Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Tysk Riesling under 100 kr

Riesling er på mange måder sammenlignelig med Pinot Noir på trods af farveforskellen. Begge giver delikate og toparomatiske vine, når de da ikke ødelægges af uhensigtsmæssigt klima eller dårlig teknik i mark eller i kælder. Begge vintyper er steget markant i pris for de bedste kvaliteters vedkommende, og det kan være svært at finde det drueklassiske udtryk til en fornuftig penge. I dag er Tyskland et af de bedste bud, når man jagter god Riesling til moderate priser. I denne artikel ser vi nærmere på en stribe tørre tysk Riesling-vine til under 100 kroner.

Hessenstein Riesling Edition Trocken 2017 fra Weingut Prinz von Hessen kan købes hos Theis Vine

Kølighed adler

Et yderligere lighedspunkt mellem Riesling og Pinot Noir er deres overfølsomhed over for varme. For begge druers vedkommende giver høje temperaturer kvabsede vine med et mudret aromatisk drueudtryk, som ikke tilfredsstiller puristen der går efter et frisk og stringent præg. Eller sagt med andre ord: Riesling er en ægte koldklimadrue, der først for alvor kommer til sin ret, når den har en rig syre og udtalt mineralitet.

Både syre og mineralitet har hårde levevilkår under varme dyrkningsbetingelser, hvorfor Alsace i over et tiår har haft seriøse problemer med rigeligt søde og fede Rieslingvine. De tunge sødmefulde Riesling-typer er svære at kombinere med mad, og det har skræmt ganske mange kernekunder væk, da netop det tørre og stringente drueudtryk har været distriktets adelsmærke gennem utallige år.

Mange Alsace-entusiaster har derfor vendt blikket mod Tyskland i jagten på det kølige Rieslingudtryk, da dette land også har en lang tradition for Riesling på højeste plan. I Tyskland har man heldigvis langt flere Riesling-egnede vindistrikter til rådighed og kan derfor dyrke druen under stærkt varierende klimatiske vilkår, hvad der giver langt bedre muligheder for at tilpasse sig til en lunere tidsalder.

Flere tyske vinmarker

Riesling har altid været knyttet til Rhinen, hvor de ofte stejle skrænter ned mod floden med deres gennemført mineralske jord gennem århundreder har givet Riesling optimale betingelser. Her udfolder druen sine mest indtagende sider: Et umiddelbart charmerende drueudtryk, hvor overdådig aromarigdom er kombineret med fornem friskhed og udsøgt harmoni. Fremtiden ser lys ud for Rhin-områderne, da der er mange højtbeliggende kølige marker, hvor der hidtil ikke har været plantet vinstokke. Men det varmere klima gør nu det muligt, så vine fra højtbeliggende vinmarker bliver stadigt nemmere at producere. Disse positive klimatiske forandringer har også givet langt mere stabilitet i årgangskvaliteten, så på det seneste har mange tyske vinområder kunnet rapportere en så godt som ubrudt stribe af vellykkede årgange.

Fire gode Riesling-distrikter

Tager vi turen fra syd og arbejder os op nordpå langs Rhinen, finder vi da også adskillige områdenavne, der klinger sødt i Riesling-entusiasters ører. Her skal blot nævnes fire af de væsentligste. Rheinhessen ligger på flodens østside og er et af de største med sine cirka 26.000 hektar. Det er samtidig et af de mest klassiske Riesling-distrikter, og området er især kendt for sin meget variable geologi. Derfor er der her særlig god basis for at udnytte Rieslings enestående evne til at frembringe terroir-vine, der autentisk afspejler deres oprindelsessted.

