Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Verdenspremiere på LGA

For 191 år siden kom champagnehuset Bollinger til verden. Ikke i Reims eller Epernay som så mange andre af de store, men i Aÿ. Bollinger var navnet på en tysk indvandrer, Joseph Bollinger, som havde tæft for forretning og næse for champagne. Han mødte en fagmand, Paul Renaudin, og desuden manden med pengene, Athanase de Villermont, yngste søn i en stenrig adelig familie og med en baggrund som officer i den amerikanske uafhængighedskrig.

Som aristokrat var det ikke tilladt Athanase de Villermont at befatte sig med handel, men der var ikke noget i vejen for at stille midler til rådighed for et projekt som produktion af champagne. Resultatet blev et tæt samarbejde mellem de tre. Paul Renaudin blev nøglepersonen i kældrene, Joseph Bollinger tog sig af salget og giftede sig i øvrigt nogle år efter grundlæggelsen med Athanase de Villermonts datter, Louise-Charlotte. I de efterfølgende 179 år styrede deres efterkommere familiefirmaet, som i dag har hentet en ekstern chef til at videreføre dets fine traditioner for at fremstille topchampagne.

Mestendels egne druer

Bollinger ejer 178 hektar vinmarker hvoraf 85% er Grand Cru og Premier Cru fordelt på lokaliteterne Aÿ, Avenay, Tauxières, Louvois og Verzenay. Hovedparten af druerne til Bollingers produktion kommer fra egne marker, som er tilplantet med Chardonnay og Pinot Noir, og desuden Pinot Meunier fra Champvoisy. Pinot Noir udgør 60% af drueproduktionen, og der vil for fremtiden blive fokuseret yderligere på den røde druesort.

Bollingers nok mest berømte champagne er Vieilles Vignes Francaises (VVF). Den fremstilles i mellem 2000 og 5000 eksemplarer i udvalgte årgange og koster en halv bondegård. VVF er en blanc de noirs, det vil sige fremstillet af Pinot Noir, men uden den røde farve fra skallerne. Det særlige ved champagnen er, at druerne stammer fra efterkommere af planter, som overlevede angrebet af phylloxera i slutningen af 1800-tallet. De er altså ikke som alle andre vinstokke i Champagne podet på amerikansk rodmateriale.

VVF blev skabt i 1969, da Elizabeth Bollinger ville fejre sin 70 års dag  med en særlig vin. Druerne blev plukket dagen før hendes fødselsdag 1. oktober 1969, og fem år senere blev den lanceret og opnåede straks kultstatus. Madame Bollinger giftede sig i 1923 med Jacques Bollinger, men blev allerede som 42-årig enke. Hun var oprindelig fra Skotland og en handlekraftig kvinde, så i lighed med den legendariske Veuve Clicquot styrede hun indtil sin død i 1977 champagnehuset med fast hånd.

Stadig egne bødkere

Bollinger er det sidste champagnehus, som beskæftiger egne bødkere. Det hænger sammen med traditionen om både at gære og lagre vinene på træfade, som Bollinger er ene om at videreføre. Ejerskabet af bourgognehuset Chanson giver adgang til fade, som har været brugt til Batard-Montrachet og i seks års alderen er perfekte til champagne. Nye fade kommer aldrig på tale.

I uge 9 var der verdenspremiere på La Grande Année (LGA) i årgang 2012. LGA udkommer kun i de allerbedste år, så lanceringen af en ny årgang er en begivenhed. Druerne bag champagnen – 65% Pinot Noir og 35% Chardonnay – kommer fra Grand Cru og 1. Cru marker, og i løbet af de 7 år, lagringen har varet indtil degorgeringen i fjor, har vinen været i hænder mindst 40 gange. Resultatet af anstrengelserne er da også markant. 2012 var et godt år, så det haster ikke med at drikke ud. Ved præsentationen i København blev 2012 sammenlignet med 1996 (fra magnum, ikke til salg), og den er i så høj grad i live med sin friske fremtræden, krop, syre og frugt plus et strejf af sødme, at fremtiden for 2012 ser lys ud.

Indtil den når toppen, kan man trøste sig med Bollingers standard brut, Special Cuvée (60% Pinot Noir, 25% Chardonnay, 15% Meunier), som er absolut tilfredsstillende. Er man til rosé champagne, er Bollinger leveringsdygtig: Rosé Brut (62% Pinot Noir, 24% Chardonnay, 14% Meunier) tilsat 5-6% rødvin, en flot og elegant madvin med klar Pinot-smag. Desuden 2007 La Grande Année Rosé (72% Pinot Noir, 28% Chardonnay). Den er mere gylden end rosé, men trods farven ikke oxideret, om end en anelse udtørret.

Philipson Wine havde indkaldt til LGA-premieren og oplyste følgende priser ved køb af 6:
Special Cuvée: 295,00
Rosé Brut: 395,00
2012 La Grande Année: 750,00
2007 La Grande Année Rosé: 995,00