Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Domaine de Fondrèche – druekarakteren i højsædet

Rhône er hjemsted for berømte vinområder som Châteauneuf-du-Pape, Hermitage og Gigondas. Men det sydlige Rhône er så stort og så sammensat, at mange glimrende kommuner ufortjent bliver overset i distriktets overdådige mangfoldighed. En af de bedste kilder til autentiske Rhônevine med et godt forhold mellem pris og kvalitet er Ventoux-området, der er inde i en rigtig positiv udvikling. Her gør Domaine de Fondrèche sig bemærket ved et tårnhøjt kvalitetsniveau og en nydelig sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Det kølige Ventoux

Ventoux er med sine cirka 7.400 hektar og sine 51 kommuner et af Sydrhônes største vinområder. Det er dog ikke et af de mest berømte, og det kendes mest for sin dramatiske rolle i Tour de France, hvor Mont Ventoux med sine mere 1900 meters højde har været scenen for nogle af Tourens mest dramatiske øjeblikke. Distriktet er beliggende i den østligste del af regionen, og Ventoux – det tidligere Côtes du Ventoux – udmærker sig ved at rumme mange højt beliggende og dermed køligere vinmarker. Denne kølighed bliver mere og mere efterspurgt, i takt med at regionen oplever flere og flere rigtigt varme årgange.

Kølighed er vejen frem til friskhed og aromarigdom, og da der samtidig er masser af solskinstimer, der sikrer en perfekt modning i Ventoux, er der meget, der arbejder for, at denne appellation skal blive et langt mere populært vindistrikt fremover. Potentialet til at fremstille enestående god Rhônevin er i hvert fald til stede.  Ikke mindst da den kraftige mistral-vind ofte dominerer vejrliget og dermed forebygger mange svampesygdomme, hvad der giver gode muligheder for økologisk vinavl.

Vinene fra Ventoux halter på ingen måde bagefter i dag, når det gælder kvalitet, men det kniber med at fremvise verdensberømte vinproducenter og opnå tårnhøje ratings i den internationale vinpresse. Det kan måske skyldes, at kooperativerne hidtil har spillet så dominerende en rolle i området. De flotte ratings findes dog allerede og flere skal nok komme til, da et stigende antal Ventoux-producenter skruer grundigt op for ambitionsniveauet. Indtil da kan vi som forbrugere glæde os over, at områdets vinpriser endnu ikke har nået de samme højder, som man eksempelvis må betale i Châteauneuf eller i Côte Rotie. Der er i Ventoux normalt en langt bedre sammenhæng mellem pris og kvalitet, da man ikke her skal lægge ekstra penge ud for etikette-navnets prestige-værdi.

Sebastien Vincenti

Domaine de Fondrèche

Domaine de Fondrèche er et lysende eksempel på, hvor langt man i dag er nået med at realisere Ventouxs potentiale. Domainet har siden starten af 1990’erne været drevet af Sebastien Vincenti, der har en optimal faglig baggrund fra en fortid som sommelier og en efterfølgende lærlingeuddannelse hos ingen ringere end André Brunel fra kult-domainet les Cailloux i Châteauneuf-du-Pape

Sebastien Vincenti sikrede sig hele 40 hektar, mens jordpriserne i Ventoux endnu var fornuftige. Han opdelte ejendommen i tre køligt beliggende hovedparceller med så forskellig karakter, at man kan fremstille vine med vidt forskelligt terroir-præg. Her var der seriøse muligheder for at placere de forskellige druesorter på så optimale jordbundstyper, at vinstokkene kunne levere helt igennem autentisk druekarakter.

Ejendommen drives i dag reelt økologisk og biodynamisk, men man har valgt ikke at gå efter en certificering for at sikre sig større handlefrihed til at dyrke efter egne principper. Man fokuserer på at minimere brugen af svovl under vinifikationen, og en enkelt cuvée produceres helt uden tilsætning af sulfitter. Man er tilbageholdende med brugen af egetræ, og flere cuvéer lagrer og gærer helt eller delvis på stål eller på mindre kar i form af ”betonæg”. Ejendommen rummer parceller, der blev beplantet med Syrah helt tilbage i 1955, hvorfor man kan fremstille en Vieilles Vignes, der beviser, hvad ægte gamle vinstokke kan præstere. Alt dette kombineret med et skyhøjt ambitionsniveau og et glimrende teknisk apparat har givet mulighed for, at Domaine de Fondrèche i praksis kan demonstrere, hvor god vin Ventoux-området kan frembringe.

Det autentiske druepræg

Domainet forhandles i Danmark af Bichel Vine, der markedsfører seks rødvine og en enkelt rosé. Prisspændet er ganske pænt, da basis-cuvéen Le Loup koster 75 kroner ved køb af 12 flasker, mens prestigevinen Divergente lavet på mere end 65 år gamle Syrah-stokke fås for 325 kroner ved tre flasker.

