En regnmængde på omkring 600 mm per år, en gennemsnitstemperatur på 15-17 grader, varme, solrige dage og kølige nætter med brise fra havet. Ikke så sært at Bolgheri er blevet Italiens Bordeaux. Vinmarkerne ligger som et amfi-teater. Mod øst Arcipelago-bakkerne og mod vest havet. Vinmarkene ligger tæt i et grønt bælte, som vinmarkerne på Medochalvøen, koncentrerede og de fleste meget store.
Det er et ungt vindistrikt, der først blev rigtigt kendt da det engelske vintidsskrift Decanter i 1974 lavede en smagning, hvor områdets ikonvin Sassicaia vandt over flere af de store Bordeaux-vine. Umiddelbart virker landskabet, vinmarkerne meget homogene, men studier har vist at der er 29 forskellige jordtyper, der veksler med meters mellemrum. Her trives Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot sammen med Syrah og Sangiovese.
Først i 1994 blev Bolgheri-rødvinene godkendt som DOC-vine. Før blev “Super Tuscanerne” fra området solgt under betegnelserne Vino da Tavola eller IGT Toscana. Områdets DOC-vine er delt i tre. Basis er DOC Bolgheri Rosso hvor vinene kan laves af: Cabernet Sauvignon 0-100%, Merlot 0-100%,Cabernet Franc 0-50%, Syrah 0-50%, Sangiovese mindre end 30%. Petit Verdot kan også indgå i mindre mængder.
De samme druesorter kan indgå i DOC Bolgheri Rosso Superiore, men her er ydelsen mindre samtidig med at vinen skal lagre to år, med minimum et år på fad. I DOC Bolgheri Sassicaia skal der indgå minimum 80% Cabernet Sauvignon og ydelsen er her endnu mindre. Bolgheris hvide vine laves på druesorterne Trebbiano, Vermentino, Sauvignon Blanc og andre lokale hvide sorter.
Blot 10 vingårde dækker 70% af det samlede areal, de resterende 30% er delt mellem 67 vingårde. 55 producenter er medlem af Consorzio Bolgheri DOC. Blandt de bedst kendte “Super Tuscanere” er producenterne Tenuta San Guido, der producerer Sassicaia, og Tenuta Dell’Ornellaia, der producerer Ornellaia, Ca’Marcanda fra Gaja og Guado al Tasso fra Antinori. Vinbladet har besøgt nogle af de store og også én af de helt små vingårde, der kan måle sig med de store. Det er Stefano Granata og Paola De Fusco på vingården “I Luoghi” – læs historien her: http://vinbladet.dk/ydmyghed-og-lidenskab/