Deidesheimer Riesling Trocken 2016 fra Dr. Bürklin Wolf kan købes hos Philipson Wine

Takken længere nordpå kommer vi til et andet af de største og vigtigste Riesling områder, nemlig Pfalz – tidligere kendt som Rheinpfalz – der rummer mere end 23.000 hektar vinmarker. Pfalz er nabo til Rheinhessen, men er placeret på Rhinens vestside – altså ind mod Frankrig. Området er blandt de varmere i Tyskland, men alligevel er Riesling fra Pfalz ofte kendetegnet ved en livlig syre og udtalt rankhed, da flere højtbeliggende marker giver gode muligheder for kølige og elegante vine. Variationen er dog stor, da Riesling er så udbredt en drue, at den dyrkes på cirka 25 procent af vinmarksarealet

Et godt stykke længere nordpå dukker Rheingau op – tæt på storbyen Wiesbaden. Rheingau er hjemsted for nogle af Tyskland mest berømte Rieslingvine og -marker. Her har producenter som Schloss Johannisberg og Kloster Eberbach – bare for at nævne to ud af et utal af stjerne-vindyrkere – præsteret små mirakler gennem umindelige tider. Adskillige marker i området er verdenskendte for deres exceptionelle Riesling-kvalitet, der rummer en særlig vellykket kombination af finesse og intensitet, samtidig med at vinene opnår ultimativ mineralitet.

Riesling Heitlinger 2019 fra Weingut Heitlinger kan købes hos Kjær&Sommerfeldt

Et sidste stykke længere mod nord forgrener Rhinen sig mod vest og dermed mod Frankrig. Her finder vi Mosel-området, hvis vine typisk er mere blomstrende og ofte med et næsten parfumeret udtryk. Vinene er tit takken mere sødmefyldte end Riesling fra de fleste andre tyske distrikter. Her er syren mere afdæmpet og indpakket i den rige frugt, og det mineralske udtryk er trukket lidt tilbage, selv om det også er uomtvisteligt tilstede her. På grund af sin meget nordlige position kunne man sagtens forvente, at netop dette distrikt går en særligt lovende Riesling-fremtid i møde. Vi får se.

Hvad kan man få for en hund?

Oplægget til denne artikel var at finde tørre tyske Rieslingvine, der maksimalt måtte koste 100 kroner – i hvert fald når de var på tilbud. Der viste sig at være et rigtig fint og stort sortiment hos de danske vinhandlere, og karaktererne viser, at  der ingen egentlige skuffelser var blandt prøvevinene.

Selvfølgelig var der favoritter, men de vil ofte afhænge mere af personlige præferencer end af mere objektive kvalitetskriterier. Et godt eksempel på dette er Rieslings særlige evne til at give petroleumslignende aromaer. Nogle opfatter dette som en fejl, mens andre ikke kan få oktan nok i næsen. Jeg tilhører selv den sidste trosretning, da det charmerende petroleumspræg ofte er nært knyttet til en gedigen mineralitet, der er et af Rieslings fineste karaktertræk.

Variationen i sødmeudtrykket var betragteligt, selv om det vitterligt var de tørrere vintyper, der var fremsendt. Ofte ledes man dog på vildspor af vine der på trods af et lavt restsukker, alligevel fremstår mærkbart sødmefulde. Dette er tit forårsaget af stor ekstraktrigdom med tilhørende stoflighed, eller måske er sødmen hyppigere et produkt af en forholdsvis lav syre, da balancen mellem sukkerstoffer og sødme er afgørende for ens subjektive smagsoplevelse.  Hver stil har sin berettigelse og sine charmerende sider, men fælles for så godt som alle vine var, at de havde stor detaljerigdom. Det gjaldt især i duften, der generelt var rig på charmende aromaer, hvor især det blomstrende præg var fremtrædende. Så konklusionen er, at Tyskland leverer varen, hvis man jagter betalelig Riesling med køligt rankt udtryk. Men man skal smage sig for og kende sin producent før køb, da det tyske Riesling-udbud rummer en betragtelig mangfoldighed, men det har jo også sin charme.

Red Stone Riesling 2018 fra Weingut Carl Gunderloch kan købes hos Vinens Verden

SMAGNING

Rheinhessen

Red Stone Riesling 2018 Weingut Carl Gunderloch, Qualitätswein Rheinhessen

Klassisk og intens druekarakter med godt blomsterpræg og mange detaljer. Nydelig mineralitet og kultiveret petroleumspræg og et lettere eksotisk krydderi tilsat kommen. Saftig vin med aromatisk rig og letparfumeret frugt og diskret syre og mærkbar sødmefuldhed. Letdrikkelig og umiddelbart tiltalende. 11,5 pct. 88 | 99,00 v/6 fl Vinens verden

Ensheimer Alte Reben Riesling Spätlese Trocken 2016 Weingut Hauck, Qualitätswein Rheinhessen

