody

Trædomineret, tæt og intens mørk frugtnæse med personlighed, potent krydderi, lidt karamel og udtalt mineralitet. Har brug for tid for at folde sig ud. Spændende duft med dejlig friskhed og renhed. Koncentreret og velafbalanceret vin med fornem garvesyrestruktur og ganske flot balance og tiltalende frugtdybde. Rigtsmagende vin med stor ekstrakttæthed og saftig længde. Best Buy i Crozes-Hermitage – 14 pct.
93 | 99,00 v/6 fl The Wine Company

Crozes-Hermitage Georges 2018 Domaine Les Bruyeres – 14 pct.

Krydret næse i frisk, kølig og rig stil tilsat figenfrugt, medicin, tobak, grønne krydderurter og engelsk lakrids. Betydelig detaljerigdom og afdæmpet sødme. Eg med et lettere ristet udtryk og med mærkbar alkohol. Sødmefuld og delikat vin med stor aromarigdom og blød, men intens tannin. Saftig, kultiveret, givende og med flot fylde og styrke. Ambitiøs og vellykket – 14  pct. 94 | 240,00 og 180,00 v/ 2 fl Bichel

Crozes-Hermitage Clos des Grives 2018 Domaine Combier

Intens, frisk, rig frugtnæse med delikatesse, floralitet, grønne krydderurter og pæn kølighed og flot renhed. Stringent og sprød duft med godt lakridskrydderi og et let likørpræg. Nydelig teknik, læssevis af charme og kultiveret sødmefuldhed. Venlig og velbygget vin med godt integreret egetræ og blød, afrundet tannin, der først kommer fuldt til udtryk i eftersmagen. Saftig afrundet frugt med flot tæthed, god præcision og subtil styrke – 14 pct. – økologisk.
93 | 349,00 Domaine Brandis

Crozes-Hermitage Mise en Bouche 2017 Emmanuel Darnaud

Bred, blomstrende ungdommelig frugtnæse med mørke bær, lidt animalske toner, sveskeblommer og et lettere varmt helhedspræg. Tilpas mineralitet og pænt brug af egetræet. Rank, ungdommelig mundfrugt med dyb saftighed. Glat og venlig vin med pæn sødme og tiltalende tyngde og tæthed og med afrundet tannin. Kræver tid i glasset – 13 pct.
90 | 225,00 – 175,00 v/3 flasker Erik Sørensen Vin

Coeur de Clairmont 2018 kan købes i Irma
Crozes-Hermitage 2018 Coeur de Clairmont

Delikat, rank og kølig frugt med delikatesse, slankhed og sprødhed. Pænt med lakrids, god friskhed, tiltalende mineralitet og et let røget krydderi. Aromatisk og lettilgængelig mundfrugt med røde bær og medium styrke. Glat, sødmefuld vin med pæn saftighed og moderat tanninbid – 14 pct. – økologisk. 91 | 129,95 – 109,00 på tilbud Irma Vin

Crozes Hermitage 2017 fra Romain Duvernay forhandles af Andrup Vin
Crozes-Hermitage Aléofane 2018 Natacha Chave

Bred, mørk, ren og tiltalende blommefrugt med nydeligt tobakskrydderi, let ristet egetræ og moderat intensitet. Flot fylde og udmærket aromarigdom. Saftig og sprød vin med medium tannin, god balance, dejlig renhed og pænt med charme. Lettilgængelig og nydeligt køligt helhedspræg. Glat, velbygget, tiltalende og med god længde og sikkert med lovende udviklingsmuligheder – 13,5 pct. – økologisk.
92 | 155,00 Emilievin.dk

Crozes-Hermitage Les Croix 2017 Domaine Les Bruyeres

Mørke bær med ganske tung saftighed, grønne urter, tiltalende krydderi og ristet, solidt egetræ. Kakao, kaffe og mærkbar alkohol og veltøjlet styrke. Tæt, saftig mundfrugt med frisk aromaprofil og tilpas rygrad. Delikat og lettilgængelig med god balance. Pæn styrke og udmærket sprødhed – 13,5 pct. 91 | 295,00 – 240,00 v/2 fl Bichel

Crozes Hermitage 2017 Romain Duvernay

Elegant, mørk frugtnæse med et let blodrigt præg. Detaljerig duft med grønne urter, rosiner, medicin og blomster. Tiltalende helhedspræg med kontant egetræ og god mineralitet. Saftig og sødmefuld mundfrugt med blød, behersket tannin. Kølig og lettilgængelig vin med mere finesse end styrke. Kræver ganske meget luft for at lukke op for sine bedste sider – 13,5 pct.
91 | 179,00 – 149,00 v/ 6 fl Andrup Vin

Crozes-Hermitage Les Trois Chênes 2017 Emmanuel Darnaud

Bred og ganske varm, mørk blommefrugt med tørre krydderurter, blomster og en del tobak. Udmærket egetræ, let likørpræg og tilpas intensitet. Pæn frugttyngde og moderat tannin. Lettilgængelig vin med en lidt enkel aromaprofil. Generelt med pæn sødmefuldhed og udmærket kølighed i frugten og moderat styrke og intensitet – 13,5 pct.
88 | 225,00 – 175,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

Les Pierrelles 2014 fra Domaine Belle forhandles af Skjold Burne
Crozes-Hermitage Premier Regard 2017 Domaine Melody

Sprød og delikat næse med blommefrugt og rigt, charmerende aromabillede med røg, lakrids, rosiner, valnødder, medicin og mineraler. Stor intensitet og udmærket styrke. Saftig, tæt og frugtbaseret med afrundet tannin med tilpas bid. Velkrydret, ren, letdrikkelig med sødmefuld frugtighed – 135 pct.  90 | 115,00 v/6 fl The Wine Company

Crozes-Hermitage Les Pierrelles 2014 Domaine Belle

Rig, åben og veludviklet næse med moden og givende hyldebærfrugt krydret med lakrids, vanilje og kandiserede figner.  Charmerende og med nydelig balance. Stadig frisk og god, men drik nu. God syrebalance og tilpas bid i den mineralske frugt. Harmonisk, klassisk, lettilgængelig og med nydelig drue-autencitet – 13 pct.
91 | 159,75 på tilbud Skjold Burne

Crozes-Hermitage Etoile Noire 2016 Domaine Melody

Åben, frisk, lakridset, lettilgængelig og moden næse med kultiveret sødmefuld hyldebærfrugt med veludviklet egetræ. Stadig ungdommelig og velafbalanceret vin med afrundet frugt af moderat intensitet og med solid tannin. Lidt enkel i helhedspræget, men med pæn mineralitet – 13,5 pct.
89 | 150,00 v/6 fl The Wine Company

Crozes-Hermitage La Rollande 2016 Brotte Pere et Fils

Ung, frisk, spicy frugtnæse med sorte hyldebær, fuldmodne solbær og køligt, stringent og rankt præg. Velkrydret og med sødmefuld saftighed og nydelig detaljerigdom. Sprød ungdommelig smag med charmerende Syrah-udtryk. Pæn frugttæthed og glimrende harmoni. Frisk, velstruktureret og sympatisk – 13 pct.
91 | 149,75  på tilbud Skjold Burne