Südsteirische Weinstrasse – en vinrute i det sydøstlige Østrig, er som en tidslomme. Omringet af stejle vinparceller i alle tænkelige vinkler er man som fanget i en grøn labyrint. Her hersker blomsterne og vinstokkene i hjertet af en gammel frodig og rig bondekultur. Nogle af verdens bedste Sauvignon Blanc vine kommer herfra, men hvordan er det gået til? Hvordan er det lykkedes Steiermarks små, generation-efter-generation familieejede vingårde, at få global succes. Svaret er både lokalt og globalt.
”Issue”-vine
Det globale svar finder vi ved den årlige tilbagevendende Nederburg vinauktion i Sydafrika. Her var den britiske vinskribent Robert Joseph i 2015 inviteret til at holde en tale, hvor han blandt andet talte om fænomenet ”issue”-vine, emne-vine. Vine forbrugerne efterspørger på grund af den måde de er lavet på eller den indstilling og holdning vinmageren repræsenterer. Ridser man lidt i den Steiermark’ske overflade er det påfaldende hvor mange ”issue”-vine i form af orange, økologiske og biodynamiske vine, der finder vej til de førende gourmet cirkler i London, New York og København.

Den totale nedsmeltning en del af forklaringen
Christoph Neumeister, en ung vinmager, der har taget over efter sin far og nu er 2. generation, der laver vin efter Østrigs totale nedsmeltning i 1986 giver os det lokale svar på hvorfor ”issue”-vine af høj kvalitet er blevet et kendetegn for Steiermark. ”Vi var nødt til at producere vin som nogen ville betale for ”.
Christoph Neumeister har traditionen med sig. Som den 10. Neumeister, laver han vin i Straden og forklarer: ”I de sidste 10-15 år har kvaliteten været konstant og stigende, med stadig flere gode-til-særdeles-gode vine. For 20 år siden var vi usikre og bange. Vi lavede vores Sauvignon Blanc i en international stil, men nu har der været et skift til mere karakterfulde, komplekse og elegante vine, stilmæssigt mere originale.” Og han tilføjer: “Sauvignon er ikke nem på grund af stejle skråninger, regn, frost og risiko for hagl. Det er tidskrævende håndarbejde”.
Familiejet og alle-kender-alle
Det er karakteristisk for hele regionen at 99% af vinproduktionen er familiejet fortsætter Christoph Neumeister: ”Vi bor tæt og koncentreret. Vi er alle venner, og vi kan både rose og kritisere hinanden. Det er en stor fordel og det betyder, at det er flovt og pinligt hvis man kvalitetsmæssigt ikke er med. Mere formelt har vi nu organiseret os i gruppen Winzer Vulkanland (Vulkanlands vinavlere) med 70 medlemmer – hvor den ældste er 36. Vi mødes fem gange om året og udveksler erfaringer”.

Det private initiativ
På Weingut Tement nær Berghausen er der en storslået udsigt ind over grænsen til Slovenien. I 1979, nitten år gammel, overtog Manfred Tement forældrenes vingård. Dengang på beskedne 2,5 ha. I dag står der på visitkortet 80 ha i Steiermark og 20 ha på den anden side af grænsen i Slovenien. Tement anses for at være Südsteiermarks ubestridte konge, ikke alene på grund af kvaliteten af den vin han laver, men også fordi han har været initiativtager til en privat klassifikation, han ind til videre praktisere i fællesskab med ni kollegaer. Gruppen kalder sig STK, en forkortelse for Steirische Terroir & Klassikweingüter. Ideen er, at de markedsføre deres vin med foreningens eget kvalitetssymbol – bogstaverne STK – der ses på etiketten, banderolen eller flaskehalsen. De øvrige medlemmer er: Gross, Lackner-Tinnacher, Wolfgang Maitz, Neumeister, Erich & Walter Polz, Erwin Sabathi, Hannes Sabathi, Sattlerhof og Winkler-Hermaden.
Det private klassifikation-system de anvender har fire kvalitetsniveauer:
- Steirische Klassik – frugtige, aromatiske vine vinificeret på ståltanke, der bør nydes senest tre år efter de er flasket.
- Dorfweine STK- frugtige og aromatiske vine vinificeret på ståltanke der bærer landsbynavnet (Dorf), hvor druerne er dyrket.
- Erste STK Lage – er lavet på senthøstede druer fra de bedste parceller. Vine med lagringspotentiale.
- Grosse STK Lage – enkeltmarksvine defineret af STKs klassifikation.
Spørgsmålet er naturligvis om flere af deres kollegaer vil være med og aktivt bruge STK symbolet som en ledetråd for os forbrugere, det som er grundlæggeren Manfred Tements vision. Meningerne er mange, Hannes Harkamp fra Weingut Harkamp i sub-regionen Sausal (380 ha), siger eksempelvis: “I Sausal er der mange parceller, der kunne få betegnelsen Premier eller Grand Cru. Ingen af producenterne I vores område er dog medlem af STK,” og han uddyber: “STK har lavet en Bordeaux-lignende klassifikation hvor hver producent har et Grosse Lage (”Premier Grand Cru Classé”) og et Erste Lage (“Grand Cru Classé) uanset om der er egnede parceller til det. Det er deres egen private afgørelse hvad og hvordan der klassificeres. Det får mig helt ærligt til at foretrække en klassifikation der etableres officielt for alle Østrigs Lagen”.

