Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Vintage 2017 – et mirakel?

Vintage Port anses for at være den fornemste portvinstype, og den udmærker sig ved en fascinerende og markant årgangsforskel. Det er derfor vigtigt at vælge det rigtige år, når man investerer de ganske mange penge, som Vintage Port efterhånden er løbet op i. Yderligere kræver rigtig god Port ofte 10 års lagring eller længere, før den for alvor viser sine kvaliteter, så man kan med fordel købe langsigtet ind. På det seneste er årgang 2017 berømmet til skyerne. Nogle anmeldere er endda gået så langt, som at kalde 2017 for den største portvinsårgang nogen sinde. Er der mon noget om snakken?

Hvad er vintage port

Vintage Port fremstilles kun i klimatisk fremragende år, og portvinstypen er karakteriseret ved kort fadlagring – efter portugisisk målestok: Nemlig maksimalt 30 måneder på egetræ i modsætning til lillebroren Late Bottled Vintage, der lagrer mellem 48 og 72 måneder. Her er det altså de fineste vine, der får den korteste kontakt med egetræet, hvad der ikke er praksis i mange andre vindistrikter. Den moderate egeeksponering sikrer, at Vintage Port er vinøs og har en saftig, rig frugt med friskheden i fokus. Samtidig rummer vinen masser af tannin, og den har behersket sødme og enorm ekstraktrigdom, hvad der tilsammen giver imponerende lagringspotentiale. Selv om der kun fremstilles Vintage i de vellykkede år, er nogle årgange selvfølgelig bedre end andre. De mest legendariske er 1963, 1970, 1977, 1994, 2007 og 2011, der alle evner at udvikle sig i 30-40 år, og vinen fra de bedste producenter kan være i live i yderligere snesevis af år. Bemærk det store spring fra 1994 til 2007, mens det går langt flottere i 2000-tallet, hvor også 2017 nu banker på døren til at blive optaget i højadelen, når det gælder årgangshierarkiet.

Deklaration

Portvin er en af verdens skarpest regulerede vintyper, der kontrolleres af det officielle portugisiske Portvins-institut, der suverænt afgør, om en producent må kalde sin vin for Vintage eller ej. Vinen udsættes for grundige, uvildige og blinde prøvesmagninger, før den måske godkendes som værende Vintage-værdig. Der er da også utallige historier om producenter, der mere eller mindre velbegrundet har været dybt utilfredse med afvisningen af deres vine. Først efter godkendelsen kan et portvinshus officielt deklarere, at de i år markedsfører en Vintage Port. Der findes dog Vintage Port i så godt som alle årgange, men i de sløje år er denne type mere undtagelsen end reglen. Men nogle ganske få år er bare så storslåede, at så godt som alle huse vælger at lancere en Vintage. Det er netop sket i 2017, og sjældent er der blevet deklareret et tilsvarende antal Vintage Port. 2017 er ikke blot et oplagt Vintage-år, men det har fra starten skilt sig ud som noget enestående – ikke blot på grund af de særlige klimatiske vilkår, men især på grund af den unge vins markante personlighed. Men hvordan fremkom så denne bemærkelsesværdige kvalitet, og hvad kendetegner vinene?

João Nicolau de Almeida
João Nicolau de Almeida (søn af ophavsmanden til Portugals mest berømte vin Barca Velha) ved Ramos Pintos kældre i Vila Nova de Gaia.

2017 – Når klimaet går til psykolog

João Nicolau de Almeida beskriver klimaforløbet i vækstsæsonen 2017, som ”A crazy year”, og årets klimaforløb var da også bemærkelsesværdigt. Sagt med få ord, var 2017 usædvanligt tørt og usædvanlig varmt, og det kan både være skidt og godt. I 2017 var det mindre godt for vinproducenterne, men rigtig godt for vinentusiasterne. Især hvis man er blandt de mere velbeslåede af slagsen. For mængderne er ganske små, og priserne er uhørt høje, men kvaliteten er i mange tilfælde i særklasse, og det er der flere grunde til.

