Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Domaine Weinbach

– generationsskifte og innovation

Der findes ingen officiel producent-rangliste i Alsace, da det er vinmarkerne og ikke vinbonden, der afgør klassifikationen – meget, som vi kender det fra Bourgogne. Hvis man satser på at smage højere kvaliteter, end hvad de talrige supermarkedstilbud kan tilbyde, er det ganske svært at vælge i det overdådige udbud. Men en lille håndfuld Domainer skiller sig ud som de klart bedste. En sikker kandidat til denne hitliste over de ultimative Alsace-producenter er Domaine Weinbach, der i årevis været et godt bud på at være områdets nummer ét.

Domaine Weinbach

For de gamle, der faldt…

Vingården Clos des Capucins er grundlagt på et Kapuciner-kloster, der kan føres helt tilbage til år 800, og Domaine Weinbach har været i familiens Fallers besiddelse helt siden 1898.  Gennem den sidste menneskealder har Weinbach været feministernes trumfkort i Alsace. Domainet har med storslået succes været 100 procent kvindedrevet af et ”triumvirat” af moderen Colette Faller og hendes to døtre Catherine og Laurence. Men to nylige dødsfald har nødvendiggjort et generationsskifte.

Heldigvis stod Catherines to sønner Théo og Eddy klar til tage over, og de praktiserer fortsat fortidens velfungerende organisationsmodel, hvor søstrene Catherine og Laurence delte arbejdet mellem sig på forbilledlig vis. I dag bruges sammen opskrift, og det er Théo, der tager sig af vinmarkerne, mens Eddy håndterer marketing og deltager i kælderarbejdet. Målet er dog fortsat det samme: At frembringe det ypperste som Alsace formår med udgangspunkt i biodynamik. Fokus ligger konstant på at udtrykke hver enkelt terroirs unikke personlighed og skabe vine med en enestående kombination af aromaintensitet, kultiveret styrke, og eminent elegance.

Fra venstre mod højre Laurence, Colette, Catherine og Théo – alle Faller…

En varmere fremtid

De to nye koste på Domainet har fået rigeligt at se til, da hverken tiden eller klimaet har stået stille i Alsace – tværtimod. Ved et besøg hos Weinbach her i juni 2022, fortalte Eddy Faller om de betydelige klimatiske forandringer, som stiller nye krav til Domaine Weinbach. Man er godt i gang med at omstille både mark- og kælderarbejde, så den umiskendelige Weinbach stil bevares intakt på trods af de klimatiske forandringer. Yderligere er man godt hjulpet af den mangeårige brug af biodynamik, der har forbedret vinstokkenes stress-tolerance.

Da Alsace ligger så nordligt, er distriktet særligt påvirkeligt, da det har opbygget hele sin vinkultur på koldklimavine. Allerede for en snes år siden udmøntede det lunere klima sig i rigeligt sødmefulde og tunge vine hos adskillige producenter, hvad der førte til en stilistisk identitetskrise, der ikke mindst forvirrede forbrugerne.

Dette er der nu heldigvis rådet bod på i pænt omfang – primært via et tidligere høsttidspunkt, der automatisk giver mindre sukker og mere syre. Men på Domaine Weinbach er man ikke meget for at bruge denne teknik, da druerne så ikke opnår fuld fysiologisk modenhed. Det gælder ikke mindst tanninerne, hvis udvikling ikke foregår med samme hastighed som den vanlige sukkermodning.

Der er altid en vej frem

Men hvad gør man så? Et andet effektivt middel er en bedre tilpasning af druesorten til markens ændrede temperaturer. I de senere år har man derfor skiftet druetypen ud på ganske store arealer på Domaine Weinbach. Det gøres ved ompodning på de eksisterende grundstammer, så man hurtigt etablerer produktive planter med den fornødne alder til at levere den bedste kvalitet.

Domainet er også startet forfra med helt nyplantede vinstokke, og her bruges der ændrede grundstamme-typer, der er mindre kraftigtvoksende og mere varmetolerante. Yderligere er man så privilegeret at eje mange højtbeliggende arealer, der hidtil blot har ligger uudnyttet hen som kratbevoksning. Mange af disse stejle bakkesider er blevet ryddet og tilplantet med vinstokke, og her dukkede der gamle stenterrasser op, og de afslørede, at arealerne en gang i fortiden har været produktive vinmarker. Så historien gentager sig.

Hvad mutter gør, er altid det rigtige

På disse nye højtbeliggende arealer er man i gang med spændende og ligefrem kontroversielle tiltag, da man flere steder har valgt røde druesorter, som hidtil ikke har været brugt i Alsace. I de senere år har flere avlere forsøgsvis plantet Syrah, hvad der skulle give ganske spændende vine, som jeg desværre endnu ikke har smagt. Syrah er en drue, der trives under moderat varme, men er mindre begejstret for voldsom hede, så den er et oplagt valg.

