Allegra Antinori er den 26. generation i Antinori-familien. En af Firenzes ældste familier, hvis handelshistorie startede allerede i 1200-tallet, dengang med silke – og ikke vin. Vi er i Palazzo Antinori, familiens residens på Piazza Antinori, et stenkast fra Arno-floden midt i Firenzes gamle bydel. Palazzo Antinori er et renæssancepalads med egen have i centrum af Firenze. Det er ét af de få, familieejede paladser, der stadig bruges til beboelse. Paladset har 50 rum og tjener i dag både som bolig og kontor for Antinori-familien. Det blev bygget af Giuliano da Maiano i 1461 og har været Marchesi Antinoris bolig siden 1506. Niccolò Antinori gav ”4.000 store floriner” for paladset beliggende på Piazza San Michele Bertelde, der nu er omdøbt til Piazza Antinori.
I 1953 overførtes Stenos jordiske rester under en højtidelig procession fra krypten til en sarkofag (kiste i sten) i et sidekapel i San Lorenzokirken under selve helgekåringen. Sarkofagen kan besøges og dækkes dagligt af bønskrifter, som denne fra en ung kvinde: ”Kære Steno, jeg har været utrolig uheldig med dating. Jeg ved du har meget forstand på hjerter. Kan du ikke få mit hjerte til at hoppe i galop”. Selvfølgelig kan Stenosis det, en dansker der er blevet salig – og helgenkåret af pavedynastiet i Rom.
Lige her, 100 meter fra Palazzo Antinori, bag tykke mure, ligger Niels Steensen begravet. Anatom, biolog, geolog og teolog. Han kaldte sig selv Nicolaus Stenonis. Det blev i den forkortede danske udegave til Steno – Danmarks måske størst begavede videnskabsmand nogensinde. Født i København i 1638, død i Swerin i 1686, hvor han på storhertug Medici Cosimos III’s befaling blev bortført som død i 1687, indregistreret som en kasse bøger og nedsat samme år i krypten under San Lorenzo-basilikaen.
Hvad Nicolaus Stenonis er i videnskabens verden er Piero Antinoris i vinens verden. Begge besidder/besad ordet askese, begge aristokratiske, store, fordi deres værdighed bliver vist i afmålt ydmyghed. Begge har udrettet enormt meget. Det var Piero Antinori der skabte det verdenskendte mærke og de verdenskendte vine i 1960’erne. Tidligere blev det meste af deres vin solgt som blandingsvin uden den respekt for den enkelte region, som vi kender i dag. Antinori er i dag med sin kvalitet, karakter og kvantitet (2.600 hektar vinmarker) én af de førende vinproducenter, ikke kun i Italien, men i hele verden.
Tignanello, Toscana IGT er Antinoris flagskib. Vingården Tenute Tignanello på 57 hektar ligger ved Mercatale val di Pesa. Vinen blev født i 1971 og blev, sammen med Tenuta San Guidos’ Sassicaia en vin, der ikke alene løftede Antinoris renommé, men hele Italiens. De to nye “Super-toscanere” var mere internationale i udtryk og kunne måle sig med de bedste vine i verden.
”Min far kan bedst lide at skabe, at producere, men det er ikke nok,” fortæller Pieros datter Allegra under et besøg forrige år. Det er også vigtigt, at kunne sælge vinen, og det elsker jeg”, fortsætter Allegra. ”En mand som min far, der har så en stor passion, stopper aldrig. Vi har nu også vinmarker i Chile, Californien og Ungarn, og det er netop i vinmarken at alting skabes, arbejdet i kælderen er langt mere statisk. Vores ikoner, vores mest berømte vine, Tignanello, Solaia og Guado al Tasso i Bolgheri, er vores stjerner. Vinene er skabt i vinmarken og har været med til at fremhæve et bestemt område, givet området en identitet. Ikon-vinene har betydet meget for os og for alle andre vine i Italien. Vi arbejder med lokale og internationale kloner, med forskellige opbindingsmetoder og plantetæthed, helt afhængig af mikro/mesoklimaet i den enkelte region”.
Det var nærmest forudbestemt at Allegra, sammen med sine to søstre, Albiera og Alessia skulle følge i faderens fodspor. Som 18-årig kom hun til Californien, blev ansat hos Robert Mondavi og ikke længe efter blev hun marketingdirektør for Antinori i USA og i Tyskland. Senere er det kombinationen af mad og vin, der har fascineret hende. ”Vi har altid lavet vin, der skal drikkes sammen med mad. På det globale plan har maden og dermed også vinen ændret sig meget. Det unikke ved Italien er, at maden ændrer sig fra en region til en anden, samtidig med, at der i en region, generation efter generation, er blevet lavet den samme pasta, de samme oste etc. Med alle Italiens forskellige regioner kan jeg stadig finde nye retter i Italien”.