Har man besøgt den vidunderligt smukke Dourodal med dens utallige vinterrasser, har man sikkert undret sig over, at det i det hele taget er muligt at producere vin her. Jordbundet består så godt som udelukkende af småsten, og der virker ufatteligt tørt. Normalt er høstudbyttet i Dourodalen da også under det halve af, hvad der opnås i sammenlignelige vindistrikter i andre lande. Et lavt udbytte er reelt en forudsætning for en høj kvalitet, og i 2017 var Symingtons høstudbytte endda nede på omkring 40 procent af det normale for Douro. Ofte er et lavt udbytte forårsaget af dårligt vejr, hvorfor druekvalitet er sløj på grund af råd og svamp. Det modsatte var tilfældet i 2017, hvor det tørre vejr gav gennemsunde druer, hvis eneste problem var, at de kunne være alt for modne. Nøglen til at løse dette modenhedsproblem var at høste tidligt – ja rekordtidligt. Symington høstede allerede i slutningen af august og var færdig, før man ville begynde høsten i et normalår. Så den gamle rekord for tidlig høst blev i 2017 slået med ti dage.

Ifølge VSOD’s importstatistik drikker danskerne stadig mere portvin. De seneste tal fra 2018 viser en stigning på 21% i forhold til 2017, og en stigning på 110% i forhold til 2010.

Tørken kan give barske tanniner, da den kan stresse vinstokkene så meget, at den fysiologiske modning ikke fuldføres. Stram tannin kan da også være et problem hos nogle portvinsproducenter i 2017, men ganske mange marker klarede sig fantastisk godt på trods af tørken. Det drejede sig især om de højtbeliggende steder, der automatisk var køligere. Var man så heldig at have gamle vinstokke med særligt dybe rødder, gik det også helt fint, da vinrødderne var nede i jordlag, hvor der var fornuftigt med vand. Varmens plusside var, at man fik alt det solskin, man kunne drømme om, og netop rigeligt lys er forudsætningen for, at druerne kan udvikle flest muligt aromastoffer. Yderligere blev man frelst af, at hedebølgen aftog i august, hvor modningssituationen er mest kritisk, da høsten er så nært forestående. Temperatursænkningen var medvirkende til, at frugtfriskhed og syre fik en chance for at overleve. Så alle klimatiske forudsætninger for en exceptionel kvalitet var til stede, selv om det krævede mere end almindelig vinkompetence at få det bedste ud af de helt specielle klimaforhold i 2017. Det er derfor forventeligt, at der vil være markante udsving i kvalitet og stil fra den ene portvinsproducent til den anden. Så det var med spænding, at de første flasker Vintage Port 2017 blev smagt.

For fuld skrue

Lad os bare tage konklusionen først: 2017 er en enestående god årgang – indiskutabel særklasse. Det overraskende var, at vinene stort set over en kam var så tilgængelige og indbydende, som de var. Selvfølgelig var de lukkede og vildt ungdommelige, men charmen og letdrikkeligheden kørte i højeste gear. Dette rummer selvfølgelig et bekymrende incitament til at praktisere barnemord på babyvinene, der uden tvivl kan lagre og udvikle sig i snesevis af år. Her vil en karakterstærk mangeårig tålmodighed for alvor blive belønnet. Det ekstremt lave udbytte slår igennem i vinenes udtryk fra første færd. Jeg har sjældent – og sikkert aldrig – oplevet så mange portvine med så enorm en frugttæthed og så betragtelig en ekstraktrigdom. Det kunne lyde som det rene marmeladeorgie, men tværtimod er så godt som alle vine i velstruktureret balance. De rummer massive mængder af fuldmodne tanniner, der på smukkeste vis er svøbt ind i den rige mørke frugt og samtidig er underbygget af en meget veldoseret frugtsyre. Egetræet er næsten umærkeligt i al overdådigheden, og det er fuldstændigt integreret i den tætte vin. Heldigvis sørger lovgivningen for, at ingen producenter kan lade sig friste til at skrue op for alkoholstyrken, hvad der ellers var rigelig basis for i 2017. Kvalitetsniveauet er ikke blot bemærkelsesværdigt højt, men også konsistent, selv om der selvfølgelig er udsving. Jeg har dog endnu til gode at smage en decideret dårlig 2017’er, så generelt er årgangen et sikkert køb. Den væsentligste anke er som nævnt det beskedne udbud og de særdeles høje priser. Det beskedne antal flasker på markedet hænger måske sammen med, at portvinshusene har tilbageholdt pæne reservelagre, i tryg forvisning om at fremtidens priser vil være endnu mere producentvenlige, end de er i dag.