På Domaine Weinbach er man gået takken videre og har yderligere forsøgt sig med Grenache, der er en fuldblods varmeelskende druesort. Dette sortsvalg er resultatet af personlige smagspræferencer hos brødrene Faller, mens Catherine har været mere skeptisk. Sønnerne må derfor fortsat give Catherine Faller det sidste ord i den sag, da hun mere end nogen anden ønsker at værne om den berettigede anseelse, som Domainet har oparbejdet gennem mange års perfektionistisk arbejde. Måske derfor er ingen af de to ny rødvinssorter endnu blevet markedsført.

”Sans Intrant”

Sønnerne har i modsætning til deres mor en vis respekt for begrebet naturvin, der ikke ganske harmonerer med Domaine Weinbachs konservative, perfektionistiske og traditionsrige arbejdsmetoder. Da det er et rigeligt langt spring at slippe de tekniske tøjler helt og lave fuldblods naturvine. er der blevet indgået det kompromis, at man er begyndt at lave noget, der minder om naturvin, selv om dette kætterske begreb ikke finder vej til vinetiketten. Man har valgt at gå sin egne veje med en særlig ”varedeklarationen” og har indført to nye begreber – henholdsvis ”Sans Intrant ” og ”Ø”. Det signalerer, at der ikke er tale om vine i den vanlige velpolerede Faller-stil, men derimod om mere eksperimentelle og stilistisk afvigende vine.

”Ø” er anden måde at skrive tallet nul på. Ø’et indikerer, at der er noget, der ikke er tilsat. Det samme gør termen ”Sans Intrant”, der råt kan oversættes til noget i retning af ”Uden Tilsætningsstoffer”. Derudover skiller de nye vine sig ud ved ikke som vanlig at bære en klart beskrivende cuvée-tekst, som eksempelvis ” Pinot Noir 2020, Le Jardin aux Oiseaux ”- I stedet viser etiketten nogle få kodebogstaver: Eksempelvis RF, der står for henholdsvis Riesling og så vinmarken Furstentum.

Weinbach er jo ikke blot økologisk drevet, men er oppe i den biodynamiske superliga, så der er snævre grænser for, hvad man må bruge som plantebeskyttelse, og hvad der må tilsættes most og vin undervejs fra gæring til flaskning. Men visse tilsætningsstoffer er da fortsat legale i mindre mængde, og det er disse ekstra hjælpestoffer, man har ladt helt bag sig i de nye vine. Mængden af svovl er også nedsat drastisk, men ikke længere, end hvad Domainet – læs Catherine Faller – vurderer som forsvarligt.

Naturligt eller tilfældigt?

Hvor meget man har ændret på selve gærings- og lagringsmetoderne, ved jeg ikke. Denne smagnings to ”Sans Intrant” vine skiller sig så dramatisk ud, at mit gæt er, at man har ladet naturen og dermed tilfældighederne være rigtigt meget i spil. Der er tale om henholdsvis en Riesling og så en orangevin(!), der er fremstillet på et blend af Pinot Gris og Gewurztraminer.

Er de nye vine så bedre end de klassiske? Mit svar er et klart nej. Ud fra regelsættet for en klassisk vinevaluering er der tale om gode, men også sære vine. Vel at mærke, hvis man forventer at få en vin i glasset, der lever op til, hvad Domaine Weinbach normalt leverer. Der er dog tale om vine, der ikke er fejlbehæftede, hvad der ellers er mere reglen end undtagelsen for naturvine.

Weinbachs ”naturvine” rummer en helt unik personlighed, og de har en bredere og mere rustik frugtkarakter end ejendommens ultrarene klassikere. Det er vine, det tager tid at skyde sig ind på, men de vinder ved gensmagning. Begge vine viste sig i øvrigt at blive langt mere attraktive, når de blev serveret til mad. De fulgte med til selv ganske kraftigt krydrede retter, og viste her ganske nye facetter af sig selv.

Er ”Ø”-vinene så kommet for at blive? Det kan kun tiden vise. Men med et generationsskifte følger der uvægerligt innovation og forandringer. Hvordan Domaine Weinbach så vil vægte værdien af innovation i forhold til de klassiske vindyder, bliver spændende at følge med i.

SMAGNING

Nogle vine er mærket med ”anslået pris”, da de endnu ikke er importeret til Danmark og ikke nødvendigvis bliver det.