Tradition og innovation kunne være firmaets motto, udtrykt med Piero Antinoris egne ord: ”Vores historiske rødder har altid spillet en stor rolle for vores fantasi, men det har aldrig været en hindring for innovation”. Piero Antinori er 81 år og stadig entreprenør. For 4 år siden tog han helikoptercertifikat. Han elsker at flyve mellem ejendommene, hvor han også går på jagt med sine hunde. Han er præsident i alle selskaberne, der hver i sær har en direktør. I Chile og i Ungarn er der andre partnere, men ikke i Italien hvor alle ejendommene er 100% ejet af familien. Piero Antinori er fascineret af vinproduktionen, men elsker også vinen i sig selv, drikker fem-seks glas, eller knap en flaske per dag.
Antinorifamilien ejer også en række restauranter. Restauranten Cantinetta Antinori i Firenze, restauranter i Wien, Zurich, Moskva og Monte Carlo. Og de lokale: Chianti Rinuccio 1180, Trattoria della Fonte og Osteria di Passignano. ”Vi har i dag 9 restauranter, den nye i Monte Carlo åbnede vi i december 2017”, fortæller Allegra Antinori. Og så er der også Bolgherie Osteria del Tasso på Guado al Tasso ejendommen i Bolgherie og om nogle måneder vil en ny restaurant i Palazzo Antinori åbne, meget lig Cantinetta Antinori, blot mere moderne i sit design.
Netop det at være fokuseret på både vin og gastronomi er en af Antinoris styrker. At samle begge dele i det, der kan beskrives som måltidet, måske det perfekte måltid, i tid og sted. At respektere det lokale køkken og via den tanke at producere vine, der er lokale, der smager af et sted, at respektere, at kontrollere hele processen. At kunne, at ville lave vine med både kant og velsmag, ikke runde og ikke kantede, kontrolleret vildskab der måske giver den største oplevelse, ikke i blindsmagningen, men i selve måltidet. ”Som ansvarlig for alle vores restauranter verden over, hvor vi ikke bruger navnet Antinori, går jeg meget op i kombinationen mad og vin. Vores vine skal ikke kun være velsmagende, de skal give harmoni og glæde under et måltid. Vinverdenen er fantastisk. Der er alting, fra det mest landlige, til den somme tide hårde forretning, til etiketter og til kunst”, afslutter Allegra Antinori.
For 5 år siden var jeg til en privat middag i Palazzo Antinori hos Albiera Antinori sammen med nogle venner. Jeg var spærret inde, herligt spærret inde i en tidslomme, i en privat spisestue, i et hjem, der er en del af Firenzes historie. Gennem de håndblæste ruder så og hørte jeg de sidste, internationale turister, der blev kørt igennem byen i hestevogn. Hovene smældede mod brostenene og pludselig begyndte San Lorenzos klokker at ringe Firenze godnat.
Godaften Steno, godnat Steno og godmorgen Antinori – mit hjerte hopper i galop.
SMAGNING
Smagning af seks af Antinoris vine på det danske marked. Vinens Verden er den danske importør, på www.wine.dk kan man se hele det store sortiment, mange af vinene i den fantastiske årgang 2015.
Villa Antinori Rosso, Toscana IGT 2015
Elegant duft, modne kirsebær, lakrids, både moden og frisk. Stor fylde, moden frugt der dækker over garvesyren, cremet med modne bær i eftersmagen med fin syre. Balanceret vin helt på toppen. 90 | 159,00 – tilbud 149,00 v/6 fl Vinens Verden
Villa Antinori, Chianti Classico DOCG Riserva 2015
Frisk kirsebærduft med kirsebærsten. Meget frisk smag, fyldig og rank, herligt bade tannin- og syrebid med lang frugtagtig eftersmag med Sangioveses snærende syre. 92 | 229,00 – tilbud 179,00 v/6 fl Vinens Verden
Marchese Antinori, Chianti Classico DOCG Riserva 2015
Moden, dyb duft med mørke kirsebær med fin krydret, let syrlig, parfumeret tone, fin nuancer fra fad. Rig smag, stor fylde, kommer rundt i hele mundhulen. Lang, lang eftersmag med stor moden frugt sammen med en rensende, snerrende syre. 93 | 299,00 – tilbud 269,00 v/6 fl Vinens Verden
Botrosecco Maremma Toscana Cabernet 2015, Le Mortelle
Moden solbærduft med vis sødme. Pæn fylde med moden frugt, saftig med blid tannin og eftersmag med modne solbær. Rund vin, for pæn, savner den kant og karakter vi finder i de andre vine.
88 | 179,00 – tilbud 129,00 v/6 fl Vinens Verden
Achelo Cortona DOC 2016, La Braccesca
Moden, lidt støvet, mørk bærduft, blåbær, kirsebær, mandel med nuancer fra fad. Fyldig smag, tæt mørk, moden frugt der dækker over garvesyren, lang eftersmag med mørk frugt. Endnu for ung.
90 | 159,00 – tilbud 119,00 v/6 fl Vinens Verden
Torcicoda Primitivo del Salento IGT 2015, Tormaresca
Ren duft med modne kirsebær, mandel, fin både syre og sødme. Saftig smag, fyldig med blid tannin og saftig, frugtagtig eftersmag. Meget harmonisk og helt drikkemoden.
89 | 189,00 – tilbud 139,00 Vinens Verden