Elegant og floral duft med god intensitet og et parfumeret krydderi tilsat intenst petroleumspræg. Kølig stil med rank mineralitet. Flot balance mellem syre og delikat sødme i den saftige frugt. Nydeligt struktureret og umiddelbart charmerende. Vellykket og delikat. 12 pct. 89 | 90,00 v/6 fl Skovshoved Vinimport

Rheingau

Papa Riesling Trocken 2018 fra Weingut Meine Freiheit kan købes hos Skovshoved Vinimport
Purist Riesling 2018 Trocken Weingut HT Eser, Rheingau, Deutscher Qualitätswein

Ganske tung Rieslingnæse med diskret honningpræg og et touch røg. Ferskenfrugt med pæn mineralitet og fin renhed. Frisk vin med kølig, rank mundfrugt af medium fylde. Pænt struktureret med fokus på syre og mineralitet. Solid eftersmag og moderat styrke. 12,5 ptc.
87 | 99,95 v/ 2 fl Skjold Burne

Hessenstein Riesling Edition Trocken 2017 Weingut Prinz von Hessen, Rheingau, Deutscher Qualitätswein

Intens og detaljerig næse med et flot parfumeret krydderi. Givende, charmerende og nydeligt komponeret. Delikat, præcis og elegant frugt med udsøgt renhed. Rig smag med overdådig aromaprofil, flot balance og imponerende tæthed. Meget givende vin med kultiveret sødmefuldhed. Højt niveau, stor styrke og udmærket delikattese. 12 ptc. 90 | 99,95 – 79,95 v/ 6 fl  Theis Vine 

Papa Riesling Trocken 2018 Weingut Meine Freiheit, Qualitätswein Rheingau

Personlig og ganske tæt citrusfrugt med diskret floralt præg. Intens mineralitet og solid Riesling-petroleum. Kølig delikatesse og et krydderi med pæne røgtoner. Styrke, tyngde og friskhed med meget den samme frugt i smagen som i næsen. Associationer til nordlig Chardonnay. Ekstraktrig saftighed og masser af intensitet. Solid madvin. 13 ptc.
90 | 99,00 v/6 fl Skovshoved Vinimport

Pfalz

RG Riesling trocken 2018 Weingut Hensel, Pfalz, Deutscher Qualitätswein

Let røget næse med fokus på mineralitet. Kølig, ren og stringent og med moderat frugttæthed. Krydret med grønne urter og diskret parfume. Sødmefuld og tæt mundfrugt med solidt krydderi og masser af længde. Vellykket syrebalance og udmærket længde. 1 liter. 12,5 ptc. 88 | 99,00 v/6 fl Otto Suenson

Riesling ”Auf der Pochel” 2018 fra Weingut Hanewaldt-Scwerdt kan købes hos Mr. Ruby
Riesling ”Auf der Pochel” 2018 Weingut Hanewaldt-Scwerdt, Pfalz, Deutscher Qualitätswein

Intens og dyb citrusnæse med friskt og godt petroleumspræg og køligt helhedsindtryk. Rank og med moderat mineralitet. Frisk og sødmefuld mundfrugt med velsammensat blomstrende frugt med delikat krydderi. Flot syrebalance og god styrke. Tiltalende harmoni og fin længde. 12,5 ptc.
89 | 85,00 v/ 3 fl Mr. Ruby

Riesling Trocken 2018 Weingut Jülg, Pfalz, Deutscher Qualitätswein

Parfumeret og ganske rig frugt med lidt grannåle. Rank og mineralsk næse med pæn intensitet. Frisk, frugtig og ganske tæt vin med flot syre og klassisk Riesling udtryk. Kultiveret sødme og fin længde og udmærket delikatesse. 13 ptc.
89 | 89 ,00 v/3 fl  Mr. Ruby

Deidesheimer Riesling Trocken 2016 Dr. Bürklin Wolf, Pfalz, Deutscher Qualitätswein

Fornem, mineralsk og kølig næse med stor detaljerigdom og rigt petroleumspræg tilsat spændende medicinske toner og nydelige røgtoner. Præcist, ambitiøst og ultraklassisk Rieslingpræg. Kølig, sprød og supermineralsk mundfrugt med fornem syrebalance. Højt ambitionsniveau, pæn delikatesse, udsøgt renhed og flot balance. Masser af ”value for money” på tilbud. Guf for Riesling-fundamentalister. 12.5 ptc.
92 | 99,00 v/12 fl Philipson Wine

