Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Østrigsk præcision

Østrig er med rette berømt for vindistrikter som Kremstal, Wachau og Neusiedlersee, men langt færre har stiftet bekendtskab med det sydlige Steiermark-område. Det er en stor skam, for Steiermark kan levere vine på samme bemærkelsesværdige kvalitetsniveau, som de berømte slægtninge. Yderligere besidder Steiermark så tiltalende og markant en personlighed, at mange andre vindistrikter sagtens kunne misunde området sin klare identitet. Denne unikke distriktsstil er Weingut Tement et vellykket eksempel på.

Südsteiermark

Området ligger maksimalt sydligt i Østrig tæt op ad den slovenske grænse og alligevel er her så køligt, at vi taler om et decideret hvidvinsland. At området også er så landskabeligt spektakulært, at det omtales som Østrigs svar på Toscana, gør det til et vindistrikt, der burde besøges langt oftere af turister. Südsteiermark er rigt på stejle vinmarker med gennemført mineralsk jord, hvad der giver gode muligheder for at producere kølige og stringente vine med sund og rig syre. Südsteiermark rummer godt 2.500 hektar vinmarker, og favoritdruen er Sauvignon Blanc. Her får druen den fornødne finesse til at opnå en helt igennem kultiveret aromaprofil uden de ofte heftige tropefrugtparfumer, som megen international Sauvignon Blanc kan være overbelastet med.  I Südsteiermark er der styr på aromarigdommen, og balance og kølighed er nøgleordene. Det er ofte mere elegance end kraft, der præger vinene, og samtidigt holdes der igen på alkoholstyrken og skrues op for mineralitet, hvad der gør vinene bemærkelsesværdigt delikate. Det samme kølige og velafbalancerede udtryk kan genfindes hos områdets øvrige populære grønne druer, som eksempelvis Weissburgunder (Pinot Blanc), Traminer, Gelber Moskateller og ikke mindst hos Chardonnay, der lokalt kendes som Morillon.

I 1979, nitten år gammel, overtog Manfred Tement forældrenes vingård. Dengang på beskedne 2,5 ha. I dag står der på visitkortet 80 ha i Steiermark og 20 ha på den anden side af grænsen i Slovenien. Tement anses for at være Südsteiermarks ubestridte konge, ikke alene på grund af kvaliteten af den vin han laver, men også fordi han har været initiativtager til en privat klassifikation, han ind til videre praktisere i fællesskab med ni kollegaer. Gruppen kalder sig STK, en forkortelse for Steirische Terroir & Klassikweingüter. Ideen er, at de markedsføre deres vin med foreningens eget kvalitetssymbol – bogstaverne STK – der ses på etiketten, banderolen eller flaskehalsen. De øvrige medlemmer er: Gross, Lackner-Tinnacher, Wolfgang Maitz, Neumeister, Erich & Walter Polz, Erwin Sabathi, Hannes Sabathi, Sattlerhof og Winkler-Hermaden. Foto: Gerd Kressl

Weingut Tement

Denne vingård har gennem mange år været anset for at være blandt områdets bedste, og Weingut Tement har trofast arbejdet med kvalitetsudviklingen. Samtidig har man fokuseret på at bibeholde områdets klassiske dyder med kølighed, renhed, solid syrefriskhed og autentisk druekarakter. Et af de sværere punkter – ikke blot for Südsteiermark, men for hvidvinene over hele Østrig – har været, om man skulle bruge egetræ eller ej. Man kan diskutere om Südsteiermarks særlige karakter bliver fremmet af fadlagring eller ej, da det kan være et problem for de kølige og ofte frugtmæssigt lette vine at overleve egetræet. Det er dog lykkedes Weingut Tement at finde en vellykket middelvej, hvor man ofte vælger at bruge ren ståltankslagring. Men for visse druesorter anvendes neutral og gerne ældre eg, hvad der er forbeholdt vingårdens største vine, der typisk får omring 18 måneder på fad. Weingut Tement skal roses for, at vingården har brugt egen så diskret og kompetent, at træet mest af alt fungerer som en velvalgt strukturgiver.

En anden kilde til ros, er Weingut Tements dybt personlige måde at udtrykke druekarakteren på. Der arbejdes overvejende med Sauvignon Blanc og Chardonnay, og begge druer er så stilistisk globalt gennemarbejdede, at det burde være svært at tilføre nyt til arketypen og så alligevel bibeholde sjælen i druekarakteren. Det har Weingut Tement mestret, så begge druesorters frugt- og aromaudtryk på samme tid er koncentreret og alligevel understated, hvad der gør dem spændende og usædvanlige. I dag kan de største af vinene virke lidt indelukkede, men de har så vellykket en ekstrakt og balance, at jeg gerne vil spå dem en lysende fremtid. Det er vine for de entusiaster, der sætter pris på præcision og personlighed frem for styrke og forudsigelighed.