Begge priser er attraktive, om end på hver deres måde: Divergente fremstår på trods af sin oprindelse i Sydrhône med klare stilistiske forbindelseslinjer til Nordrhône – eksempelvis Hermitage. Det skyldes ikke blot, at vinen er lavet på 100 procent Syrah, men også dens gennemført kølige præg i både duft og smag. En tilsvarende kvalitet ville i Hermitage let koste det dobbelte eller mere til. Divergente er en stor og betagende Syrah vin, der for alvor demonstrerer ældgamle vinstokkes enestående dyder og endda gør det på lettilgængelig vis, så de 96 tildelte point er velfortjente.

Vender vi tilbage til det mere jordnæse prisniveau i form entry-level cuvéen Le Loup til de 75 kroner, så er der også her grund til at juble. Man får enestående meget kvalitet og gennemført autentisk Rhônevin for sine penge. Smagepanelets deltagere var ikke blege for at gætte på, at vinen måtte koste 150 kroner. Vinen udmærker sig især ved sin umiddelbare Grenache-charme og sin betydelige aromarigdom, der er ærkeklassisk Sydrhône på den elegante og gennemført harmoniske måde. Det er sjældent, at en vin til 75 kroner scorer 91 point, men i dette tilfælde er det fuldt fortjent.

Domainets egentlige basisvin Ventoux Rouge adskiller sig på flere punkter fra Le Loup, da drueblandingen og de stilistiske mål er ganske anderledes: Der er tale om en GSM-vin, hvor dens beskedne 20 procents andel af Mourvedre alligevel sætter sit markante præg på vinen, der fremstår rustik, omend på den elegante måde. Her er der mere krydderi og mere tannin-rygrad end i Le Loup. Der er tale om en solid madvin, der kan holde til lidt af hvert. Ved blindsmagning kunne man lokkes til at gætte på Châteauneuf-du-Pape.

Det svovlfri Cuvée N… Rouge er et ganske andet ”dyr”, da vinen rent stilistisk er nært beslægtet med de mest kraftfulde og Cru-vine fra Beaujolais – eksempelvis Morgon. Frugtigheden er i fokus, og det er en vin, der sikkert allerede nu har udfoldet al sin saftige charme og er perfekt i harmonien på alle fronter. En vin, man nok skal være tilbageholdende med at gemme – især på grund af det lave sulfitindhold.

Ved Persia og ”Il Etait Une Fois” – begge fra årgang 2020 – er vi højere oppe på prisskalaen, men også på så ambitiøst et kvalitetsniveau, at hver en ekstra priskrone er berettiget. Både Persia og ”Il Etait Une Fois” er i dag alt for unge, og de vil først om flere år vise deres sande potentiale, men de er kun alt for nemme at drikke her og nu.

Begge udmærker sig ved den kølige harmoni, der præger husets øvrige vine, men her er der skruet op for stringens, struktur og dybde, og ikke mindst er brugen af tanninerne forbilledlig. Persia har Syrah helt fremme, og den fremstår umiddelbart frugtig, lettilgængelig og delikat, mens GSM-vinen ”Il Etait Une Fois” er mere rustik og intens i sin aromaprofil. ”Il Etait Une Fois” vil uden tvivl være nemmere end Persia at holde proptrækkeren fra her og nu, men ventetiden vil blive belønnet til overmål i begge tilfælde.

En markant Domaine-karakter

Domaine de Fondrèche har en klar husstil, der ytrer sig ved en gennemført ren og sund frugt i både duft og smag og et ualmindeligt autentisk drueudtryk. Helhedspræget er køligt for alle vine, og en noget nær perfekt harmoni går som en rød tråd gennem hele sortimentet: Tannin, alkohol og frugtsyre er dimensioneret på nydeligste vis, og Domainet forfalder aldrig til at overdosere egepræget. Det skyldes ikke mindst vinenes betydelige frugttæthed, så selv de vine, der er lagret på nye fade, håndterer den kraftige træeksponering uden problemer. Egetræet dominerer på ingen måde, men indgår som en velvalgt ingrediens i et elegant sammensat helhedsbillede.

Det var bemærkelsesværdigt, at ingen vine faldt igennem ved smagningen, hvad der vidner om betydelig konsistens og et fornemt håndelag. Så køb trygt Domaine de Fondrèche. Her får man det, som etiketten lover og til en fair pris.

Vine fra Domaine de Fondrèche

Le Loup 2021, Vu par Fondrèche, Domaine de Fondrèche, AOC Ventoux – 14 pct.

Frisk, delikat, sprød frugt med flødekarameltoner, blomsterpræg med fornem renhed. Betydelig intensitet, masser af saftig ungdommelighed og med flot balance. Kølig frugtighed, hvor den diskret sødmefyldte Grenache spiller førsteviolin. Super-spicy på den kultiverede måde. Mørk frugt med tørre krydderurter og nydelige tobakstoner. Imponerende intensitet og smagsstyrke kombineret med delikatesse og balance. Flot, velstruktureret og givende Rhônetype med betydelig aromarigdom. Diskret og velvalgt sødme med vellykket distriktspræg.
91 | 110,00 – 75,00 v/12 fl Bichel Vine

Ventoux Rouge 2021, Domaine de Fondrèche, AOC Ventoux – 14,5 pct.