Pantsæt hus, hjem og om fornødent svigermor…

Men holder man af portvin, må man ikke snyde sig selv for et fornuftigt antal flasker 2017. Så pantsæt hus, hjem og om fornødent svigermor, så der kan finansieres de uundgåelige indkøb af Vintage Port 2017. Måske man dør i fattig og forgældet tilstand, men humøret vil være højt, så længde der er mere 2017 i kælderen.

Smagning af 15 Vintage Port 2017

Churchill Vintage Port 2017

Mørk og varm, men frisk hyldebærfrugtnæse med figen- og blommetoner. Lakridset og intenst krydret. Aromatisk detaljerig næse med diskrete medicintoner. Klassisk rank engelsk stil med flot ren og frisk mundfrugt, der på samme tid er kølig, sødmefuld, tæt og intens. Velafbalanceret på alle måder og med flotte fuldmodne solidt strukturgivende tanniner. Ambitiøs, kultiveret, vellavet og delikat og med et forventeligt langt og lovende liv.
96 | 749,00 Vinens Verden 

Quinta do Pégo Vintage 2017

Ung, frisk, mørk blommefrugt med køligt præg, flot mineralitet og personligt krydderi. Givende og superren og med vellykket klassisk vintageudtryk. Supertæt mundfrugt med masser af sødme og fornem rig tannin. Tyngde og flot ekstraktrigdom og dejlig friskhed. Vellykket og delikat og med lang og velafbalanceret eftersmag. 94 | 399,00 Amka 

Burmester Vintage 2017 – Cask sample

Mørk, blommet, dyb, ren frugt med veldoseret sødmefuldhed, tiltalende rankhed og udtalt mineralitet. Ambitiøs og allerede forførende harmonisk. Rig, velstruktureret og imponerende tæt mundfrugt kombineret med læssevis af god tannin. Sødmefuld, delikat og med betragtelig længde med sund frugtfinale. 95 | 359,00 Irma – fra den 31.10 på tilbud til 299,00 v/6 fl  online på www.VinCooperativet.dk

Vista Alegre Vintage 2017

Ultramørk, tillukket frugt med sorte hyldebær og med diskret mørk rørsukkersødme. Køligt præg og et let lakridset frugtudtryk tilsat nydelig floralitet. Finesse og masser af personlighed. Spændende, frugtdrevet, frisk og ekstraktrig vin med imponerende tanninintensitet, der allerede er flot integreret. Massiv velvalgt sødme, enorm længde og bemærkelsesværdig aromaintensitet. Saftig og rank på samme tid. Masser af kvalitet for pengene. 95 | 299,00 Lago-import

Dalva Vintage 2017

Tæt, sødmefuld og velbygget frugtnæse med fornem mineralitet og god harmoni. Ambitiøs vin med kultiveret og let parfumeret krydderi. Næse med udsøgt renhed og fine mørke bær med lidt blommetoner og et touch engelsk lakrids. Rig, velbygget, tæt og meget sammensat mundfrugt. Fornem struktur, kompleks frugt og udsøgt balance. Potentielt stor vin og alligevel med umiddelbar charme. 95 | 599,95 – 449,95 v/6 fl Vinmonopolet

Fonseca Vintage Port 2017

Meget ung og kræver tid i glasset, men er mere end værd at vente på.  Super klassisk udtryk i gennemført engelsk stil, hvor renhed, rankhed og mineralitet er i fokus.  Dyb, ren, kølig frugtmed mørkt diskret blommepræg og efterhånden også med god floralitet. Spændende, detaljerig og personlig. Udsøgt delikatesse og harmoni på trods af den betragtelige styrke. Meget vellykket. En vin til den helt lange bane. 97 | 750,00 Sigurd Müller

Kopke Vintage 2017

Varm, mørk blommefrugt med floralt præg, umiddelbar venlighed og pæn friskhed tilsat lidt mørkt rørsukker. Saftig, frisk, glat og blød pleaservin med masser af ekstrakt og lang afslutning med moderat tannin. Udtalt saftighed og kultiveret sødme. En charmebasse, hvis sødmefulde frugteftersmag bliver ved og ved. En næsten likøragtig ekstraktrigdom.
94 |350,00 Viniportugal 