Moselland Riesling Trocken 2018 fra Moselland kan købes his Skjold Burne
Krebs Riesling Trocken 2019 Weingut Krebs, Pfalz, Deutscher Qualitätswein

Frisk, tæt og velkrydret frugt med grønne urter og stor charme. Nydeligt lille krydderi med et let vaniljepræg og lakridstoner. Flot renhed, højt teknisk niveau. Fremstår generelt delikat og sprød. Aromatisk rig, grænsende til likørpræget og med personligt parfumeret krydderi. Styrke, koncentration, nydelig syrebalance og velvalgt sødmefuld frugt. Attraktiv tilbudspris. 12,5 ptc.
90 | 75,00 v/ 6 fl Bichel 

Mosel

Moselland Riesling Trocken 2018 Moselland Weingenossenschaft, Deutscher Qualitätswein

Ret bred frugt med pæn sødmefuldhed og antydning af petroleum. Forholdsvis enkel, men med udmærket renhed. Lettilgængelig og blød mundfrugt med moderat syre. Sødmefuld smag med pæn tæthed og tilpas aromastyrke. Umiddelbar, letdrikkelig og korrekt omend lettere anonym Riesling. 11,5 ptc.
87 | 65,00 på tilbud Skjold Burne

Riesling ”Quarzit Schiefer” 2017 Weingut Rienhold Franzen, Mosel, Deutscher Qualitätswein

Ganske tung sødmefuld frugt med blomstrende krydderi og med et let røgpræg. Diskret mineralitet og udmærket parfume og nydelig styrke. Tæt, frugtig vin med samme sødmefulde frugttype i næse som i smag. Umiddelbart charmerende, ekstraktrig, god længde, og med udmærket syrebalance. Charmerende, blød og pænt aromatisk rig. 11,5 ptc. 89 | 95,00 v/3 fl Mr. Ruby

Leiwener Riesling Trocken 2018 fra Weingut Joseph Rosch kan købes hos Jysk Vin
Riesling Trocken ”By the Glass” 2018 Villa Huesgen, Mosel, Riesling Qualitätswein

Frisk, kølig, lettere grøn næse med grannåle og grapefrugt. Spicy, rank og mineralsk. God præcision og kultiveret helhedspræg. Flot og rig syre. Kølig harmonisk frugtsammensætning og med let mineralitet. Delikat Riesling-parfume og flot længde i klassisk Mosel-stil. 11,5 ptc. 89 | 89,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt 

Riesling Trocken Trocken 2018 Weingut Clement Busch, Mosel

Lettere parfumeret frugt med let sødmefuldhed, rige blomsteraromaer, lidt ristede toner og masser af mineralitet. Velkrydret mundfrugt med diskrete appelsintoner. God, saftig friskhed og solid sødme. Letdrikkelig og charmerende. 12 ptc.
88 | 99,00 v/12 fl Philipson Wine

Leiwener Riesling Trocken 2018 Weingut Joseph Rosch, Mosel, Deutscher Qualitätswein

Kølig, grøn og mineralsk frugtnæse med nydeligt ferskenpræg tilsat lidt blomster. Personlig, rank og kultiveret. Velvalgt sødmefuld smag med et charmende floralt parfumeret krydderi. Venlig og lettilgængelig og med udmærket syre. Køligt helhedsindtryk og udmærket aromaintensitet. 12 ptc. 89 | 99,00 v/6 fl Jysk Vin

Baden

Riesling Heitlinger 2019 Weingut Heitlinger, Baden Trocken, Kraichgau Deutscher Qualitätswein

Tung, parfumeret og meget sammensat frugtnæse med fersken-, stikkelsbær- og rabarberkarakter. Duft med eksotiske toner, pæn sødmefuldhed og masser af intensitet og styrke. Venlig og ganske bred frugt med solidt krydderi og generelt god aromarigdom. Behersket syre og personligt drueudtryk i aromaprofilen. 11,5 ptc. 89 | 89,00 på tilbud  Kjær & Sommerfeldt