Den tyske vinverden er måske den vanskeligste af alle at skaffe sig et overblik over. Ikke blot er udvalget af vine og vintyper overvældende, men den tyske vinlovgivning har med sine ambitioner om udsøgt præcision og et højt informationsniveau skabt en veritabel jungle af regler, forordninger og vingrupper. Det er dog lykkedes for Arne Ronold – Skandinaviens første Master of Wine – at skrive en bog, der giver et krystalklart overblik over måske den vigtigste delmængde af den righoldige tyske vinverden – nemlig Riesling-vinene.
Vejen til overblikket
Som det fremgår af bogens Titel ”Tørr Tysk Riesling” har Arne Ronold klogelig valgt at fokusere på kun én druesort. Yderligere holder han sig til de tørre udgaver af Riesling, hvad der reelt drikkes flest af, og hvor vinene i mange til fælde opnår verdensklasse.
Dette fokus har gjort det muligt at skrive en meget overskuelig bog, der er opdelt i to hovedafsnit: Det første rummer en lille snes sider med gennemgang af tysk vinhistorie og baggrundsstof om Rieslingdruen og dens dyrkning. Det andet afsnit er en særdeles grundig gennemgang af de syv væsentligste tyske Riesling-distrikter: Franken, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheingau og Rheinhessen.
Baggrundsstoffet
Bogen indledes med en kort generel gennemgang af tysk Rieslings vinhistorie, hvad der er en dramatisk fortælling om utallige og ekstreme op- og nedture. Det er ikke mange år siden, at tysk vin var domineret af mildt sagt kedelige industriprodukter – eksempelvis halv- eller helsød, sjasket Liebfraumilch – der dengang udgjorde omkring 60 procent af eksporten. En arvesynd, det siden har kostet Tyskland mange kræfter og de rene formuer at lægge bag sig.
I dag er sorg dog til glæde vendt, da tyskerne har strammet gevaldigt op på lovgivningens kvalitetskrav – ikke mindst hvad angår maksimumudbytter. Derudover har flere aktive producentorganisationer sikret, at der er sket et imponerende kvalitetsløft. Vi har også fået tyskerne bud på et Cru-system i form Erstes Gewächse og Grosses Gewächse, og denne mærkning har gjort det nemmere for forbrugeren at finde de ægte fremragende flasker midt i al støjen fra de den komplekse vinlovgivning og de talrige mere ordinære flasker.
Alt i alt leverer Tyskland i dag nogle af denne verdens fornemmeste Riesling-vine. Landets kultproducenter er da også blevet belønnet med så høje priser, at selv Bourgogne-bønderne let bliver en smule misundelige. Udover den historiske gennemgang er der glimrende og meget præcist formulerede afsnit om vindyrkning, vinstil og druekarakter, og hvordan den varierer fra distrikt til distrikt. Som forventet er der ikke en finger at sætte på oplysningerne, da man er i det fagligt bedst tænkelige selskab, når det er er Arne Ronold, der er forfatteren.
Distrikterne
Bogens faglige tyngdepunkt ligger på gennemgangen af de vigtigste Riesling-distrikter, og det er der ofret over 140 velbegrundede sider på. Hvert distrikt er opdelt i en beskrivelse af selve distriktet og så en efterfølgende omtale af producenterne. Det gør, at bogen først og fremmest fungerer som et opslagsværk, da den mere satser på at levere betragtelige mængder solide fakta og pålidelige informationer, end på at levere lænestolslæsning. Men hver ting til sin tid. Ikke blot er der ofret betydelige kræfter på et omfattende og indbydende billedmateriale, men bogen rummer nyttige kort, der for alvor kan hjælpe den seriøse Riesling-entusiast på rette vej i mere end én forstand.
Teksten bærer alle steder præg af, at der er tale om et personligt førstehåndskendskab til både marker, producenter og vine. Denne mangel på normal skrivebordsresearch hæver bogen til et kvalitetsmæssigt fornemt niveau, hvad der sagtens kunne berettige en international udgivelse. Bogen fokuserer alle steder på det rent faktuelle, og kun få steder er der tale om en egentlig vurdering.
Bogen undlader i modsætning til så mange andre vinbøger at give karakterer eller point, hvorfor hverken marker eller producenter tildeles en score. Derimod rummer slutningen måske bogens mest interessant enkeltside, hvor Arne Ronold omtaler sine 40 personlige favoritter inden for tør tysk Riesling. Enhver Riesling-entusiast kan her finde stof til fornyet research og nye kandidater til den personlige Riesling-bucketlist.
En dybfølt anbefaling
Bogen henvender sig til den mere velbevandrede vinnyder, da den er så snæver og så ambitiøs i sit sigte. Når det så er sagt, kan selv den grønneste nybegynder have nytte af at følge Arne Ronolds anbefalinger. Det vil forebygge utallige fejlinvesteringer, samt spare masser af tid og penge. Bogen vil uden tvivl sikre rigtigt mange Tysklandsentusiaster nye vinoplevelser og lede dem på rette spor gennem den fortsat overbefolkede og uigennemskuelige tyske vinjungle.
Derudover vil bogen være en enestående god rejseguide. Bruger man det glimrende kortmateriale og den grundige gennemgang af vinavlere og marker, kan man sagtens få flere uger til at gå på bedste og mest givende vis i det tyske. Yderligere rammer bogen et faktuelt tomrum i den ellers tæt besatte verden af vinbøger, da der efter min viden ikke findes en tilsvarende fokuseret udgivelse om tyske Rieslingvine.
Bogen findes endnu kun på norsk, hvad der dog ikke er noget problem for etniske danskere, da Arne Ronolds kompetente og letlæste brug af det norske sprog, afslører forfatteres nære forhold til Danmark. Efter sigende skulle der arbejdes med at sikre en oversættelse til dansk. Alt i alt er dette så kompetent og velskrevet en vinbog, at jeg sjældent har givet seks mere velfortjente stjerner ud af seks mulige i en boganmeldelse.
Tørr Tysk Riesling
Skrevet af Arne Ronold – MW
192 sider – illustreret med foto og kort
Bogen er skrevet på letlæseligt norsk
Sælges i Danmark af Cdon.dk – pris 325 kroner
Udgivet af forlaget Vigmostad & Bjørke – Bergen