Et lokalt bud på en klassifikation

Weingut Tement er gået ind i den vanskelige debat med at skabe en pålidelig østrigsk vinklassifikation, der ud over at være en troværdig rettesnor for vinkøberne også gerne skulle være mere letfattelig end nabolandets Tysklands jungle af en vinlov. Familien Tement har særlige behov for en velfungerende klassifikation, da vingården er vokset dramatisk i de senere år. Man er nu oppe på hele 80 hektar, og man arbejder bevidst med terroir og dermed også med enkeltmarksvine. I den østrigske lovgivning er det for nyligt blevet obligatorisk, at enkeltmarksvine skal fremhæves med betegnelsen ”Ried”.

Indtil videre bruger Weingut Tement sin egen klassifikation, nemlig ” Steirische Terroir- & Klassik-Weingüter” (STK), hvor man opererer med fire kvalitetsniveauer. Her er nummer ét det højeste, og derfor kan man opfatte etiketteteksten ”1 STK”, som avlerens private bedømmelse af, at denne vin er en 1. Cru. STK-systemet er endnu i sin vorden, men det er lykkedes Manfred Tement at få overtalt ni andre af de bedste lokale vingårde til at bruge STK-systemet. Så nu får vi se, om systemet breder sig, eller om Østrigs centrale vinlovgivning kan komme op med en bedre ordning.

SMAGNING

Weissburgunder Steirische Klassik 2016 Weingut Tement  Südsteiermark – 12 pct.

Sprød, aromatisk og elegant med kølig citrus- og stikkelsbærfrugt med nydelig mineralitet. Udsøgt renhed, flot teknisk niveau og fin parfume med mindelser om Muscat. Markant syre med stor friskhed og solidt bid. Mere delikatesse end styrke og alligevel med flot længde.
89 | 119,95 v/12 fl Philipson Wine 

Sauvignon Blanc Steirische Klassik 2016 Weingut Tement Südsteiermark – 12,5 pct.

Delikat, kølig og rank vin. Rigtblomstrende med nyudsprunget hyldeblomst, kontant stikkelsbærfrugt og udsøgt renhed og flot mineralitet. Druekarakteren vokser markant i glasset. Saftig og med nydelig frugtbitterhed. Intens og kultiveret Sauvignon Blanc karakter. Præcision, delikatesse og masser af længde.
90 | 139,95 v/12 fl Philipson Wine 

Sauvignon Blanc Ried Grassnitzberg 2016 1 STK Weingut Tement Südsteiermark Østrig – 12,5 pct.

Kompleks og personlig frugt med diskret egekrydderi og betragtelig dybde. Delikat, sprød aromaprofil med udsøgt renhed, kultiveret bredde og fornem mineralitet. En unik tolkning af Sauvignon Blanc. Tæt syrefrisk mundfrugt, der stadig er markant ung og gemmer på lovende udviklingsmuligheder. Rank, kølig og velstruktureret vin med saftig og sammensat eftersmag. Vent gerne en tre-fire år for at få det fulde udbytte.
93 | 249,95 v/12 fl Philipson Wine 

Morillon Muschelkalk 2015 Weingut Tement, Südsteiermark Østrig – 12,5 pct.

Sprød, kølig frugt med citrus, orange og grapefrugttoner. Rank og alligevel kompleks frugt i flot balance med diskret doseret egetræ. Mundfrugt med samme ranke kølighed og med et personligt udtryk for Chardonnay. Delikat stil, der giver associationer til Grüner Veltliner. Udsøgt præcision kombineret med rig, flot syre, udtalt mineralitet og subtil aromarigdom. Ambitiøs, sympatisk og vellykket.
92 | 139,95 v/12 fl Philipson Wine 

Morillon Ried Sulz 2015 1 STK Weingut Tement Südsteiermark Østrig – 12,5 pct.

Næse med supermineralsk citrusfrugt med et forfriskende indslag af grønne krydderurter og kultiveret brug af egetræet med subtile røgtoner. I munden med rig, tæt, kølig og meget ung frugt med masser af ekstraktrigdom, harmoni og rank delikatesse. Læskende, rig syre understøttet af flot strukturgivende tanninrygrad. Seriøs, ambitiøs og dybt personlig Chardonnay.
94 | 249,95 v/12 fl Philipson Wine 

Læs mere om Steiermark her