Kommunikationens betydning
Willi Klinger er den gæstfrie vært der inviterer kommunikatører fra hele verden til Steiermark og Østrigs 15 andre vinregioner som han er ansvarlig for. Siden 2007 har han været øverste chef for Österreich Wein Marketing GmbH (AWMB) og hans udfoldelser her har de eneste ni år resulteret i stadig stigende ekporttal for østrigsk vin: ”Østrigsk vin markedsføres godt”, som den brittiske vinskribent Stephen Brook udtrykker det.
Klinger bruger ogå meget af sin tid på at indføre det såkaldte DAC-system (Districtus Austriae Controllatus), der indtil videre er blevet realiseret i 9 ud af Østrigs 16 vinregioner. ”Nu har vi den mest interessante DAC-diskussion i Steiermark”, fortæller han. ”Vi prøver at profilere de tre vinregioner i Steiermark, men intet er endnu afgjort. Indtil videre har der været overvejelser om en DAC Steiermark for Sauvignon Blanc og Weissburgunder. Ændring af navnet for Syd-Øst Steiermark til Vulkanland Steiermark, fordi det er et vulkansk område, er blevet foreslået og så er der spørgsmålt om Syd Steiermark, der måske bliver delt i to”. For den udeforstående forekommer det lidt at være en Don Quixote mission med så mange nye navne og regulationer at sætte sig ind i og huske – ikke mindst i Steiermark, hvor den privat etablerede STK så kommer oveni.

Økologisk, biodynamisk og orange
I det sidste årti er antallet af økologisk certificerede vingårde i Østrig steget markant og udgør nu omkring 10% af landets totale vinareal. Her er vi så tilbage ved begrebet “issue”-vine som typisk er biodynamiske, amphora- og orange (hvide vine lavet med forlænget skindkontakt). Klinger taler endda om en “ny radikal fraktion” med natur- og orange vine, og han konkluderer: ”en spændende udvikling med succes ikke kun på nichemarkedet”.
Sepp Muster, fra det biodynamiske Weingut Muster, er et eksempel. Ham og hans kone Maria er med i en lille gruppe på fem vinproducenter, der kalder sig Schmecke das Leben (“smagen af livet”). Med blot 10 ha sælges Weingut Musters vine over hele verden med Noma som én af de prominente aftagere. For ham, ”er det at arbejde med vin, at observere naturen, være en del af naturen – det handler ikke om smag men om følelse. Der er ingen lovmæssigheder. Vi skal være åbne og med vore sanser indfange smagen.” Han serverer sin 2012 Gräfin Sauvignon Blanc – en overbevisende indfagning af det års frugt og eksperimenter. Og han er blot én blandt mange, som Stephen Brook, der efter et års intense studier sidste år udgav sin nye bog om Østrigsk vin, siger: “Næsten ingen laver bare halvdårlige vine.”
Willi Sattler
Willi Sattler har taget arven op efter faderen, som efter 2. verdenskrig begyndte at lave tørre, hvide vine, der åbnede for nye perspektiver for det ganske ukendte Südsteiermark. I dag er Sattlerhof Sauvignon Blanc efterspurgt af østrigske sommelier, men også deres kollegaer fra Skandinavien, Tyskland, Japan og USA. Sattlerhof producerer vin fra de tre fremragende 3 parceller Kranachberg, Seranauberg og Pfarrweingarten (monopol). Kranachberg er overvejende Sauvignon Blanc, Seranauberg Sauvignon Blanc og Morillon (Chardonnay). Her smagsprøver på tre af hans vine:
2014, Sattlerhof, Gamlitzer, Vom Sand, Südsteiermark
Grøn peberduft, krydret, let græsset. Krydret smag, let vandigt spejl midt i munden, krydret eftersmag. 86 |79,95 www.philipsonwine.com
2013, Sattlerhof, Gamlitzer, Morillon, Südsteiermark
Frisk, mineralsk duft, æbler, fersken med fin diskret, krydret tone. Fyldig smag, cremet og samtidig sprød med frisk, mineralsk, frugtagtig eftersmag. 90 | 89,95 www.philipsonwine.com
2014, Sattlerhof, Gamlitzer, Sauvignon Blanc, Südsteiermark
Krydret duft, græsset, æble, fersken og gyvel. Cremet smag, ren, og fylde og cremet, krydret eftersmag med fin syre. 90 | 139,95 www.philipsonwine.com
Øvrige producenter kan købes her:
Tement, Hannes Sabathi og Neumeister forhandles i Danmark af www.oestrigsk-vinimport.dk
Sepp Muster af www.osterreich.dk
Steiermark i tal
Steiermark er opdelt i tre vinregioner, der i alt dyrker vin på 4.240 ha, svarende til 9 % af Østrigs totale areal. De tre vinregioner er Süd-Oststeiermark med 1.400 ha, Südsteiermark med 2.340 ha og Weststeiermark med 500 ha.
Hvide sorter totalt: 3.225 ha (76%)
Welschriesling 793 ha (19%)
Weissburgunder 513 ha (12%)
Sauvignon Blanc 513 ha (12%)
Chardonnay 331 ha (7%)
Müller-Thurgau 314 ha (7%)
Røder sorter total: 1.017 ha (24%)
Blauer Wildbacher 450 ha (11%)
Zweigelt 441 ha (10%)
Blauburgunder 30 ha (0,7%)
Blaufränkisch 17 ha (0,4%)
Pinot Noir 17 ha (0,4%)