Duft med betydelig tyngde og med dybt, mørkt tobakket krydderi, hvor de 20 procent Mourvedre kommer solidt til udtryk med et velvalgt skud animalsk karakter. Detaljerig, givende, saftig, velpoleret og aromatisk rig vin med pæn modenhed. Nydelig ekstraktrigdom, god frugttæthed og flot doseret tannin. Karakterfuld, givende og med klar afsenderadresse fra sit fødested. Lang og velbygget eftersmag. Fornemt kvalitetsniveau, der sagtens kan spille lige op med en pæn Châteauneuf. 92 | 150,00 – 120,00 v/6 fl Bichel Vine

N… 2022, Domaine de Fondrèche, AOC Ventoux – 13,5 pct. – økologisk, uden tilsat svovl

Frisk, ung frugt med umiddelbar saftighed og et solidt bærpræg, der let kunne lede tanken hen på de bedste Cru-Beaujolais. Røde frugter med præg af ribs og hindbær og med et let lakridskrydderi. Styrke, delikatesse og ungdommelighed og fremstillet med imponerende præcision. Spændstig, saftig og velstruktureret vin med nydeligt blomstrende præg og en rig, intens, mundfyldende frugtighed, der afslører, at der er seriøse takter neden under al charmen og glamouren. Indtagende og letdrikkelig med en tilpas styrke til at fungere fint til de fleste stegeretter.
93 | 150,00 – 120,00 v/6 fl Bichel Vine

Persia 2020, Domaine de Fondrèche, AOC Ventoux – 14,5 pct.

Supermørk, frisk solbærnæse med betydelig dybde og stringens. Et let røget egepræg og med imponerende detaljerigdom. Lettilgængelig i dag og alligevel med gyldne løfter for fremtiden. Velpoleret vin med enestående harmoni, læssevis af charme og udsøgt delikatesse. Intens mundfrugt, hvor alle aromaindtryk går op i en højere enhed suppleret af kontante og fuldmodne tanniner. Her er der sublim synergi mellem de forskellige druesorter, der får lov at udtrykke deres bedste sider uden at træde hinanden over tæerne. Særdeles lovende, indtagende og letdrikkelig.
94 | 225,00 – 175,00 v/6 fl Bichel Vine

Il Etait Une Fois 2020, Domaine de Fondrèche, AOC Ventoux – 14,5 pct.

Spændende, unik og delikat aromaprofil, der går sine helt egne veje og slipper godt fra det. Blomstrende og alligevel med et let tjæret og rustikt præg – sikkert fra Mourvedre og Syrah. Sprød, og præcist dimensioneret vin, der er alt for ung, men alligevel tilgængelig og umiddelbart charmerende i dag. Saftig, kølig druetypisk mundfrugt med solid tanninrygrad og med udsøgt renhed. Rigt, veldimensioneret krydderi med kultiveret frugtsødme. En vin med en gloriøs fremtid.
95 | 325,00 – 275,00 v/6 fl Bichel Vine

Divergente 2020, 100 pct. Syrah, Domaine de Fondrèche, AOC Ventoux – 14,5 pct.

Seriøs vin, der er præget af rigtigt gamle stokke med sin betydelige intensitet, imponerende tyngde og sin endnu indestængte aromatæthed. Kompleks aromaprofil med lakrids, mynte og grønne krydderurter og adskillige andre unikke komponenter. Her demonstreres, hvad en vin på 100 procent Syrah formår, når den er dyrket på det rette sted og af de rette hænder. Fornem detaljerigdom og enestående vellykket balance. En unik personlighed med uudviklet intensitet og en frugttæthed, der er i særklasse. Alt for let at drikke i dag, men med en rigtig lang fremtid foran sig. Vent gerne 10 år.
96 | 395,00 – 325,00 v/6 fl Bichel Vine

Ventoux Rosé 2022, Domaine de Fondrèche, AOC Ventoux – 12,5 pct. – økologisk

Mørk Laksefarve. Saftig, sammensat, kraftfuld og eksotisk krydret frugtnæse. Overdådigt forsynet med aromaer af melon, rabarber og passionsfrugt. Sødmefuld, intens stil med fokus på tropefrugtpræget. I smagen er krydderiet opbygget over den samme læst som i næsen. En vin med imponerende frugttæthed og med både dybde, styrke, fylde og længde. Sødmefuldheden er kontant, men den afbalanceres tilpas af den rige syre. Helt igennem overdådig og letdrikkelig rosé. Server den grundigt afkølet som en delikat sommeraperitif.
89 | 140,00 – 110,00 v/6 fl Bichel Vine