Pinot Noir 2020 Le Jardin aux Oiseaux Domaine Weinbach, AOC Alsace

Overdådig, tæt pinotfrugt med mørke bær, let røget træ og udtalt mineralitet. Styrke, saftighed og betydelig intensitet og elegant krydderi. Stilistisk tæt på højklasse-Bourgogne. Formidabel bræpræget frugttæthed og intens, veldimensioneret tannin, fornem stoflighed. Helt igennem delikat og kraftfuld. 14 pct. – biodynamisk.
92 | anslået pris  300,00 v/12 fl Philipsonwine.com

Riesling 2020 Cuvée Colette Domaine Weinbach, AOC Alsace

Elegant, detaljerig og kølig ferskenfrugt med udsøgt balance og fornem mineralitet. Nydeligt lille præg af eksotisk frugt og hyldebærblomst, hvad der antyder en aromatisk rig fremtid. Rig og alligevel afdæmpet duft med fokus på harmoni og elegance. Imponerende præcision, flot syrebalance og betagende frugttæthed. Sprød, kølig og fuldstændig vin med betydelig ekstraktrigdom, ungdommelig personlighed og læssevis af charme. Ambitiøs, delikat og vellykket. 13,5 pct. – biodynamisk.
94 | 360,00 v/12 fl Philipsonwine.com

Riesling RBØ 2020 La Butte du Calvaire Domaine Weinbach, AOC Alsace

Intens og personlig frugtnæse med på samme tid bred og elegant hyldebær- og stikkelsbærfrugt. Unikt og delikat krydderi og med ganske rigelig syre. Dybt personligt frugtudtryk med betydelig tæthed, dejlig renhed og fin lille sødme. Stor styrke, der giver et let hedvinspræg. En vin, der tør gå sin helt egne veje og slipper godt fra det. Ny fortolkning af Alsace-Riesling, der gør det svært at erkende druesorten. En vin, der først for alvor viser sin formåen til ganske kraftig mad. 13 pct. – biodynamisk – naturvin.
91 | anslået pris 300,00 v/12 fl Philipsonwine.com

Pinot Gris 2020 Cuvée Ste. Catherine Domaine Weinbach, AOC Alsace

Frisk, diskret parfumeret og kølig frugt med udsøgt renhed og et let stikkelsbærpræg. Krydret med grønne urter og tilpas sødme. Glimrende syrefriskhed og pæn mineralitet. Elegant, men meget ungt drueudtryk. Tung, tæt, klassisk og koncentreret mundfrugt med nydelig ekstraktsødme, fornem syrebalance og masser af spicy fylde, hvor druesorten for alvor slår igennem. En kraftfuld vin med fornem harmoni og bred madanvendelighed. Umiddelbart charmerende og på højt teknisk niveau. 14 pct. – biodynamisk.
92 | anslået pris 375,00 v/12 fl Philipsonwine.com

Gewurztraminer Altenbourg 2020 Domaine Weinbach, AOC Alsace

Intens floralitet domineret af blomstrende roser. Udsøgt renhed, dejlig balance og fin mineralitet. Autentisk og kultiveret druekarakter med et lettere eksotisk helhedsindtryk.  I munden med massiv tæthed og kultiveret, intens sødme, hvor syren afbalancerer smagen på bedste vis. Magtfuld og velskabt Gewurztraminer med betydelig fylde, veldimensioneret krydderi og nydelig ekstraktrigdom. Superdelikat, ultra-autentisk, velafbalanceret og letdrikkelig. Betydeligt lagringspotentiale. 13,5 pct. – biodynamisk.
93 | 400,00 v/12 fl Philipsonwine.com

VØ 2021 Gewurztraminer & Pinot Gris Maceration Vogelgarten Ø Sans Intrant Domaine Weinbach, AOC Alsace

Intens og krydret næse med et lettere Vermouth-udtryk og en anelse oxidativt præg. Betydelig styrke og intens frugt med både appelsin, rabarber og citrus-toner plus grønne urter.  Sødmefuld, eksotisk og delikat. Kraftfuld vin med masser af struktur og en lettere kaotisk detaljerigdom. En elske-hadevin med læssevis af personlighed. Komplekst og unikt aromabillede, der gør vinen svær at kombinere med mad, men man keder sig ikke et sekund. 14,5 pct. – biodynamisk – orange naturvin.
90 | anslået pris 300,00v/12 fl Philipsonwine.com

Sans Intrant – Weinbachs officielle definition

Denne nye vinifikation respekterer nøje druens specifikke kvaliteter, og der anvendes et minimum af indgreb. Ekstrem opmærksomhed og omhu sikrer vinens gunstige udvikling. Nøglebetingelserne er først og fremmest en høst ved optimal modenhed og en stringent kvalitetssortering af druerne. Mosten udvindes ved blød og progressivt tiltagende presning. Der bruges lange gæringstider på gamle egetræsfade og der anvendes udelukkende naturgær fra markerne. Dette sikrer autenticitet og kompleksitet.