Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Fra film til vin

Tilbage i 1960’erne dukkede fænomenet spaghettiwestern op i biograferne. Den italienske instruktør Sergio Leones ”En nævefuld dollars” med Clint Eastwood i hovedrollen og Ennio Morricones inciterende musik havde premiere i 1964 og blev straks en bragende succes. Hvorpå den selvfølgelig blev efterfulgt af andre lignende produktioner. Blandt dem var Italo Zingarellis Trinity-serie. Den første af filmene var ”De kalder mig Trinity” fra 1970, hvor Alessandro Alessandroni ligesom i Sergio Leones film fløjter enerverende og uforglemmeligt. Dermed havde spaghettiwestern-genren fået følgeskab af fænomenet fagioliwestern – fagioli betyder bønner.

Italo Zingarelli havde en lang række filmproduktioner bag sig, da han fandt på Trinity-konceptet og med ét begyndte at tjene store penge. Da han var et fornuftigt familiemenneske, så han sig om efter investeringsmuligheder. Blikket faldt på en lettere forsømt vingård i den sydlige del af Chianti Classico-distriktet, Rocca delle Macìe. Overtagelsen skete i 1973, så det er altså nu 50 år siden. Italo Zingarelli døde som 70-årig i 2000, så i dag er det hans søn Sergio og sønnesøn Andrea, som viderefører vingården sammen med andre familiemedlemmer.

Andrea Zingarelli præsenterede sine vine ved en sammenkomst i København.

Bedre vine

Tilbage i 1970’erne og 1980’erne var Rocca delle Macìes vine ikke specielt attraktive. Det har heldigvis ændret sig, kunne en lille gruppe konstatere, som for nylig mødte 37-årige Andrea Zingarelli til smagning af en hvidvin og fire røde. Den hvide, Vermentino Superiore L’Aja Bruciata, var årgang 2022 og endnu ikke lanceret. Moderat tør og aromatisk med god krop fungerede den godt som aperitif og ledsager til diverse antipasti. Af de fire rødvine var tre af dem ren sangiovese, og især Tenuta S. Alfonso Chianti Classico 2020 var en vin, bedstefar Italo ville have elsket. Han tilbragte meget tid ved spiseborde, hvilket da også satte sine spor, og for ham skulle vin være ukompliceret og selvfølgelig smage godt.

Rocca delle Macìe ligger smukt i det bakkede toscanske landskab.

Sergio Zingarelli Chianti Classico Gran Selezione 2019 og Chianti Classico Gran Selezione 2020 50. Anniversario var fede, flotte vine. De var begge ren sangiovese, mens Tenuta Fizzano Chianti Classico Gran Selezione 2020 ud over sangiovese var tilsat 5-10% merlot. Hvilket i den grad kunne smages. På spørgsmålet om grunden til at bruge merlot og ikke – hvis der absolut skal blandes – italienske druesorter som colorino eller canaiolo – lød svaret: ”Fordi vi har druerne.” Hvilket selvfølgelig giver god mening. Man fjerner ikke lige gamle vinstokke for at give plads til nyplantning, før tiden er inde til udskiftning.

Skjold Burne og Oskar Davidsen står for salget af Rocca delle Macìe til henholdsvis forbrugere og restauranter.

Indledningsbilledet viser Italo Zingarelli (th,) sammen med den ene af de to skuespillere i Trinity-filmene, Bud Spencer. Hans medspiller var Terence Hill, som egentlig hed Mario Girotti. Bud Spencers rigtige navn var Carlo Pedersoli.