Krohn Vintage 2017

Spicy og ret medicinsk vin, der allerede er meget givende og med et let røget træpræg og flot mineralitet. Intens og delikat med mere præg af tørret frugt end af bær. Glat, velpolet vin, der fremstår overraskende moden og med intens og god sødme. Letdrikkelig, tæt og i smagen med solid bærfrugt og nydelig tanninrygrad. Sikkert hurtigtmodnende.
94 | 880,00 – 500,00 ve/6 fl Erik Sørensen Vin

Porto Alegre 2017

Rank, ung frugt med flotte, mørke hyldebær plus et lille skud tørrede figner. Kultiveret, intens sødmefuldhed og udtalt mineralitet. Solid personlighed med masser af delikate detaljer. Harmoni i særklasse. Rank super flot frugt og enorm længde og udsøgt tanninstruktur. Imponerende præcist håndværk, der udnytter årgangens muligheder fuldt ud. Veltøjlet styrke, højt niveau og masser af personlighed og harmoni. Særdeles lovende fremtid. Prisen er noget nær et kup. 97 | 245,00 Viniportugal

Quinta Valle Longo Vintage 2017

Delikat, velkrydret og givende duft med varmt eksotisk krydderi og pæn sødme. En del alkohol og masser af umiddelbar charme, diskret træpræg og et lettere medicinsk krydderi. Forholds vis bred og forholdsvis let vin, men delikat og lettilgængelig og med fin tannin, tilpas rankhed og tilpas saftighed. Medium koncentration og medium styrke. Sikkert en hurtigtmodnende vin. 92 | 275,00 Lago-import 

Quinta de la Rosa Vintage 2017

Sødmefuld og charmerende krydret frugtnæse med kulsorte fuldmodne hyldebær og solbær. Åben, venlig, detaljerig og givende duft. Spændende og personlig med et let lakridset præg og delikat og kultiveret krydderi. Frugtdrevet, saftig smag med udtalt friskhed og masser af sødme. Lettilgængelig og med fin bærfrugtighed i den lange eftersmag. Lette, men tilstrækkelige tanniner. Skal sikkert drikkes forholdsvis hurtigt.
94 | 450,00 – 329,00  v/6 fl  Vinslottet

Pintas Vintage Port 2017

Kølig, medicinsk næse med mørk, rank hyldebærfrugt og udsøgt renhed og imponerende harmoni. Klassisk stil med alle tilhørende yder udtrykt på smukkeste vis. Bemærkelsesværdig tæthed og imponerende koncentration og perfekt balance. Frisk og velstruktureret mundfrugt med enorm detaljerigdom. Forfinet og alligevel med veltøjlet styrke i særklasse. Må være én af 2017’s mest vellykkede Vintage Ports. 98 | 475,00 Atomwine 

Quinta do Crasto 2017

Spicy, rank, kølig vin med mørk lidt landlig frugt tilsat lakrids, grønne urter og et touch kamfer. Detaljerig og personlig. Afrundet sødmefuld smag med moderat tanninintensitet. Venlig vin i kølig stil med medium styrke og udført med god præcision. Delikatesse frem for styrke. Udmærket længde.
93 | 395,00 Portugisisk Vinkælder 

Taylor’s Vintage 2017

Charmerende og givende frisk frugt med delikat Earl-Grey-krydderi, lakrids og grønne urter. Ambitiøs og kultiveret bærsødme med gennemført delikatesse og finesse. Tæt, blød, sødmefuld mundfrugt med velmaskeret, men betragteligt tanninindhold og betagende saftighed og lettilgængelighed. Tyngde, fylde og længde, hvor tanninen for alvor kommer til udtryk. Gennemført kultiveret vin og teknisk fornemt håndværk. Glat, ultraharmonisk, letdrikkelig i dag og totalt velpoleret. Uden tvivl meget længelevende.
97 |  795,00 Best selection

Sandeman Quinta do Seixo Vintage Port 2017

Rig, givende sødmefuld duft med karamelliserede figner og lidt grønne urter. Charmerende, lettilgængelig og meget detaljerig på trods af den udtalte ungdommelighed. Delikat, saftig, venlig og med meget ekstraktrig frugt og nydeligt indpakket tannin i rigt mål. Charmebasse med velbygget og intens sødme. Lettilgængelig, selv om der ikke er sparet på strukturtanninen. 94 | 550,00 vintageportvin.dk