Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Årgang 1947 i Bordeaux, Bourgogne & Rioja

- efterfulgt af Château Léoville-Las-Cases 1918 og Château d’Yquem 1955

Årgang 1947 i Bordeaux kom som et kald fra himlen. Anden verdenskrig var slut, nu kunne Frankrig atter koncentrere sig om det, de er bedst til, at producere verdens bedste vine. Ikke alene kvaliteten var høj, det var kvantiteten også. Trekløveret 1945, 1947 og 1949 er tre meget store årgange, de legendariske efterkrigsårgange fra 1940erne, der gav en tro, et håb for slotsejerne.

Sommeren i 1947 var meget varm og tør i Bordeaux. Kolde nætter i juli måned gav vinene den friskhed der er kendetegnende for en stor Bordeauxvin. 1. august målte man, apropos vores diskussion om klimaforandringer, 40 grader i Saint-Emilion. Der kunne være meget varmt i Bordeaux for 76 år siden, men ikke nær så hyppigt som i dag.

Vejret under høsten i september var tørt og helt stabilt, druerne blev høstet med et højt sukkerindhold. Igen ret udsædvanligt, datidens vine undgik sjældent chaptalisering (tilsætning af sukker) for at få alkoholen op med én grad. I september led nogle appellationer under de tropiske forhold. Det gav udfordringer i kældrene hvor man ikke havde temperaturkontrol i gæringstankene. Mange slotte brugte derfor store isblokke i forbindelse med gæringen, det gav vinen en lidt større lethed i en koncentreret årgang.

Bordeaux årgang 1947 indtager stadig en legendarisk status, specielt vinene fra den højre bred og ikke mindst Château Pétrus og Château Cheval-Blanc. Jeg smagte de to legendariske vine sammen Château Margaux og vine fra Rioja og Bourgogne. Vinene kom fra Johannes la Cours private vinkælder, de var købt på auktion. I en smagning med så gamle vine, betyder flaskeopbevaringen meget. Man oplever ofte stor variation fra en flaske til en anden, af den samme vin. Og så er vines niveau under bunden af korken også vigtig. Unge årgange har altid stand A, bliver vinen over 20 år nærmer den sig B og endnu ældre får vinflasker ”skulder”, der, hvor niveauet er under halsen på vinflasken.

Er der et sted hvor man, med veneration kan købe flotte, gamle vine til en rimelig pris, er det Rioja. Distriktet har altid haft ry for at gemme på vinene, først på gamle fade, så på flaske. Tempranillodruen har den syre, der gør, at vinene forbliver ranke.

Bourgognevine kan også blive meget gamle og forblive smukke. Men, i tidernes morgen var de ofte overchaptaliserede og endnu værre, eller næsten bedre, men en god sjat vin fra Rhône eller Algeriet i flasken.

I 1947 var det købmændene i Bordeaux eller vinimportørerne i de lande, hvor vinen kom til på fad, der stod for aftapningen. Nogle var gode, andre knap så gode, nogle var ærlige, andre knap så ærlige. Det var let, en stor fristelse at blande en anden vin i, så en stor Bordeaux pludselig voksede fra ét til to fade. De fleste var dog ærlige, er min overbevisning og i øvrigt var prisforskellen for en stor klassificeret vin og en Cru Bourgeois ikke nær så stor som i dag.

Vinderne var Château Pétrus, Château Cheval-Blanc og Château Margaux og de holdt sig.

Marqués de Riscal Rioja 1947, Rioja, stand B

Flot duft, kompleks med lakrids, cigarkassetræ, kaffe, fin frugt bag med orangeskal. Velouragtig smag, moden frugt, cremet med lang, let sødmefrugt eftersmag stadig med fin syre. 93

Monte Real Bodegas Riojanas 1947, Rioja, stand B

Lille duft, indelukket, kælder, behøver luft. Går igen i smagen, kælder, slank og tør med fin syre i eftersmagen. 88

Domaines Grivelet Chambolle-Musigny 1947, Bourgogne, stand C

Terpentisk duft med læder, orangeskal og lakrids. Meget frisk smag, fin frugt, luftig og fyldig med lang, let sødmefuld eftersmag med fin syre. 93

Maurice Garsac 1947 Nuits-Saint-Georges, Bourgogne, stand B-C

Ældet duft, karamel, lakrids. Ret syrlig smag, middel fylde og rensende syre i eftersmagen sammen med udviklet frugt. Savner krop, noget afmagret. 86

Patriarche Père & Fils Vosne-Romanée 1947, Bourgogne, stand B-C

Ældet, terpentinsk duft, frugt, sødmefuld, let karamelliseret, vinen vokser i glasset. Sødmefuld smag, fyldig med sødmefuld eftersmag med fin syre. 91

Barrière Frères Le Musigny 1947, Grand Cru, Bourgogne, stand B-C

Meget lys farve, blommeagtig. Lille duft, orangeskal. Let i smagen, middel fylde, lille eftersmag, stadig med syre. 85

Domaine Leymarie Bonnes Mares 1947, Grand Cru, Bourgogne, stand B-C

Noget ældet duft, terpentinsk med lakrids og læder. Sødmefuld, karamelliseret smag, der går igen i eftersmagen. 87

Rodet Clos de Vougeot 1947, Grand Cru, Bourgogne, stand B

Utrolig frisk frugt, modne bær, lyse med stikkelsbær, lakrids og meget fin krydret tone. Luftig smag, rank, saftig med fin syre i eftersmagen, stadig med frisk frugt med syre. 92

Château Margaux 1947, Premier Grand Cru Classé, Margaux, Aftapper Vandermeulen, stand B

Stadig smuk farve. Udviklet duft med mørk, moden frugt, lakrids, kaffe, let mintet tone. Moden smag, mørk frugt, tør, forenet med fin sødme i eftersmagen. Meget velbevaret vin, stadig med stor frugt. 96

Château Pétrus 1947, Pomerol, Aftapper Vandermeulen, stand B

Flot duft, kaffe, lakrids, chokolade og brombær. Meget rig, fyldig med stor, stor moden frugt, cremet med lang, lang rig eftersmag, dvælende med en utrolig energi. 98

Château Cheval-Blanc 1947, Premier Grand Cru Classé, Saint-Émilion, Fourcaud-Laussac, stand B-C

Stor duft, mintet, frisk, kompleks, kirsebær, solbær, lakrids, svampe, orangeskal. Utrolig frisk smag, rig og luftig med lang, moden og samtidig frisk eftersmag med fin syre. Klassisk Cabernet Franc i sit udtryk, klassisk Cheval-Blanc hvor lethed her virkelig kommer frem. 97

Og to efternølere

Château Léoville-Las-Cases 1918, 2. Grand Cru Classé, Saint-Julien, stand B-C

Kælderduft, behøver luft. Let mintet duft, solbær, lakrids, svampe, terpentinsk tone. Rank og luftig med middel fylde og luftig eftersmag, stadig med syre. En 105 år gammel vin fyldt med liv! 93

Château d’Yquem 1955, Grand Cru Classé, Sauternes, stand B

Meget mørk farve, mahogni over i det sorte. Stor duft, svedsker, eksotisk frugt, mentol, halsbolsjer, utrolig syre. Meget rig smag, vibrerende, fyldig, utrolig sødme og lang, lang rig eftersmag, sødmefuld og frisk. 98