Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Fra VW til argentinsk vin

Da den hollandske VW-forhandler Mijndert Pon gik på pension, var hans plan at sejle verden rundt. Han nåede så langt som til Panama-kanalen, da hans båd blev ramt af et fragtskib, så dér endte den verdensomsejling. Noget måtte ske, så i stedet for at vende tilbage til Holland rejste han til Argentina for at fiske og gå på jagt, men endte med at købe et landbrug. Da han ikke selv havde erfaring som bondemand, blev en fagmand hyret, og da yderligere en gård blev til salg, købte Mijndert Pond også den.

Det her skete i 1992, som dermed blev året for grundlæggelsen af Finca Salentein opkaldt efter Pon-familiens gård hjemme i Gelderland. Med tiden sluttede en tredje ejendom sig til Salentein-gruppen, og de tilhørende 2000 ha vinmarker. Mijndert Pon havde egentlig kun tænkt sig at dyrke druer, men i Mendoza er der altså ret gode betingelser for at fremstille god vin af druerne. Så udgangen på forhistorien blev etableringen af Bodegas Salentein i den kølige Valle de Uco og ansættelsen i 2010 af José Galante, som i mere end 30 år stod i spidsen for Catena Zapata Group.

Bodegas Salentein ligger for foden af de snedækkede Andesbjerge, som forsyner vinmarkerne med smeltevand.

Knastørt og højt oppe

José Galante var for nylig i Danmark for at præsentere en række vine, som føres af Føtex, enten i butikkerne eller på føtex.dk. Præsentationen omfattede både argentinske vine og et par sydfranske, som Galante producerer sammen med Vincent Chansault under fællesbetegnelsen Le Nez.

Da Mijndert Pon rykkede ind i Uco-dalen, plantede han sine vinstokke på 800 ha jomfruelige bjergskråninger, som lå i op til 1700 meters højde, og hvor der kun faldt omkring 200 mm regn om året. Så for overhovedet at dyrke noget her, kræves der kunstvanding, og den sørger smeltevandet fra Andesbjergene for. Modsat reglerne i Europas vindistrikter er der ingen restriktioner for argentinske vinproducenter, men de mest ansvarlige vander selvfølgelig kun så meget som nødvendigt og på de rigtige tidspunkter.

Ansvaret for vinene fra Bodegas Salentein ligger hos den erfarne José Galante, her tv. sammen med sin sydfranske kollega, Vincent Chansault.

Jordforholdene i Uco Valley er anderledes end i den øvrige del af Mendoza. Det tørre klima betyder, at plantesygdomme ikke er synderligt udbredte, så sprøjtning med pesticider er sjælden. Temperaturforholdene er også ideelle. Med dagtemperaturer om sommeren på 28 grader og 8 grader om natten er det muligt at dyrke druesorter som Chardonnay og Pinot Noir med gode resultater. Det demonstrerede José Galante overbevisende med især den friske og let drikkelige Barrel Selection Chardonnay og den elegante, frugtdrevne Primus Pinot Noir.

Barrel Selection er Salenteins standardvine, som ud over den gode Chardonnay rummer en jævn Pinot Noir, Cabernet og Malbec. Primus-serien omfatter ud over den fremragende Pinot Noir en fadpræget Chardonnay og en typisk Malbec. Numina Bordeaux Blend anser Bodegas Salentein for en af sine topvine. Den er blandet af to tredjedele Malbec – ret usædvanligt for en Bordeaux-vin – og for resten Cabernet Sauvignon og Franc, Merlot og Petit Verdot. Nyeste topvin hedder Gran VU, en 15% voldsom vin blandet af 77% Malbec og 23% Cabernet.

Oven på de bamsede argentinere var det en lise at nå frem til et par sydfranske vine, som i højere grad behager europæiske smagsløg. Les Nez Moments Viognier havde fint undgået den sødlige fælde, som Viognier ofte falder i, og var en frisk og meget drikkelig sag. Lez Nez Moments Syrah holdt sig på pæne 13% alkohol og havde en meget tiltalende mundfylde. Prisniveauet for de to franske vine ligger på knap 90 kr., de argentinske ligger for Barrel Selection-vinene på knap 100 kr. og Primus-serien på 249 kr. Numina koster 159 kr.

Forsidebilledet viser Mijndert Pon, der endte som vinproducent i Argentina, selv om det slet ikke var meningen med hans otium.